Jump to content

"Скандал" са преносом сексуалних сцена на отварању 51. Битефа

Оцени ову тему

Препоручена порука

1 hour ago, Bokisd рече

Gde je ovde u ovoj predstavi 'oplemenjivanje osecajnosti', ja ne vidim.

Možda se žene opleme kad vide landaranje kitana po sceni,pederi kad vide lizanje žute vene....sigurno to na njih deluje oplemenjujuće...:))

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

• Одговори 331
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 22 минута, cloudking рече

Koja je poruka predstave? Ja ne znam, nisam gledao.

E, mozda je i to glavna fora. Niko i ne prica o tome, sve se svelo na drugu pricu. Eto, i ja nisam nesto mnogo obracao paznju, ( cini mi se ) da neki delovi govore o protivljenju ratu i huskacima na rat. 

Sto se  umetnosti tice, sta znam, mislim da ne bi trebalo da bude odvojena od relanog zivota i da treba da doprinosi boljem i lepsem zivljenju. Moze i da zaintrigira i nadahnjuje ljude, ali, sve u granicama dobrog ukusa.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Bokisd рече

Ali, vidi, ja ovako rasudjujem.

Razumem sta hoces da kazes, metafora golog tela.

Vec sam rekao, zasto golo telo smatram neprikladnim u predstavi ( sta cemo sa eksplicitnim scenama ), ( kako mladi ljudi koji su jos u izgradjivanju razuma i shvatanja, da nadju pouku u tome ), ali, da zanemarim sad sve to'. Da uzmemo, da je cilj autora da ukaze i poruci nesto ljudima. Obraca se sirokoj publici, ta' siroka publika je shvatanja da su gola tela neprimereni vid umetnosti. Kako onda, jednostavno gledajuci,  na cilj i uspeh predstave ( sto je valjda i primarni cilj ), mozes ocekivati da ispunis ( taj cilj ), ....kada velika vecina publike nece ni prihvatiti , cak ni gledati predstavu , zbog tih scena ?

Razumes moju poentu ? Cist pragmatizam. Predstava mozda i ima neku dobru poruku ( borba protiv rata i huskaca i slicno), ali, sve je to palo u vodu, zbog nacina prezentovanja. I, sta ? Nisi postigao nista veliko i dobro. Samo mali broj ljudi podrzava predstavu i vise se pise o golotinji , nego o poruci predstave.

Meni sve bas ovako deluje. Sta da radim. :blush:

Mnogo brkas umetnost sa mas medijiskim sundom. Za razliku od sunda umetnost se ne obraca "sirokim masama", vrlo cesto se ne obraca nikome, a najcesce je rezultat umetnikovog obracanja samom sebi. To sto mi posle ta dela omasovljavamo je nas problem a ne umetnikov, jer smo uspeli u njegovom delu da pronadjemo nesto sto nas dira.

Sto se tice eksplicitnosti, mozda ce te iznenaditi da  i ja imam vrlo stroge kriterijume kad su takve stvari u pitanju. Moram da shvatim potrebu umetnika da se izrazi BAS na takav nacin i nikako drugacije. Ako tu potrebu ne vidim onda jednostavno nisam impresioniran a takva podmetacina šoka kod mene ne prolazi, ali to opet ne umanjuje ni umetnika ni njegovo delo. Umanjuje samo moju sposobnost da  u tom delu uzivam. 

пре 5 минута, Bokisd рече

Da uzmemo, da je cilj autora da ukaze i poruci nesto ljudima. Obraca se sirokoj publici, ta' siroka publika je shvatanja da su gola tela neprimereni vid umetnosti. Kako onda, jednostavno gledajuci,  na cilj i uspeh predstave ( sto je valjda i primarni cilj ), mozes ocekivati da ispunis ( taj cilj ), ....kada velika vecina publike nece ni prihvatiti , cak ni gledati predstavu , zbog tih scena ?

Stavljas se u poziciju da si savrseno ukapirao sta je reditelj hteo da kaze pa mu onda kritikujes pristup koji je odabrao... ne znas. Koji je "cilj" predstave mozes da kazes tek kad je odgledas. Pa sta mislis zasto predstava traje 24h ako je par fotografija dovoljno da se ona skroz rastumaci i objasni?

ne zebavaj...

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

пре 23 минута, cloudking рече

@Bokisd

Evo ti jedna pesma kao ilustracije onoga sto sam gore pricao:

Im'o sam strasnog petla
bio je pravi djavo
na kisi i na vetru 
uvek je stajao pravo
po selu perje leti
dize se strasna graja
u nasoj kuci uvek 
bilo je dobrih jaja

Imao sam strasnog petla
bio je pravi ludak
koju taj koku kljucne
ko da je tresn'o budak
a koke cudne ptice
uvek im srce kuca 
za nekim grubijanom 
koji dobro kljuca

E sad mi ti reci, zasto udruzenje zivinara nije ovu pesmu uzelo za svoju himnu? :) Mozda zato sto ova pesma UOPSTE ne govori o petlu? Zar nije sjajno! Citas nesto, mislis da znas sta citas a u stvari citas nesto sasvim drugo... Metafora ima svoje vrlo stabilno mesto u svakoj vrsti umetnosti.

Ocisti svoj um i otvori ga... tek onda mozes iskreno da pristupis umetnickom delu i da okrijes tajne koje stoje iza onoga sto se vidi i cuje svakodnevnim culima. Ali pazi, ne mora da znaci da ces ista da pronadjes, kao sto sam ranije govorio, umetnost je vrlo subjektivna... ali u tom slucaju ces moci mirne duse da kazes "ne svidja mi se" i da proiduzis dalje ko da se nista nije desilo u potrazi za necim drugim sto ne samo da e da ti se svidja vec ce da te obori s nogu

@Млађони baci i ti pogled

Apsolutno, lep primer.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Кратос рече

Možda se žene opleme kad vide landaranje kitana po sceni,pederi kad vide lizanje žute vene....sigurno to na njih deluje oplemenjujuće...:))

A da ti nisi bio malo "nevaljao" dok si gledao predstavu? :)

I meni kad sam erotično raspoložen i gledam scenu smeta kad mi pogled sklizne u kitane :))

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Bokisd рече

E, mozda je i to glavna fora. Niko i ne prica o tome, sve se svelo na drugu pricu. Eto, i ja nisam nesto mnogo obracao paznju, ( cini mi se ) da neki delovi govore o protivljenju ratu i huskacima na rat. 

Pa naravno da niko i ne prica kad niko pojma nema jer nisu ni gledali predstavu...

Ni ja je nisam gledao, zato od mene neces da cujes kako se radi o nekakvom remek delu... pojma nemam. Ja samo branim principe na kojima ta predstava pociva. Da li je zaista dobra, nikada necu saznati verovatno.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Bokisd рече

Sto se  umetnosti tice, sta znam, mislim da ne bi trebalo da bude odvojena od relanog zivota i da treba da doprinosi boljem i lepsem zivljenju. Moze i da zaintrigira i nadahnjuje ljude, ali, sve u granicama dobrog ukusa.

Cim zabodes granicu, umetnost prestaje da bude umetnost. 

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

A da ti nisi bio malo "nevaljao" dok si gledao predstavu? :)

I meni kad sam erotično raspoložen i gledam scenu smeta kad mi pogled sklizne u kitane :))

Ljudi koji u umetnost vide samo formu si isti oni koji u dojenju vide erotiku...

Подели на овим сајтовима

пре 29 минута, cloudking рече

Treba samo da ukapiras da  postoji vise nivoa citanja nekog simbola... golo telo ne mora nuzno da predstavlja golo telo... ili mozda i predstavlja golo telo ali postoje razliciti nivoi znacenja takve slike. Ti si se uhvatio za prvu star koja ti pada na pamet kada vidis golo telo. Ito je ok, umetnost svakoga od nas poziva na tumacenje a kako ce ko da tumaci odredjeni simbol umnogome i ukazuje na neke razlike medju nama samima... kao neki lakmus papir

Свако од нас може да протумачи неки предмет као симбол на овај или онај начин. Али у случају голог тела постоји једно озбиљно ограничење које сви ми делимо у мањој или већој мери - биологија. Ја кад видим голу женску у било ком контексту, мени је то гола женска. Може она да буде сто пута симбол овога или онога, то никада неће моћи да избрише биолошку датост. При том не кажем да голо тело не треба користити у уметности. Само не верујем никоме да поседује прекидач који може да искључи биолошки усађену привлачност и да онда голо тело посматра потпуно независно од тога, као сасвим неутралан симбол. Можеш да кажеш: ”ОК, ово је добра риба, а сад да видим шта је писац њеним телом хтео да каже.” Да избегнеш ”ово је добра риба” мисао нема теоријске шансе.

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, cloudking рече

Mnogo brkas umetnost sa mas medijiskim sundom. Za razliku od sunda umetnost se ne obraca "sirokim masama", vrlo cesto se ne obraca nikome, a najcesce je rezultat umetnikovog obracanja samom sebi. To sto mi posle ta dela omasovljavamo je nas problem a ne umetnikov, jer smo uspeli u njegovom delu da pronadjemo nesto sto nas dira.

Sto se tice eksplicitnosti, mozda ce te iznenaditi da  i ja imam vrlo stroge kriterijume kad su takve stvari u pitanju. Moram da shvatim potrebu umetnika da se izrazi BAS na takav nacin i nikako drugacije. Ako tu potrebu ne vidim onda jednostavno nisam impresioniran a takva podmetacina šoka kod mene ne prolazi, ali to opet ne umanjuje ni umetnika ni njegovo delo. Umanjuje samo moju sposobnost da  u tom delu uzivam. 

Stavljas se u poziciju da si savrseno ukapirao sta je reditelj hteo da kaze pa mu onda kritikujes pristup koji je odabrao... ne znas. Koji je "cilj" predstave mozes da kazes tek kad je odgledas. Pa sta mislis zasto predstava traje 24h ako je par fotografija dovoljno da se ona skroz rastumaci i objasni?

ne zebavaj...

Mislim, da onda to postaje politicki i drustveni problem.

I, onda, su moguce svakakve manipulacije i koriscenja predstave u neke druge svrhe, da bi se postigli neki drugi ciljevi ( putem predstave ). Recimo, za promovisanje homo price  ili neke druge ( price ). Opet kazem, vecina ljudi ne podrzava ovakav nacin predstavljanja stvari i apsolutno se gubi svaki smisao predstave i to opet, navodi na neke druge drustvene ciljeve.

I, slazem se, vec je i receno, neka ostane predstava i neka se izvodi za onoga , za koga je i namenjena, za ograniceni broj ljudi, koji imaju takve poglede koji su slicni perfomansu predstave. Nije fer da se namece vecini.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Juanito рече

Свако од нас може да протумачи неки предмет као симбол на овај или онај начин. Али у случају голог тела постоји једно озбиљно ограничење које сви ми делимо у мањој или већој мери - биологија. Ја кад видим голу женску у било ком контексту, мени је то гола женска. Може она да буде сто пута симбол овога или онога, то никада неће моћи да избрише биолошку датост. При том не кажем да голо тело не треба користити у уметности. Само не верујем никоме да поседује прекидач који може да искључи биолошки усађену привлачност и да онда голо тело посматра потпуно независно од тога, као сасвим неутралан симбол. Можеш да кажеш: ”ОК, ово је добра риба, а сад да видим шта је писац њеним телом хтео да каже.” Да избегнеш ”ово је добра риба” мисао нема теоријске шансе.

Niko to i ne trazi... dokle god si svestan da iza "ok ovo je dobra riba" moze da ima jos necega, you're good to go ;)

Problem je upravo kod ljudi koji se tu zaustave... mislim, nije ni to problem, ne treba nikoga siliti da pošto poto "vidi" nesto ako ne vidi, samo je problem kad za to sto nista ne vidi pocne da okrivljuje  umetnika i umetnost... kao sto npr mladjoni i auror rade... ili kratos, mada se on samo dobro zajebava na temi :D

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, cloudking рече

Ljudi koji u umetnost vide samo formu si isti oni koji u dojenju vide erotiku...

Čudi me da oni kao Hrišćani ne vide tu ogoljenost pred Bogom na koji je Nenad Ilić ukazao i da su svesni kako je ta golotinja ustvari ništa drugo do i njihova lična i da se niko neće spasiti dok se potpuno ogoli pred Bogom makar to učinio pogrešno.

U predstavi imamo prepuno pogrešnih ogoljenja ali i svest o tome da su na kraju zaista sami umetnici kao i svi mi ogoljeni pred Bogom i da su od te ogoljensti zauzeli svako na svoj način i jedan stav koji će ih prepoznavati kao ličnosti.

Najgore je kad te forma spreči da aktivno učestvuješ i u svom i u TUĐIM životima i da se sklanjaš kao noj glavom u pesak jer ti se recimo nisu dopali drugi.

Mogao bi da pišem satima o pojedinačnoj goloti ogoljenosti potpuno i u svrhu oslobođenja ili zauzimanja stava pred Bogom.

Dužnost jeste svakog Hrišćanina da se pozabavi tom svojom ogoljenošću a to ne čine samo oni i ne prepoznaju samo oni koji još nisu dostigli takvu vrstu oslobođenja.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, cloudking рече

Dojenje i jeste umetnost majčinstva al landaranje kitanom po sceni i lizanje anusa teško tj nikako.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Bokisd рече

I, slazem se, vec je i receno, neka ostane predstava i neka se izvodi za onoga , za koga je i namenjena, za ograniceni broj ljudi, koji imaju takve poglede koji su slicni perfomansu predstave. Nije fer da se namece vecini.

na koji nacin se namece? Tu predstavu su uglavnom gledali ljudi koji su hteli da je gledaju. Prenos je em bio na kanalu RTS koji iskljucivo emituje kulturne sadrzaje iliti kanal koji kriticari ove predstave ni nemaju memorisan, a i da imaju, promenis kanal i cao. Kako je to nametanje?

A ako oces kao mladjoni da koljes sto se tvoje pare trose na nesto sto it se ne svidja, jbg, tako funkcionise ljudska psiha. NE MOZE sve svima da bude lepo ma koliko auror i mladjoni trubili u tu trubu...

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Čudi me da oni kao Hrišćani ne vide tu ogoljenost pred Bogom na koji je Nenad Ilić ukazao i da su svesni kako je ta golotinja ustvari ništa drugo do i njihova lična i da se niko neće spasiti dok se potpuno ogoli pred Bogom makar to učinio pogrešno.

Bravo!

Umetnost je upravo to... ogledalo. Sta nosis u sebi to vidis u umetnosti. I zato razliciti ljudi razlicito dozivljavaju istu sliku npr...

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...