Тања1 Написано Децембар 27, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 27, 2017 пре 1 минут, Volim_Sina_Bozjeg рече Nedostajes ali znamo da si tu. Celu godinu sam kao crna ovca u familiji! Mozda i celu sledecu. Ведран*, Zoran Đurović and Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 3 Јачи од смрти и лажи Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Децембар 27, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 27, 2017 пре 1 минут, Тања1 рече Celu godinu sam kao crna ovca u familiji! Mozda i celu sledecu. Поменуће ава у светим молитвама... Volim_Sina_Bozjeg, ikrasil, Тања1 and 1 члан је реаговао/ла на ово 3 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Децембар 27, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 27, 2017 пре 56 минута, Trifke рече Ja eto onako u prolazu pa reko da pomognem diskusiju: "Neki jevrejski tumaci misle da je tajanstveni covek bio Andjeo cuvar Isavov. Medjutim-to je biosam Bog-ELOHIM(str.29 i 31). "Ko bi drugi bio nazvan ovde covek, koji je ujedno i Bog, koji se rvao i borio sa Jakovom, nego Sveti Logos Bozji, Koji je Gospod i Bog, Koji je mnogo puta i raznoliko govorio ocima(Jevr.1,1), Koji je i blagoslovio Jakova, nazvavsi ga Izrailjem,,rekavsi: Nadvladao si sa Bogom. Tako su bozanski ljudi gledali Bozjeg Logosa, kao i apostoli Gospodnji(1Jn.1,1)". (Origen,PG 12,128). " Vladika Atanasije tumacenje Postanja 32,25 32,27:Ovaj tekst o cudnoj borbi/rvanju Patrijarha Jakova sa Bogom ( tekst u 25st. ne spominje ime Bozje, JHVH, ali stih 29, i 31govore o Bogu-ELOHIM; Jevrejski tumaci kazu da se Jakov borio sa andjelom, zato sto ne priznaju starozavetne teofanije za Hristofanije, gde je uobicajena smena imenaBog -Andjeo kao kod Osije 12,4-5 i Izl 3,2-6; DA 7,30-32; i zato onda nemaju objasnjenje imena izrael), predstavlja tajnu starozavetnog bogoborenja i bogovidjenja, kako su tu borbu videli i doziveli Svetitelji Crkve, koju sveljudsku spasonsnu dramu je doziveo rodonacalnik Izrailja- Jakov. Tako je i molitva - pobozna teomahija, veli Sv. J. Lestvicnik. Susret Licem u lice sa Bogom, Koji se javio kao Covek ,najavljujuci ocovecenje Hristovo, taj susret ovde kao i kasnije kod Mojsija, Isajije, Pavla i dr. Svetih Bozjih ljudi, markira i preobrazava coveka, kao npr. mnogostradalnog Jova. .... : Vladika Atanasije tumacenje Postanja 32,27 Ja nemam namere da odustanem da ponavljam ovaj citat dok talibani ne objasne. Halo Pozega! Volim_Sina_Bozjeg, Zoran Đurović and Ведран* је реаговао/ла на ово 3 "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тања1 Написано Децембар 27, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 27, 2017 Moram da se osvrnem na neke poruke ovde za vikend, imam free dan u subotu! Ведран*, Volim_Sina_Bozjeg and Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 2 Јачи од смрти и лажи Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Децембар 27, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 27, 2017 пре 8 минута, Кратос рече Tebe je ili lišio obraza ili je disleksija u pitanju.Ne znam,vidi ti to sam.Il ne znaš više ni šta pišeš.Al sve lepo stoji šta si naveo i onda si mene optužio da sam ja lišen svetlosti razuma al ti izgleda nisi ali kako si i sam reko razum te ubiva izgleda tako nelišenog. Делиричан си, као да је дух Вигдовите Зорке уљегао у тебе... ikrasil and Ведран* је реаговао/ла на ово 1 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Децембар 27, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 27, 2017 Шта нам гарантује да о.Зоран по његовој вери већ није у вечном и коначном паклу? Има ли нека гаранција? Нема. Јел тако? Значи шкргуће зубима, у чаури греха и самоће. Има ли неко да оповргне ту могућност? Свакако ја не верујем ни да постоји та могућност, али питам вас који верујете у могућност да је коначни Есхатон већ остварен. Дакле, ако не оповргавате ту могућност, испада да је могуће да верујемо и учимо друге да смо већ спашени у Есхатону, а оно већ смо у вечном паклу. Јесте бесмилено све то, али ваљда разумете о чему говорим. Кратос, Тања1, Paradoksologija and 2 осталих је реаговао/ла на ово 1 3 1 Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Децембар 27, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 27, 2017 пре 1 минут, Trifke рече Ja nemam namere da odustanem da ponavljam ovaj citat dok talibani ne objasne. Halo Pozega! Непоправљиви си оптимиста! Па ја им дадох Гр Богослова (источнијег ко може замислити?), они ћуте. ikrasil, Trifke and Ведран* је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Децембар 27, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 27, 2017 Управо сада, Zoran Đurović рече Непоправљиви си оптимиста! Па ја им дадох Гр Богослова (источнијег ко може замислити?), они ћуте. Ali Vladika Atanasije Jevtic? Pa Svetlana se zaklinje u njega! Bokit se krsti pri pomeni njegovog imena. Kratos mu drzi sliku umesto slavske ikone. I ti hices da ja pomislim da sma optimista? Тања1, Матусал, Zoran Đurović and 1 члан је реаговао/ла на ово 1 1 2 "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Гајић Написано Децембар 27, 2017 Гости Пријави Подели Написано Децембар 27, 2017 пре 14 минута, Milan Nikolic рече Шта нам гарантује да о.Зоран по његовој вери већ није у вечном и коначном паклу? Има ли нека гаранција? Нема. Јел тако? Значи шкргуће зубима, у чаури греха и самоће. Има ли неко да оповргне ту могућност? Свакако ја не верујем ни да постоји та могућност, али питам вас који верујете у могућност да је коначни Есхатон већ остварен. Дакле, ако не оповргавате ту могућност, испада да је могуће да верујемо и учимо друге да смо већ спашени у Есхатону, а оно већ смо у вечном паклу. Јесте бесмилено све то, али ваљда разумете о чему говорим. Где Авва то пише? Ви пројектујете и блатите! Христос постоји и постојаће, као што је и постојао, јер "Он Је Онај Који Јесте", а све је једино Њиме! Да ли се за исто ко од нас пита? Свакако треба сићи до дна пакла, да би се "накалемио" и ценио Дар и Тајну Над Тајнама? Ко у паклу Христа не прими, па тек Га у Њему-Христу Самом видети неће. Која туга Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Децембар 27, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 27, 2017 пре 2 часа, Bokisd рече Recimo, mislim, da nije spiritualizacija materije. Jer, mislim, da Isus pokazuje da je On i stvoritelj materije i da ne moze da ga zadrzi nikakva materija, da bi usao u zakljucanu prostoriju. Mislim, ono, kako je On prosao kroz vrata ? Nije se sigurno , kako da kazem 'stopio' sa vratima , posto je duh i tako prosao. To je neka tajna i cudo. Kako je hodao po vodi ? Sigurno nije, da kazem, 'stvdnuo' vodu ispod svojih nogu i tako hodao. Ne, On je Stvoritelj te' materije i ima silu i vlast nad njiom. Mi to vidimo kao cedesan dogadjaj. Tako i ovde, sigurno nije nekakvim 'spiritualnim' nacinom usao, nego , opet, cudo je u pitanju i njegova vlast nad materijom. Licno, ne sporim, moze da se interpretira i kao da je dosao iz druge dimenizje. Kao tamo, sto se kaze da je Filipa uzeo andjeo. Neka 3D cudesna dimenzija, sta li je, Bog zna. Sad, ja ne odbijam mogucnost, da se mozda i nekim drugim nacinom Isus pojavio u sobi. Iz te neke 3D dimenzije. Kao sto je i Filip bio uzet od andjela i pojavio se negde tamo daleko u drugom gradu. Jednostavno sam pronasaso takva tumacenja i takve interpreatacije koje imaju odrednje objasnjenje od strane tih otaca. Mozda postoje i druga tumacenja i druge interpretacije. Sad si već skrenuo na jedan drugi kolosjek. Cijelo vrijeme ističeš kako je prošao kroz vrata, kako su neki oci tako tumačili i gdje to sve na kraju izlazi na doketizam gdje ispada je vaskrslo tijelo "spiritualizovano", i gdje ma i ako ne neki sv.otac to tako tumačio to je pogrešno, da bi se sad na kraju ispravio i rekao kako je Hristos prošao kroz zaključana vrata jer ima moć nad materijom. Da tako je On jeto mogao tako, i da je po vaskrsnuću postao od kamena, on je mogao da kao takav da prođe kroz materiju u kontekstu svojih Božanskih moći. Ali gdje su te granice? Ko zna kada Bog koristi svoju moć kada ne? Da li je Hristos suzbijao glad i žeđ dok je boravio na zemlji? Da li je suzbijao nalete bakcila i virusa te nikad nije bio ni prehlađen ni bolestan? Da li je suzbio bol te tako nije nimalo patio na krstu? Možda jeste, možda nije, ali vjerujemo da nije radio ni ništa od toga, u svemu je bio kao čovjek, kao i mi i u tome je vrijednost Njegovog podviga ako vjerujemo da je ostao bezgrešan, jer nijedan čovjek to ne može. Ako je pak sve to radio onda nas je grdno prevario i onda je nepravedan kada od nas traži da slijedimo njegov put. Dakle kako znaš kada koristi Božanske moći ovog tipa kada ne? Ведран* and Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 2 Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Децембар 27, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 27, 2017 пре 10 минута, Trifke рече 1 hour ago, Trifke рече Ja eto onako u prolazu pa reko da pomognem diskusiju: "Neki jevrejski tumaci misle da je tajanstveni covek bio Andjeo cuvar Isavov. Medjutim-to je biosam Bog-ELOHIM(str.29 i 31). "Ko bi drugi bio nazvan ovde covek, koji je ujedno i Bog, koji se rvao i borio sa Jakovom, nego Sveti Logos Bozji, Koji je Gospod i Bog, Koji je mnogo puta i raznoliko govorio ocima(Jevr.1,1), Koji je i blagoslovio Jakova, nazvavsi ga Izrailjem,,rekavsi: Nadvladao si sa Bogom. Tako su bozanski ljudi gledali Bozjeg Logosa, kao i apostoli Gospodnji(1Jn.1,1)". (Origen,PG 12,128). " Vladika Atanasije tumacenje Postanja 32,25 32,27:Ovaj tekst o cudnoj borbi/rvanju Patrijarha Jakova sa Bogom ( tekst u 25st. ne spominje ime Bozje, JHVH, ali stih 29, i 31govore o Bogu-ELOHIM; Jevrejski tumaci kazu da se Jakov borio sa andjelom, zato sto ne priznaju starozavetne teofanije za Hristofanije, gde je uobicajena smena imenaBog -Andjeo kao kod Osije 12,4-5 i Izl 3,2-6; DA 7,30-32; i zato onda nemaju objasnjenje imena izrael), predstavlja tajnu starozavetnog bogoborenja i bogovidjenja, kako su tu borbu videli i doziveli Svetitelji Crkve, koju sveljudsku spasonsnu dramu je doziveo rodonacalnik Izrailja- Jakov. Tako je i molitva - pobozna teomahija, veli Sv. J. Lestvicnik. Susret Licem u lice sa Bogom, Koji se javio kao Covek ,najavljujuci ocovecenje Hristovo, taj susret ovde kao i kasnije kod Mojsija, Isajije, Pavla i dr. Svetih Bozjih ljudi, markira i preobrazava coveka, kao npr. mnogostradalnog Jova. .... : Vladika Atanasije tumacenje Postanja 32,27 Где се овде показује да је то био есхатолошки већ оваплоћени Христос? Нигде. Чиста ваша пројекција. Иста пројекција је и ваше тумачење да су три анђела код Аврама били Исус, Мојсије и Илија. Bokisd and Trifke је реаговао/ла на ово 1 1 Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Децембар 27, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 27, 2017 пре 2 минута, Milan Nikolic рече Где се овде показује да је то био есхатолошки већ оваплоћени Христос? Нигде. Чиста ваша пројекција. Иста пројекција је и ваше тумачење да су три анђела код Аврама били Исус, Мојсије и Илија. Ovo je i za tebe mnogo! Fale ti jos samo 7 patuljaka i bajka je komplet! Ведран* and Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 2 "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Децембар 27, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 27, 2017 Али стварно? Гости Аврамови су били ко? Била је Света Тројица у виду три анђела, тј. три човека. Значи ли то да су Три Личности телесне и оваплоћене у вечности? Бог може да се јави како год хоће, може као магарац. Али све се то разликује од Оваплоћења које исповедамо у Символу вере. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Децембар 27, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 27, 2017 пре 15 минута, Bokisd рече Nemam, to je tvoje misljenje i vera u Hristosa. Ali, u sklopu price, i Hristos se tek u vremenu ovaplotio, primio je telo u vremenu. Po Bozijem predznanju, Njegovo ovaplocenje je predvidjeno da se dogodi, kako se kaze i pre postanka vremena. Mislim, da kada se kaze da je isti u sva vremena, to je po prirodi Svoga Bozanstva. Ne znam, kako mogu da postoje sveti i pre rodjenja ? Zar ne bi onda nekako pred - postojali u Bogu ? Па у томе је фрка. Што ти не исповедаш оваплоћеног Христа. Поставио си исто питање као Никодим Исусу: Како се може човек родити кад је стар? Еда ли може по други пут ући у утробу матере своје и родити се? Јн 3, 4. Неизмењивост Бога је ствар која се подрзумева, не кретениши се. Проблем тебе и Кратоса је што нећете да прихватите да је за Бога све актуелно. Ти то некад кажеш, али ти ниси мислилац, па те то не држи, то је као кад магарица прдне. Твоја изјава или прдеж магарице је исто. Јер да мислите, онда би стајали иза тога што исповедите у моменти слабости, кад вас измалтретирам. Али, ви то видите само као батине, пуни агресије, у првом моменту одбацујете те ставове као да их нисте потписали. Ви сте смешни људи. Јер човека красе врлине као што је реч, чојство, морал, широкогрудост, племенитост, образ, а све то ви немате. Немате муда па да кажете Максим, Јустин и Зоран лупају, него муљате. Ти, конкретно, кажеш, да Јустин то тврди али... и онда опичиш твоју причу. Не, ја нећу од вас да чујем то, него да јасно на јасне текстове кажете: Ја се не слажем са тиме. Но, ви сте јајаре, па је моје очекивање ван ваших могућности. Подсећате ме на гусенице које жваћу распале ствари и крију се у том ђубришту. Нисте достојни да се назовете људима. Свакоме од вас, Кратосу, Милану, Сараги и теби ћу рећи да сте људи само када кажете да текстови које сам навео говоре исто што и ја кажем (без икаквих других импликација). Јер Исаија рече да је награисао онај ко каже за бело да је црно и обратно. У том случају нема човека ни разговора. зато вам велим да сте угасили без обзира на све ко је у праву или није. Код вас нема људскости. На било који текст који ми донесете из Отаца ја кажем да или не. И кажем зашто то не стоји или стоји. Ви пак игноришете све и фуњарски се односите према текстовима. Као, клањамо се Јустину, љубимо трагове ђе му свака стопа чапље, а то што га не следимо, нема везе. Не, има везе. Ја знам да ви немате везе са Оцима, јер те ствари нисте читали нити знате језике. Али вам не могу опростити умишљеност! Ту гордост која избија из вас која је неподношљива. Немате смирења. Зато после нема ни односа спрам отачких текстова, јер то код вас не постоји. То су само пароле које стављате на ваше постере. Као кад неко постане морон или јехова а све по речима Писма! Прочитах данас поражавајуће речи у Паламе: Замишљају да су православни јер су у цркви! Хорор! Отрезните се! Јер сваки дан може Господ да дође! Trifke, ikrasil, Volim_Sina_Bozjeg and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Децембар 27, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 27, 2017 пре 13 минута, Justin Waters рече Sad si već skrenuo na jedan drugi kolosjek. Cijelo vrijeme ističeš kako je prošao kroz vrata, kako su neki oci tako tumačili i gdje to sve na kraju izlazi na doketizam gdje ispada je vaskrslo tijelo "spiritualizovano", i gdje ma i ako ne neki sv.otac to tako tumačio to je pogrešno, da bi se sad na kraju ispravio i rekao kako je Hristos prošao kroz zaključana vrata jer ima moć nad materijom. Da tako je On jeto mogao tako, i da je po vaskrsnuću postao od kamena, on je mogao da kao takav da prođe kroz materiju u kontekstu svojih Božanskih moći. Ali gdje su te granice? Ko zna kada Bog koristi svoju moć kada ne? Da li je Hristos suzbijao glad i žeđ dok je boravio na zemlji? Da li je suzbijao nalete bakcila i virusa te nikad nije bio ni prehlađen ni bolestan? Da li je suzbio bol te tako nije nimalo patio na krstu? Možda jeste, možda nije, ali vjerujemo da nije radio ni ništa od toga, u svemu je bio kao čovjek, kao i mi i u tome je vrijednost Njegovog podviga ako vjerujemo da je ostao bezgrešan, jer nijedan čovjek to ne može. Ako je pak sve to radio onda nas je grdno prevario i onda je nepravedan kada od nas traži da slijedimo njegov put. Dakle kako znaš kada koristi Božanske moći ovog tipa kada ne? Odakle sad ta' prica oko doketizma ? Ako postavimo stvari, da mnogi sveti oci tumace 'kao kroz vrata', da li to znaci sa su i oni doketi ? Ne, naravno, nego mislim da trebamo gledati smisao njihove price o tom dogadjaju. Svojstvo Njegovog tela se promenilo posle vaskrsenja, postalo je i duhovno. Osim toga sto je opipljivo, ono sada moze da bude i duhovno zbog sile vaskrsenja kojim je Hristos ustao iz mrtvih. Tako i prolazi kroz vrata. Sila Bozija koja cini njeogovo telo da ima takve odlike. Ovo u vezi 'moc' nad materijom, mislio sam, u kontekstu toga , da nije stvrdnuo vodu , da bi hodao , nego da, kao Stvoritelj materije, zakoni materije nemaju moc nad njegovim telom. Tako i tamo, nisu mogle materija i zatvorena prostorija da ga zadrzi da ne prodje kroz vrata. Tako isto, ne mogu da ga zadrzi i da se pojavio na neki drugi nacin. Zakoni prirode ne vaze za Njega. Ovo oko Bozanske moci je ( po meni ) zanimljivo pitanje. Ima ono od Tertulijana ,...'Bogu nije ništa nemoguće, sem onoga ĉega On neće. - Šta hoće Bog to i moze; ali On neće sve ono što moze,'.....Mislim, kako bese ono se kaze, Bog moze i dva litara vode sipati u flashu od 1.litra, ali, nije ocekivano da ce tako odraditi. Ne deluje Bog bas i bez neke logike i smisla. Kada se desavaju cuda , onda Bog verovatno ima jak razlog zasto tako cini, protivno prirodi i prirodnom poretku stvari. Tako, da treba postojati , da kazem, neka svrsishodnost i cilj zbog cega Bog cini nesto ,bas tako sto cini. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука