Гости Guest Гајић Написано Децембар 28, 2017 Гости Пријави Подели Написано Децембар 28, 2017 И онда да не верујеш, Христос се роди :-) Само има свађа око датума... Мени касни календар, а овима жури... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Isusovo magare Написано Децембар 28, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 28, 2017 пре 8 часа, Bokisd рече Ma, ne. Nego, pricali smo o tome kako je Justiin gledao na pojavljivanje Isusa pred apostolima, pa, si ti rekao,....za Justina su, kako vidimo, svojstva i vaskrslo telo velika tajna.... Justin je rekao, da je vaskrslo telo velika tajna,...i da je zbog toga Hristovo telo dobilo nova svojstva, ....da je duhovno i da je Vaskrsli Gospod usao kroz zatvorena vrata. Niko ne spori novu ' da je vaskrslo telo nova tajna', nego tvoju interpretaciju, gde nisi ni pomenuo, ....koje su posledice toga sto je Isus vaskrsao, kako dalje pise Justin. Čekaj,jel stvarno taj Justin napisao "posljedice" Isusovog Uskrsnuća??A nedaj Bože šta ću sve načut na ovom forumu. Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Децембар 28, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 28, 2017 пре 38 минута, Ведран* рече Па не спремају се за причешће, иначе би они и 7 дана и то на ваздуху. Хм, хм, а до следеће литургије им је мање него седам дана. Хм? Аха. Знам! Они имају благодат свештенства, па не морају 7 дана ко обични смртници. Они се причешћују по службеној дужности. Базинга! Ako zaista Artemije uleti kod Rusa bice mu to kraj jer kod njih ide po kratkom postupku. Ведран* and Milan Nikolic је реаговао/ла на ово 1 1 "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Децембар 28, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 28, 2017 пре 8 часа, Ведран* рече Док сам био у купатилу (и прао руке!) јавиле су ми се управо ове твоје речи али у следећој верзији "Али Јустин спомиње врата, ња, ња, ња..." Дакле то што Јустин каже да материја "није више непробојна, непроходљива" односи се на врата, јер је логично да не може да се односи на било шта друго. И тако логично можемо закључити да су врата материја, а да кључаоница, зид, мишја рупа, прозор, димњак ипак нису материја. П.С. Молим с уваженијем @Milan Rakic и Администрацију да у емотиконе додају кристалну куглу или други прикладан реквизит, јер ја више овако брез њих не могу. Pa, citaj kako pise, ono, ..po Vuku... "Васкрсли Господ улази и кроз затворена врата ( ).....оно ( njegovo telo ) je ипак на неки нови начин духовно, небеско, свуда – проходљиво....Материја телесног тела Христовог добила је васкрсењем нека нова својства, не изгубивши стара. Ново својство је: проходљивост. За њега материја више није непробојна, непроходљива..." Uzrocno - posledicno, ...novo svojstvo - prohodljivost, ....materija - vise nije neprobojna, neprohodljiva,......zbog toga, Vaskrsli Gospod ulazi kroz zatvorena vrata..... Kugla ti je malo fail ... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Гајић Написано Децембар 28, 2017 Гости Пријави Подели Написано Децембар 28, 2017 пре 13 минута, Bokisd рече Pa, citaj kako pise, ono, ..po Vuku... "Васкрсли Господ улази и кроз затворена врата ( ).....оно ( njegovo telo ) je ипак на неки нови начин духовно, небеско, свуда – проходљиво....Материја телесног тела Христовог добила је васкрсењем нека нова својства, не изгубивши стара. Ново својство је: проходљивост. За њега материја више није непробојна, непроходљива..." Uzrocno - posledicno, ...novo svojstvo - prohodljivost, ....materija - vise nije neprobojna, neprohodljiva,......zbog toga, Vaskrsli Gospod ulazi kroz zatvorena vrata..... Kugla ti je malo fail ... Е да би Ти се "тајновидцу" контекста врата напокон и указала, да не мора долазити као разбојник у ноћи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Децембар 28, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 28, 2017 пре 7 минута, Bokisd рече Васкрсли Господ улази и кроз затворена врата ( ).....оно ( njegovo telo ) je ипак на неки нови начин духовно, небеско, свуда – проходљиво....Материја телесног тела Христовог добила је васкрсењем нека нова својства, не изгубивши стара. Ново својство је: проходљивост. За њега материја више није непробојна, непроходљива..." Uzrocno - posledicno, ...novo svojstvo - prohodljivost, ....materija - vise nije neprobojna, neprohodljiva,......zbog toga, Vaskrsli Gospod ulazi kroz zatvorena vrata..... Паз да није! Рекох ја да ти имаш уврнуту логику. А сада си то сликовито показао извршивши ову своју узрочно-последичну инверзију. Код тебе је ово "због тога улази кроз затворена врата" закључак, а код Јустина је то почетна претпоставка (неупитни аксиом) о којој он уопште и не размишља, него је прихвата здраво за готово. Он од тога, дакле, полази и објашњава "својства" васкрслог тела, а ти полазиш од "својстава" васкрслог тела и изводиш закључак о томе да је Христос прошао кроз затворена врата. Уврнутост par excellence. ana čarnojević је реаговао/ла на ово 1 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Децембар 28, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 28, 2017 пре 8 часа, Ведран* рече Св Јустин нигде ово не тумачи. То си се ти пречитао. Јустин своје тумачење започиње реченицом "Васкрсли Господ улази и кроз затворена врата" и затим почиње са својом експозицијом. Он то говори као увод у своје тумачење. Као да каже "добар дан ја се зовем Јустин", то јест, он здраво за готово прихвата то да је Господ прошао кроз врата. Он нигде ово не објашњава и не тумачи. А ти кад нађеш да неко управо то тумачи, "кроз врата" и разматра алтернативе, јави се па ћемо озбиљно разговарати. До тада можеш да свираш у буру. Е сад, ти мени можеш рећи да св Јустин то прихвата здраво за готово зато што је то сасвим јасно, општеприхваћено итд., итд. Али ја теби онда кажем да није, јер то Писмо не говори. Писмо је општеприхваћено, а не нека успутна реченица. А ни св. Јустин нити било ко други не тумачи предање бабе Смаране од сто љета из село Смрдељи, него Свето Писмо, које не може један дан бити овакво, други дан онакво, да каже данас ово а сутра оно, данас једно, сутра друго, као што ти можеш из поруке у поруку да мигољиш као змија. И да се у индигнацији онда ишћуђаваш мојој чудности кад ти станем на реп. Весело ти спавање, и да устанеш здрав, одморан и присебнији, да не речем паметнији. Vec sam gore odgovorio. Pocinje sa 'Vaskrski Gospod ulazi i kroz zatvorena vrata' i zatim izvodi ekspoziciju. 'Kroz varata,.....to nije uvod. To je njegovo tumacenje stiha,....'и врата беху затворена где се беху ученици скупили од страха јеврејског'.... U svom daljem izlaganju, Justin vezuje prolazak kroz vrata, sa....prvo, novom tajnom sta je vaskrslo telo, od koje je gradje....drugo, telo Hristovo dobilo je vaskrsenjem novo svojstvo - prohodljivost....trece, za njega materija nije vise neprobojna, neprohodljiva... Koja materija ? Pa, nije Justin mislio, ....na, sef u nekoj banci od nekog kriptonita.......nego, na materiju vrata. Pa, da li mozemo razmisljati u pravcu, da Justin kao egzegeta pisma i kao neko ko je imao poznavanje dela otaca u malom prstu, ne prica samo iz svoje glave, .....da je Isus kroz vrata prosao.....nego, da je negde pronasao i druga tumacenja koja govore tako. Ja sam pokusao da nadjem sto je vise moguce tumacenja ovih stihova, ono sto sam nasao govori kroz vrata. Mozda ima i neka druga tumacenja, prevelika je litelatura, mozda neko nadje drugacije tumacenje. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Децембар 28, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 28, 2017 пре 3 минута, Ведран* рече Паз да није! Рекох ја да ти имаш уврнуту логику. А сада си то сликовито показао извршивши ову своју узрочно-последичну инверзију. Код тебе је ово "због тога улази кроз затворена врата" закључак, а код Јустина је то почетна претпоставка (неупитни аксиом) о којој он уопште и не размишља, него је прихвата здраво за готово. Он од тога, дакле, полази и објашњава "својства" васкрслог тела, а ти полазиш од "својстава" васкрслог тела и изводиш закључак о томе да је Христос прошао кроз затворена врата. Уврнутост par excellence. Onda ne bi rekao,..kroz zatvorena vrata,....nego, bi poceo,....recimo, Vaskrsli Gospod se javio i pojavio i stao pred apostolima u zatvorenoj sobi.... Ovako, kroz vrata, ...jeste, tvrdnja i postavka stvari, ....gde, posle Justin daje dokaze za takvu svoju tvrdnju. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Децембар 28, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 28, 2017 пре 36 минута, Trifke рече Ako zaista Artemije uleti kod Rusa bice mu to kraj jer kod njih ide po kratkom postupku. Јашта ће него и код Руса. Ваља и њих спасти. Па познато је да он има јурисдикцију над целом равном земљом. Ко ће да се клади колико ће проћи да овај Игнацио не постане хорорепископ, а ако не постане да ће да се и он расколи од свеспасавајуће јурисдикције Артемијеве? Zoran Đurović and Trifke је реаговао/ла на ово 1 1 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Децембар 28, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 28, 2017 Невероватно како узимамо свете Оце и коментаре отаца на њихово учење, па то је брука. Само фали да то подигнемо на штапове па пред скупштину. А ђе је контекст, ђе је тумачење? Ево погледајте како вл.Атанасије Јевтић тумачи Григорија Ниског: ,,Дух Свети, по Светом Григорију, ,прати Логоса и јавља Његову енергију', и то изгледа не само у економији стварања света, него и у вечности''. Шта рече!? О каквој вечности? О вечној Тројици, богословској Тројици, иманентној Тројици? И онда је Зизјулас пролупао, ми бљујемо бљувотине, ништа не разумемо. Битно је само то да сте ви највероватније, да не кажем 100%, јер да нисте не бисте се дрзнули да паметујете, у коначном спасењу и Царству. Свака вам част, треба вас наградити. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Децембар 28, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 28, 2017 пре 49 минута, Isusovo magare рече Čekaj,jel stvarno taj Justin napisao "posljedice" Isusovog Uskrsnuća??A nedaj Bože šta ću sve načut na ovom forumu. U smislu uzroka, pa, da vidimo koje su 'posljedice' vaskrsenja. Mozemo reci, koje su posledice vaskrsenja po nas ljude ? Pa, ukinuta je smrt, verom u Vaskrsenje Hristovo ,.....verujemo da cemo i mi vaskrsnuti i imati udela u tom Vaskrsenju .itd. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Децембар 28, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 28, 2017 пре 2 минута, Bokisd рече Onda ne bi rekao,..kroz zatvorena vrata,....nego, bi poceo,....recimo, Vaskrsli Gospod se javio i pojavio i stao pred apostolima u zatvorenoj sobi.... Ovako, kroz vrata, ...jeste, tvrdnja i postavka stvari, ....gde, posle Justin daje dokaze za takvu svoju tvrdnju. Јашта! Да му је твоја логика сигурно би тако мислио. Али, хвала Богу није тако. Ти си функционално неписмен ако си у ово стварно убеђен, и не видиш да су њему врата задња рупа на свирали у овом објашњењу. Он објашњава сасвим другу ствар. Zoran Đurović and ana čarnojević је реаговао/ла на ово 1 1 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Децембар 28, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 28, 2017 А сад кас си Боксиде тако умудрен тумачењем Јустина, протумачи ми ово. Где је Христос био и боравио 40 дана по васкрсењу? Где је боравио? Оно, кад нестане из собе, где оде? Знамо, захваљујући твојој надахнутости, да је пре него што се у соби појавио био испред врата јер је, по теби, кроз њих ушао. Дакле прво је однекуд дошао пред врата па онда кроз њих прошао. Не знамо где је био пре него што је дошао пред врата да кроз њих прође. Али где је отишао, након што је нестао? И где је уопште обитавао тих 40 дана? То је дуг период. Zoran Đurović and Матусал је реаговао/ла на ово 2 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Децембар 28, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 28, 2017 Jel može neko za nas sa jeftinijim ulaznicama da objasni o čemu se vi uopšte ovde ovoliko svađate? Trifke, Zoran Đurović, Paradoksologija and 3 осталих је реаговао/ла на ово 2 4 А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Гајић Написано Децембар 28, 2017 Гости Пријави Подели Написано Децембар 28, 2017 пре 7 минута, Ведран* рече А сад кас си Боксиде тако умудрен тумачењем Јустина, протумачи ми ово. Где је Христос био и боравио 40 дана по васкрсењу? Где је боравио? Оно, кад нестане из собе, где оде? Знамо, захваљујући твојој надахнутости, да је пре него што се у соби појавио био испред врата јер је, по теби, кроз њих ушао. Дакле прво је однекуд дошао пред врата па онда кроз њих прошао. Не знамо где је био пре него што је дошао пред врата да кроз њих прође. Али где је отишао, након што је нестао? И где је уопште обитавао тих 40 дана? То је дуг период. Чуш то, а ђе би био? Зидао човек митарства,... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука