Jump to content

Da li ateizam neminovno vodi u nihilizam?

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 1 сат, Avocado рече

Za mene večnost znači beskonačni protek vremena

Ali čim osećaš protok nisu u večnosti....ono što i sada osećaš nije protok vremena već niz promena koji ti ukazuju da ,,vreme teče,,..i tebi kao i meni kao i svakome...večnost nije večno vremensko trajanje niti njegov osećaj ...u hrišćanskom smislu,u večnom životu vreme ne postoji..to stanje bi bilo nivo Božije perspektive sveta ..sve je sada i aktuelno..nema prošlosti,sadašnjosti budućnosti.....i Apostol Pavle je rekao da je to nešto što oko ne vide,uho ne ču...ne može se opisati rečima jednostavno...

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

• Одговори 791
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 21 минута, Иван ♪♫ рече

Jer je teško. Hrišćanstvo traži od čoveka da se odrekne egoizma. A ljudima to teško ide, šta više, i neće. Eto, umesto što se nas dvojica prepucavamo ovde, i takmičimo ko će bolju doskočicu da smisli, ko će koga da nadmudri, ko je pametniji, lepši, bolji, i ostali malo morgeni, možemo da se odreknemo egoizma i prosto kažemo šta imamo. Ako se ne razumemo onda dodatno obrazložimo. Možda ja naučim nešto od tebe, možda ti od mene.

U pravu si, i možda upravo zbog svega što si napisao/rekao sam se i obreo na ovom forumu. Nažalost, iako živim (i ti takođe) u "hrišćanskoj" zemlji, moram da kažem da nijednog hrišćanina nisam do sada upoznao "lično & personalno".  Nekada u svojoj detinoj-pubertetskoj glavi sam samoga sebe smatrao za najvećeg, ako ne i najboljeg hrišćanina :ani_biggrin: Moš mislit kakav sam zilot bio :)) Ali nikad ne reci nikad, i, ovo će zvučati pomalo pretenciozno, ako jednom "krenem na put za Damask" možda doživim iskustvo koje će me promeniti. :)

(I eto, ja sam opet iskoristio priliku da pišem o sebi. Egoista sam, dakle, i mnogo šta imam da popravljam. Ali i kada pišemo i govorimo o drugima i drugačijima, mi i tada, i to najviše, govorimo o sebi) 

Подели на овим сајтовима

пре 30 минута, Кратос рече

Ali čim osećaš protok nisu u večnosti....ono što i sada osećaš nije protok vremena već niz promena koji ti ukazuju da ,,vreme teče,,..i tebi kao i meni kao i svakome...večnost nije večno vremensko trajanje niti njegov osećaj ...u hrišćanskom smislu,u večnom životu vreme ne postoji..to stanje bi bilo nivo Božije perspektive sveta ..sve je sada i aktuelno..nema prošlosti,sadašnjosti budućnosti.....i Apostol Pavle je rekao da je to nešto što oko ne vide,uho ne ču...ne može se opisati rečima jednostavno...

Hvala na razjašnjenju... :skidamkapu:

Nisam kontao da pričate o tome... negde u mom rečniku "večnost" znači beskonačno trajanje u vremenu... malo proguglah i vidim da ima ova "moja" temporalna večnost i ova "tvoja" intertemporalna večnost...

Sad shvatam ali "problem" je što imam prilično loše mišljenje o ideji "postojanja van vremena"...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Avocado рече

Nisam kontao da pričate o tome... negde u mom rečniku "večnost" znači beskonačno trajanje u vremenu... malo proguglah i vidim da ima ova "moja" temporalna večnost i ova "tvoja" intertemporalna večnost...

Sad shvatam ali "problem" je što imam prilično loše mišljenje o ideji "postojanja van vremena"...

Najveći je problem što je to nama nezamislivo,jednostavno prevazilazi naše kapacitete kao bića.....ali nećemo da budemo toliko sujetni da sebe postavimo kao granicu i merilo.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 7 часа, Кратос рече

Подели на овим сајтовима

нормално је да је твоје мишљење тако јер само вјером може да се предокуси вјечност,само Онај ко то даје ти може дати то осјећање бесмртности и вјечног живота..иначе,хвала ти на искрености..не пишем да бих ти "поповала" већ ме баш интересује како размишља један атеиста пошто је то мени потпуно страно,просто не могу замислити да неко каже да нема Бога..чак и овако написано у реченици тачно се види да то није истина,а тек како је немогуће изговорити ;)
Подели на овим сајтовима

пре 8 часа, Avocado рече

Sad shvatam ali "problem" je što imam prilično loše mišljenje o ideji "postojanja van vremena".

Pravo ti veliš, kod nas većina nema pojma šta je to postojanje van vremena svi smo tu skoro zbog nagrade samo.

Medjutim ima nas koji smo se vezali za Ličnost Hristovu i iz ljubavi prema Njemu želimo sa Njim da postojimo u Njemu, jer nam nije dosadan a i volimo Ga.

Odlično ste razjasnili taj večni protok vremena i postojanje Vaskrsenje van vremensko atemporalno.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Агница рече

иначе,хвала ти на искрености..не пишем да бих ти "поповала" већ ме баш интересује како размишља један атеиста пошто је то мени потпуно страно,

Nema na čemu... tu smo da razmenjujemo mišljenja i da tako bolje razumemo jedni druge...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 8 часа, Кратос рече

Najveći je problem što je to nama nezamislivo,jednostavno prevazilazi naše kapacitete kao bića.....ali nećemo da budemo toliko sujetni da sebe postavimo kao granicu i merilo.

Pa nema to baš mnogo veze sa sujetom ako se slažemo da je to nama (kao ljudskom rodu) nezamislivo... sujeta je pogrešno uverenje pojedinog čoveka da je bolji od drugih ljudi... ovde pričamo o tome šta je ljudima zamislivo i koherentno...

Naravno, to ne mora da bude i tačno, znamo iz fizike da ljudska intuicija ponekad može da bude veoma pogrešna, naročito o stvarima koje su daleko od našeg uobičajnog života... ali to znamo iz proverenih činjenica...

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Avocado рече

sujeta je pogrešno uverenje pojedinog čoveka da je bolji od drugih ljudi...

Али ако је појединац стварно бољи, онда није сујета у питању, јел тако? Ево, да не узимам себе за пример баш, али ми не пада нико бољи на памет. Нисам сујетан, само сам реалан. Још се трудим и да не причам превише компликованим језиком да би ме и нижњи разумели, толико далеко иде моја скромност.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

пре 9 часа, Iulianus рече

Ali i kada pišemo i govorimo o drugima i drugačijima, mi i tada, i to najviše, govorimo o sebi

Ne ranjavaj me u cik zore. :D:D Tesko podnosim. :D

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

Pa nema to baš mnogo veze sa sujetom ako se slažemo da je to nama (kao ljudskom rodu) nezamislivo... sujeta je pogrešno uverenje pojedinog čoveka da je bolji od drugih ljudi... ovde pričamo o tome šta je ljudima zamislivo i koherentno...
Naravno, to ne mora da bude i tačno, znamo iz fizike da ljudska intuicija ponekad može da bude veoma pogrešna, naročito o stvarima koje su daleko od našeg uobičajnog života... ali to znamo iz proverenih činjenica...

није незамисливо нама као људском роду,па послушај патријарха Павла,он је пронашао одговор на своје недоумице,и безброј људи је нашло и налази опитно одговор по питању вјечности и спасења..ако већ сам не вјерујеш можеш ли вјеровати онима који вјерују? ето патријарх павле ти је савршен примјер,видиш ли у њему ишта необично привлачно да и сам пожелиш нешто такво?
Подели на овим сајтовима

пре 11 часа, Avocado рече

imam prilično loše mišljenje o ideji "postojanja van vremena"

Не можемо ни идеју да имамо...

Павле је "тамо" чуо речи неизрециве. Шта је то Павле чуо? Каква је то реч која се, парадоскално, не може изрећи?

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Vladan3 рече

Не можемо ни идеју да имамо...

Павле је "тамо" чуо речи неизрециве. Шта је то Павле чуо? Каква је то реч која се, парадоскално, не може изрећи?

Istina ali samo da ne bude u čoveku da zbog neke nagrade drži Reč, već da Reč prepozna čoveka i to je to.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...