Zoran Đurović Написано Јануар 24, 2018 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 24, 2018 пре 7 часа, Milan Nikolic рече Да је горе већ Есхатон са свим спашенима до краја историје, то би значило да смо ми овде већ у паклу. Ти јеси, не брини ништа... Trifke and Ведран* је реаговао/ла на ово 1 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Јануар 24, 2018 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 24, 2018 Флоровски: Истински Служитељ сваке евхаристије је увек сам Христос. Св. Јован Златоусти је ово посебно наглашавао. „Верујте стога да је чак и данас то та иста Вечера, за којом седи Он Сам. Јер ова вечера ни у ком смислу није различита од оне прве“ (In Matt., hom. 50, 3). „Он који је тада учинио оне ствари за том Вечером чини их и данас. Ми имамо улогу служитеља. Он који их је освећивао и претварао је исти. Ова трпеза је иста као и она трпеза, и ни по чему није мања и неважнија. Ствар није у томе да је Христос чинио оно онда, а да човек чини ово данас, већ Христос дела такође и ово данашње. To је та горња одаја, у којој су они тада били“ (Ibid., hom. 82, 5). Овако Зл сатире се безбожничке бљувотине пацова, као и хуле Боксита. Ведран*, Justin Waters, Матусал and 2 осталих је реаговао/ла на ово 4 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Јануар 24, 2018 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 24, 2018 Кавасила, 7 3. Али у чему је тај спомен? Како ћемо се у служби споменути Господа? Којим радњама и у каквом расположењу? Другим речима, чега да се присетимо у вези са Њим и шта да приповедамо о Њему? Можда то да је васкрсао мртве, да је слепима даровао вид, да је укротио ветрове, да је са неколико хлебова наситио хиљаде људи - све оно што је показало да је Бог и да је свемоћан? Свакако да не, Он нам је, пре свега, заповедио да се сећамо оних догађаја који показују Његову слабост, односно Његово Распеће, страдање и смрт. У чему се то јасно види? Тако је то схватао апостол Павле, који добро познаје све што се тиче Христа. 4. Наиме, пишући Коринћанима о Тајни Евхаристије и поменувши да је Господ рекао: "Ово чините за мој спомен", он додаје: "Јер кад год једете овај Хлеб и Чашу ову пијете, смрт Господњу објављујете." То је и Сам Господ објавио предајући нам ову свету Тајну. Наиме, кад је рекао: "Ово је Тело моје", и "ово је Крв моја", Он тим речима није придодао знамење чудеса, те није рекао да је то оно што мртве васкрсава и што губаве чисти. Него шта је рекао? Поменуо је само страдање и смрт: "које се за вас ломи" и"која се за вас пролива". 5. Зашто Он не помиње чудеса него помиње страдања? Зато што су ова друга, то јест страдања Господња, нужнија од чудеса, утолико више што у већој мери доприносе нашем спасењу и што без њих човек не може васкрснути; док она прва само показују силу Његову - јер чудеса су се одиграла само зато да бисмо поверовали у Господа као у истинског Спаситеља. - Ево шта је комеморација; она означава реално учествовање у смрти и васкрсењу Хр. Да Ис није васкрасао у аевуму, не би ни на који начин могао дати апостолима тело, што блеји Боксит, али је он дао васкслог себе, иако у времену још није био васкрсао. И Кавасила запушује блејање јеретика... Volim_Sina_Bozjeg, Жика, Justin Waters and 3 осталих је реаговао/ла на ово 5 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Isusovo magare Написано Јануар 24, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 24, 2018 пре 12 часа, Trifke рече @Zoran Đurović Nego da ti nesto recem: pricao sam i sa teolozima ovde i sa monasima i svi odusevljeni onim sto im pbjasnjavah. Blago tebi..ja nemam kome,nikog to ne zanima..a i oni sto ih zanima "nemaju vremena"tako da mogu samo blejati udžabe po ovom svijetu.. Ведран*, Volim_Sina_Bozjeg, Zoran Đurović and 1 члан је реаговао/ла на ово 3 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 24, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 24, 2018 Na Tajnoj Večeri je Reč bila, jeste i biće i za nas se pretvorila od hleba i vina u istinsko Telo i Krv u nama samima. Ono što je nekada bila senka, sada je postalo čulno, ono što nekada nama nije bilo moguće razumeti, da bespočetne nestvorene energije možemo razumeti, sada postaju istinski deo nas, čulno se njima pričešćujemo i postajemo istinski pričesnici, sinovi Božji po blagodatnom daru. Nije ni čudo, što Hristos kaže mironosici, ne dotiči me se, nisam još uzašao Ocu, jer apostoli su bili pričešćeni tim Istim Telom i veli joj: " nego idi javi učenicima mojim.." Kad dođe apostolima, tada ga je već Otac poslao, stade na sred sobe i reče; Mir vam ne bojte se nisam duh.... Tada jede sa njima da bi to pokazao, kasnije dozvoljava da Ga Toma dodirne čulno, jer Toma je bio Pričesnik tog čulnog eshatona, što mironosica nije. Tako su apostoli jedini koji su mogli čulno da osete Njegov Drugi dolazak drugo poslanje, poslanje eshatona, čulnog, krstio je apostole Svetim Duhom, tako i sve nas ostale pa i mironosicu koja će čulno moći sada Svetim Duhom da spozna Njegovo Svenebesko prisustvo sa Ocem i Svetim Duhom. Tako je Reč pred nama postala Telo i Krv, istinska, tako se Reč otkrila kao čulno, kao realno, kao Hram. Postala je pred nama zbog nas a da je to i bila pre nego što je pred nama i postala. Otkrila se. Hristos pokazuje da su svi koje je podigao jeli taj hleb i vino, jestivo čulno, koje Reč pretvori, otkri se kao Telo i Krv, tako je i pokajani razbojnik bio u raju sa Hristom, jer se sjedinio sa Rečju, Telom i Krvlju, ispovedajući Njegovu nevinu krv i moleći Ga da ga pomene u Carstvu Svom. Isus je obećao razbojniku pokajanom da će danas biti u raju sa Njim, jer Reč je Telo i Krv, čulni eshaton, čulno Carstvo Nebesko. Ko je ovde jeo sa Hristom Isusom i jeo Njegovo Telo i Krv, taj će čulno biti pričesnik bespočetnih i nestvorenih energija. Više apostolima Hristos nije pričao u pričama, Juda je otišao a apostoli su posle Tajne Večere sve Hristove Reči čulno doživeli. Razumeli su opet čulno, šta znači, nebeski hleb koji za njih sa Neba siđe, šta znači Carstvo u priči o vinogradaru itd... Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Јануар 24, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 24, 2018 пре 5 минута, Isusovo magare рече Blago tebi..ja nemam kome,nikog to ne zanima..a i oni sto ih zanima "nemaju vremena"tako da mogu samo blejati udžabe po ovom svijetu.. Па магаре и онако не блеји! Trifke and Isusovo magare је реаговао/ла на ово 1 1 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Јануар 24, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 24, 2018 пре 8 минута, Zoran Đurović рече Кавасила, 7 3. Али у чему је тај спомен? Како ћемо се у служби споменути Господа? Којим радњама и у каквом расположењу? Другим речима, чега да се присетимо у вези са Њим и шта да приповедамо о Њему? Можда то да је васкрсао мртве, да је слепима даровао вид, да је укротио ветрове, да је са неколико хлебова наситио хиљаде људи - све оно што је показало да је Бог и да је свемоћан? Свакако да не, Он нам је, пре свега, заповедио да се сећамо оних догађаја који показују Његову слабост, односно Његово Распеће, страдање и смрт. У чему се то јасно види? Тако је то схватао апостол Павле, који добро познаје све што се тиче Христа. 4. Наиме, пишући Коринћанима о Тајни Евхаристије и поменувши да је Господ рекао: "Ово чините за мој спомен", он додаје: "Јер кад год једете овај Хлеб и Чашу ову пијете, смрт Господњу објављујете." То је и Сам Господ објавио предајући нам ову свету Тајну. Наиме, кад је рекао: "Ово је Тело моје", и "ово је Крв моја", Он тим речима није придодао знамење чудеса, те није рекао да је то оно што мртве васкрсава и што губаве чисти. Него шта је рекао? Поменуо је само страдање и смрт: "које се за вас ломи" и"која се за вас пролива". 5. Зашто Он не помиње чудеса него помиње страдања? Зато што су ова друга, то јест страдања Господња, нужнија од чудеса, утолико више што у већој мери доприносе нашем спасењу и што без њих човек не може васкрснути; док она прва само показују силу Његову - јер чудеса су се одиграла само зато да бисмо поверовали у Господа као у истинског Спаситеља. - Ево шта је комеморација; она означава реално учествовање у смрти и васкрсењу Хр. Да Ис није васкрасао у аевуму, не би ни на који начин могао дати апостолима тело, што блеји Боксит, али је он дао васкслог себе, иако у времену још није био васкрсао. И Кавасила запушује блејање јеретика... Zoran Đurović and Trifke је реаговао/ла на ово 2 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Јануар 24, 2018 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 24, 2018 Кавасила 28 3. Пошто свештеник све ово учини и изговори, тиме се целина свештенослужења испуни и изврши; Дарови су освештани, жртвоприношење је окончано, а велики жртвени Принос, свештено Јагње које је заклано за свет, почива пред нашим очима на светој Трпези. Јер, Хлеб више не представља обличје Тела Господњег, нити дар представља образ истинскога Дара, нити он, као на каквој слици, собом изображава спасоносна страдања Христова - то је само Пресвето Тело Владике Христа, које је истински поднело све оне патње, увреде и ране; које је распето и заклано; које је посведочило пред Понтијем Пилатом добро исповедање; које је шибано, злостављано, које је подносило пљувања, окусило жуч. Исто тако, и Вино постаје сама Крв која је истекла кад је Тело било прободено. 4. Ово је Крв и ово је Тело, које је зачето од Духа Светога, рођено од Блажене Девице Марије; које је погребено, које је устало у трећи дан, узнело се на небеса и село са десне стране Оца. - Где су безбожници са њиховим хронологијама? Како је на Четвртак могао да да тело које ће за преко 40 дана тек сести са десне Оца? Гледај, о слепи хулитељу, како од Оца он у телу иде и силази у прошлост! Volim_Sina_Bozjeg, Матусал, Trifke and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dragisa Написано Јануар 24, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 24, 2018 пре 40 минута, Zoran Đurović рече Флоровски: Истински Служитељ сваке евхаристије је увек сам Христос. Св. Јован Златоусти је ово посебно наглашавао. „Верујте стога да је чак и данас то та иста Вечера, за којом седи Он Сам. Јер ова вечера ни у ком смислу није различита од оне прве“ (In Matt., hom. 50, 3). „Он који је тада учинио оне ствари за том Вечером чини их и данас. Ми имамо улогу служитеља. Он који их је освећивао и претварао је исти. Ова трпеза је иста као и она трпеза, и ни по чему није мања и неважнија. Ствар није у томе да је Христос чинио оно онда, а да човек чини ово данас, већ Христос дела такође и ово данашње. To је та горња одаја, у којој су они тада били“ (Ibid., hom. 82, 5). Овако Зл сатире се безбожничке бљувотине пацова, као и хуле Боксита. ova "dokazivanja" sopstvene teorije su toliko smešna...to je kao kada bi vas ja pitao jel IH jeo pashu sa učenicima i posle potvrdnog odgovora pitao a kako se on to pričestio sam sobom i još vaskrslim sobom... mislim nebuloza3 ovaj drugi citat zaista ne vredi ni komentarisati pošto uopšte ne vidim šta on argumentovano "doprinosi" tezi fizičke preegzistencije Everyone’s got a plan until they get hit. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Јануар 24, 2018 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 24, 2018 39 1. Свете Тајне изображавају Цркву, али не као символи; оне су за Цркву оно што су удови за срце, или што је корен биљке за њене гране, или што су винове лозе за чокот, као што је то Господ рекао. Јер, овде није у питању само заједничко име или сличност својстава, него истинска истоветност. 2. Наиме, Тело и Крв Христова представљају свете Тајне; за Цркву, они су, међутим, истинско јело и пиће. Кад се Црква њима причешћује, не претвара их у човечанско тело, као што то бива са другом храном, него се и сама претвара у њих, јер оно што је узвишеније, то надјачава. Уосталом, кад дође у додир са ватром, и само гвожђе постаје ватра, а не претвара ватру у гвожђе; па као што ужарено гвожђе не посматрамо као гвожђе него само као ватру, јер су његове особине у ватри потпуно ишчезле, тако је и са Црквом Христовом: кад би неко могао да је види онако како је сједињена са Христом и како се причешћује Телом Његовим, он ништа друго не би видео него само Тело Господње. Из тог разлога апостол Павле пише: "Ви сте Тело Христово, и удови понаособ". Назвао је Христа Главом, а нас телом не да би тиме показао Његово промишљање, педагогију и поучавање, уз помоћ којих се о нама стара, нити да би показао наше потчињавање Њему - као што и ми, претерујући, неке своје сроднике или пријатеље називамо својим удовима - него је имао на уму управо то што је и рекао, односно да верници, благодарећи тој Крви, већ живе животом у Христу, и да уистину зависе од Оне Главе и носе оно Тело. 3. Због тога никако није неприлично што се овде о Цркви говори кроз свете Тајне. - Видите ли, о канибали, шта је тело Хр? Да је то Црква чији смо удови?! И како је могао да нас да на Четвртак апостолима кад још нисмо ни били рођени? Trifke, Volim_Sina_Bozjeg, Isusovo magare and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dragisa Написано Јануар 24, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 24, 2018 oče na dobrom si putu pošto čitaš poredak svete liturgije, kada smo kod nje evo pitanje za tebe: kada pred pričešće izgovaraš molitvu pred pričešće "još verujem da je ovo samo prečisto telo tvoje i da je ovo sama prečasna krv tvoja" na šta konkretno ukazuješ? Everyone’s got a plan until they get hit. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 24, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 24, 2018 пре 3 минута, Zoran Đurović рече - Видите ли, о канибали, шта је тело Хр? Да је то Црква чији смо удови?! И како је могао да нас да на Четвртак апостолима кад још нисмо ни били рођени? Zato mislim da je rekao mironosici da Ga se još ne dotakne, nego joj je rekao da ide da javi Njegovim učenicima. Kad dođe među učenike, onda taj Isti jede sa njima, kasnije Ga se dotače Toma, to Isto Telo je sada već drugi put poslano, eshatološko Vaskrslo. Apostoli su mogli jedini tada ČULNO da osete i vide Njegovo drugo poslanje od Oca. Tada ih je i krstio Svetim Duhom.... Ne vidim drugog razloga što nije dao mironosici da ga dodirne, prosto nije imala Telo i Krv, nije još bila krštena Duhom Svetim... Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Јануар 24, 2018 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 24, 2018 43 8. Но, могао би неко запитати: ако неко од живих има у својој души сва ова поменута добра, па ипак не приступа Причешћу, хоће ли у истој мери задобити освећење које од Причешћа происходи? 9. Не свако, него само они који, попут душа упокојених, не могу телесно да приступе; као они који "се потуцаху по пустињама и горама и по пештерама и по јамама земаљским", који не беху у прилици да виде Жртвеник и свештеника. Њих је Сам Христос невидљиво осветио овим освећењем. Откуда ми то можемо знати? Отуда што су они имали у себи живот, који иначе не би имали да нису били причасници ове свете Тајне. Јер, Сам Христос је рекао: "Ако не једете Тела Сина Човечијега и не пијете Крви Његове, немате живота у себи". А да би то показао, многима од светих послао је анђеле да им донесу свете Дарове. 10. Али, ако неко не приступи светој Трпези а у стању је то да учини, њему је потпуно немогуће да задобије освећење од светих Дарова. Не само зато што није приступио, него зато што је могао да приступи, па није; јер тиме показује да у његовој души нема добрих расположења потребних за примање свете Тајне. 11. Јер, какву ревност и жељу за свештеном Трпезом има онај ко лако може да похита к њој, а не жели? Каква је вера у Бога код онога ко се не плаши претње што почива у речима Господњим упућеним онима који презиру ову Вечеру? Како се може веровати некоме да љуби нешто, када то не узима иако га лако може узети? Матусал, Ведран*, Жика and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Јануар 24, 2018 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 24, 2018 пре 2 минута, dragisa рече oče na dobrom si putu pošto čitaš poredak svete liturgije, kada smo kod nje evo pitanje za tebe: kada pred pričešće izgovaraš molitvu pred pričešće "još verujem da je ovo samo prečisto telo tvoje i da je ovo sama prečasna krv tvoja" na šta konkretno ukazuješ? Рекао сам ти да си на игноре. Настави да блејиш. Trifke, Ведран* and Жика је реаговао/ла на ово 1 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 24, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 24, 2018 пре 2 минута, dragisa рече oče na dobrom si putu pošto čitaš poredak svete liturgije, kada smo kod nje evo pitanje za tebe: kada pred pričešće izgovaraš molitvu pred pričešće "još verujem da je ovo samo prečisto telo tvoje i da je ovo sama prečasna krv tvoja" na šta konkretno ukazuješ? na bombu Ведран*, Zoran Đurović and Trifke је реаговао/ла на ово 3 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука