Jump to content

Зоран Ђуровић: Преегзистенција Исуса Христа

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 2 минута, Bokisd рече

Sjedinjenje sa bozanskom prirodom, ali, valjda ne po prirodi, nego po blagodati.

Tamo objasnjava Palama, kako se tumace one reci od apostola Pavla da postajemo pricasnici bozanske prirode ,... ne u smislu da postajemo bas pricasnici bozanske prirode, nego, da se....pod (Bozanskom) “prirodom” podrazumeva osvecujuca i obozujuca blagodat.....

Kasnije cu' nesto detaljnije postaviti.

Ајде молим те не брукај се више, погледај доле после философије спасења, шта Палама говори о Таворском догађају.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 8.1k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Ведран*

1409

• Volim_Sina_Bozjeg

1106

• Zoran Đurović

1107

• Bokisd

697

пре 2 часа, Zoran Đurović рече

Не, него узмеш и напишеш текст против Мајендорфа и Паламе. Ко су они за Вигдовиту Зорку?

ПС. Ово је из Мајендорфа, да ти напоменем ако си се збунио, јер си ти већ оплео по Мајендорфу, а твој сабрат, Боксит, негира да Мајендорф тврди то што ти мислиш. Мало сте се погубили...

Не рекох ли да бауљају с повезом на очима?

И вичу тра, ла ла. 

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 16 минута, Bokisd рече

Sjedinjenje sa bozanskom prirodom, ali, valjda ne po prirodi, nego po blagodati.

Да ли си ти само глуп или зајебант? 

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Zoran Đurović рече

Па јес! То си у праву. Мајендорф каже; у Њему је недопустиво свако разликовање створеног и нествореног, а ја протумачим: у Њему је недопустиво свако разликовање створеног и нествореног. Свима је јасно како накарадно тумачим текстове. Добро је да сте ви ту да упозорите људе да не упадну у папистичку замку!

Значи тако сте протумачили, као што рекох. Ви мислите да Свети Дух јесте само ваше биће, само сте још додали телесност Христа, чисто да буду двојица, јер ето, верујемо у Тројицу, па се још треба поменути Отац.

Човече, створени, ви сте храм Светога Духа, ако то примите, и Дух вас чини нествореним и беспочетним просијавањем самог божанства, односно енергија, јер Палама тако каже за енергије, није реч о суштини Божијој, то сте ваљда прочитали од Паламе.

Значи, ваша тела, па и Тело Христово, јесу храм, ,,који се назиђује'', који је у историји и у историји се назиђује. Ту је Христос са нама као Црква у историји, а свакако верујемо да је Христос вазнет тамо где ће све на крају бити, у наднебесни живот Свете Тројице. Ми се споримо око тога како разумети Светога Духа, који устројава Цркву. Ви сте заборавили на значење икономије.

Пазите, да ви стварно верујете у то што тврдите, ваша назови исправност би била у томе да силазак Светога Духа на апостоле и на вас саме, како год то представили, означава тај ваш улазак у Есхатон у преегзистенцију, у живот Божији, Њиме као нествореним енергијама итд.

Међутим, има једна зачкољица која све то урушава у шта верујете, у то да живите већ у коначном Есхатону, спашени. Ми, заправо, добијамо утеловљење и изграђујемо се у Христу овде и сада као Црква у историји, док једино Христос, пазите, једино сам Христос може да има Светога Духа у Себи, на онај начин како то Палама објашњава о нашем доживљају нестворених енергија.

Зато је Христос и сишао (као идентитет Логоса), да би постао човек и омогућио то учествовање наше у виђењу нестворених енергија, као у животу Божијем. Ми чекамо тај Дан када ћемо бити коначно горе и коначно спашени, дакле, није као да смо већ тамо спашени и као да је све већ готово. Ми се калемимо на Лозу-Христа, можемо и да отпаднемо, чак и пред самим крејем пута спасења. Није довољно само веровати, колико год снажно веровати, него је потребно и остварити начин живота, једноставне простоте и љубави Божије.

Зашто је потребно да будемо као деца да бисмо се спасили? Управо зато што једино деца могу имати однос према родитељима, као начин постојања Божијег. Ако не прихватимо Бога као простог Родитеља, нема нам спасења. Зато ова ваша учења где срамотите и обешчашћавате све свето, и полност, и материнство, и простоту, сасвим јасно показују голему заблуду у коју сте упали. Развратословље у које сте запали неће вам донети ништа добро, напротив, налазите се дубоко на стази беспућа где на концу неће бити Христа и Царства Божијег.

Самим тим што постоје таква бесловесна дешавања, и разна зла по свету, показује се да коначно и крајње Царство још није дошло. Онда када тога не буде било, ни у каквом облику, ни у каквој ''димензији'', ни у времену, моћи ћемо рећи, а неће бити ни потребно говорити као да се неће одмах знати, да је наступило коначно и крајње Царство Божије.

Врло је деликатна ова расправа о вашој теорији, да сте већ спашени у коначном Царству. Колико год се трудили да посведочите ту веру као исправну, показаће се да није исправна, самим тим што још увек живите у свету и још нисте спашени, а свет вас због такве погрешне вере обликује у сасвим погрешно битије, у разврат и готово да назовемо лудило.

То што је Христос сада међу нама, тамо где су двоје или троје (или више) сабраних у Његово Име, не значи да је наша будућност већ остварена. Ви сте, са вашом теоријом, не само покварили сотириологију, него и модерна схватања физике времена, односно космологију. Злоупотребили сте финесе науке, из једне одређене карактеристике релативног кретања, да развијете фантазију о непостојању хронологије догађаја, односно да једна последица из будућности, историјске будућности, може да утиче непосредно на већ остварену прошлост. Дакле, овде није реч о неодређености квантних честица које у паровима могу да утичу на међусобна својства независно од времена. Него ви говорите о посећивању људи из будућности у прошлост. Кажете да су три анђела код Авраама били људи из будућности.

Људи, где је ваша природа? Запамтите, у Евхаристији коју служимо данас дајемо своју природу да се претвори у Христову, Његовог тела, које нам даје све Божије, личносну љубав, заједницу и живот вечни. Та природа остаје овде доле са нама докле смо овде доле, и она није већ тамо негде у коначном Есхатону докле год не дође Христос поново у Слави и Сили. Верујемо да наше душе могу бити горе код Христа када умремо, док не васкрснемо телом и онда и телом.

• Свиђа ми се 1

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Ведран* рече

Не рекох ли да бауљају с повезом на очима?

И вичу тра, ла ла. 

Блажени Палама, он је барем имао паметне јеретике... :lupaglavu:

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Џуманџи рече

Па, не поклањате довољно пажње Логосологији! 

Него, 'ајде и да прихватим да се само Један мења, да је Син Божији 'променљив' (-час нема тело, па га узима, па после Васкрсења "добија" тело са ду'овним адитивима - кроз врата :)) ), но, како све те промене утичу на Оца и Духа? Кад је Логос """постао""" Хр. онда је чуо "ово је син мој љубљени који је по мојој вољи"?? Пре тога није био баш-баш оно... врх? :)))

Како да ти речем. То је питање које се тиче "богословске тројице". Имамо ми међу нама експерте и за ту област. Мораш њих да питаш. Они све то интимно, до гаћа (суштине) знају. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Isusovo magare рече

Joj što si blesav..pa logosi se ne jedu.

Како се не једу кад су преукусни? :)))

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Volim_Sina_Bozjeg рече

@Zoran Đurović kake klinike kako bakrači, ona ti je bila pogodjena: "u mom kraju takve zovu roba" :)))

А у мом "бештија". 12:smeha:

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Milan Nikolic рече

у Евхаристији коју служимо данас дајемо своју природу да се претвори у Христову

Ја  сам ти и рекао да си Ханибал Лектер. Озбиљно сам то мислио. Ви сте канибали. На интелигенцију више нећу одговарати. Немате је... 

Подели на овим сајтовима

пре 39 минута, Zoran Đurović рече

Дођосмо да их пре времена мучимо!:))

Јој немој то!

Хтедох и са овим да им душу вадим, око тога како ови подстанари знадоше да је Он тај, и како "пре времена", итд.

Али можда касније. :))

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Ведран* рече

Јој немој то! Хтедох и са овим да им душу вадим, око тога како ови подстанари знадоше да је Он тај, и како "пре времена", итд.

Знали су га зато што су били чистог срца и видели Бога!:)) А то "пре времена" је само у складу са овим што говоримо. Насликај им ти, у бојама!12:smeha: 

Подели на овим сајтовима

ту ни клистир не може да исчисти сва с..ња. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 18 минута, Milan Nikolic рече

Зато је Христос и сишао (као идентитет Логоса), да би постао човек и омогућио то учествовање наше у виђењу нестворених енергија

Идентитету Видовите Зорке у преднацрту, нисам могао да одолим а да се не наспрдам на твој таленат где у једној реченици кажеш 100 глупости! Признај да си ово намерно написао! Месија са неба силази као човек (јер утвару или духа нико не може помазати, а не чусмо да га је неко горе помазивао), који даје идентитет Логосу, да би сада поново постао човек да би ми могли да гледамо неке нестворене енергије! Који је ово Матрикс! 

Једном речју, божански живот по Вигдовитој Зорки: :tv:

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...