Jump to content

Da li je ovo ljudski !?

Препоручена порука

пре 14 минута, Phoebe рече

Znam da nije tema,ali moram da pitam... Postoje ljudi koji su kršteni,ali nisu privrženi crkvi niti ih to zanima,a sveštenici ipak dolaze da obave opelo. Zato se isto pitam-zašto. Kršten si,ne svojom voljom,baš te briga za Hrista i crkvu,ali ipak si član crkve i može da ti se održi opelo i sve šta te sleduje kao člana iste (venčanja,slave itd.)

Pa to sto jesi krsten u osnovi ti otvara vrata za sve u Crkvi, zasto bi ti Crkva branila nesto sto ti po Zakonu pripada?

Naravno, jasno je da samo opelo ne znaci mnogo ako covek nije ziveo bar malo jevandjelski i po savesti.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 35 минута, Кратос рече

Ja sam potegao jer je meni to iskreno neljudski i hteo sam da čujem kakva su mišljenja ostalih ljudi ovde.koji su motivi Kurira,tih roditelja zašto im je to sad trebalo zaista ne znam...

Добро, @Кратос, хајде упитај се овако: "Да ли је Бог човјек па да ово може или не не мора да буде људски?"

Да је Бог човјек - твоје би питање имало смисла и ти би могао са пуним правом да питаш: " Зашто Петар није помогао Марковој дјеци да се сахране?"

Зар то није нељудски? Одговор би био -  да то је заиста нељудски. 

Међутим, овдје су друге релације. У овим релацијама имаш човјка и Богочовјека. Богочовјек не размишља, осјећа и дјелује као ми људи, то је Богочовјечанска инстанца која је изнад нас људи, и чију ми суштину не можемо да појмимо. Али нам се Бог Његовим дјелима приближава. Ми Богу вјерујемо. 

Ако тако ствари поставиш, Бог има много више могућности у односу на ту дјецу, него ли има човјек. Може да уради за њих много више од једног опела и зна шта и како..Оно што је за њих сигурно најбоље..У то вјерујем.

Закључак је да у тим ситуацијама које нама изгледају на први поглед сурове или необјашњиве, помјеримо перспективу, и видимо да Бог има могућности које ми и не слутимо као људи. Његова и наша организација Црква, није само организација људи, већ је Бого-човјечанска Творевина и не подлијеже нашој логици -  логици људске пале природе, него је управо Творевина која тебе и нас остале спашава од ње.

Онако оквирно..

Петровић Станислава

„А ово је вјечни живот да познају Тебе јединога истинитог Бога кога си послао Исуса Христа“ Јн. (17, 3)

Бог створи прво Адама и Еву, а послије Стеву. 

Подели на овим сајтовима

Шта значи опело некоме ко није крштен?

Не разумем исчуђавање.

Опело је обред (света тајна) цркве, а чланови цркве су они који су крштени.

Подели на овим сајтовима

пре 16 минута, timjančica рече

Богочовјек не размишља, осјећа и дјелује као ми људи

Hm pa kako je onda On onda Bogočovek ako je nešto totalno drugačije i strano nama?I uzgred budi rečeni ne pitam ja Boga da li je ovaj čin odbijanja držanja opela ljudski pitam ljude,nas ovde forumske.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, obi-wan рече

Ovakvi povici na Crkvu (u stampi) su od ljudi koji Crkvu prosto dozivljavaju kao pretplatnicki servis, i apsolutno nista drugo. I koji, naravno, jedva cekaju da nadju masnu krpu da okupe pljuvace, narocito ako masna krpa dolazi eto bas iz Crkve.

I naravno da kanoni zabranjuju opelo za nekrstene - to nije niciji hir, nego svetotajinski i bogoslovski red i poredak, na kojima pociva celo bice Crkve.

Sto se same dece tice - pa zar ce Bog da ih pusti namucene tek tako od Njega? Bog ce da spasi decu, jer to sto nisu krsteni nije i ne moze da bude njihova krivica. Po slobodi tvrdim - oni su krsteni mucenickim krstenjem u ovoj teskoj nesreci, i pripasce im venac mucenicki.

Medjutim, pravo je pitanje - zasto deca nisu krstena? To je odgovornost pre svega roditelja, a odmah zatim i nadleznog svestenika.

I naravno - ova decica mogu uvek da se pominju u licnoj molitvi, svakodnevno, i to jos kako ima svoju tezinu.

Sve je objasnjeno, samo da nesto malo dodam.

Crkva priznaje osim krstenja vodom, koje je po opstem pravilu ( crkve ),...... i klinicko ( bolesnicko u krevetu ),..... u situaciji kada preti opasnost po zivot u ratu, sukobu itd. ( moze i laik hriscanin da obavi krstenje, samo pozivanjem u ime Sv. Trojice ), krstenje po nameri,....to, je situacija, kada se neko oglasi , pa se upokoji pre krstenja ( uzima se kao da je krsten, jer je vec krenuo u 'proces' koji vodi ka krstenju ), ili, to neko znamenje male bebe....i , na kraju mucenicko krstenje u svojoj krvi ( ispovednistvo za Boga ).

Ova deca , verujem da se mogu uzeti kao namucene i jadne duse, pa, Bog ce i tako i gledati na njihovo spasenje. Neka vrsta mucenickog krstenja u strasnom i teskom stradanju ovih malisana. :(

Подели на овим сајтовима

Не млатите празну сламу.... Трагедија је огромна, заиста. Изгубити троје деце на такав начин, незамисливо и преболно. Свете тајне и молитвословља се врше само над онима који су примили Христа ("У Христа се обукли") и тачка. То што је наш народ не црквен, и што све гледа кроз призму "обичаја" и "ваља се" је друго питање. Наша је дужност да поштујемо каноне, а поштујући њих ми се молимо и за некрштене (МОЛИМО, не вршимо црквени обред, већ упражњавамо у личној молитви) - на Господу је да одлучи, а не на нама. Исто тако је Курир могао да напише и да је локални имам одбио да изврши џеназу за троје настрадале деце.... Не одређује националност вероисповедање, већ жива вера, прихватања и исповедања.

Caelum a non celando, quia apertum est.

http://www.pravoslavniistocnik.net/

Подели на овим сајтовима

пре 38 минута, Кратос рече

Hm pa kako je onda On onda Bogočovek ako je nešto totalno drugačije i strano nama?I uzgred budi rečeni ne pitam ja Boga da li je ovaj čin odbijanja držanja opela ljudski pitam ljude,nas ovde forumske.

Он као Бого - човјек и није тотално другачији од нас. Исус Христос је и потпуни Бог и потпуни човјек. Зато нам се и приближава дјелима, и ми та дјела јесмо зависно од духовног узраста у стању да разумијемо.

Ни ја не мислим да си ти питао Бога да ли је ово одбијање опела људски.

Питао си нас људе.

Само.. питао си нас, шта ми мислимо о акту Цркве, акту свештеника, који се руководи, ако поступа по Уставу Православне Цркве, Божјим одредбама - испуњава вољу Божју..

Дакле, питао си - шта ми људи мислимо о испуњавању воље Божје (преко свештеника), да ли је то људски?

Одговор је: укриво постављено питање у старту ( да ли је то људски?) јер је то воља Бого-човјека (није иста димензија, читај: бабе, жабе), а не воља свештеника као човјека (људска воља).

Да свештеник није извршио опело, некоме ко је по Црквеном уређењу имао право на то, онда би ти могао да питаш..да ли је то људски, јер тада, човјек, није учинио нешто, што је као човјек и Бого-служитељ требао да обави..Тада би одговор био - није људски и ти би имао право..

Ово би требало бити јасније..

Петровић Станислава

„А ово је вјечни живот да познају Тебе јединога истинитог Бога кога си послао Исуса Христа“ Јн. (17, 3)

Бог створи прво Адама и Еву, а послије Стеву. 

Подели на овим сајтовима

Kod katolika po 2VK su dopušteni pogrebni obredi nekrštene djece (koja nisu sama mogla odlučit o sebi, svom životu i o svom krštenju)  u tom smislu da hrišcanska opština moli za  povjeravanje i prepuštanje njihovog spasenja Božijem milosrdju. U drugom članku takodjer piše da pogreb kao blagoslovina Sacramental služi više ustvari pozustalim, ožalošcenim članovima porodice (rodbini) nego samim umrlim: 

Katechismus katolické církve, čl. 1261: „Co se týká dětí, které zemřely bez křtu, církev nemůže nic jiného než je svěřit Božímu milosrdenství, jak to také dělá při pohřebních obřadech za ně. Velké milosrdenství Boha, který "chce, aby se všichni lidé zachránili" (1 Tim 2,4), a Ježíšova něha k dětem, která ho pohnula k zvolání: "Nechte děti přicházet ke mně, nebraňte jim" (Mk 10,14), (Tu je jasno rečeno "djeci", ne i odraslima, Gospod Isus Hristos tačno zna zašto je to tako reakao i formulisao, a ne nekako drugačije, isto kao i za mnogo drugih svojih jednako jasnih, svima neposredno i prosto razumljivih, lako shvatljivih i jednoznačnih izričaja o apostolu Petru/Stijeni, temelj Crkve, ključevi Nebeski, pasi ovce moje i mnogo drugih sličnih kao "Ovo je tijelo moje ... ovo je krv moja..." bez pseudotumačenja i bez suvišne i nepotrebne hermeneutičko-egzegetske akrobatike  itd. Da je Isus to mislio drugačije, i rekao bi to sigurno drugačije, LOGOS nije bio dislektik valjda za kojeg ga nažalost mnogi imaju i smatraju danas te se osjecaju pozvanim tumačit na šta je Hristos tačno mislio kad je što rekao. Glavno da to nema uopšte nikakve veze s onim što je zaista rekao tj. reci tim zaista mislio!) nám totiž dovolují doufat, že je nějaká cesta spásy pro děti, které zemřely bez křtu. Tím naléhavější je proto výzva církve nebránit dětem, aby přicházely ke Kristu prostřednictvím daru svatého křtu."

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, Zoran.P рече

Не видим ни ја хуманост у чекању двије, три године па више на крштење дијеце.

Dvije, tri godine u životu ljudi je strašno malo a istovremeno je to cijelim životom te djece koja se nisu doživjela koju godinu više od te dvije ili tri. Ona trebaju biti odgovorna za to što se se to sve odužilo i odložilo im se krštenje čekajuci na bogatijeg "kumašina"?

Подели на овим сајтовима

пре 44 минута, Zayron рече

Kod katolika po 2VK su dopušteni pogrebnmi obredi nekrštene djece (koja nisu sam mogla odlučit o sebi, svom životu i o svom krštenju)  u tom smislu da hrišcanska opština moli za  povjeravanje i prepuštanje njihovog spasenja Božijem milosrdju. U drugom članku takodjer piše da pogreb kao blagoslovina Sacramental služi više ustvari pozustalim, ožalošcenim članovima porodice (rodbini) nego samim umrlim: 

Katechismus katolické církve, čl. 1261: „Co se týká dětí, které zemřely bez křtu, církev nemůže nic jiného než je svěřit Božímu milosrdenství, jak to také dělá při pohřebních obřadech za ně. Velké milosrdenství Boha, který "chce, aby se všichni lidé zachránili" (1 Tim 2,4), a Ježíšova něha k dětem, která ho pohnula k zvolání: "Nechte děti přicházet ke mně, nebraňte jim" (Mk 10,14), (tu je jasno rečeno "djeci", ne i odraslima, Gospod Isus Hristos tačno zna zašto je to tako reakao i formulisao, a ne nekako drugačije, isto kao i za mnogo drugih svojih jednako jasnih i jednoznačnih izričaja o apostolu Petru/Stijeni itd.) nám totiž dovolují doufat, že je nějaká cesta spásy pro děti, které zemřely bez křtu. Tím naléhavější je proto výzva církve nebránit dětem, aby přicházely ke Kristu prostřednictvím daru svatého křtu."

Zayrone, pogledao sam prevod na nas jezik :

"1261.  Sto se tice djece umrle bez krstenja, Crkva ne moze drugo nego ih povjeriti Bozjem milosrdju, sto i cini u obredu njihova ukopa. Veliko Bozje milosrdje, naime, koje zeli da se svi ljudi spase, i Isusova njeznost prema djeci kada govori: "Pustite djecicu neka dolaze k meni; ne prijecite im!" (Mk 10,14), dopustaju da se nadamo da postoji put spasenja i za djecu umrlu bez krstenja. To zahtjevniji je stoga poziv Crkve da se maloj djeci ne prijeci da po daru svetoga krstenja dodju Kristu. " 

Bas je dobro objasnjeno, kako mozemo gledati na slucajeve umrle dece bez krstenja. :ok: Meni deluje, vrlo slicno kao i kod nas. Mislim, sasvim je ocekivano povodom ovog pitanja .

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Bokisd рече

Zayrone, pogledao sam prevod na nas jezik :

"1261.  Sto se tice djece umrle bez krstenja, Crkva ne moze drugo nego ih povjeriti Bozjem milosrdju, sto i cini u obredu njihova ukopa. Veliko Bozje milosrdje, naime, koje zeli da se svi ljudi spase, i Isusova njeznost prema djeci kada govori: "Pustite djecicu neka dolaze k meni; ne prijecite im!" (Mk 10,14), dopustaju da se nadamo da postoji put spasenja i za djecu umrlu bez krstenja. To zahtjevniji je stoga poziv Crkve da se maloj djeci ne prijeci da po daru svetoga krstenja dodju Kristu. " 

Bas je dobro objasnjeno, kako mozemo gledati na slucajeve umrle dece bez krstenja. :ok: Meni deluje, vrlo slicno kao i kod nas. Mislim, sasvim je ocekivano povodom ovog pitanja .

Da, s tom razlikom što je kod nas moguc crkveni obred pokopa nepokrštene djece uz prisustvo sveštenika a kod vas ne.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Zayron рече

Da, s tom razlikom što je kod nas moguc crkveni obred pokopa nepokrštene djece uz prisustvo sveštenika a kod vas ne.

Da, to sam hteo da pitam. Da li postoji u nekom clanu objasnjenje o takvom obredu ?

Ili, je to, neko opste pravilo kod vas ?

Подели на овим сајтовима

... gluposti.....
Koliko znam opelo i samubicama drze, sad nece deci izgoreloj u pozaru.

Kanoni moraju da dozive bitnu reformu. 
Nisu to dogmati pobogu ljudi... kanoni su zakoni prilagodjeni vremenu ne treba da se drzimo kanona iz turskog vremena ko pijani plota. 

• Свиђа ми се 1

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

пре 13 минута, Bokisd рече

Da, to sam hteo da pitam. Da li postoji u nekom clanu objasnjenje o takvom obredu ?

Ili, je to, neko opste pravilo kod vas ?

Da, jeste, moli se za takvu djecu prije krštenja umrlu ili pobačenu (spontano ne medicinskom intervencijom) formulacijom "sjecamo se toga djeteta", spominju se "in memoriam" i služe se za njih Mise a zaziva se obecanje Božijeg milosrdja na njih.

http://www.katyd.cz/clanky/kdyz-buh-vklada-cloveku-dusi.html

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...