Jump to content

Da li ateizam neminovno vodi u nihilizam?

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 2 минута, Млађони рече

zasto nije adekvatna? ako je nesto subjektivna istina onda je to izmisljotina, ne znam kako to nije ekvivalent?

Nije adekvatna zato što se ta reč koristi da opiše netačne stavove o objektivnoj stvarnosti, a ne subjektivne stavove kod kojih ne postoji (ne)tačnost.

Glupo je reći da je to što Pera smatra da je Milica lepša od Jelene ili sladoled od čokolade ukusniji od jagoda, njegova "subjektivna izmišljotina".

Цитат

Onda imam jos jedno pitanje, ako je sve samo subjektivne istine (ne postoji globalna objektivna istina)

Nije sve subjektivno.

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 791
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 2 минута, Avocado рече

Nije sve subjektivno.

(na ono iznad ne odgovaram jer mislim da je ovo bitnije) 

Ako nije sve subjektivno, ako postoje objektivne vrednosti (posto o vrednostima pricamo, moralnim zivotnim) znaci da je grizli u pravu, da postoji objektivna istina? 
MIslim, opet pitam nije mi jasno kako to slazes. Ako nije sve subkejtivno znaci da postoji objektivna istina, objektivna vrednost neka. Naprimer "ne ubij" to je valjda neka objektivna vrednost, ako je objektivna vrednost onda mozemo imati i objektivni smisao. Jer su smisao i vrednost na neki nacin ista stvar. 

Mada na kraju krajeva ja ne znam kako ti gledas te termine...

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Млађони рече

(na ono iznad ne odgovaram jer mislim da je ovo bitnije) 

Ako nije sve subjektivno, ako postoje objektivne vrednosti (posto o vrednostima pricamo, moralnim zivotnim) znaci da je grizli u pravu, da postoji objektivna istina? 
MIslim, opet pitam nije mi jasno kako to slazes. Ako nije sve subkejtivno znaci da postoji objektivna istina, objektivna vrednost neka. Naprimer "ne ubij" to je valjda neka objektivna vrednost, ako je objektivna vrednost onda mozemo imati i objektivni smisao. Jer su smisao i vrednost na neki nacin ista stvar. 

Mada na kraju krajeva ja ne znam kako ti gledas te termine...

Ne mislim da postoje objektivne vrednosti i nisam razumeo da pričaš o tome budući da si iskoristio izraz "istina", a vrednosti nisu istinite ili neistinite...

Ne mislim da je "ne ubij" objektivna moralna vrednost već subjektivna.

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 15 минута, Млађони рече

Postoje ako se gomila subjektivnih istina poklope.Niče je lepo rekao da ne postoji istina već perspektiva istine i svaka od tih perspektiva je na neki način istina.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 12 часа, Bokisd рече

Pa, mozes da nastavis , da me vrebas u greskama :gleda:( za stvari koje mislis da nisu pravilne ).

А ти би требао да престанеш да подмећеш. Питала сам "које (су то вредности)?", ниси одговорио, а кад сам нашла нисам написала да нису правилне (ствари)*.

пре 12 часа, Bokisd рече

Ali, onda mogu i ja

Наравно да можеш, зашто одузимати себи слободу, или је ограничавати са "онда". :)))

Измењено од Џуманџи
*

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

пре 16 часа, Филозоф рече

i na kraju zbog porasta entropije svakako nestane ceo svemir i onda dzabe

Praviš grešku kao i Adams. Ovo što si zapisao je trenutni trend koji opažamo. Dal će i ubuduće biti tako namomo pojma (imali smo do sada poprilično iznenađenja). Ne zaboravi da i naše znanje i tehnologija rastu i ko zna za šta ćemo biti sposobni u budućnosti.

Zapravo takva vrsta razmišljanja kod tebe i Adamsa je verovatno posledica "zamrzavanja" trenutnog stanja sa vaše strane. Ako potrajemo (kao vrsta) ko zna možda pobedimoi smrt (kako ličnu tako i Vaseljensku).

E, sad znam da je za mene, Adamsa, tebe..... ovo je slaba uteha, da nam je svrha (možda) samo prenos informacija (potomstvo) ali šta ćeš mi (pojedinci) nismo centar univerzuma.

Nego ne misliš li da bi trebalo promeniti naslov u "Da li religioznost neminovno vodi u nihilizam"?

пре 31 минута, HOA+ рече

(dodeljivanje ordenja): Тиме свака Црква сваком верном народу указује на систем хришћанских вредности и врлина које хришћанин треба да има.

Подели на овим сајтовима

Није то грешка, само полазимо од крајњег исхода и закључујемо "уназад". То је доследна логика.

Све што радимо нема апсолутно никаквог утицаја на крајњи исход, иако има на ток догађаја у међувремену како каже Авокадо. Али мислим да прави филозоф не може да буде задовољан потпуно са тим одговором. Зато кажем да ви атеисти правите компромис.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 20 минута, Grizzly Adams рече

Није то грешка, само полазимо од крајњег исхода и закључујемо "уназад". То је доследна логика.

Све што радимо нема апсолутно никаквог утицаја на крајњи исход, иако има на ток догађаја у међувремену како каже Авокадо. Али мислим да прави филозоф не може да буде задовољан потпуно са тим одговором. Зато кажем да ви атеисти правите компромис.

Свестан си да некоме другоме твоје бирање система идеја по ономе што ти делује најсмисленије може просто деловати као самозаваравање у стилу "шта је баби мило", не? И да тај неко може да сматра да за 'правог филозофа', шта год то било и ко год дели лиценце за то, требају неки други критеријуми? Многи су 'прави филозофи' (мсм, они које проучава историја филозофије) сматрали да се управо са 'таквим одговором' има помирити и ипак другима чинити пријатнијом пролазну егзистенцију у пролазном свету, иако се тиме ништа вечно не постиже. Чак и многи 'идеалисти' нису прихватали могућност вечне личне свести. Тим пре је многима деловало битније да се другима спречи смрт од глади и болести уколико други живот неће имати. Један је антички филозоф, не сећам се сад који, управо ово Авокадово, само унатраг, понављао: 'Кад љубиш сина, сети се да је смртан'.

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

Свестан си да некоме другоме твоје бирање система идеја по ономе што ти делује најсмисленије може просто деловати као самозаваравање у стилу "шта је баби мило", не? И да тај неко може да сматра да за 'правог филозофа', шта год то било и ко год дели лиценце за то, требају неки други критеријуми? Многи су 'прави филозофи' (мсм, они које проучава историја филозофије) сматрали да се управо са 'таквим одговором' има помирити и ипак другима чинити пријатнијом пролазну егзистенцију у пролазном свету, иако се тиме ништа вечно не постиже. Чак и многи 'идеалисти' нису прихватали могућност вечне личне свести. Тим пре је многима деловало битније да се другима спречи смрт од глади и болести уколико други живот неће имати. Један је антички филозоф, не сећам се сад који, управо ово Авокадово, само унатраг, понављао: 'Кад љубиш сина, сети се да је смртан'.

Нема ту моје и твоје, то је чиста математика. Из А следи Б.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, VaSa110 рече

Zapravo takva vrsta razmišljanja kod tebe i Adamsa je verovatno posledica "zamrzavanja" trenutnog stanja sa vaše strane. Ako potrajemo (kao vrsta) ko zna možda pobedimoi smrt (kako ličnu tako i Vaseljensku).

Velika je vera tvoja....:D

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Grizzly Adams рече

Али мислим да прави филозоф не може да буде задовољан потпуно са тим одговором.

Nema tu zadovoljan nezadovoljan:

- koje je boje nebo?

- plavo

- ja nisam zadovoljan tim odgovorom a ne bi smeo ni ti da budes

- oO

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

Nema tu zadovoljan nezadovoljan:
- koje je boje nebo?
- plavo
- ja nisam zadovoljan tim odgovorom a ne bi smeo ni ti da budes
- oO

Логика, не емоције.

Пази кад ми верници морамо атеисте то да учимо... ;)

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Grizzly Adams рече

Све што радимо нема апсолутно никаквог утицаја на крајњи исход, иако има на ток догађаја у међувремену како каже Авокадо.

Zar odluka da zagrlimo nekoga ili pojedemo sladoled treba da ima nekakvog utcaja na "krajnji ishod", u suprotnom ne bi trebali to ni da cinimo?

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Џуманџи рече

Zar odluka da zagrlimo nekoga ili pojedemo sladoled treba da ima nekakvog utcaja na "krajnji ishod", u suprotnom ne bi trebali to ni da cinimo?

Malo smaraju ovakva ucitavanja na celoj temi. Bar ja negde nisam video da je pisao bilo ko da li treba ili ne da se bilo sta radi. Nego kapiram da je lakse prebaciti u sferu emocija sve odgovore

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Филозоф рече

Malo smaraju ovakva ucitavanja na celoj temi. Bar ja negde nisam video da je pisao bilo ko da li treba ili ne da se bilo sta radi. 

Tacno, da dopunim (mada sam mislila da se podrazumeva, posto se ponovilo x puta): da li treba... da bismo bili dosledni, a nase odluke racionalne? 

пре 4 минута, Филозоф рече

Nego kapiram da je lakse prebaciti u sferu emocija sve odgovore

Kapiraj, ni to ne ide bez emocija. :) 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...