Jump to content

Da li ateizam neminovno vodi u nihilizam?

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 56 минута, Grizzly Adams рече

Па све што смо икада видели у природи, свака могућа појава и процес има свој почетак и крај. То је искуство људи од кад је света и века. Никад ништа нисмо уочили што траје вечно.

И сад ти тврдиш да је Универзум изузетак од тог правила... А ја сам верник... :smeh1:

To sto smo mi do sada videli je apsolutno nista iz dva razloga. Vremenski okvir u kojem mi obitavamo je smesan u vremenskom pogledu kad se pogleda ceo svemir.  A drugo, mnogo vaznije, odakle ti ideja da je to sto mi vidimo sve sto se moze videti? Na primer one fotografije blistavih i prelepih galaksija u nasem vidnom spektru uopste ne izlegdaju tako impresivno, ali kad ih pogledas kroz svetlosne spektre nepoznate ljudkosm oku tek tad otkrijes punu sliku tih galaksija a ko zna na kakve se sve jos nacine moze "gledati" a koje mi nismo u stanju ni da percipiramo a kamoli da ih otkrijemo eventualno...

Potcenjujemo svemir, sveli smo ga na sopstveni vulgarno smesan opit i pokusavamo da ga dokucimo u tom ogranicenom prostoru...

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

• Одговори 791
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

1 hour ago, cloudking рече

To sto smo mi do sada videli je apsolutno nista iz dva razloga. Vremenski okvir u kojem mi obitavamo je smesan u vremenskom pogledu kad se pogleda ceo svemir.  A drugo, mnogo vaznije, odakle ti ideja da je to sto mi vidimo sve sto se moze videti? Na primer one fotografije blistavih i prelepih galaksija u nasem vidnom spektru uopste ne izlegdaju tako impresivno, ali kad ih pogledas kroz svetlosne spektre nepoznate ljudkosm oku tek tad otkrijes punu sliku tih galaksija a ko zna na kakve se sve jos nacine moze "gledati" a koje mi nismo u stanju ni da percipiramo a kamoli da ih otkrijemo eventualno...

Potcenjujemo svemir, sveli smo ga na sopstveni vulgarno smesan opit i pokusavamo da ga dokucimo u tom ogranicenom prostoru...

Опет исти аргумент "незнања". ОК, јасно је да је наше знање и искуство ограничено, али само у оквиру њега можемо да разговарамо, формирамо филозофије итд. Иначе ништа нема смисла...

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Grizzly Adams рече

Опет исти аргумент "незнања". ОК, јасно је да је наше знање и искуство ограничено, али само у оквиру њега можемо да разговарамо, формирамо филозофије итд. Иначе ништа нема смисла...

Ma naravno da treba da razgovaramo, ja samo kazem da ne treba da prilazimo terminima kao sto je  "apsolutno"

Подели на овим сајтовима

пре 8 часа, Bokisd рече

Ili, ako se smatra da svemir nece da prestaje da postoji,.......onda, se veruje u postojanje svemira i prirode , kao beskonacnih i besmrtnih.

Да бисмо могли да сматрамо да свемир неће престати да постоји морамо прво да знамо да постоји, као и то шта је постојање. Which we don't. Не знамо ни да ли постоји природа. Стога не следи да "се онда верује". Једноставно је ирелевантно за праве ствари у животу... као што је уживање у сладоледу. :D

Измењено од Џуманџи

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, Џуманџи рече

Да бисмо могли да сматрамо да свемир неће престати да постоји морамо прво да знамо да постоји, као и то шта је постојање. Which we don't. Не знамо ни да ли постоји природа. Стога не следи да "се онда верује". Једноставно је ирелевантно за праве ствари у животу... као што је уживање у сладоледу. :D

Moze da bude.

Подели на овим сајтовима

пре 15 часа, cloudking рече

Potcenjujemo svemir, sveli smo ga na sopstveni vulgarno smesan opit i pokusavamo da ga dokucimo u tom ogranicenom prostoru..

Ma ne vredi. Ja odustao.

Traženje smisla po svaku cenu neminovno vodi u ono o čemu Adams priča. Iskreno, zaista je teško prihvatiti da jednostavno za sada ne znamo smisao svega ovoga.

пре 31 минута, HOA+ рече

(dodeljivanje ordenja): Тиме свака Црква сваком верном народу указује на систем хришћанских вредности и врлина које хришћанин треба да има.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, VaSa110 рече

Ma ne vredi. Ja odustao.

Traženje smisla po svaku cenu neminovno vodi u ono o čemu Adams priča. Iskreno, zaista je teško prihvatiti da jednostavno za sada ne znamo smisao svega ovoga.

Meni je zanimljivo da upravovernii koji mnogo polazu na skromnost, odbijaju da prihvate nasu beznacajnost u smislu otkrivanja svih "tajni" svmira i postojanja i grcevito se bore za, vrlo uzvisenu, poziciju sa koje mogu krajnje samouvereno i nimalo skromno da kazu "mi smo carevi, kojima je sve jasno" :D

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, cloudking рече

Meni je zanimljivo da upravovernii koji mnogo polazu na skromnost, odbijaju da prihvate nasu beznacajnost u smislu otkrivanja svih "tajni" svmira i postojanja i grcevito se bore za, vrlo uzvisenu, poziciju sa koje mogu krajnje samouvereno i nimalo skromno da kazu "mi smo carevi, kojima je sve jasno" :D

Polazu na skromnost u parama, a ne na skromnost u znanju. 

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Antropski princip u fizici podrazumeva postojanje multiverzuma. To je visi nivo kopernikanskog principa: kao sto Zemlja nije srediste kosmosa, tako i nas kosmos nije jedini niti zauzima neko sredisnje mesto u multiverzumu.

Kao sto je uzaludno traziti smisao idealne udaljenosti Zemlje od Sunca jer postoji toliko razlicitih udaljenosti izmedju toliko sunca i planeta u kosmosu, tako je uzaludno traziti smisao fizickih zakona naseg kosmosa jer postoji toliko razlicitih zakona u mnogim kosmosima.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 14 минута, cloudking рече

nista novo pod suncem cloud-king (hmm ko je ovde car, pitam se...?) :-) a tebi hvala sto o vernima mislis tako visoko. Kada budes otkrio tu "Tajnu" ali ne u efemernom smislu, I tebi ce biti sve jasno kao dan... :-); niko od forumasa vernika ne pretenduje da je smireni vernik, a da se u isto vreme "grcevito bori"; mi samo znamo da se Carstvo osvaja na silu....

take it easy, relax

Подели на овим сајтовима

On 9/11/2017 at 22:36, Grizzly Adams рече

Па све што смо икада видели у природи, свака могућа појава и процес има свој почетак и крај. То је искуство људи од кад је света и века. Никад ништа нисмо уочили што траје вечно.

И сад ти тврдиш да је Универзум изузетак од тог правила... А ја сам верник... :smeh1:

Sve sto znamo da postoji - postoji U Univerzumu, tako da za postojanje Univerzuma ne mozemo da kazemo da je isto postojanje kao sto je postojanje ovog posta ili foruma ili svih nas. Svi poceci i krajevi su U Univerzumu i svakako to mozda vazi, a mozda i ne vazi za Univerzum kao celinu (sta god sve to podrazumevalo). Kad sam jedared na osnovu toga rekao da bog ne postoji (jer po definiciji nije ogranicen Univerzumom), Mozzart me pohvalio da nisam ni svestan koliko sam u pravu.

Tako da nemamo siguricu gde se dedu ti izuzeci. Ali to nas ne sprecava da zabodemo koordinatni pocetak (u svom rodnom selu, ili gde vec ne) i pocnemo sami da iscrtavamo smislove. Tako da ne verujem ni u siguricu da svi moramo da se ovesamo samo ako li posumnjamo da nam brak nije unapred ugovoren.

Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life?
Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women.

Подели на овим сајтовима

Sve sto znamo da postoji - postoji U Univerzumu, tako da za postojanje Univerzuma ne mozemo da kazemo da je isto postojanje kao sto je postojanje ovog posta ili foruma ili svih nas. Svi poceci i krajevi su U Univerzumu i svakako to mozda vazi, a mozda i ne vazi za Univerzum kao celinu.

Tome se nadao i Ajnstajn. Hteo je da kosmos bude nepromenjiv, pa je trazio konstantu koja ne daje da kosmicka tela umaknu skladnom plesu po gravitaciji.

Ali ta konstanta koja je otkrivena, nije srazmerno amortizovala gravitaciju nego je pojacala dejstvo koje sve vise raste, koje zovemo ubrzanim sirenjem kosmosa.

Tacno znamo period kada cemo izgubiti iz vida svaku drugu galaksiju. Dalje nas ceka opsti raspad svake strukture, gde ce sve postati zracenje koje ce se razvuci kao svetlost crne rupe.

Zato se svi mudri fizicari bakcu sa kvantnim informacijama ne bi li dokucili pozadinu gravitacije. Ostaje nam samo da se nadamo poreklu potencijala, nekome besmisao a nekome smisao.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...