Jump to content

"Скандал" са преносом сексуалних сцена на отварању 51. Битефа

Оцени ову тему

Препоручена порука

• Одговори 331
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

1 hour ago, Bokisd рече

A, jos se pozivaju ne neki razum i logicnost. Strasno. Kao beslovesne zivotinje se ljudi ponasaju.

Мислим да је управо у томе и била ( глупа ) поента представе. "Препустите се својој беслвоесности".

Мислим, могло се то рећи у мање од 24 сата, али Боже мој... Мора и докона буржоазија нешто да ради.

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Ћириличар рече

Мислим да је управо у томе и била ( глупа ) поента представе. "Препустите се својој беслвоесности".

Мислим, могло се то рећи у мање од 24 сата, али Боже мој... Мора и докона буржоазија нешто да ради.

Pa, da li je to bas dobro ?

I, nije mi bas jasno, poziva se na neku poruku, neki smisao, kakva sad 'beslovesnost' ?

Ili, ako je okey, zasto ne' izbaciti predstavu na neki trg ? Pa, da svi budu 'beslovesni ' ? Vidis koliko je bizarno i odvratno  sve u vezi ove predstave ? 

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Bokisd рече

Pa, da li je to bas dobro ?

I, nije mi bas jasno, poziva se na neku poruku, neki smisao, kakva sad 'beslovesnost' ?

Ili, ako je okey, zasto ne' izbaciti predstavu na neki trg ? Pa, da svi budu 'beslovesni ' ? Vidis koliko je bizarno i odvratno  sve u vezi ove predstave ? 

Па мислим да је очигледно из мог писања како је то "глупа порука".

Јасно ти је, макар на подсвјесном нивоу, само смањи емотивни доживљај. Порука је "препустите се бесловесности". СИмпл ез дет.

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Cimili88 рече

Koliko danas mora biti sokantna umjetnost da bi je primjetili...

али, да ли баш мора да шокира да би се назвало уметношћу, и у чему је разлика између Фарме и овога, у чему је разлика између Митровића и Јана? Ова представа нема упориште ни у каквој уметности, ма колико се редитељ трудио да нам објасни, после оваквих стари ми дође да изађем напоље и изљубим земљу, загрлим дрво, гледам Ван Гога и плачем само да  се осетим живом.

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

пре 22 минута, Cimili88 рече

Koliko danas mora biti sokantna umjetnost da bi je primjetili...

Уметност као и свако друго добро се тражи и нађе се. Слаба је то уметност кад хистерично скичи и цвили и говори види ме. То није уметност.

Подели на овим сајтовима

пре 20 минута, Снежана рече

али, да ли баш мора да шокира да би се назвало уметношћу, и у чему је разлика између Фарме и овога, у чему је разлика између Митровића и Јана? Ова представа нема упориште ни у каквој уметности, ма колико се редитељ трудио да нам објасни, после оваквих стари ми дође да изађем напоље и изљубим земљу, загрлим дрво, гледам Ван Гога и плачем само да  се осетим живом.

Neverovatna stvar.

Covek pokusava naknadno ( :ani_biggrin: ) da objasni predstavu,.... koja ima smislenu poruku,... kojoj treba  'beslovesno'  da se prepustimo,....da bi je podsvesno razumeli. :))

I, sve to kroz gola telesa i neke nedifinisane pokrete tih ljudi. Umetnost ? Ne bih reko'. 

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Ћириличар рече

Па мислим да је очигледно из мог писања како је то "глупа порука".

Јасно ти је, макар на подсвјесном нивоу, само смањи емотивни доживљај. Порука је "препустите се бесловесности". СИмпл ез дет.

Zar ne moze i na mnogo bolje i  drugacije nacine da se prenese poruke, bilo kakva, i bilo kroz koju aktivnost ljudi. Umetnost, muzika, slikarstvo, filosofija.... Zasto kroz gole skaradnosti ? Gde je tu lepota i inspiracija umetnosti,  za ljude koji gledaju predstavu ? :scratch_head:

Nisam ja protiv umetnosti koja moze uzdignuti covekov um ka' visim stvarima i perspektivama, protiv sam ovakvog nacina prezentovanja. To je poenta.

Подели на овим сајтовима

пре 38 минута, Снежана рече

пре 26 минута, Вилер Текс рече

Уметност као и свако друго добро се тражи и нађе се. Слаба је то уметност кад хистерично скичи и цвили и говори види ме. То није уметност.

Ovo umjetnost sam trebala pod navodnike da stavim. Slazem se sa vama u potpunosti.

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

Мене ништа не чуди с обзиром ко је уметнички директор Битефа . Иван Меденица ... Давне 90/91 били заједно на групи  за филозофију Бгд, Филозофског факултета . На време сам ја збрисала 12:smeha: . Тада у то време имао је ђевојку . Сада стварно не знам  ништа о њему, сем да је био добар пријатељ Ћирилова и да подржава геј параду. Кажем вам ја, да нас бомбардају геј идеологојом у овом случају увијеном  у уметничке обланде.     

:1321_womens:  Carpe Aeternitatem  :1321_womens:    

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Јеванђеље по Матеју   глава 18:1-10

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Bokisd рече

Zar ne moze i na mnogo bolje i  drugacije nacine da se prenese poruke, bilo kakva, i bilo kroz koju aktivnost ljudi. Umetnost, muzika, slikarstvo, filosofija.... Zasto kroz gole skaradnosti ? Gde je tu lepota i inspiracija umetnosti,  za ljude koji gledaju predstavu ? :scratch_head:

Nisam ja protiv umetnosti koja moze uzdignuti covekov um ka' visim stvarima i perspektivama, protiv sam ovakvog nacina prezentovanja. To je poenta.

Исто се и ја питам. Додуше, људско тијело и сексуалност је један од најефективнијих начина за преношење поруке јер најлакше се тако задобије нечија пажња ( занимљиво да у том смислу ова представа није ништа другачија од жуте штампе и пјеваљки попут Венди :D ), па разумијем када се неко оријентише у том правцу. Али то се треба оправдати добром поруком или макар оку лијепим спектаклом.

Но, како је ово изгледа постмодернистичка представа, жеља је да се и одбаце устаљене конвенције, да се шокира, да се изазову разне емоције ( зато је ваљда представа и дуга 24 сата јер ко би забога правио толико дугу представу по устаљеним конвенцијама? ). Углавном шепурење и показивање своје наводне дубокоумности, интелигенције и неког "генијалног увида" да је "Запад превише рационалистички" и да се сви морамо мало колективно "Опустити". 

Ако је то смисао представе, онда исту умјетничку вриједност имају Жаре и Гоци који управо то и поручују и раде, као и скоро читава наша народњачка сцена заједно са Грандом - "опуштено, напиј се, жали за љубављу изгубљеном, пјевај о својој боли, "слави проблем", кафана је твоја судбина". Комотно представа може онда бити туристичка реклама за љетовање на Балкану :)))

Подели на овим сајтовима

пре 18 часа, александар живаљев рече

KVIZOLA: 24 sata BITEF ili 48 sati svadba? RTS ili PINK? Umivena ili zadrugarska rektalno-vaginalna estetika mlohavih penisa i testisa? Političnost spektakla ili spektakl postdramske političnosti? "ZLOČIN JE BITI RAVNODUŠAN...UŽIVAJMO U SOPSTVENOJ TRAGEDIJI..."

:dobro:

:1321_womens:  Carpe Aeternitatem  :1321_womens:    

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Јеванђеље по Матеју   глава 18:1-10

Подели на овим сајтовима

пре 22 минута, Ћириличар рече

Исто се и ја питам. Додуше, људско тијело и сексуалност је један од најефективнијих начина за преношење поруке јер најлакше се тако задобије нечија пажња ( занимљиво да у том смислу ова представа није ништа другачија од жуте штампе и пјеваљки попут Венди :D ), па разумијем када се неко оријентише у том правцу. Али то се треба оправдати добром поруком или макар оку лијепим спектаклом.

Но, како је ово изгледа постмодернистичка представа, жеља је да се и одбаце устаљене конвенције, да се шокира, да се изазову разне емоције ( зато је ваљда представа и дуга 24 сата јер ко би забога правио толико дугу представу по устаљеним конвенцијама? ). Углавном шепурење и показивање своје наводне дубокоумности, интелигенције и неког "генијалног увида" да је "Запад превише рационалистички" и да се сви морамо мало колективно "Опустити". 

Ако је то смисао представе, онда исту умјетничку вриједност имају Жаре и Гоци који управо то и поручују и раде, као и скоро читава наша народњачка сцена заједно са Грандом - "опуштено, напиј се, жали за љубављу изгубљеном, пјевај о својој боли, "слави проблем", кафана је твоја судбина". Комотно представа може онда бити туристичка реклама за љетовање на Балкану :)))

Mislim da se razumemo.

Ali, recimo, prost primer. Branislav Nusic i Gospodja Ministraka, jednostavnim jezikom, kroz komediju i salu, covek objasnio za sva vremena i sve ljude, sta je vlast, koliko je teska i kako utice na karakter i licnost coveka. Ono, daj coveku vlast i videces kakav je. 

Kao u vojsci, kada se postavi neko da  bude desetar,  koji je slab u socijalizaciji, ....kuku lele.....leti perje.... :ani_biggrin:

Moze se, kada se hoce, sve objasniti, na 'valjan' nacin. 

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Bokisd рече

Mislim da se razumemo.

Ali, recimo, prost primer. Branislav Nusic i Gospodja Ministraka, jednostavnim jezikom, kroz komediju i salu, covek objasnio za sva vremena i sve ljude, sta je vlast, koliko je teska i kako utice na karakter i licnost coveka. Ono, daj coveku vlast i vides kakav je. 

Kao u vojsci, kada se da nekom koji slab u socijalizaciji, da bude desetar, ....kuku lele.....leti perje.... :ani_biggrin:

Moze se, kada se hoce, sve objasniti, na 'valjan' nacin. 

Некада је компликованост циљ сама себи или порука сама по себи.

Сјећам се кад сам читао за лектиру Онореа де Балзака, сморио ме човјек са 2 странице описивања ормара и посуђа и полица и шта се све на њима налази, јер је то био тадашњи стил - да се све детаљно описује. Сада је стил у високој умјетности кидање конвенција и форме, или извртање форме и ново тумачење форме и традиције ( то је оно што рекох Хуаниту, различити људи различито тумаче традицију - ја лично нагињем вјеродостојности онога ранијег умјесто његовом кориштењу у савременом контексту на потпуно савремен начин ). Но то је умјетност за ужи круг људи који су упознати са тим свијетом, док за нас лаике остају Жаре и Гоци или Мортал Комбат. Проблем са њима је што се превише шепуре за премало суштине. Ја у 3 минута спота Комбата "Деведесете" добијем више порука и смисла и суштине него од овакве умјетности. Али хеј, то сам само ја ипак.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...