Jump to content

Ударна "вест" данашњег Блица: Митрополит Амфилохије вређа жене и релативизује фашизам

Оцени ову тему

Препоручена порука

Kada se ljudi lično nađu u situaciji da biraju, sve generalizacije padaju istog momenta u vodu. Znam (znao sam) ljude koji si bili veliki pacifisti pre rata/ova devedesetih da bi nakon odgledanih par sati snimaka na televiziji iz "ratom zahvaćenih područja" postali ogorčeni protivnici mira i suživota sa drugima ("ustašama"). Jedan od njih je i sam lečio ranjenike mesec dana, nakon toga je otišao na ratište i nije se više vratio. 

Znam ateiste koji su postali veliki vernici posle užasnih iskustava u ratu. Takođe znam ateistu, bivšeg, iskrenog vernika (koji je bio vernik u "gvozdenim vremenima"), kome je pobijena cela porodica u ratu. Najveći zagovornici pro-nečega postaju najljući kontraši toga istog, u zavisnosti od okolnosti koje pogađaju njega/nju lično ili bližnje mu, i vice versa. Svaka ličnost je jedinstvena i situacija u kojoj se nalazi, ili će se naći, je specifična. 

• Свиђа ми се 1

Подели на овим сајтовима

• Одговори 434
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 1 сат, Џуманџи рече

то да ли оплођена јајна ћелија има статус људског бића је предмет дебата

A šta je oplođena jajna ćelija ako ne ljudsko biće u začetku?

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 6 часа, Lady Godiva рече

Значи ти би увео закон да је потребна сагласност оца детета за абортус?

Yes.

А шта ако она не зна ко је отац? Шта ако је отац неки кретен од бившег дечка/мужа који тражи да роди дете чисто да би је везао за себе? Како би спречио да она каже да је отац неко други само да би успела да добије одобрење?

Što si tolki kreten da ne znaš s kime se ...?A štos širila noge srećo kretenu?

Ovo treće te nisam skapiro ič.

Шта ако се јави неки лик који тврди да је отац и лупи јој вето, па док се докаже да он није отац, прође воз и више не може да абортира?

A što bi se javio tako neki lik leba ti?

Шта ако је жртва силовања које није пријавила нашем ефикасном тужилаштву? Како то да докаже?

Zašto ne bi prijavila?

Шта ако поред забране абортуса доживи спонтани побачај? Да ли би је оптужио за убиство из нехата или небригу? 

Ne bih naravno,čista feministička projekcija.

Ко би сносио трошкове специјалне исхране, суплемената, анализа.. које су потребне да би се водила трудноћа? Ко би њој и како накнадио то што је можда изгубила посао, што је жртвовала месеце свог живота, повраћала, што су јој се ноге деформисале, вене искочиле, изгубила који зуб, трпела несвестицу и болове у леђима, и потенцијално угрозила свој живот услед неке компликације, да би родила дете које не жели?

A želella je da se sexa e pa posle...j..nema kajanja seko.

То што ти причаш је у пракси неизводљиво спровести. Мада је лепа идеја, вероватно имају нешто слично у СА.

Rezultat slika za Hitler danke

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 7 часа, Православни Србин рече

Управо тако. И то је главна поента његовог говора. Да би се указало на зло, потребно је некада бити и оштар. Па сетимо се само како је Христос називао фарисеје ,,пород аспидни", итд. Био је оштар, а поента је била да се укаже на зло.

U mnogo si veliki baja da ukazes na zlo... to moze i moja baba. Ako vec pretendujes na taj egoziam da se nazivas pastirom i nekakvim vladikom onda bi trebalo da se brines  o ljudima a ne da ukazujes prstom...

Za mene Amfilohije odavno nije nikakav "pastir" niti mudar covek koji eto "malo ostrije govori", ono sto je on za mene ne mogu da napisem na Poukama jer bih bio banovan ali kapirate ideju. Da li se iko od vas ijednom upitao o tim zenama koje idu na abortuse? Da li im je potrebna pomoc? Zasto su se odlucile na taj korak? Sta mozemo kao zajednica da uradimo da im pomognemo i da se svi zajedno borimo protiv necega sto vidimo kao "zlo"?

Ne be bate... bitno da je bradonja upro prstom i sad je on glavni baja u kraju... sio mi ga djura... ima li neke pouke iz njegove prozivke? Sta, pouka je da je abortus zlo? A vi kao to ne biste znali da vam on eto nije otvorio oci? Dugim recima izmislio covek rupu na saksiji a vi mu sad klicete ko roboti.

Konstatno pokazujete totalnu nebrigu za clanove svoje zajednice iako pretendujete na to zajednistvo kao bitan faktor svoje vere. Dokle vise te ideje u teoriji? gde je praksa? Jel porazgovarao vladika sa nekom od tih zena? Jes... oci im nije video... a kad bi mu se neka i obratila verovatno bi je najurio ko zlu vesticu.

Lepo je primetila dzu, vi zaista polazite sa tacke da zene koje vrse abortus to rade  u pazui izmedju espresa i makijata zato sto su samozive rospije bez ikakvog obzira prema "zivotu koji raste u njima"... ajde se malo osvestite. Abortus je strasna i invazivna operacija a zene koja se odlucuju na to su ljudksa bica i vecinom im je to ogroman stres kroz koji najcesce moraju da prolaze same... al vladiku i vas klicatelje malo zabole cose.

Bitno da je kaziprst srpeman i naoruzan da pokaze u odredjenom pravcu kako bi masa dobila svoj narkomanski fiks...

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

пре 6 часа, Кратос рече

Zašto ne bi prijavila?

Umesto sto se cudis dok zivis u bajci mozda bi bilo bolje da pitas same zene zasto VECINOM ne prijavljuju silovanja...

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

пре 48 минута, cloudking рече

Abortus je strasna i invazivna operacija a zene koja se odlucuju na to su ljudksa bica i vecinom im je to ogroman stres kroz koji najcesce moraju da prolaze same... al vladiku i vas klicatelje malo zabole cose.

Ovo je tačno. Dok sam čekala na jelte "čišćenje" jer plod nije bio živ mislim se koja je ovo muka i koja muka treba da te natera da uradiš bez preke potrebe. Sedi jedna pored mene plače jadna, četvrti pobačaj, opet kiretaža, ma užas živi. Kaže mi dr da su nekad imali jedan takav slučaj u 10 dana, danas imaju tri dnevno.

Da, sve mi imamo po tri drugarice sa kojima izlazimo svaki dan, menjamo momke kao čarape, kupujemo cipele od po 500$ i kad zakačimo tu užasnu bebu odemo u pauzi da je se otarasimo...jer Bože moj, u tridesetim smo, još je rano.

Niko ne pominje sterilitet, parove koji se bore da dobiju dete, nemaju posao pa se ne usuđuju da prave dete...jok, žene neće da rađaju jer su gledale Sex i grad. To nema veze sa životom.

Подели на овим сајтовима

Saša, koji je tvoj problem u celoj priči? Je l ti stvarno misliš da žene idu na abortus između šopinga i kafe sa tri drugarice?

Подели на овим сајтовима

пре 23 минута, Natasa. рече

Saša, koji je tvoj problem u celoj priči? Je l ti stvarno misliš da žene idu na abortus između šopinga i kafe sa tri drugarice?

Постоји и то,на жалост. Велико помрачење ума га ја зовем.

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, cloudking рече

U mnogo si veliki baja da ukazes na zlo... to moze i moja baba. Ako vec pretendujes na taj egoziam da se nazivas pastirom i nekakvim vladikom onda bi trebalo da se brines  o ljudima a ne da ukazujes prstom...

Za mene Amfilohije odavno nije nikakav "pastir" niti mudar covek koji eto "malo ostrije govori", ono sto je on za mene ne mogu da napisem na Poukama jer bih bio banovan ali kapirate ideju. Da li se iko od vas ijednom upitao o tim zenama koje idu na abortuse? Da li im je potrebna pomoc? Zasto su se odlucile na taj korak? Sta mozemo kao zajednica da uradimo da im pomognemo i da se svi zajedno borimo protiv necega sto vidimo kao "zlo"?

Ne be bate... bitno da je bradonja upro prstom i sad je on glavni baja u kraju... sio mi ga djura... ima li neke pouke iz njegove prozivke? Sta, pouka je da je abortus zlo? A vi kao to ne biste znali da vam on eto nije otvorio oci? Dugim recima izmislio covek rupu na saksiji a vi mu sad klicete ko roboti.

Konstatno pokazujete totalnu nebrigu za clanove svoje zajednice iako pretendujete na to zajednistvo kao bitan faktor svoje vere. Dokle vise te ideje u teoriji? gde je praksa? Jel porazgovarao vladika sa nekom od tih zena? Jes... oci im nije video... a kad bi mu se neka i obratila verovatno bi je najurio ko zlu vesticu.

Lepo je primetila dzu, vi zaista polazite sa tacke da zene koje vrse abortus to rade  u pazui izmedju espresa i makijata zato sto su samozive rospije bez ikakvog obzira prema "zivotu koji raste u njima"... ajde se malo osvestite. Abortus je strasna i invazivna operacija a zene koja se odlucuju na to su ljudksa bica i vecinom im je to ogroman stres kroz koji najcesce moraju da prolaze same... al vladiku i vas klicatelje malo zabole cose.

Bitno da je kaziprst srpeman i naoruzan da pokaze u odredjenom pravcu kako bi masa dobila svoj narkomanski fiks...

U principu, po poruci ovog posta, se slazem sa mnogim stvarima.

Licno, ne volim jake reci ( takav mi je mentalni sklop ).

Ali, da nisu bile ovakve 'jake' reci od mitropolita, ne bi se ni dogodio i poticaj na  rasprave i razmisljanje o svim aspektima abortusa. Malo se javnost razdrmala i pocelo je da se prica. Pa, onda, neka se svako , po savesti i razumu postavi u odnosu na abortus i hriscansko shvatanje zivota.

Подели на овим сајтовима

пре 11 часа, Natasa. рече

Šta ako majci preti smrt i pre porođaja. Doktori uvek spašavaju majku.

Мајка мога супруга 1976 године, имала је леукемију. Доктори су саветовали да не остаје трудна уопште, јер свакако је било питање времена докле ће да живи. Смрт неизбежна. Жена верница.

Родила мог супруга, остала  трудна после годину и по са другим дететом и са њим заједно преминула у седмом месецу трудноће.

Свекар и данас говори са сузама о томе, али то је била њихова одлука, коју нико није могао да промени. Жарко је желела да да живот, док је још у животу.

За мене је она херој и несебично створење.

Кажу да је била кротка и умилна, веома трезвеног и бистрог ума.

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Сања Т. рече

Постоји и то,на жалост. Велико помрачење ума га ја зовем.

Postoji, ali ne u tolikoj meri koliko ljudi umišljaju. Zašto se toliko osvrćemo na sam čin, umesto na uzrok. Niko ne podučava mlade sexualnoj odgovornosti, ne osvrćemo se na sterilitet i stres, jok, najbitnije su cifre i osuda. Razlozi su nebitni. I kao po pravilu, najveći kritičari su muškarci bez žena. Čitavo iskustvo im se svodi na posmatranje komšijskih parova i čitanja sa neta. Pogledali dve epizode Sex i grada i sad su u paničnoj paranoji kako sve žene tako, a to veze sa životom nema.

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Сања Т. рече

Мајка мога супруга 1976 године, имала је леукемију. Доктори су саветовали да не остаје трудна уопште, јер свакако је било питање времена докле ће да живи. Смрт неизбежна. Жена верница.

Родила мог супруга, остала  трудна после годину и по са другим дететом и са њим заједно преминула у седмом месецу трудноће.

Свекар и данас говори са сузама о томе, али то је била њихова одлука, коју нико није могао да промени. Жарко је желела да да живот, док је још у животу.

За мене је она херој и несебично створење.

Кажу да је била кротка и умилна, веома трезвеног и бистрог ума.

Dakle, umrla bi bez obzira na dete? Nije joj trudnoća ugrozila život već bolest?

To što je uradila je najpriridnija stvar na svetu, primarni instinkt da nema ničeg iskonskijeg :).

Подели на овим сајтовима

Да...и не само сексуалној одговорности, већ уопште о одговорности, према себи, према другима...онда не би можда ни било потребе да се скреће велика пажња на сексуалну одговорност. 

Абортус је коначан исход  застранелости човека, много уназад. Дубоко и широко. Што води контакту са истим таквим партнерима...и ето.

( не причам сад о "случајевима", већ о онима што су довољно" велики и знају шта раде" )

Подели на овим сајтовима

пре 9 часа, Кратос рече

Što si tolki kreten da ne znaš s kime se ...?A štos širila noge srećo kretenu?

A želella je da se sexa e pa posle...j..nema kajanja seko.

:smeh1:

Знала сам да ћеш овако нешто одговорити. Ниси се ни покушао да размислиш.. 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...