Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 12, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 12, 2018 Ми знамо и проповедамо Божанство Сина, руководећи се и поводећи се за узвишеним и значајним речима. Којим? Следећим: Бог, Реч, у почетку, с почетком почетак – (У почетку беше Реч и Реч беше Бог и Бог беше Реч; са Тобом је почетак; зове нараштаје од искони).[12] А такође и име: Син јединорођени – (Јединорођени Син, који је у наручју Очевом, Он Га објави).[13] Пут, Истина, Живот, Светлост – (Ја сам пут, истина и живот; Ја сам светлост свету).[14] Премудрост, Сила – (Христос Божја сила и Божја премудрост).[15] Сијање, Образ (χαρακτηρ, εικων), Печат – (Он је сијање славе и образ – χαρακτηρ – ипостаси Његове; Образ – εικων – благостиње; њега је Отац назвао Бог).[16] Господ, Цар, Који јесте, Сведржитељ – (и Господ одгоди огањ од Господа; жезал праведности, жезал Царства Твога; Који јесте, и Који је био и Који долази, Сведржитељ),[17] јасно се односе на Сина, као и сва остала имена која поседују исту овакву силу и припадају броју имена од којих ни једно није касније пронађено и припојено Сину или Духу, баш као и Оцу; из простог разлога што Он није савршен кроз прирастања и није било када је Он био без Речи, нити је било када Он није био Отац, нити је било када је Он био неистинит или непремудар или несвемогућ или лишен живота или светлости или благости. Zoran Đurović, Матусал and Ведран* је реаговао/ла на ово 3 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 13, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 13, 2018 @Bokisd Било је када је Тај, којег ти сада презиреш, био узвишенији од тебе. Сада је Он човек, а био је и несложен. Ипак је остао и оно што је Он свагда, без обзира што је примио оно што није био . У почетку је Он био без узрока, јер шта може узроковати Бога? Касније је примио биће по узрочности, а та узрочност је – твоје спасење – спасење тебе који Му се ругаш и презиреш Божанство због тога што је примило на себе твоју грубост и посредством ума ступило у заједницу са телом; доњи човек постао је Бог након сједињења са Богом и постао је са њим једно; боље је победило да бих и ја био бог у мери у којој је Он постао човек. Он се родио; међутим, и пре тога је био рођен; родио се од жене, али и од Дјеве; родио се људски, мада је рођен божански; овде без оца, а тамо без матере; а све то је знак Божанства. Био је ношен у утроби, али Га је Пророк, који је такође још био у утроби, препознао и заиграо пред Словом ради којег прима живот.[22] Увили су Га у пелене, али по васкрсењу лично је сложио своје гробне повоје. Положен је у јасле, али Га прослављају анђели, на њега указује звезда, мудраци Му се клањају. Како ти можеш да занемариш све духовно и умом сазерцљиво, па да се непрестано саплићеш о видљиво? Он се спасао бегством у Египат, али је и све египатско нагнао у бегство. За Јудејце Он није имао ни изгледа, ни доброте, али за Давида је био красан добротом мимо свих синова људских.[23] Крштен је као човек, али грехе руши као Бог; – није крштен због тога што је имао потребу у крштењу, ради личног очишћења, већ да би осветио воду. Кушан је као човек, али побеђује као Бог и храбар је као Победилац света.[24] Гладовао је, али је нахранио хиљаде пошто је Он хлеб животни и небески.[25] Морила Га је жеђ, али упућује позив: ко је жедан нека ми приђе и нека пије, обећавајући да ће из верујућих потећи воде живе.[26] Замарао се, али је свима уморнима и обремењенима даровао покој.[27] Заспао је, али је спавао на мору, Он брани ветровима да дувају, Он прихвата Петра који је почео да се дави. Даје порез, али од рибе; Он царствује над онима који убирају порез. Називају Га Самарјанином и ђавоиманим; ипак, Он спасава путника из Јерусалима који је запао у руке разбојника, беси Га се плаше јер Га препознају, Он изгони и шаље у бездан легионе ђавола, а вођу демона види како као муња паде са неба.[28] Гађају Га камењем, али не могу да му науде. Он се моли, али и услишава молитве. Плаче, али и прекраћује плач. Пита где положише Лазара, као човек, али га и васкршава као Бог. Продају Га за најнижу цену – за 30 сребрњака; али Он искупљује цео свет веома високом ценом – својом сопственом крвљу. Као овца води се на клање, али Га благовести глас вапијућег у пустињи.[29] Био је мучен и рањаван, али Он лечи сваку болест и рану.ш Подижу Га на дрво и прикуцавају, али нас помоћу дрвета враћа у живот и спасава са њим распетог разбојника. Поје Га оцтом, дају му жуч, али ко је Он? Претворио је воду у вино, искоренио је горко искушење, али је сав сладак и мио.т Даје душу своју, али има власт узети je;[30] цепа се завеса, јер узвишено постаје откривено, али се распада камење, устају мртви. Умире, али животвори и смрћу уништава смрт. Сахрањују Га, али Он устаје. Силази у ад, али изводи из њега душе и усходи на небеса; поново ће доћи да суди живима и мртвима, и да казни све налик теби и твојим умовањима. Ако ти извесне речи служе као саблазан, ове друге нека развеју твоју заблуду! Zoran Đurović, Матусал and Ведран* је реаговао/ла на ово 2 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Јануар 13, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 13, 2018 Одговор у форми питања за @Milan Nikolic који воли да поставља питања на која жели да му се одговори са "да" или "не". Ако правила твоје дијалектике налажу да се у сваком случају један од два одговора призна као истинит, онда дозволи да и ја упитам: у чему је време - у времену или у ванвремену? Матусал, Zoran Đurović and Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 1 1 1 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Јануар 13, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 13, 2018 1 hour ago, Volim_Sina_Bozjeg рече поново ће доћи да суди живима и мртвима, и да казни све налик теби и твојим умовањима. Volim_Sina_Bozjeg and Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 1 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Јануар 13, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 13, 2018 Зашто црни ВСБ прескочи ово:,,Све узвишене изреке припиши Богу и природи која је изнад страдања и тела, а унижена сведочанства – припиши Ономе Ко је Сложен, Ко се ради тебе источио и оваплотио, да не кажемо рђавије – очовечио, а потом је преузнесен да би се ти, уништивши у својим догматима све телесно и гмижуће по земљи, научио узвишености и умом својим усходио до Божанства, а не да стално остајеш привезан на видљивом, да се умом узнесеш до умног и мисаоног, и схватиш где се говори о природи Божјој, а где о Његовој икономији и уредби. Било је када је Тај, којег ти сада презиреш, био узвишенији од тебе. Сада је Он човек, а био је и несложен. Ипак је остао и оно што је Он свагда, без обзира што је примио оно што није био." Bokisd је реаговао/ла на ово 1 Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Гајић Написано Јануар 13, 2018 Гости Пријави Подели Написано Јануар 13, 2018 пре 6 минута, Milan Nikolic рече Зашто црни ВСБ прескочи ово: ,,Све узвишене изреке припиши Богу и природи која је изнад страдања и тела, а унижена сведочанства – припиши Ономе Ко је Сложен, Ко се ради тебе источио и оваплотио, да не кажемо рђавије – очовечио, а потом је преузнесен да би се ти, уништивши у својим догматима све телесно и гмижуће по земљи, научио узвишености и умом својим усходио до Божанства, а не да стално остајеш привезан на видљивом, да се умом узнесеш до умног и мисаоног, и схватиш где се говори о природи Божјој, а где о Његовој икономији и уредби. Било је када је Тај, којег ти сада презиреш, био узвишенији од тебе. Сада је Он човек, а био је и несложен. Ипак је остао и оно што је Он свагда, без обзира што је примио оно што није био." Да ти "схватиш где се говори о природи Божјој, а где о Његовој икономији и уредби. Било је када је Тај, којег ти сада презиреш, био узвишенији од тебе. Сада је Он човек, а био је и несложен. Ипак је остао и оно што је Он свагда, без обзира што је примио оно што није био." А у издвојеном тражи одговор на Ведраново питање Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Јануар 13, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 13, 2018 А сво време му Светитељ управо прича о томе разликовању, али он не види. Да се послужим Сарагудином методом, можда буде склонији да провири испод повеза. Било је када је Тај, којег ти сада презиреш, био узвишенији од тебе (у вечности). Сада је Он човек (у времену), а био је и несложен (у времену). Ипак је остао и оно што је Он свагда (у вечности), без обзира што је примио оно што није био (у времену). Zoran Đurović, Volim_Sina_Bozjeg and Матусал је реаговао/ла на ово 3 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Јануар 13, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 13, 2018 Како је био несложен у времену, црни Ведране? Светитељ га свагда сада зове Сложеним, а био је несложен пре оваплоћења. Bokisd је реаговао/ла на ово 1 Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Гајић Написано Јануар 13, 2018 Гости Пријави Подели Написано Јануар 13, 2018 пре 4 минута, Ведран* рече А сво време му Светитељ управо прича о томе разликовању, али он не види. Да се послужим Сарагудином методом, можда буде склонији да провири испод повеза. Било је када је Тај, којег ти сада презиреш, био узвишенији од тебе (у вечности). Сада је Он човек (у времену), а био је и несложен (у времену). Ипак је остао и оно што је Он свагда (у вечности), без обзира што је примио оно што није био (у времену). Сада ће питати када је рођен Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Јануар 13, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 13, 2018 Рођен је на Божић у времену, а вечно у вечности. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Гајић Написано Јануар 13, 2018 Гости Пријави Подели Написано Јануар 13, 2018 пре 1 минут, Milan Nikolic рече Рођен је на Божић у времену, а вечно у вечности. Зар није на Богојављење Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Јануар 13, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 13, 2018 пре 3 минута, Milan Nikolic рече Како је био несложен у времену, црни Ведране? Светитељ га свагда сада зове Сложеним, а био је несложен пре оваплоћења. Ти стварно имаш неку уврнутост у тумачењу, и гледаш да ме ухватиш на речи. Вели Григорије своме Милану, подозревам да ћеш ти, услед личне неумерености, да се ухватиш за реч.... Тако и ти услед личне неумерености се хваташ за реч, презирући све добро што ти се износи. Али да ти одговорим. Био је несложен тако што је постојао период времена, у времену, када Он није био оваплоћен. Из те перспективе, историчности, дошао је дан када се Он оваплотио, у времену, а пре тога историјски није био оваплоћен. Зато пре Благовести, историјски (у времену) и није био сложен. Али Он је као неограничен историчношћу, као што смо то ти и ја, долазио и Аврааму, и говорио Пророцима, итд. Матусал and Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 2 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Јануар 13, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 13, 2018 Ваља вас још запљуснути Св водом Григоријевом: Своју 30. беседу завршава овако: "А изнад свега, и пре свега, добро мотри на казано и никада нећеш погрешити ни у узвишеним, ни у приземним именима. Исус Христос је јуче и данас телесно, такође духовно и у векове векова. Амин" Матусал, Volim_Sina_Bozjeg and Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 3 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Јануар 13, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 13, 2018 Зашто видиш само ту ствар везано за вашу теорију? Тако ће се појавити свака могућа заблуда.Човече, другима се смејете, али, као што бива, показује се да сте за жаљење. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Јануар 13, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 13, 2018 пре 2 минута, Ведран* рече Ваља вас још запљуснути Св водом Григоријевом: Своју 30. беседу завршава овако: "А изнад свега, и пре свега, добро мотри на казано и никада нећеш погрешити ни у узвишеним, ни у приземним именима. Исус Христос је јуче и данас телесно, такође духовно и у векове векова. Амин" Хајде нека ми високоумни раздвоје овде неоваплоћеног од оваплоћеног? Матусал, Volim_Sina_Bozjeg and Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 1 1 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука