Jump to content

Зоран Ђуровић: Лазарево васкрсење

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 4 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

O Bože, kad bi ti razumeo moju jarku želju da se Zoranom teologumen razradi dovljno da barem nemamo Kratosologiju u svojim teološkim iskustvima, nego da sagradimo kuću na osnovu punoće Carstva, mnoge stvari bi se lakše i jednostavniej čitale u ocima.

Na žalost dostupna literatura sakrivena je, te se tekstovi koje privodi o.Zoran pravo otkrovenje ne samo za mene, već za mnoge koju tu veru dele ( ne bi mogao da veruješ koliko ih ima).

Ti meni spočitavaš pripremu a ja upravo radim na pripremi.

Ti teolog nisi, tako da ne razumeš da se ja ne oslanjam na učitelja već na tekstove koje nam prinosi i zbog toga bi mu prao noge za razliku od vas koji te tekstove spaljujete jer vam se ne dopada donosioc.

Zamisli spaljivati svetoga oca jer ga je doneo zoran.....

Moram da primetim na žalost da ti je pomalo krivo što ponekad moja teologija nadjačava tvoju potencirajući tvoj intelektualni rad. Ali tako ustvari ti negiraš moj a ja nijednom prilikom nisam rekao da ti radio nisi.

Ok, VSB. Nemam nameru da sjebem vid komentarišući svaku tvoju rečenicu. Neka ti bude da si u pravu.

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Ivan Marković рече

Tako je, brate. Zezali te za kontekst, kad ono, ovde ispade problem konteksta.

Moram da ponovim ono od Tertulijana :

" Bogu nije ništa nemoguće, sem onoga ĉega On neće. - Šta hoće Bog to i moze; ali On neće sve ono što moze."

Tako da, izgleda da i kod Boga postoji kontekst stvari, ( :ani_biggrin: ) jer,... nece sve ono sto moze ... 

Подели на овим сајтовима

Белармино, Милан не разуме текст. Код Паламе је увек избрушена разлика између суштине и енергија. И свет се ствара преко енергија, не преко суштине, јер би био једносушан Тројици. Оци су на 2Вас 381. избацили из Никејског симбола и "из суштине", а кад је то избачено за Јединороднога, колико више важи за створени свет! Палама није био кретен да после васељенске одлуке он исправља криве Дрине...
У овој беседи Палама покушава да докаже Варламу да су и божанске енергије вечне и непромењиве: "није тачно да je Божја суштина једина беспочетна реалност, a да су све остале реалности створене природе". Паламин текст је несрећан јер има рупа, али он, када га читаш, управо износи Варламов став, а који дели Милан, да та суштина ствара све друге суштине (бића). Зато се овај текст треба читати пажљиво, а не као што Милан ради. - Тако ми једном и о. Сава цитира Августина, а овај изнео Донатов став! После укапирао и признао, али брзаштво у овим стварима није за препоруку. - Палама вели да (по Варламу и Акиндину) постоји само нестворена Божија суштина а да су све остале суштине (бића) створене. И онда он прелази у контранапад и показује им да имају суштине (бића), силе и енергије и ствари, које нису створене. И ту за пример узима предодређење/промисао/пронија (овде: προνοίας) говорећи да је оно вечно иако није суштина Божија. Зато ни онај твој предлог који даде Милану није функционалан.         

Jako drsko izopačujete celokupan kontekst svetootačkog učenja. Činjenica je da ne razumete trijadološke tajne, a svakako i da ne živite iskustvom trojičnih odnosa.

,,Iz suštine", nije izostavljeno iz Simvola zbog netačnosti, nego zbog potrebe za pojašnjenjem i pojednostavljenjem. Međutim, u kontekstu tvorevine, zaista je netačno reći da je ,,iz suštine", ali to niko nije rekao, samo ste vi nepažljivi i zatrpavate dijalog samim zabunama.

Rečeno je da je tvorevina nastala ,,kroz suštinu" Božiju, a to Palama tvrdi ne kao tuđe stanovište radi kritike, nego kao svoje stanovište. Ovakvo vaše podvaljivanje treba ispitati, u kom je stadijumu bezumnosti, da li hotimično ili nehotično.

Čini mi se da vi imate ozbiljan ljudski problem u odnosu sa drugima koji se sa vama ne slažu. To vas izbezumljuje, samo treba videti, kao što rekoh, u kom je to stadijumu.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

tako da ne razumeš da se ja ne oslanjam na učitelja već na tekstove koje nam prinosi i zbog toga bi mu prao noge za razliku od vas koji te tekstove spaljujete jer vam se ne dopada donosioc.

Zamisli spaljivati svetoga oca jer ga je doneo zoran.....

Ovo bas nije tacno.

Mislim, da nicim nismo pokazali, da nam se ne dopada o.Zoran. Suprotno, kao licnost i covek je okey . ( bar meni tako deluje , ovako preko pisanja, ne znam oca licno ).

U sustini, mi diskutujemo o tekstovima pisma i otaca, tj. o interpretacijama tih tekstova. To je odprilike poenta svih rasprava. :svadja:.. Nista vise.

Подели на овим сајтовима

пре 30 минута, Ivan Marković рече

Bojim se da na celoj ovoj temi jedino Zoran to ima. Toga sam tek sad postao svestan, nezavisno od problema konteksta na koji mi je Zoran skrenuo pažnju.

Kako si sada postao svestan kada ne želiš da ulaziš u trijadološke rasprave? Tvrdim da Zoran Đurović sasvim drsko izokreće smisao sveootačkog učenja.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Volim_Sina_Bozjeg рече

Палама, супротно томе, проповеда свеопшту благовест ЦарстваБожјег откривеног у Христу, као и добровољни карактер божанственог и спасоносног деловања Божјег. Стога за њега богопознање не може да зависи од људског „знања".

Čudi me da se niko nije osvrnuo na ovaj  moj post.

Ovde Palama nesumnjivo dokazuje punoću Carstva jer da Carstvo nije u punoći ni znanje i poznanje koje ne zavisi od ljudskog znanja ne bi moglo dolaziti i stapati se u čoveku, odnosno preumiliti čoveka toliko da po apostolskim rečima: "ne svoj nego Hristov um imamo".

Palama je ovde otvorio nekoliko bitnih i jakih argumenata. Argument da stvoreno doživljava nestvorenu energiju i da ustvari postaje pričesnik Carstvo je u vama.

Slažem se sa Ivanom inkvizitorom ali znanje ne dolazi odozdo nego odozgo zato prvo Carstvo Božje iščite i sve drugo će vam se dodati ako tako učimo ovde onda ćemo razumevati svet u potpunosti i koristiće nam i zemaljsko da bi ga odvojili od nebeskog. Potrebno je radi nas i jedno i drugo ali prvenstveno je potrebno da sebe tražimo na način da nas odozgo Bog prepozna a ne da odozdo prepoznamo Boga jer je to utopija.

Jedno je sigurno svi učimo i svi se radujemo tome ali u učenju treba da nam stoji Palama koji nasuprot ljudskom znanju propoveda sveopštu blagovest carstva Božjeg otkrivenog u Hristu.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Bokisd рече

Ovo bas nije tacno.

Mislim, da nicim nismo pokazali, da nam se ne dopada o.Zoran. Suprotno, kao licnost i covek je okey . ( bar meni tako deluje , ovako preko pisanja, ne znam oca licno ).

U sustini, mi diskutujemo o tekstovima pisma i otaca, tj. o interpretacijama tih tekstova. To je odprilike poenta svih rasprava. :svadja:.. Nista vise.

Ма ВСБ је то само онако глобално рекао. У контекст ствари није укључио тебе. ;)

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

@Milan Nikolic

Да ли можемо спознати Божију суштину? Који је твој став? Сећам се да си писао да је то задатак нових теолога. Свети Василије Велики је писао да не можемо спознати Божију суштину. Евномије је тврдио супротно а Василије каже да ако се Божија суштина није открила Мојсију или апостолу Павлу како је могла да се открије Евномију.

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

ali znanje ne dolazi odozdo nego odozgo zato prvo Carstvo Božje iščite i sve drugo će vam se dodati

Знање долази само кроз акредитовани курс.

12:smeha::))

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Čudi me da se niko nije osvrnuo na ovaj  moj post

Не разумемо те. :D Зато.

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Vedran рече

Ма ВСБ је то само онако глобално рекао. У контекст ствари није укључио тебе. ;)

Pa, dobro, rekao je ... 'vas, '... deluje kao mnozina. itd. ( nebitno ).

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Vedran рече

Знање долази само кроз акредитовани курс.

12:smeha::))

Energija je bitna :)

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Bokisd рече

Pa, dobro, rekao je ... 'vas, '... deluje kao mnozina. itd. ( nebitno ).

Ти ниси ваљда множина? Далеко било! 

:))

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 14 минута, Ivan Marković рече

Za Zorana i Milana: Dalje nastavite sami. Ja nemam vremena da se ovim bavim ovih dana, em što moram da odmaram oči. 

Ти не знаш шта је МН... отворио си Пандорину кутију. Ово што си покушао да натегнеш па да га "оправославиш" је дечија игра. Нема везе што не разликује ипостаси/усију/енергије. Тип је хиромант. Зато ти ја рекох да могу да ти улете још 10 ипостаси, зависно од тога како је надахнут...

Топли поздрави из суштине божије и леп провод!...:)) 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...