Кратос Написано Новембар 3, 2017 Пријави Подели Написано Новембар 3, 2017 El zna neko gde može da se nađe III tom Justinove Dogmatike?Tražim po netu al ne mogu da nađem. Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Гајић Написано Новембар 3, 2017 Гости Пријави Подели Написано Новембар 3, 2017 Не знам да овде ико исповеда веру другачије од учења отаца и цркве, и то на свакој литургији а и молитвеном правилу ако га има. Сви ми исповедамо символ вере и говоримо ,, чекам васкрсење мртвих и живот будућег века,, и личност господњу онако како говори халкидонски орос. За нас је спасење и васксење неизвесност, ми још увек корачамо путем ка пуноћи царства али нам је сапутник онај који је био Луки и Клеопи. Када говоримо о оваплоћеном,васкрслом и вазнетом Господу не можемо говорити осим као о ванвременском јер је то његова реалност а на тој реалности као крајеугаоном камену стоји црква. Не напуштајући оквире исповедања отаца живећи светотајинским животом у цркви (литургији) кроз богослужења и празновања нама се Божија благодат открива и даје. У овом богочовечанском реализму и стварном сједињењу са оваплоћеним Логосом а на основу проживљеног духовног искуства предукуса Царства Божијег можемо развијати богословље и говорити о есхатолошкој реалности колико нам то омогућује разум и способност језика и говора. Овакав приступ Цркви као тајни Христовој почевши са апостолом Павлом можеш наћи скоро код свих светих отаца. Када ти нпр. Григорије Богослов каже ,, попни се заједно са мном на гору ... да ступиш у созерцање примрака Божијег,, (парафразирам), он мисли с тиме да се успнеш созерцањем и умом иако ти тело остаје у времену и простору у коме се налазиш, али ти доживевши са Григоријем искуство Боговиђења можеш рећи да си био са њиме на гори Божијој. Тако и наш ум сједињујући се са васкрслим Христом успиње се ка вечности созерцавајући у предукусу Царство Божије и после доживљено икуство кроз богословље развијајући, што су сви свети оци и радили, и њихова дела нису ништа друго до покушај преношења духовног искуства заједнице са Духом Светим на језик овога времена. Или ти можда верујеш да је благодат која нам се сада даје у икони одређена временом а извори вечности да су затворени за будући век? Али неће се сложити оци са тобом а ни Јустин који кажу да је исто тело које нам се даје сада и које седи са десне стране Оца, него га ми сада примамо по нашим моћима и то свако понаособ по својој мери(о томе пише Максим) а тамо ћемо будући лишени овакве природе као покривала созерцавати лицем ка лицу. Ако је есхатону стално успињање ка Богу зашто га овде у времену задржаваш где је промена лака и све је колебљиво и непостојано.? Ако постоји духовни напредак шта би он требало да значи ако не кретање ка Христу и освећење. Велики Игњатије антиохијски иако види Цркву као икону Царства Небеског кроз литургију која црпи идентитет из вечности не престаје напомињати о могућности пада кроз прелест кнеза овога века, он савршено хода између две реалности ове временске и оне вечноистоветне небеске, док има времена можемо да паднемо и да устанемо тј. да се кајемо јер нам оно омогућава промену, зато и ти престани да супротстављаш него покушавај да синхронизујеш а користи онај приступ који је најприкладнији датим околностима. И ја заиста не знам шта може бити јасније од овога нити којим би другим речима ово изразио. Брате, па тако и Адам пре пада невероваше, а Бог је у њему и пред Њиме стално, око њега у свом живом свету, али заиста свуда. Видећи Га, не верује, а сав свет Њиме Живи! Зашто :-( Читање за данас: ПЕТАК Да ли ће се онима који не примају Господа и на оном свету снисходити, као што им се снисходило овде на земљи? Не, неће. Шаљући седамдесеторицу на проповед, Господ је заповедио да на раскрсницама [места] где их не приме говоре: И прах што нам је прионуо од града вашег за ноге наше, отресамо вам. Али ово знајте да вам се приближило Царство Божије (Лк.10,11). Другим речима: "Ништа нам ваше није потребно. Ми вам не проповедамо из користољубља, већ ради објављивања мира и Царства Божијег. Нећете да прихватите благо? Како хоћете! Ми идемо даље". Тако је заповеђено за садашње време. А шта за будуће? Содому ћe бити лакше у дан онај неголи граду томе (Лк.10,12)! Ради се, дакле, о томе да они који не верују, немају ради чега да се надају снисхођењу Господњем. Док су овде на земљи, остављено им је на вољу. Међутим, кад дође смрт, сва ће се грозота "гнева" Божијег обрушити на њих. Велика је несрећа наћи се међу неверницима! Ни на земљи им није пријатно, будући да без Бога и Господа Исуса Христа, Спаситеља и Искупитеља, све изгледа мрачно и неутешно. А тамо? Њихово стање се ни речју не може описати, нити се уобразиљом може замислити. Утешније би било уништење, али ни оно неће бити омогућено. Послато са PRA-LX1 користећи Pouke.org мобилну апликацију Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Новембар 3, 2017 Пријави Подели Написано Новембар 3, 2017 пре 42 минута, Матусал рече Али неће се сложити оци са тобом а ни Јустин који кажу да је исто тело које нам се даје сада и које седи са десне стране Оца, него га ми сада примамо по нашим моћима и то свако понаособ по својој мери(о томе пише Максим) а тамо ћемо будући лишени овакве природе као покривала созерцавати лицем ка лицу. Ако је есхатону стално успињање ка Богу зашто га овде у времену задржаваш где је промена лака и све је колебљиво и непостојано.? Bravo na tekstu. Матусал, Zoran Đurović and Ведран* је реаговао/ла на ово 2 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Гајић Написано Новембар 3, 2017 Гости Пријави Подели Написано Новембар 3, 2017 Зашто је Ева змији поверовала, ако ли се Христос у телу није Адаму и Њој обраћао? Но Деница је урадио шта? Он несретник Бога више не види! Господе помилуј Нас. Послато са PRA-LX1 користећи Pouke.org мобилну апликацију Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Новембар 3, 2017 Пријави Подели Написано Новембар 3, 2017 пре 8 часа, Кратос рече El zna neko gde može da se nađe III tom Justinove Dogmatike?Tražim po netu al ne mogu da nađem. За твоје богољубије! Dogmatika_Pravoslavne_crkve-tom_III.doc Zoran Đurović, Milan Nikolic, Iulianus and 2 осталих је реаговао/ла на ово 2 3 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Новембар 3, 2017 Пријави Подели Написано Новембар 3, 2017 пре 21 минута, Vedran рече За твоје богољубије! Dogmatika_Pravoslavne_crkve-tom_III.doc Hvala brate Vedrane. Ведран*, Zoran Đurović and Milan Nikolic је реаговао/ла на ово 1 2 Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Новембар 3, 2017 Пријави Подели Написано Новембар 3, 2017 пре 19 часа, Vedran рече Извини али ја не могу да пратим твоје мисли. Делује ми као вербална дијареја. Било је потребно усредсредити се и упростити, а не набацати неповезане цитате. Samo cu' kratko i jednostavno ( tema je mirnom modu ). Postavio sam od Zlatoustog, koji kaze, ( citiracu samo ovu recenicu , kao poentu ). U tom smislu sam i ja nesto pricao. " For if Jesus did not die, of what are the rites the symbols? " ( temporalnost ). Ima jos citata, ali, ne bih ponovo da 'raspirujem' temu. Bila je zanimljiva rasprava. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Новембар 3, 2017 Пријави Подели Написано Новембар 3, 2017 пре 4 минута, Bokisd рече Postavio sam od Zlatoustog, koji kaze, ( citiracu samo ovu recenicu , kao poentu ). U tom smislu sam i ja nesto pricao. " For if Jesus did not die, of what are the rites the symbols? " ( temporalnost ). И даље не видим какве везе ово има. Али ОК. Zoran Đurović and Благовесник је реаговао/ла на ово 1 1 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Новембар 3, 2017 Пријави Подели Написано Новембар 3, 2017 пре 5 минута, Bokisd рече " For if Jesus did not die, of what are the rites the symbols? " ( temporalnost ). Ako sam ja dobro preveo.. Ako Isus nije umro čega su rituali simbol? Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Новембар 3, 2017 Пријави Подели Написано Новембар 3, 2017 пре 19 минута, Кратос рече Ako sam ja dobro preveo.. Ako Isus nije umro čega su rituali simbol? Imas ovde, celo tumacenje od Zlatoustog : http://www.newadvent.org/fathers/200182.htm Cini mi se da znaci, ( zbog toga ) ako Isus nije umro, kako su nastali obredni simvoli ? Evo , na Ruskom : "Если Иисус не умер, то символом чего же служат таинства? " Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Благовесник Написано Новембар 3, 2017 Пријави Подели Написано Новембар 3, 2017 пре 3 часа, Pontifex Emeritus рече Verujem da je nas dolazak i ucesce u Evharistiji ucesce u Tajni Hristove zrtve prinesene na krstu jednom za v vjeki vjekov, te da je po sredi nase prisajedinjenje Hristovom stolu za kojim prvi sedose Sveti Apostoli itd. Zato sto je zrtva Hristova jednom za uvek prineta i osvecena Duhom Svetim, pri Njegovim recima - Ovo je telo Moje i ovo je krv Moja, Sveto Pricesce koje primamo u Liturgiji nedeljom i praznikom je UMNOZENJE onog (tog) hleba koji deleci se ne smanjuje se. S tim sto u toj Tajni ucestvujemo sasluzujuci i blagodareci u Hrisu (i sa Hristom) Bogu Ocu ... Pri tom, imajuci u Evharistiji i iskustvo drugog Hristovog dolaska i Carstva Bozjeg na zemlju! Kako je i to moguce? ODAKLE DOLAZI TO ISKUSVO? Ne dolazili iz buducnosti i samim tim iz vecnosti, a vecnost nema pocetka i kraja Predstojatelj sabranja svedoci i kaze da imamo iskustvo tj. secanje na Drugi Dolazak Hristov (a radi se o buducem dogadjaju!). To je moguce zahvaljujuci blagodatnom dejstvu Duha Svetoga koji Hrista tj. drugi Hristov dolazak i buduce Carstvo unosi u istoriju! Ведран* је реаговао/ла на ово 1 ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Новембар 3, 2017 Пријави Подели Написано Новембар 3, 2017 El zna neko gde može da se nađe III tom Justinove Dogmatike?Tražim po netu al ne mogu da nađem. Nisam se do sada udubljivao u ove tekstove. Ali sada me baš zanima. Bokisd је реаговао/ла на ово 1 Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Новембар 3, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 3, 2017 пре 3 минута, Благовесник рече Verujem da je nas dolazak i ucesce u Evharistiji ucesce u Tajni Hristove zrtve prinesene na krstu jednom za v vjeki vjekov, te da je po sredi nase prisajedinjenje Hristovom stolu za kojim prvi sedose Sveti Apostoli itd. Zato sto je zrtva Hristova jednom za uvek prineta i osvecena Duhom Svetim, pri Njegovim recima - Ovo je telo Moje i ovo je krv Moja, tako se Sveto Pricesce koje primamo u Liturgiji nedeljom i praznikom UMNOZENJE tog hleba koji deleci se ne smanjuje se. S tim sto u toj Tajni ucestvujemo sasluzujuci i blagodareci sa Hristom i u Hrisu (Hristovoj ruci) Bogu Ocu na svemu, a pre svega jer nam je poslao Hrista. Pri tom, imajuci u Evharistiji i iskustvo drugog Hristovog dolaska i Carstva Bozjeg na zemlju! Kako je i to moguce? ODAKLE DOLAZI TO ISKUSVO? Ne dolazili iz buducnosti i samim tim iz vecnosti, a vecnost nema pocetka i kraja Predstojatelj sabranja svedoci i kaze da imamo iskustvo tj. secanje na Drugi Dolazak Hristov (a radi se o buducem dogadjaju!). To je moguce zahvaljujuci blagodatnom dejstvu Duha Svetoga koji Hrista tj. drugi Hristov dolazak i buduce Carstvo unosi u istoriju! Задивљујуће је како си на овако кратком простору успео да изрекнеш оволику количину глупости! Благовесник је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Новембар 3, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 3, 2017 пре 4 минута, Milan Nikolic рече Nisam se do sada udubljivao u ove tekstove. Ali sada me baš zanima. Преко Аве доћете Ави! Ведран* and Iulianus је реаговао/ла на ово 1 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Новембар 3, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 3, 2017 пре 17 минута, Bokisd рече obredni simvoli Самоубијаш се из незнања. Само показујеш своју неверу да примамо реално тело Хр. Ти би га прогласио симболом, као што су га иконоборци прогласили иконом у евхаристији. Евхаристијски Хр није никаква ни икона ни симбол. Paradoksologija, Ведран*, Volim_Sina_Bozjeg and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука