Jump to content

Da li ateizam neminovno vodi u nihilizam?

Оцени ову тему

Препоручена порука

Pa ja i ne pominjem hrišćanstvo...
Ne znam na osnovu čega tvrdiš da "nema svrhe bilo sta raditi kad ce u nekom vremenskom periodu nestati"... pa ne znam kako bih uopšte mogao da "logički razmislim" o tome... za mene ima svrhe svašta raditi iako će u nekom trenutku nestati... šta više, ideja da na primer nema svrhe da sad zagrlim i poljubim svoje dete ako ćemo jednog dana nestati i on i ja, je za mene čak sumanuta...

бесмислено је ако своје дијете можеш да грлиш само у овом привременом животу,мало је то брате..постоји Неко ко нам даје живот вјечни,да дијете своје љубиш кроз цијелу вјечност..на мање од тога хришћани не пристају..има ли ишта дивније од тога,ево чисто замисли као могућност пошто у то не вјерујеш?
Подели на овим сајтовима

• Одговори 791
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 2 минута, Bokisd рече

Napisao sam,  sta sam napisao i dao sam neki svoj stav u vezi teme, ako imas neku primedbu, postavi u jasnom i konkretnom tonu. Pa, da pricamo na konkretan nacin.

Па тако реци - да само примедбе "примаш", а да на питања не обраћаш пажњу. :) Што да листам стране беспотребно? :D

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Џуманџи рече

Па тако реци - да само примедбе "примаш", а да на питања не обраћаш пажњу. :) Што да листам стране беспотребно? :D

Pravo da ti kazem, ton i nacin tvojih pitanja, delovali su mi, kao sitne provokacije. Mozda i gresim.

Najbolje da zaboravimo, poslednjih par postova i da nastavimo fino dalje.

Pa, mozes da nastavis , da me vrebas u greskama :gleda:( za stvari koje mislis da nisu pravilne ). Ali, onda mogu i ja, da se malo vise koncetrisem na tvoje postove i na eventualne tvoje greske. ( za koje ja mislim da nisu pravilne ). Reprocitet. :)))

Pozdrav.

Подели на овим сајтовима

пре 16 минута, Агница рече

бесмислено је ако своје дијете можеш да грлиш само у овом привременом животу,мало је то брате..

Pa i ako jeste malo, nije besmisleno...

Цитат

постоји Неко ко нам даје живот вјечни,да дијете своје љубиш кроз цијелу вјечност..на мање од тога хришћани не пристају..има ли ишта дивније од тога,ево чисто замисли као могућност пошто у то не вјерујеш?

Već rekoh da mi se ne dopada ideja da postojim večno... smorio bih se... mislim da potcenjujete koliko dugo večnost traje i precenjujete koliko puta čovek može nešto da uradi pre nego što mu dosadi...

Ali sve i kada bi mi večnost bila divna (to mogu da zamislim) to mi ne bi činilo sadašnjost besmislenom...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 44 минута, Рапсоди рече

Aко си пажљиво прочитао пост, не знам како си дошао до тог закључка ? Очигледно се нисмо разумели, или ти ниси разумео мене...:D односно моју логику.

Verovatno.

Цитат

Ја нисам говорила о закључивању срцем, него о спуштању рациа и логике у срце...признаћеш огромна је разлика.

Ne znam šta pod time podrazumevaš pa ne znam ni koja je razlika... logika je logika... sa srcem i bez srca ista... ali izgleda da pod "logikom" ne podrazumevamo istu stvar...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Млађони рече

Pa dobro eto zanimljio sto si rekao kako ti to posmatras i gde mi gresimo. 
Hajde ispravi nas, reci nam tvoj stav o smislu. Sta je smisao, i da li je zivot smislen ili besmislen i sta to uopste znaci? 

Promašio si poentu skroz. Ja ne kažem da Grizli greši u svom shvatanju smisla života, a da je moje shvatanje ispravno... već kažem da svako ima svoje shvatanje smisla života, koje je subjektivno, stvar ličnih vrednosti i preferencija, pa samim tim van kategorija ispravno i neispravno, tačno i netačno, smisleno i besmisleno...

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Avocado рече

Ali sve i kada bi mi večnost bila divna (to mogu da zamislim) to mi ne bi činilo sadašnjost besmislenom...

Ali, to niko od hriscana i ne tvrdi. Upravo, suprotno. 

Sto je vecnost divnija i blazenija, to je i sadasnji zivot smisleniji i svrshodniji. 

Naravno, mozemo naci smislenost i u samom zivotu, bez uticaja vecnosti koja je posle tog istog zivota. Ali, mislim da je to druga prica.

Подели на овим сајтовима

пре 14 минута, Avocado рече

već kažem da svako ima svoje shvatanje smisla života, koje je subjektivno, stvar ličnih vrednosti i preferencija, pa samim tim van kategorija ispravno i neispravno, tačno i netačno, smisleno i besmisleno...

Ovo se inače naziva "nihilizam".

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Аурор рече

Ovo se inače naziva "nihilizam".

Taj pojam ima baš dosta različitih značenja, zato sam u startu i pitao šta pod tim pojmom podrazumevaju sagovornici i odgovarao u skladu sa tim.

Подели на овим сајтовима

пре 9 часа, Агница рече

бесмислено је ако своје дијете можеш да грлиш само у овом привременом животу,мало је то брате..постоји Неко ко нам даје живот вјечни,да дијете своје љубиш кроз цијелу вјечност..на мање од тога хришћани не пристају..има ли ишта дивније од тога,ево чисто замисли као могућност пошто у то не вјерујеш?

“Most people can't bear to sit in church for an hour on Sundays. How are they supposed to live somewhere very similar to it for eternity?”

"Strah od smrti proizilazi iz straha od života. Čovek koji živi u celosti spreman je da umre u svakom trenutku".

Mark Twain

Подели на овим сајтовима

On 9/1/2017 at 20:09, Ivan Marković рече

Stvarno? To znači da oni koji govore stalno o mizoginiji ili pedofiliji (tj. od opasnosti od istih) projiciraju svoje unutrašnje frustracije? Dakle, ko god osudi/progovori o pedofiliji jeste (latentni) pedofil. Da parafraziram Tasu (nije Aleksandrijski):"Celivam ti logiku"...:ani_biggrin: 

"Projiciranje", Markoviću, ič nema sa "frojdizmom". Par stranice nazad (il` napred, kako hoćeš) rekao sam da nećeš razumeti, jer da si razumeo, odgovor ti ne bi ni u kom slučaju bio ovo dole...

On 9/1/2017 at 20:22, Ivan Marković рече

E, mani me sa frojdizmom. 

Zatim, pošto si naravno svestan toga, ti si na jednoj temi (juče) u vezi gosn Hiće napis`o sledeće..

Цитат

Hitler i nacizam apsolutno nikakve veze nisu imali sa hrišćanstvom. Njihov "hrist" jeste projekcija njihovog bolesnog uma

Rekao sam ti pre dva meseca da ne zatrpavaš postove nepotrebnim (ne besmislenim!) podacima i inkoherentnim rečenicama jer sebe tako zbunjuješ. 

(I jedan mali dobronamerni savet; ako već čitaš Dugina, onda u svaki puta kada uzimaš njegova pisanija u šake reci samome sebi: "Sad ću malo da se odmorim i pročitaću nešto malo zabavno-humorističnog štiva". Jer taj akrep i šarlatan se ne bavi naukom, i među vrlo ozbiljnim ljudima u svetu slovi za idiota. Kod nas ga svrtavaju u istu kategoriju sa Dejanom Kad Ti Ja Kažem Lučićem, Jovanom I Šveđani Su Srbi Deretićem i ostalom brojnom /nažalost/ domaćom faunom iz iste, da ne rečem iz "istinske",  menažerije)

Подели на овим сајтовима

пре 10 часа, Avocado рече

Promašio si poentu skroz. Ja ne kažem da Grizli greši u svom shvatanju smisla života, a da je moje shvatanje ispravno... već kažem da svako ima svoje shvatanje smisla života, koje je subjektivno, stvar ličnih vrednosti i preferencija, pa samim tim van kategorija ispravno i neispravno, tačno i netačno, smisleno i besmisleno...

ok znaci ti mislis da je smisao zivota subjektivna izmisljotina svake osobe? (pitanje) 

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Млађони рече

ok znaci ti mislis da je smisao zivota subjektivna izmisljotina svake osobe? (pitanje) 

Ne bih upotrebio reč "izmišljotina", nije adekvatna... već onako kako sam napisao...

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Avocado рече

Ne bih upotrebio reč "izmišljotina", nije adekvatna... već onako kako sam napisao...

zasto nije adekvatna? ako je nesto subjektivna istina onda je to izmisljotina, ne znam kako to nije ekvivalent? 
Onda imam jos jedno pitanje, ako je sve samo subjektivne istine (ne postoji globalna objektivna istina) kako to da nam se mnoge subjektivne istine slazu? Koje je objasnjenje za to osim "eto... slazu se", jedna od takvih objektivnih istina je pravni sistem. Sistem u kom ti aktivno ucestvujes kao zastupnik. Da li ti slucajevima pristupas iz ugla objektivne ili subjektivne istine o slucaju?

opet, ovo je pitanje jer mi nije jasno iz vaseg ugla gledanja kako gledate na ove stvari.

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...