Jump to content

Da li ateizam neminovno vodi u nihilizam?

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 3 минута, Iulianus рече

Naprotiv, ja sam ovaploćena smirenost per se. :) (Drugi deo ovoga reda je besmislen)

Definitivno nisi. Jeste. 

Pročitaj gore šta napisah o "rešenju" jer ti neću više odgovarati ako ne paziš i ne čitaš. Pišeš napamet pogađajući šta sam, mož` biti napisao, a to tako baš i ne ide.

Uuu, al' smo važni danas... To da tebe rešenje ne interesuje ne verujem ti. Jer što onda ideš kod lekara recimo?

S "khm, hrišćanstvo, khm..." ne znam šta si hteo da kažeš. Budi određeniji. Ja jesam jurodiv, ali ne baš toliko prozorljiv :ani_biggrin:

Hrišćanstvo je najbolji lek za ljude, jer ljudi u svom magnovenju i egzistencijalnom ludilu prave pakao od svojih i tuđih života.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 791
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Читам ово ваше дискутовање и укуцам у Гугл пар ствари и: nihilism contingency meaningless

И први резултат је мали чланак о основама Ничеовог нихилизма, лепо укратко са примерима објашњено.

При крају има и део "Antifoundationalism and Nihilism". Све у свему види се веза избегавања чистог нихилизма кроз локални смисао (рецимо: ја, породица, посао) са основом у свести да "nothing grounds our practices, nothing legitimizes them, nothing shows them to be in touch with the way things are" итд. Локални смисао може бити прихватљив на индивидуалном плану али постаје друштвена и социјална опасност ако се прошири као идеологија (каже аутор чланка тј. они које цитира).

Ево још пар цитата а кога занима даље има линк доле.

"In his study of meaninglessness, Donald Crosby writes that the source of modern nihilism paradoxically stems from a commitment to honest intellectual openness."

"Once set in motion, the process of questioning could come to but one end, the erosion of conviction and certitude and collapse into despair. When sincere inquiry is extended to moral convictions and social consensus, it can prove deadly, promoting forces that ultimately destroy civilizations."

"studies are responses to the existentialists' gloomy findings from earlier in the century. And both optimistically discuss ways out of the abyss by focusing of the positive implications nothingness reveals, such as liberty, freedom, and creative possibilities"

"nihilism that has tormented modern philosophers for over a century has given way to mild annoyance or, more interestingly, an upbeat acceptance of meaninglessness"

"Although it still inflames a paralyzing relativism and subverts critical tools, "cheerful nihilism" carries the day, she notes, distinguished by an easy-going acceptance of meaninglessness. Such a development, Carr concludes, is alarming."

http://www.iep.utm.edu/nihilism/#H4

Подели на овим сајтовима

Цитат

Не живе хришћани у једном атеистичком свету, већ атеизам живи унутра у души хришћана. Нигде се не налепи толико дебелог незнања као на идеју о Богу једне учмале средине бездарности. Зато, према Лањо-у, атеизам је со која опречава да вера у Бога не обљутави, а за Симону Вајл, атеизам управо чисти идеју о Богу од свих социолошких и теолошких застарелих оквира и истиче потребу "светости генија". Слично мишљење о чишћењу вере заступа и један "екуменоки дијалог" са атеистима, који никад није расправљао о стварној садржини вере чији је историјски облик доведен у питање. Ако религија сачињава основу читаве цивилизације у прошлости, она неће бити њен темељ и у будућности, сем ако превазиђе све оне форме које су туће осећајности савременог човека. Наша епоха са надом очекује признање зрелости човеку, а одбија свако признавање Бога ако то није истовремено и признавање човека у којем се огледа слава Божија, "богoјављење", што је и жеља самога Бога, смисао Његовог ваплоћења.

Павле Николајевич Евдокимов - Луда љубав Божија

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Iulianus рече

"Ne plašim se smrti. Bio sam mrtav milijardama godina pre nego što sam rođen i nisam imao ni najmanju neprijatnost zbog toga".

Pre nego što si rođen teško si mogo da umreš filozofe jer što je reko Radovan III deco iditie sad pa nam opet dođite jer da biste došli morate prvo da odete....;)

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

Већина људи, како верника тако и атеиста и осталих, не труди се превише да разјасни неке тамо филозофије од почетка до краја Универзума... :)

Живе своје "локалне" животе, уживају, муче се итд. Ствар је само у томе што, ако оћеш да ставиш званичну титулу "верник" или "атеиста" онда мораш да тражиш одговор на та "глобална" питања. Иначе заслужујеш само титулу "следбеник" нечијих туђих идеја.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Ne znam da li ateizam neminovno vodi u nihilizam ali definitivno neminovno vodi u materijalizam.....

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Кратос рече

Ne znam da li ateizam neminovno vodi u nihilizam ali definitivno neminovno vodi u materijalizam.....

Još jedan višeznačan pojam... ;)

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Avocado рече

Još jedan višeznačan pojam... ;)

Pod time podrazumevam da je to nešto čulno spoznatljivo.....znači mora da ima oblik,može da se vidi, dodirne,čuje,omiriše,meri,opservira u svakom pogledu čulima....

• Свиђа ми се 1

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Grizzly Adams рече

Већина људи, како верника тако и атеиста и осталих, не труди се превише да разјасни неке тамо филозофије од почетка до краја Универзума... :)

Живе своје "локалне" животе, уживају, муче се итд. Ствар је само у томе што, ако оћеш да ставиш званичну титулу "верник" или "атеиста" онда мораш да тражиш одговор на та "глобална" питања. Иначе заслужујеш само титулу "следбеник" нечијих туђих идеја.

Let me get this straight... ti si "sledbenik nečijih tuđih ideja" ako smatraš da si ti taj koji svom životu treba da nađe odgovarajući smisao i da ga proživiš onako kako ti misliš da je po tebi lepo, dobro i korisno... a ako prihvatiš religijske ideje koje je neko smislio pre par hiljada godina, onda si dosledan i iskren filozof koji je samostalno spoznao The Istinu...

:scratch_head:

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Avocado рече

a ako prihvatiš religijske ideje koje je neko smislio pre par hiljada godina, onda si dosledan i iskren filozof koji je samostalno spoznao The Istinu...

Dobro ali pravoslavlje nije religija nego opitna vera.

Zaista je moguce da su najglasniji oni koji su usli u pravoslavlje jer su culi za jednu svetu veru i ona im postane religija. Medjutim oni smetaju i nama vernicima, odnosno mi ih dozivljavamo kao zalutale izgubljene i objasnjavamo im da samo sopstvenim opitima mogu dobiti odgovore koji oni ustvari lepe drugome na facu ne shvatajuci sustinu tih opitnih misli.

Opitna vera ne proizvodi sledbenike vec vernike.

A prava vera ne poznaje dres, niti veruje da su ateisti sami po sebi sledbenici nečeg nepostojećeg, već da su na temeljima savesti a nema Hrišćanina koji bi mogao da kaže kako savesti nema i da je to u Boga a ne u njemu samome.

Dakle sa nama je opušteno govoriti i razgovarati jer verujemo da nam je savest ista a vera dopunjujuća kategorija. Ali nam ne smete zameriti ako polazimo od vere i približavamo se savesti a ne da odmah počnemo od same savesti u dijalogu. Obostrano strpljenje je nužno kao što su nužna i poznanja različitosti.

video si i sam da ako neko podje od vere i završi u nečistoj savesti da ga mi ne smatramo iskrenim vernikom niti nekog ko je od Boga dobio bilo kakvu misiju.

• Свиђа ми се 1

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Nesto razmisljam da je mozda stvarno sve perspektive. Ako postavis i stvari tako da je zivot vecan opet moze delovati besmisleno

нећеш умријети и неће умријети они које волиш,бићете заједно,у љубави,радости,без бола,патње,туге итд.итд..како то може бити бесмислено?
Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Агница рече

нећеш умријети и неће умријети они које волиш,бићете заједно,у љубави,радости,без бола,патње,туге итд.итд..како то може бити бесмислено?

Може, јер бесмислено је да будеш у вечности са неким ко  тебе није волео ни у овом животу. Вечни живот почиње овде, зашто мислиш да ће Бог утицати на нечију свест, савест, емоције  у Царству.

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

Може, јер бесмислено је да будеш у вечности са неким ко  тебе није волео ни у овом животу. Вечни живот почиње овде, зашто мислиш да ће Бог утицати на нечију свест, савест, емоције  у Царству.

наравно да почиње овдје,али то осјећање,знање,назови како хоћеш може да има само онај ко вјерује и ко се "прилијепи" за Онога ко то и даје..пошто филозоф не вјерује питам га да ли му се то допада макар као идеја,могућност,да живи вјечно у радости са онима које воли..
Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...