Jump to content

Da li ateizam neminovno vodi u nihilizam?

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 10 минута, Grizzly Adams рече

Крајњи исход је да ће овај свет нестати и ми заједно са њим.

"Da li ateizam neminovno vodi u nihilizam?"

Gledajući tvoj primer (bio si ateista) odgovor bi mogao biti ne.

Ti iz ateizma nisi skliznuo u nihilizam već si postao vernik.Mi ostali pilići (barem ovi ovde) su i dalje ateisti ali ne i "nihilisti" iako smo suočeni sa istim pitanjima.

пре 31 минута, HOA+ рече

(dodeljivanje ordenja): Тиме свака Црква сваком верном народу указује на систем хришћанских вредности и врлина које хришћанин треба да има.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 791
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 20 минута, Иван ♪♫ рече

Ateista nema rešenje za smrt, i tu može samo da očajava.

Ako je nešto problem onda se tome problemu traži rešenje. Za ateiste (za mene lično, a bogami i osobno) smrt nije NIKAKAV problem. Oni koji žele da "žive većno" jer im je ovozemaljski život nedostatan, grozničavo traže rešenje/a sad na jednoj sad na drugoj strani, dok ne osete da im je strah od smrti malo minuo. Ali to ne traje dugo, no upirući pogled u prazna nebesa sve viču "ququ & lelleh kaj nas je to spopalo da mira nemamo a straha prkomernoga u izobilju?!". Smanjite strah, i sve će bidne OK.

Da cenjenog Marka Tvena opet pozovem u pomoć i.. - Marko, sine, izvoli: 

"Ne plašim se smrti. Bio sam mrtav milijardama godina pre nego što sam rođen i nisam imao ni najmanju neprijatnost zbog toga".

• Волим 1

Подели на овим сајтовима

пре 22 минута, Iulianus рече

Ako je nešto problem onda se tome problemu traži rešenje.

Srećno :) 

пре 22 минута, Iulianus рече

Za ateiste (za mene lično, a bogami i osobno) smrt nije NIKAKAV problem. Oni koji žele da "žive većno" jer im je ovozemaljski život nedostatan, grozničavo traže rešenje/a sad na jednoj sad na drugoj strani, dok ne osete da im je strah od smrti malo minuo. Ali to ne traje dugo, no upirući pogled u prazna nebesa sve viču "ququ & lelleh kaj nas je to spopalo da mira nemamo a straha prkomernoga u izobilju?!". Smanjite strah, i sve će bidne OK.

"Ne plašim se smrti. Bio sam mrtav milijardama godina pre nego što sam rođen i nisam imao ni najmanju neprijatnost zbog toga".

Jes' sad baš ,,nikakav" problem, malo sutra. :) To ti je racionalizacija oko neprijatne istine... Zar nije jednostavnije reći: ,,Život je kratak i hoću da ga proživim najbolje što mogu" 

Подели на овим сајтовима

пре 34 минута, Iulianus рече

Ovo mi je zanimljivo.

Recimo, kako je mogao da kaze da je bio mrtav, kada nije imao postojanje i pre nego sto se ( rodio ) ?

Kada se umire, prelazimo u smrt iz postojanja i zivljenja. Ako ne ocekujemo da pre stvaranja, imamo nekakve pretpostavke sta je bilo i da je covek uopste i postojao, onda, kada vec postojimo i dobili smo bice, treba ocekivati, da za razliku pre postojanja, .....kada, ne postoji nista, ..... da, posle nase smrti, imamo nesto i nekakvo drugacije postojanje, ...za razliku, od slucaja kada nismo ni stvoreni i nemamo nikakvo bice.

Sve ovo u pretpostavci , da se nema neprijatnost od smrti kada nismo ni rodjeni. Kada smo vec rodjeni, onda treba  ocekivati , da imamo , neku neprijatnost od smrti. Sto i samo nase zivotno iskustvo govori.

Подели на овим сајтовима

пре 11 часа, Iulianus рече

"Projiciranje"

пре 11 часа, Iulianus рече

"Projiciranje", Markoviću, ič nema sa "frojdizmom". Par stranice nazad (il` napred, kako hoćeš) rekao sam da nećeš razumeti, jer da si razumeo, odgovor ti ne bi ni u kom slučaju bio ovo dole...

Zatim, pošto si naravno svestan toga, ti si na jednoj temi (juče) u vezi gosn Hiće napis`o sledeće..

Rekao sam ti pre dva meseca da ne zatrpavaš postove nepotrebnim (ne besmislenim!) podacima i inkoherentnim rečenicama jer sebe tako zbunjuješ. 

(I jedan mali dobronamerni savet; ako već čitaš Dugina, onda u svaki puta kada uzimaš njegova pisanija u šake reci samome sebi: "Sad ću malo da se odmorim i pročitaću nešto malo zabavno-humorističnog štiva". Jer taj akrep i šarlatan se ne bavi naukom, i među vrlo ozbiljnim ljudima u svetu slovi za idiota. Kod nas ga svrtavaju u istu kategoriju sa Dejanom Kad Ti Ja Kažem Lučićem, Jovanom I Šveđani Su Srbi Deretićem i ostalom brojnom /nažalost/ domaćom faunom iz iste, da ne rečem iz "istinske",  menažerije)

"Projiciranje" termin koji si ti upotrebio, i "projekcija" termin koji sam ja upotrebio imaju taman toliko veze koliko "sud" u smislu "kuhinjski sud" i "sud" u smislu Prvi opštinski sud (možda ova analogija nije baš najbolja, ali će ti iz daljeg izlaganja biti jasno šta želim reći) Naime, postoji i nešto što se zove "ortogonalna projekcija" pa nema veze sa onim što ti misliš. Jer ako neko više puta ponovi "ti si nihilista", iako ti možda nisi nihilista, to naravno ne znači da on jeste (iako možda jeste, pa pokušava da pažnju skrene na tebe, ali to onda nije ništa podsvesno i frojdistički, već svesno i namerno). Kad god osetiš da neko tako radi, ti mi reci i ja ću te braniti svom dušom svojom, svim srcem svojim, svom (umnom) snagom svojom-ozbiljno mislim). Sa druge strane, taj neko može da ima potpuno pogrešnu predstavu o recimo bojama (ako je slep ili daltonista) pa da napravi neku umnu sliku, koju možemo nazvati i "projekcija" mada je bolji termin "eidolon" tj.idol. Dakle, pošto te je moja upotreba termina "projekcija" ovde zbunila, slobodno, kada opet pročitaš ono što sam napisao, isti zameni rečju "idol". Naravno, i dalje ostaje mogućnost da te negde dobro ne razumem, ovo tim pre što ti je način izražavanja na momente više aforističan, nego diskurzivan-analitički, pa te molim da i u buduće skreneš pažnju na dvosmislena ili nejasna mesta u mojim pisanijama, kada te se ona tiču (naravno i uopšte). 

Hvala na savetu, verujem da je dobronameran, ali ne brini...kad ne brine Fakultet političkih nauka, jer ako "nauuukkkaa" daje legitimitet Duginu, ko sam ja da mu ga oduzimam. http://fpn.unibl.org/casopis/politeia_10.pdf

Jedina polemika koju sam vodio a trajala je duže od polemike sa ateistima i sinkretističkim ekumenistima-jeste polemika sa deretićevcima-neopaganskim kultom. Sa njima vodim polemiku od 2000. godine i tek sam je okončao početkom ove. Posledice su bile migrenozne glavobolje i potpuna energetska iscrpljenost koja je nastala kao posledica potpunog...da kažem beznađa da se ta zabluda bilo kakvim racionalnim argumentima može razvejati kod njenih pristalica. Džaba mi sav moj grčki i latinski, osački i umbrijski, gotski i ini....čak sam i poslednja tri navedena jezika koristio kao argumente da srpski nije najstariji jezik-ma ne vredi, čoveče, ne vredi...

Glede Dekija, 

Somewhere in time (2005 leto)

čin 1

likovi Deki, Ivan

Deki:"Buš najkasnije na proleće napada Iran!"

Ivan:"Ne"

Buš nije napao Iran. Za to mi nije bio potreban dar proroštva, već elementarna geopolitička logika...kada je počeo da mlati o Anunakijima, Sirijusu i slično, shvatio sam da je čovek počeo da troluje....i da je mnogo pametniji od svih nas, jer se namlati para na svoje gluposti, dok ja pišem opskurnu filozofiju koju jedva ko razume...

PS.

Hitler veze nije imao sa hrišćanstvom

PPS.

I meni je Dugin kontroverzan zbog svog slabo sakrivanog okultizma, ali on se probio u svet nečega što zovemo naukom, dok Deki i (J)ovan Deretić nisu. No, ne zaboravimo da su, što se okutizma tiče, tonu putera na glavi imali i Njutn, Kepler, Bruno i slični...

Подели на овим сајтовима

пре 49 минута, Iulianus рече

Ako je nešto problem onda se tome problemu traži rešenje. Za ateiste (za mene lično, a bogami i osobno) smrt nije NIKAKAV problem. Oni koji žele da "žive većno" jer im je ovozemaljski život nedostatan, grozničavo traže rešenje/a sad na jednoj sad na drugoj strani, dok ne osete da im je strah od smrti malo minuo. Ali to ne traje dugo, no upirući pogled u prazna nebesa sve viču "ququ & lelleh kaj nas je to spopalo da mira nemamo a straha prkomernoga u izobilju?!". Smanjite strah, i sve će bidne OK.

Kako objašnjavaš činjenicu da sam ja liturgijski vernik sa mističnim iskustvom umne molitve i da se ama baš ne bojim smrti ni malo. I nikada nisam prolio ni suzu ni na jednoj sarani bližnjih mi...toliko da neki meni bliski ljudi smatraju da sam bezosećajan...moj brat jeste vernik (mada više tradicionalni) pa je "trčao na metak" 1998/9 na Kosovu. Odakle vam uopšte ta zabluda da se teisti boje smrti. Ko vas to laže? Neki teisti se verovatno boje smrti. Kao i neki ateisti....

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Агница рече

Допадало ти се или не,вјечност не можеш избјећи :) не чини вјечност садашњост бесмисленом већ јој она управо даје смисао..без ње је овај живот бесмислен..опет понављам-чему све ако ће све проћи..

Ne znam samo kako sebi objasnjavate veru Jevreja u Jahvea, jer oni prilicno kasno pocinju da razmisljaju o "zivotu posle smrti".

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Иван ♪♫ рече

Srećno :) 

Šta srećno?! Jes` ti bolan skonto ono što ja rekoh? 

пре 11 минута, Иван ♪♫ рече

Zar nije jednostavnije reći: ,,Život je kratak i hoću da ga proživim najbolje što mogu" 

Naravno da je jednostavnije reći: "Život je kratak i hoću da ga proživim najbolje što mogu". 

Zato, i u to ime, ponavljaj sa mnom "do eshatona": "Život je kratak i hoću da ga proživim najbolje što mogu". 

(Rečenicu ponavljaj svaki puta prilikom "osećaja neprijatnosti". Kontraindikacije: nepostojeće)

пре 16 минута, Иван ♪♫ рече

Jes' sad baš ,,nikakav" problem, malo sutra.

Pa, vama, tj. konkretno tebi ovde to je veliki problem (meni NIJE zaista, i to više NEĆU PONAVLJATI). 

U 99% slučajeva vernici na ovom forumu u svojim profilima vuku "potpis" koji sadrži reč "smrt". Mene to ne čudi nimalo, ali me čudi kako se niko ne seti da, recimo, u "potpis" stavi rečenicu, kao: "Hvala Ti Bože (ili Isuse) što si me stvorio na ovoj malenoj planeti da živim i da uživam život koji si mi dao i DA SE NE BOJIM SMRTI iz koje si nas Ti izbavio". Zašto? Pa, zato... al` zaista nemam vemena...

Подели на овим сајтовима

пре 19 минута, Bokisd рече

Ovo mi je zanimljivo.

Recimo, kako je mogao da kaze da je bio mrtav, kada nije imao postojanje i pre nego sto se ( rodio ) ?

Kada se umire, prelazimo u smrt iz postojanja i zivljenja. Ako ne ocekujemo da pre stvaranja, imamo nekakve pretpostavke sta je bilo i da je covek uopste i postojao, onda, kada vec postojimo i dobili smo bice, treba ocekivati, da za razliku pre postojanja, .....kada, ne postoji nista, ..... da, posle nase smrti, imamo nesto i nekakvo drugacije postojanje, ...za razliku, od slucaja kada nismo ni stvoreni i nemamo nikakvo bice.

Sve ovo u pretpostavci , da se nema neprijatnost od smrti kada nismo ni rodjeni. Kada smo vec rodjeni, onda treba  ocekivati , da imamo , neku neprijatnost od smrti. Sto i samo nase zivotno iskustvo govori.

"Ne filozofiraj", rekao bi ti @Milan Nikolic, a ja mu se pridružujem. :)

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, VaSa110 рече

"Da li ateizam neminovno vodi u nihilizam?"

Gledajući tvoj primer (bio si ateista) odgovor bi mogao biti ne.

Ti iz ateizma nisi skliznuo u nihilizam već si postao vernik.Mi ostali pilići (barem ovi ovde) su i dalje ateisti ali ne i "nihilisti" iako smo suočeni sa istim pitanjima.

ovo je dobro objasnjanje. :D 

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Агница рече

Допадало ти се или не,вјечност не можеш избјећи :)

Ah, ta divna sloboda... što Hitch reče: "But at least you can fucking die and leave North Korea!"

Цитат

не чини вјечност садашњост бесмисленом већ јој она управо даје смисао..без ње је овај живот бесмислен..опет понављам-чему све ако ће све проћи..

Opet ponavljam odgovor: zato što je ovaj život fenomenalan i ako ne traje večno...

Kome je život besmislen ako ne traje večno, taj ga je ozbiljno promašio... tako bar meni deluje posmatrajući sa strane, iako zaista nemam iskustva sa tim... nikada mi ništa slično nije palo na pamet poput ideje da je sve besmisleno ako nije večno...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 50 минута, Iulianus рече

:D више ме насмејао него запитао... није био мртав него није ни постојао

Не разумем зашто се често потенцира да се верујући плаше смрти и да је то нека тамо иницијална каписла за тражење неке психолошке утехе у том неком (баук) духовном животу ?! (није питање за тебе него онако, прошло ми као мисао)

Подели на овим сајтовима

пре 19 минута, Ivan Marković рече

Hvala na savetu, verujem da je dobronameran, ali ne brini...kad ne brine Fakultet političkih nauka, jer ako "nauuukkkaa" daje legitimitet Duginu, ko sam ja da mu ga oduzimam. http://fpn.unibl.org/casopis/politeia_10.pdf

E, izem ti fakultet! 

--------------

A za ovo ostalo - ne loopetaj Markoviću.

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Iulianus рече

vernici

Zameni sa "teisti", ako smem da te zamolim. Jer ima raznih vernika...neki veruju u strune, neki u haotičnu večnu inflaciju...neki u multiverzum...neki "Informeru". Čisto, termin "vernik" je suviše neodređen...

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...