Jump to content

Da li ateizam neminovno vodi u nihilizam?

Оцени ову тему

Препоручена порука

1 hour ago, Снежана рече

Може, јер бесмислено је да будеш у вечности са неким ко  тебе није волео ни у овом животу. Вечни живот почиње овде, зашто мислиш да ће Бог утицати на нечију свест, савест, емоције  у Царству.

Pa zar nije savršenstvo zavoleti i nekoga ko ti je bio neprijatelj upravo zato što ste oboje bili nesavršeni u sporazumevanju i razumevanju dela svojih?

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 791
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 3 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Pa zar nije savršenstvo zavoleti i nekoga ko ti je bio neprijatelj upravo zato što ste oboje bili nesavršeni u sporazumevanju i razumevanju dela svojih?

јесте, али да ли свако жели да заволи свог непријатеља и проведе са њим вечност? :)

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Снежана рече

јесте, али да ли свако жели да заволи свог непријатеља и проведе са њим вечност? :)

Pa zato se Hristu molimo da nam razjasni i neprijatelje naše jer smo nesavršeni u komunikaciji.

Koliko puta smo bili sa nekim posvadjani na smrt što bi se reklo pa se posle zaista pobratimili kad smo jedno drugom nešto i oprostili a nešto i dobro učinili.

Подели на овим сајтовима

пре 30 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Teško recimo da će Jevreji zavoleti Hitlera i Himlera zato što su oboje bili nesavršeni u sporazumevanju ili razumevanju,ili Srbi Ante Pavelića i Stepinca...

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Кратос рече

Teško recimo da će Jevreji zavoleti Hitlera i Himlera zato što su oboje bili nesavršeni u sporazumevanju ili razumevanju,ili Srbi Ante Pavelića i Stepinca...

Tako je ali ja nisam o tome pričao.

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Агница рече

наравно да почиње овдје,али то осјећање,знање,назови како хоћеш може да има само онај ко вјерује и ко се "прилијепи" за Онога ко то и даје..пошто филозоф не вјерује питам га да ли му се то допада макар као идеја,могућност,да живи вјечно у радости са онима које воли..

Mogućnost da živim večno u radosti sa onima koje volim naravno zvuči primamljivo, ali kao što rekoh, pored toga što ne verujem u večni "zagrobni život", ako to i prihvatim, skeptičan sam prema ideji da je moguće večno postojanje "u radosti"... bojim se da bi i najčvršći poludeli posle par miliona godina... a par miliona godina je ništa naspram večnosti...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 14 часа, Иван ♪♫ рече

Definitivno nisi. Jeste. 

Jesam. Nije. (:)))

Uuu, al' smo važni danas... 

Ma, "nismo" važni"! Ni danas, ni juče, a ni sutra to "nećemo" biti. Čini ti se. Rekao sam da pročitaš (ne ovlaš) odgovor pre nego što reaguješ, zato ti se pričinilo "da smo važni". 

To da tebe rešenje ne interesuje ne verujem ti. Jer što onda ideš kod lekara recimo?

Onakvo "rešenje" koje ti predlažeš svakako me ne interesuje. A kod lekara idem da bih kontroliso sopstveno zdravstveno stanje, i život ovozemaljski (jer drugog nema) proveo u zdravlju i veselju. "Večni život" me ne privlači niti me interesuje, i ja znam da to nekome, tebi na primer, to izgleda čudno, no, to je tako. I potpuno mi je svejedno da li mi ti veruješ ili ne veruješ. 

Hrišćanstvo je najbolji lek za ljude, jer ljudi u svom magnovenju i egzistencijalnom ludilu prave pakao od svojih i tuđih života.

Hrišćanstvo nije nikakav lek nizašta. Ali tvoji, i ne samo tvoji veoma uski pogledi na "život, Vaseljenu i sve ostalo" drže te u tom zaludnom uverenju. 

Uostalom, ne vidim da pripadnici ostalih kultova hrle u hrišćanstvo da bi se "izlečili", tim pre što danas, u vreme interneta i ostalih sredstava komunikacije mogu da vide i lično se uvere kako je "hrišćanstvo lek". Ne vidim zaista da se to dešava. A svi žele da budu "zdravi", zar ne?

(Pokušao sam šaleći se da ti odgovorim u prethodnom postu, ali ti očigledno za šalu ne znaš)

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Avocado рече

Mogućnost da živim večno u radosti sa onima koje volim naravno zvuči primamljivo, ali kao što rekoh, pored toga što ne verujem u večni "zagrobni život", ako to i prihvatim, skeptičan sam prema ideji da je moguće večno postojanje "u radosti"... bojim se da bi i najčvršći poludeli posle par miliona godina... a par miliona godina je ništa naspram večnosti...

Ovo ti je dobra postavka, evo smatraj neke od nas koji su toliko zavoleli bližnje i toliko upoznali Hrista kao opitnu novinu u životu svom, da su došli do cifre posle zagrobnom života voleo bi da proživim barem još jedan zemaljski.

Dakle govorim o odredjenoj grupi koja je na kraju ipak videla sve najlepše od onoga što joj je život ponudio i velala bi da proživi još jednom tih 77 godina sa ljudima koji su joj bili bliski i dragi skoro pa u svemu.

Ali eto ta želja za zagrobnim životom bi nas učinila vaistinu vernike a večnost bi sada mogli još da pustimo da se zagreva u terenu i ne pokazuje u ovom domenu razgovora svoju jaču stranu.

Voleo bi recimo da provedem još jedan život sa tobom poštujući naše različitosti i stajanja svako na svojoj kockici bez da te druga kockica intimno ili egzistencionalno interesuje opšte osim sudelovanja u saživotu jednog života. (može i ovakvog)

Подели на овим сајтовима

пре 13 часа, Кратос рече

Pre nego što si rođen teško si mogo da umreš filozofe jer što je reko Radovan III deco iditie sad pa nam opet dođite jer da biste došli morate prvo da odete....;)

Kratos, brate mili, citirao sam Mark Tvena zato što je to najpribližnije onome što sam hteo da kažem. Ali ako cepidlačiš do daske naravno da si ti u pravu a ja nisam.

No, uveren sam da si u potpunosti shvatio šta sam tim citatom hteo da kažem. 

Подели на овим сајтовима

пре 16 часа, Ivan Marković рече

Jedina polemika koju sam vodio a trajala je duže od polemike sa ateistima i sinkretističkim ekumenistima-jeste polemika sa deretićevcima-neopaganskim kultom. Sa njima vodim polemiku od 2000. godine i tek sam je okončao početkom ove. Posledice su bile migrenozne glavobolje i potpuna energetska iscrpljenost koja je nastala kao posledica potpunog...da kažem beznađa da se ta zabluda bilo kakvim racionalnim argumentima može razvejati kod njenih pristalica. Džaba mi sav moj grčki i latinski, osački i umbrijski, gotski i ini....čak sam i poslednja tri navedena jezika koristio kao argumente da srpski nije najstariji jezik-ma ne vredi, čoveče, ne vredi...

Glede Dekija, 

Somewhere in time (2005 leto)

čin 1

likovi Deki, Ivan

Deki:"Buš najkasnije na proleće napada Iran!"

Ivan:"Ne"

Buš nije napao Iran. Za to mi nije bio potreban dar proroštva, već elementarna geopolitička logika...kada je počeo da mlati o Anunakijima, Sirijusu i slično, shvatio sam da je čovek počeo da troluje....i da je mnogo pametniji od svih nas, jer se namlati para na svoje gluposti, dok ja pišem opskurnu filozofiju koju jedva ko razume...

PS.

Hitler veze nije imao sa hrišćanstvom

PPS.

I meni je Dugin kontroverzan zbog svog slabo sakrivanog okultizma, ali on se probio u svet nečega što zovemo naukom, dok Deki i (J)ovan Deretić nisu. No, ne zaboravimo da su, što se okutizma tiče, tonu putera na glavi imali i Njutn, Kepler, Bruno i slični...

Bio bih ti zaista veoma zahvalan ako bi mogao samo u par reči da napišeš koji su bili (šta su) njihovi stavovi i argumenti. (`Esi l` lično upoznao kontrahente, ili je to bilo na ovakav, forumski način, ili nekakv sličan, ak` me razmeš). :) 

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Volim_Sina_Bozjeg рече

Pa zato se Hristu molimo da nam razjasni i neprijatelje naše jer smo nesavršeni u komunikaciji.

Koliko puta smo bili sa nekim posvadjani na smrt što bi se reklo pa se posle zaista pobratimili kad smo jedno drugom nešto i oprostili a nešto i dobro učinili.

Немам ја проблем да мој непријатељ обитава у вечности, али имам проблем ако је неминован суживот са њим. :D

"Много је станова у кући мога Оца" ми је једно од прихватљивијих решења и у овом и у оном животу :)

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

само примамљиво? па има ли ишта више од тога,ево ти ми реци шта је за тебе највећи могући смисао?
Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Avocado рече

Nema "vecnog, u radosti" postojanja, nego je vecno nacin postojanja.

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...