Jump to content

Da li je ovo ljudski !?

Препоручена порука

пре 19 часа, Zoran.P рече

Не видим ни ја хуманост у чекању двије, три године па више на крштење дијеце.

Radi se o siromašnoj porodici i sada je najlakše prebaciti svu krivicu na roditelje koji preživljavaju najveću agoniju. Strašno.

Подели на овим сајтовима

пре 16 часа, Зосима рече

Наша Црква је још одавно на неком сабору донела одредбу ,да нема крштења без претходне катихезе,припреме за крштење,упознавање у основе вере,али од тога никад ништа било није и ту је грешка свештенства...

Нема ту много шта да се прича,традиционални србенда "православац" заиста на цркву гледа као сервис,по принципу ваља се,крштења,венчања,колач за славу и опело,ту се завршава свако њихово интересовање за веру...

Што се тиче ове трагедије,  дете од од осам месеци и две и четири године, директно иду Богу у наручје,без опела и крштења,тако ја размишљам...

Amin brate mili.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Питам се, да ли се новинар бар на секунду ставио на место ових јадника?

Питамо се и овде и на фејсу шта можемо радити у датој ситуацији;

Неретко се деси да родитељи постају активни чланови Цркве;

и као такви део својих подвига прећутно дају Богу на уздарје за душу детета.

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Miljan123 рече

javno mnjenje

Нажалост јавним мњењем има тенденцију да постане свако пљување било кога у било каквој ситуацији, само зато што је пљување. А то што особа која пише те мислене бљувотине није компетентна о њима ни приватно аргументовано да дискутује, јавног мњења се савршено не тиче. Много волимо да пљујемо, а једна од дражих мета нам је црква.

Отац Марко, вјерујем, зна да се носи са оваквим искушењима.

Подели на овим сајтовима

On 9/22/2017 at 13:19, Кратос рече

Pa dal je ljudski da ne drži opelo deci jer nisu drugovi članovi jer samo drugovi članovi imaju pravo na opelo?

Нема овдје питања хуманости. Постоје канони за овакве ситуације и то је то. Ниси крштен, или си учинио неки велики гријех - нема опјела. Лично сам био уплетен у једну такву ситуацију гдје свештеник није држао опјело покојнику који је починио самоубиство, али је макар некако испословао код вишег нивоа да му се дозволи сахрањивање на православном гробљу ( јер је живјео у мјесту са мало Срба, а гробља су подијељена по националности и не би имао гдје да се друго сахрани као Србин ). Јест, није лијепо са лаичке стране, па и иначе када си упућенији мало. Само другови из Партије добијају повластице, али то је природа сваке вјере, па и хришћанства.

Трагично је што су у питању дјеца, али правила су јасна. И још к томе што неко мало изнад овог поста рече - хришћанска вјера учи да дјеца одмах иду Богу.

Е сад, можда је могао свештеник да дође чисто да присуствује сахрани у знак моралне подршке или шта већ ( ако већ није ), но о томе је само он дужан да размишља и одлучује.

Подели на овим сајтовима

Наш народ који има основне појмове о својој вјери зна да нема опела за некрштенога и ту не поставља питање, Проблем су они који користе сваку прилику да пљују по Цркви и други који је сматрају за вјерски сервис. Тако се пре неку годину писало по форумима око случаја једне београдске удаваче која се хтјела вјенчати у цркви, али пошто није била крштена није јој падало на памет да се крсти, јер не вјерује у Бога. Њена аргументација је била типа да њој црквено вјенчање треба само ради сликања, а овамо јој се намеће да се крсти и по њој узме још један пакет услуга, као да је уз ресторан морала да плати и осигурање или да се учлани у неку партију.

Ови што пљују да је свештеник и изашао , опет би га напали, макар у име оних који су имали сличну несрећу, а било им је ускраћено опело њиховим преминулима. Разни су случајеви и свако различито доживљава. Знам свештеника коме је умрло дијете у сну, нико није слутио на болест и смрт и није било времена за крштење у нужди и човјек се помирио и није кршио каноне. Опет пре више од 20 година погинуло је некрштено дијете док се враћало из школе и била је повика на свештеника што није обавио опело и данас после толико времена, још су двоје дјеце и отац им некрштени.

С друге стране кад је умро један младић од тешке болести скупили су се свештеници и обавили опело без икакве надокнаде, да би после пред Славу родитељи позвали надлежног свештеника и рекли да им више не долази, јер сматрају да немају више потребе да се моле Богу.

Опет, имао сам случајеве гдје умре некрштени и породица ми каже : Ми оче, можемо слагати тебе да је крштен у Бечу или на Острогу, али нећемо, јер онај горе види.

Све зависи колико ко вјерује, а Црква се држала и држи канона, кад престне да се држи, престаће да буде Црква.  А ове приче о томе да се све завршава парама не држе воду. Новак Ђоковић је познат, даје велике прилоге Цркви, али кад је се вјенчавао није могло за вријеме поста.

Подели на овим сајтовима

пре 15 часа, Miljan123 рече

Otac Marko iz Baca je moj rodjak i dobar covek, i zao mi je strasno kad vidim da se ovako kleveta, i da se na njega okrece javno mnjenje na najgori muguci nacin.

Dobar čovek bi održao opelo.Ali on nije čovek već sveštenik (u ovom slučaju) i sa pravom se držao pravila.

пре 31 минута, HOA+ рече

(dodeljivanje ordenja): Тиме свака Црква сваком верном народу указује на систем хришћанских вредности и врлина које хришћанин треба да има.

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, о.Небојша рече

Новак Ђоковић је познат, даје велике прилоге Цркви, али кад је се вјенчавао није могло за вријеме поста.

Ovo je tacno, medjutim to je sitnica, glavno pitanje je da li Novak vjeruje u istog Boga u kojeg i mi vjerujemo? Da li to treba biti uslov za bilo kakav obred u Crkvi? On kaze da nije ogranicen ni jednom religijom ali postuje ordenje koje je dobio od SPC. Zatim raznorazne prakse koje nemaju veze sa pravoslavnim hriscanstvom, koje on upraznjava. Vise je izrazio jedan libertarijanski stav, sto je odlicno, ali naglasio da nije ogranicen bilo kojom religijom. Mislim da Novak uzima iz svih religija ono sto mu se svidja.

RELIGIJA i Novakov odnos prema veri bile su teme koje su zanimale medije u SAD, kao i priznanja koja je dobio od SPC, a Nole im je objasnio da je reč o veoma osetljivom pitanju.

- Poštujem svaku religiju. Mislim i da religija i vera treba da budu stvar slobodne volje svakog čoveka. Svi smo mi isti na kraju, isti ljudi koji pripadaju istom izvoru ljubavi i života. U suštini, molimo se istoj energiji, ali na drugačiji način. Poštujem priznanja koja sam dobio od Srpske pravoslavne Crkve, to je ogromna čast i osećam se privilegovanim zbog toga. Opet, nisam ograničen bilo kojom religijom, ili nečim drugim. Poštujem slobodu izbora i ako bi i drugi ljudi mislili tako, svet bi bio mnogo bolje mesto za život - rekao je naš as.

http://www.novosti.rs/vesti/sport.296.html:423738-Novak-Svi-se-molimo-istoj-energiji

Подели на овим сајтовима

Какве везе има Новак са овом темом?

Хоћете намерно да мешате бабе и жабе? Колико сам схватила венчање је било померено због поста. Значи да није био привилегован.

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, о.Небојша рече

Новак Ђоковић је познат, даје велике прилоге Цркви, али кад је се вјенчавао није могло за вријеме поста.

Svašta od Novaka, trebao je odraditi vječanje u banjalučkoj eparhiji tamo ne bi morao pomjerati vjenčanje radi posta. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

пре 55 минута, Драгана Милошевић рече

Какве везе има Новак са овом темом?

Хоћете намерно да мешате бабе и жабе? Колико сам схватила венчање је било померено због поста. Значи да није био привилегован.

Зар Вам личим на таквога ?

Мислим да су свадбени пир и грађанско вјенчање обављени у посту, а црквено вјенчање у мрсу.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...