Jump to content

Божије "искуство човека"

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 5 часа, Iulianus рече

A zar ne stoji "kakve su ti misli takva su ti dela"?

Stoji malo drugačije,kakve su misli takav ti je život ali suština je ista.

Pomisao nije isto što i misao,ona joj prethodi,iz nje se ,,rađa,, da tako kažem.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

• Одговори 116
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 10 часа, Iulianus рече

On vam kaže da je jedno Lice Svete Trojice inferiorno u odnosu na najmanje jedno Lice. I, u skladu s tim, Lica ni u kom slučaju ne mogu da budu "ravnopravana" jer sagrešenje protiv jednog Lica povlači za sobom strahovitu kaznu (koja se ne oprašta), dok s druge strane sagrešenja/e protiv Lica koje je on označio kao "inferiorno" u odnosu na najmanje jedno (drugo) Lice Svete Trojice se veliokdušno oprašta. 

Сад видех ово. Не следи. Христос се обраћа књижевницима и фарисејима који знају да не могу да порекну да њихове књиге говоре о Духу Господњем (који обично "силази" на судије, цареве и пророке, и дела кроз њих), јер би тако противречили себи и народ би их прогласио за преваранте (док о Сину Божијем, неком посебном, нема јасније представе у СЗ списима). Зато вели "... Јер говорите да помоћу Веелзевула изгоним демоне. Ако ли ја помоћу Веелзевула изгоним демоне, синови ваши чијом помоћу изгоне? Зато ће вам они бити судије." и позива Се на деловање тог истог Духа: "А ако ли ја прстом Божијим изгоним демоне, дакле, стигло вам је Царство Божије." Јер за Њега (Христа) могу да кажу (рекли су неки :D) и да је "Јован Крститељ, а други: Илија; а други: Неки од пророка", али овде Му је битно да људи препознају његову везу са Живим Богом - Јахвеом (који ослобађа, спасава) - да ли је то Син или пророк, мање је важно до васкрсења. Зато је верска елита толико инсистирала на томе да је хулитељ, да преступа Тору и сл. Јер су знали да ако Му призају макар и мрву углед пророка (који жестоко говори против њих) - аутоматски губе не само новац, него оно важије - углед, моћ, утицај. Зато сам скратила и рекла да је хула представљати доброчинство (Божије) као сатанско дело. :D

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

пре 31 минута, ana čarnojević рече

Boki je lepo odgovorio. cini mi se da ide Kratosovim putem. sve zreliji.

meni je mnogo pomogao pojam apofatickog bogoslovlja, onoliko koliko sam mogla da dobacim to toga, i njegovo objasnjenje od vladike Amfilohija, mislim da je to bio on. inace ne pamtim sta je ko rekao posto mi teologija nije konpentencija. a necu sad guglati nego po secanju, ako se dobro secam... kad kazes nesto o Bogu, upotrebis neki pojam, atribut i sl. onda odmah to moras da zaboravis i izbrises iz uma. zato sto je Bog u tom trenutku vec nesto drugo i um se mora kretati veoma brzo a ne praviti predstave i slike koje odgovaraju tom pojmu. zapravo ga ne mozes pojmiti niti jednim nasim pojmom. sad da ne duljim, moglo bi se jos o tome ali cemu. razumeli smo se. 

nadpsiholosko, nadprirodno, nadlogicki. tako to u nas.

Mi verujemo zato sto je nemoguce.

Tu je reč o Božijoj prirodi,suštini koja je za nas kao i uopšte za stvoreni svet nedokučiva i nedostupna,međutim s druge strane Bog je postao čovek tako da kad god mislimo o Bogu mislimo ustvari o Bogočoveku,Isusu Hristu a Isus Hristos je isti i juče i danas i doveka.Apostol Pavle to naziva velikom tajnom pobožnosti,Bog se javi u telu....

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 34 минута, Кратос рече

Bog se javi u telu....

I primi bol radi bolesti naše.

Kao što rekoh ne bi mogao da zamislim Boga koji nije postao i čovek, jer bi uvek imao slikice neptuna kao nekog ko ne uči ljude iskustveno nego književno i farisejski.

To što ćemo na kraju biti i bogovi po blagodati iskustveno sa Isusom Hristom i Njegovim postojanjem, takođe ide u prilog mojoj duši, srcu i umu.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 13 часа, Iulianus рече

Pretpostavimo jednu hipotetičku situaciju. Dvojica "vanzemljaka" u NLO-u spuste se u vaše dvorište.................

Napokon, opraštajući se od vas, govori vam da je možda ipak pronašao nešto za šta bi mogao da se uhvati i da ostane sa vama "u sabranju" makar se nalazio i nekoliko desetina hiljada svetlosnih godina udaljen od vas, a ono za šta se "uhvatio" je rečenica - "credo quia absurdum est". 

Kada to nebi bilo doživljeno kao nipodaštavanje, ja bih ti napisao da imaš bujnu maštu.
A lično mislim da je bujna mašta raritetna osobina i žao mi je što je tako. 
Ne menjaj to! Maštaj! Ima nas još, koji ćutimo ali ne odustajemo!

Приручник 'О Божанственој Литургији' светог Јована Златоустог - збирка одабраних светоотачких и савремених текстова, који објашњавају лепоту схватања и учествовања у Божанственој Литургији!
Цена 330,00 дин./ком. + ПТТ или +381 (0)63 839 6761

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, ana čarnojević рече

Mi verujemo zato sto je nemoguce.

Zapravo ja sam prihvatio tvoj poziv, stranicu dve napred, s ovom rečenicom..

Цитат

Napokon, opraštajući se od vas, govori vam da je možda ipak pronašao nešto za šta bi mogao da se uhvati i da ostane sa vama "u sabranju" makar se nalazio i nekoliko desetina hiljada svetlosnih godina udaljen od vas, a ono za šta se "uhvatio" je rečenica - "credo quia absurdum est". 

..da se "šlepam" kao slepi putnik. Ne vidim drugu mogućnost. To jes` ne verejum da će se nešto drastično promeniti uskoro. Ali, rekao bih da to, svakako, ne zavisi samo od mene. :stadaradim:

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Toma рече

Kada to nebi bilo doživljeno kao nipodaštavanje, ja bih ti napisao da imaš bujnu maštu.
A lično mislim da je bujna mašta raritetna osobina i žao mi je što je tako. 
Ne menjaj to! Maštaj! Ima nas još, koji ćutimo ali ne odustajemo!

Žao mi je ako si moju priču shvatio kao nipodaštavajuću. To mi nije bila namera. Kada se nešto izgovori ili napiše javno il` polujavno to odlazi u "etar" i onaj koji je je to izgovorio ili napisao više nije vlasnik svojih reči. Drugi to opet tumače kako im odgovara, zato treba biti jasniji. Tako mi se čini. 

...

Naravno, mašta je važna, najvažnija. Deca najviše maštaju - "Ako ne budete kao deca nećete uću u carstvo nebesko" (Moja omiljena rečenica. Pitaj Džumandži :)))

Подели на овим сајтовима

пре 23 часа, Phoebe рече

:navijanje::dobro:   

Tako je.:aplauz:

Нет трпи све што би рекао Владика Зизијулас, Јован Пергамски, свако може да пише данас, уплати 20 еврића за интернет и онда је то тешко поисправљати :))

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Хајдук рече

Нет трпи све што би рекао Владика Зизијулас, Јован Пергамски, свако може да пише данас, уплати 20 еврића за интернет и онда је то тешко поисправљати :))

Mogu da sa složim u potpunosti s tobom, jer negde sam čuo da je nešto slično rekao i Žika Predzadrugompivupijećstojeći, al` nemo` da me držiš za reč (a za šta si ti mislio, pobogu?!), davno je to bilo. Preselio se na Ahiret Žile. Eh..   

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Iulianus рече

Mogu da sa složim u potpunosti s tobom, jer negde sam čuo da je nešto slično rekao i Žika Predzadrugompivupijećstojeći, al` nemo` da me držiš za reč (a za šta si ti mislio, pobogu?!), davno je to bilo. Preselio se na Ahiret Žile. Eh..   

12:smeha:

Подели на овим сајтовима

пре 13 часа, ana čarnojević рече

1. priča

Bile dve devojke i umre im majka. 

Na sahrani njihove majke pojavi se jedan zgodan mladić, koji se jako dopao mlađoj kćerki.

Pošto je ona bila stidljive prirode, nije uspela da se upozna sa njim ili ostvari bilo kakav kontakt.

Posle izvesnog vremena, ona ubije svoju stariju sestru.

Zašto je to uradila? 

Извините на офф-у

Ова загонетна прича се давала психијатријским болесницима у Америци. Убила је сестру, да би поново видела младића на сахрани...је одговор психопата.

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Снежана рече

Извините на офф-у

Ова загонетна прича се давала психијатријским болесницима у Америци. Убила је сестру, да би поново видела младића на сахрани...је одговор психопата.

Kakve veze ima starija sestra sa devojkom sa sahrane?

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...