Jump to content

Zašto (ne) verujete u Boga?

Препоручена порука

Управо сада, Vladan3 рече

Пази, када употребиш на овакав начин "неминовно" дајеш себи улогу Бога. Јер овај суд који си изрекао може апсолутно да зна само баш тај Бог и ако он хоће коме да открије, а не ја, ти или било ко други.

to nije bas moje vec ucenje i PC u najvecoj meri. A odredjene ideje i nacini na koji su ljudi sluzili bogu su u dijametralnoj suprotnosti

Подели на овим сајтовима

Вера је одговарање на љубав и то делима. А сама конструкција питања ("вера у ") замагљује то, тако да се не може одговорити, када је овако постављено.

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Филозоф рече

to nije bas moje vec ucenje i PC u najvecoj meri. A odredjene ideje i nacini na koji su ljudi sluzili bogu su u dijametralnoj suprotnosti

Има разних мишљења на ту тему од апостола Павла па на овамо али мислим да је најбоље ипак рећи да последњу реч има Бог.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Vladan3 рече

Има разних мишљења на ту тему од апостола Павла па на овамо али мислим да је најбоље ипак рећи да последњу реч има Бог.

Traljavo mi je malo to iskreno vuce na neki sinkretizam

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Филозоф рече

Traljavo mi je malo to iskreno vuce na neki sinkretizam

Не, ако останемо само на Павлу који каже да ће им Бог судити по савести. Онда ми ту нема шта да се мешамо ни у њихову веру ни савест него да гледамо себе и свој пут ка Богу. Дакле, нема синкретизма и мешања, свако своје па како Бог да. То што њих препуштамо Богу није ни слабост ни синкретизам него баш јака вера да Бог зна шта ради у вези сваког бића на земљи.

Подели на овим сајтовима

пре 18 минута, ana čarnojević рече

okej Boki, ali covekovo bice je duboko i ko zna kakvi sve tu slojevi postoje. desavace ti se da odjednom posumnjas, umom, srcem, kako god. meni se nekad cini kao da ispliva neki neosveceni deo srca na povrsinu, pa sad i to treba osvetliti, ispitati, zagrejati. umno mi se desava malo redje...kao da mnogo bolje kapiram nego sto umem da volim.

nije lako ono...svim srcem, svim umom, svom dusom svojom. kad je tako onda se pomeraju planine. a gde smo mi od toga.

Slazem se. Covek je dusevno, vrlo duboko i neispitano bice.

Ali, recimo, drago mi je, sto umno i razumski kapiras stvari oko postojanja Boga. Mislim, da je ta stvar mnogo vazna i presudna u nasem hodjenju ka' Bogu. 

Pa, ako , kako kazu u vojsci, ( po pravilu sluzbe ), idemo ka Bogu, vremenom ce nam stvari o njemu, biti , sve jasnije i jasnije, i nasa vera ce biti, sve jaca i jaca. 

Najbitnije je, poverovati u Boga, najsprostijom verom, pa, jacati u veri.

Tako nesto gledam na ovu stvar, sa verom.

Подели на овим сајтовима

пре 18 минута, Vladan3 рече

Не, ако останемо само на Павлу који каже да ће им Бог судити по савести. Онда ми ту нема шта да се мешамо ни у њихову веру ни савест него да гледамо себе и свој пут ка Богу. Дакле, нема синкретизма и мешања, свако своје па како Бог да. То што њих препуштамо Богу није ни слабост ни синкретизам него баш јака вера да Бог зна шта ради у вези сваког бића на земљи.

Ali savest je duboko vezana za kulturu u kojoj smo odrasli kao i za nasa uverenja. Da ne govorim sto nas danasnja neuronauka demantuje po pitanju savesti jer samo jednom promenom na ceonom reznju koja moze nastasti usled povrede od svetca moze nastati monstrum

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Филозоф рече

Ali savest je duboko vezana za kulturu u kojoj smo odrasli kao i za nasa uverenja. Da ne govorim sto nas danasnja neuronauka demantuje po pitanju savesti jer samo jednom promenom na ceonom reznju koja moze nastasti usled povrede od svetca moze nastati monstrum

Ако ми то "све знамо", зна и Бог, тако да не бринем ништа за то :)

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Филозоф рече

Pitanje je, koja je priroda ( sustina ) savesti ? 

Kakva je fora sa tim, sto kazes, fizickim i mentalnim promenama na mozgu, usled neke nezgode ? 

Подели на овим сајтовима

пре 53 минута, Филозоф рече

nije bas tako :) cini mi se da to potpuno obesmisljava ceo koncept svetosti i ostalo

Бог све зна о савести што и ми знамо, и више, и сигурно ће судити праведно, праведније од нас.

Појасни ту повезаност савести и светости.

Иначе, како ми гледамо на то, светост је утемељена на односу, није то тек неко стечено стање, додатак човеку, феномен, па може да се пипне када год хоћеш. Шта друге вере мисле о својим свецима то је њихова ствар, а битно је шта Бог мисли о томе, а ја гледам своје.

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Кратос рече

To nije odgovor na postavljeno pitanje.

Вера је потврда ствари невидљивих очима, а видљивих срцем....

:1321_womens:  Carpe Aeternitatem  :1321_womens:    

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Јеванђеље по Матеју   глава 18:1-10

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...