Jump to content

Да ли је грех тежити богатству?

Оцени ову тему

Препоручена порука

Управо сада, Danijel Petrovic рече

Ово што еј рекао твоја отац ми се свиђа, човек је објаснио.:ok:Али ово друго се не слажем, видиш ако ми не тежимо и не замишљамо нашу кучу из сна, ауто из сна, неку прелепу локацију где би могли да живимо и где би били срећни, јахту, хеликоптер, како ми да тежимо само раду?  Морамо да тежимо и некој бољој заради, оке, ко ради поштено и добро таква ћемо бити и плата, али зашто твој отац нпр не би тежио бољој и организованијој раднњи, можда неком ауто сервису, најквалитетнијим алатима типа Бош или неким квалитетнијим, онда бољој дизалици, бољем канцелариском простору. Не кажем да он треба пошто пото да има, али некада у неком делу свога живота да свој труд и рад и сто што је стекао уложи у унапређивање тога где ради, живи. 

Ниси схватио, а мене мрзи да ти објашњавам, искрено речено.
Има он и тај сервис и дизалицу и итд. то све што си навео, но проблемо. Фора је у томе да радиш да би урадио, а не да би наплатио. Бићеш плаћен, рилекс...

Солидарност ће спасити свет.

Подели на овим сајтовима

Untitled.png

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

"Džaba vam novci moji sinovci, džaba vam bilo dobre volje..."   ;)   :D

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 20 минута, Марина Савковић рече

Ниси схватио, а мене мрзи да ти објашњавам, искрено речено.
Има он и тај сервис и дизалицу и итд. то све што си навео, но проблемо. Фора је у томе да радиш да би урадио, а не да би наплатио. Бићеш плаћен, рилекс...

Ма ок, нисам се ништа увредио и изнервирао.:) Ок, скапирао сам шта си хтела да кажеш. Хвала.:dobro:

Када се ствари ставе на папир, ми вредимо онолико колико наша дела говоре о нама а не наше речи.

Подели на овим сајтовима

пре 40 минута, Vedran рече

Али јесте реч о нашем суду тога унутрашњег настројења. И ја мислим да ми овде доносимо суд на основу неких спољашњих параметара. Ти тврдиш на основу принципа о коме Апостол говори, а ја мислим да је тај принцип потребно исправно схватити и применити, и да није ствар једноставна попут генерализације да тежња ка стицању материјалних вредности јесте увек грех.

У суштини нашег неслагања верујем да је различито схватање тога шта неко подразумева под „тежња за богатством“. Ја тај термин нисам схватио на исти начин као и ти. Могу да се сложим да је у неким случајевима тежња за богатством грех. То да. Али ми овде говоримо о конкретном питању са којим је започета ова тема а које гласи: „Да ли мислите да је желети богатство у материјалном смислу и бити богат грех?“

Дакле шта значи „тежња за богатством“. Да ли то значи жеља за нечим лепшим и бољим, жеља да се изгради лепа кућа, Црква, сиротиште, да се школује сироче, или то значи прекомерно улагање снага у стицање, или то значи прврженост за богатство и луксуз, или то значи стицање компаративно више него неки други којег користимо као референтну тачку, итд итд. Хиљаду ствари може да потпадне под то „тежња за богатством“ и далеко од тога да су све грешне. Мени се не допада термин, јер кад се тако изразимо заиста има конотацију да се налази на неком примарном месту у систему вредности. Међутим, моје разумевање питања са којим је започета тема је сасвим другачије, јер се јасно односи на то да ли је увек и неопходно жеља за богатством и то конкретно насупрот (тежњи једноставности и сиромаштву, како стоји у питању) грешна.

Твој одговор је да јесте, и то тврдиш, говори и Апостол. Мој одговор је да не нужно, и да зависи, а да при томе не видим никакву колизију између овога што сам рекао и Апостолских речи, па ни оне Златоустове поуке.

Radosti moja, ako nastavimo diskusiju vrtecemo se samo u krug. Teznja za bogatstvom je i kod otaca a i u jevandjelju opisana kao greh. Nemas ni jedan citat otaca kojim bi opravdao svoj stav. Ovde prekidam diskusiju jer nije na meni da vise svedocim. Ako bih nastavio morao bih da se vise molim za tebe a ja ti nisam neka vrednica kada su te stvari u pitanju! Ovako do ovde sam mogao da nosim nasu diskusiju, a Bog je taj koji daje da uzraste! :) 

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Trifke рече

Teznja za bogatstvom je i kod otaca a i u jevandjelju opisana kao greh.

Не било ти заповеђено, кад стигнеш и ако стигнеш и желиш, наведи то што кажеш да Оци говоре. Волео бих сам да то прочитам. Али без обавезе. 

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

Ako se pogleda priča sa Hristom i bogatašem za večni život je dovoljno držanje zapovesti a odricanje od bogatsva odlika je savršenih,koji su se odsekli od vrednosti ovog palog sveta.Zato i Hristos kaže el vidi kolko je njima teško ući jer su vezani za ono što je osuđeno na propast i isčežnuće a ne što je određeno za večnost.

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Trifke рече

Matt 6:19 Ne sabirajte sebi blago na zemlji, gde moljac i rdja kvari, i gde lupeži potkopavaju i kradu;
Matt 6:20 Nego sabirajte sebi blago na nebu, gde ni moljac ni rdja ne kvari, i gde lupeži ne potkopavaju i ne kradu.
Matt 6:21 Jer gde je vaše blago, onde će biti i srce vaše.

Navodiš stihove koji govore o sebičnosti, tj. srebroljublju, tj. idolopoklonstvu.
(Stihove koji slede ovim stihovima doživljavam kao nešto što nisam uspeo,
a voleo bih da jesam; brinem se i sekiram se poput najgoreg i najbezbožnijeg.)
Znaš zašto bi za mene bilo opasno da posle rečenice "Greh je težiti bogatstvu" stavim tačku?
Zato što bih time malo (a kasnije sve više i više) postao poput onih koji su
ne-radili sedmog dana (= subota) toliko da su se ljutili na Gospoda kada je
baš u taj dan lečio i pomagao ljudima.
A voleo bih da ne budem takav.
I moja težnja za bogatstvom koja se ostvarila (ime joj je Škoda Fabia karavan :) ) se 
pokazala kao korisna mnogima koji u njoj, od Vaskrsa do danas, posetiše manastire, Bogomolitveno...
Ako me razumeš....

Приручник 'О Божанственој Литургији' светог Јована Златоустог - збирка одабраних светоотачких и савремених текстова, који објашњавају лепоту схватања и учествовања у Божанственој Литургији!
Цена 330,00 дин./ком. + ПТТ или +381 (0)63 839 6761

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Toma рече

Navodiš stihove koji govore o sebičnosti, tj. srebroljublju, tj. idolopoklonstvu.
(Stihove koji slede ovim stihovima doživljavam kao nešto što nisam uspeo,
a voleo bih da jesam; brinem se i sekiram se poput najgoreg i najbezbožnijeg.)
Znaš zašto bi za mene bilo opasno da posle rečenice "Greh je težiti bogatstvu" stavim tačku?
ne-radili sedmog dana (= subota) toliko da su se ljutili na Gospoda kada je
baš u taj dan lečio i pomagao ljudima.
A voleo bih da ne budem takav.
I moja težnja za bogatstvom koja se ostvarila (ime joj je Škoda Fabia karavan :) ) se 
pokazala kao korisna mnogima koji u njoj, od Vaskrsa do danas, posetiše manastire, Bogomolitveno...
Ako me razumeš....

Pa neznam da li te razumem ali da probam da ti odgovorim ovako. Mene ti citati pogadjaju mozda i vise nego vas jer otkrivaju svo neverje koje se krije u meni a i srebroljublje. Ja idem linijom greh nazvati grehom bez obzira da li mi se to svidja ili ne i koliko mene ukorava ili ne. Mozda sve ovo nema veze sa onim sto si ti hteo da kazes a ako nema ti probaj da mi objasnis! ;) 

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Vedran рече

Не било ти заповеђено, кад стигнеш и ако стигнеш и желиш, наведи то што кажеш да Оци говоре. Волео бих сам да то прочитам. Али без обавезе. 

Hocu ali evo odmah ti preporucujem ako znas engleski da procitas komentare Zlatoustog bas na ovaj tekst. Imas kod Sv Vasilija u Tragom evandjeoskog podviga i u poukama pustinjskih otaca. Ima jos na drugim mestima ali nemogu sada da se setim. :) 

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 51 минута, Жичанин рече

Још једно дишекорисно и веома занимљиво место код св. Јована Златоустог:

"Зидови обложени мермером; а какав је однос према човеку који живи међу њима? Таванице позлаћене: какав је однос према њиховом власнику? Капители стубова златни: какав је однос према глави домаћина, оскверњеној грехом? Пôд чист? Али савест није чиста … Ако видиш некога одевеног у блиставо одело и окруженог гомилом телохранитеља, онда отвори његову савест, и на­ћи ћеш унутар њега много паучине и много прљавштине … Не гледај на раскошно дело богатих, него отвори њихову душу и погледај, није ли пуна многобројних чирева, није ли она одевена у рите, није ли усамљена и без икакве заштите? Kаква је корист од те безумне везаности за спољашње? Куд и камо је боље бити сиромашан, а живети врлински, него бити цар, а живети порочно.......

Црква није место на коме се топи злато или кује сребро. Она је торжествени хор ангелски. Зато и захтевамо на дар саму душу, јер због душе Бог прима и остале наш дарове. Није на сребрној трпези, и није из златнога сасуда Христос дао ученицима да пију Крв његову, па и поред тога све је било драгоцено и будило страхопоштовање, јер је било испуњено Духом. Хоћеш да укажеш поштовање телу Христовом? Не презри када Христа видиш нагог. И која је корист од тога ако му овде изражаваш поштовање дарујући га свиленим покровом, а ван храма остављаш да људи трпе од студени и голотиње. Која је корист од тога ако је часна Трпеза Христова пуна златних сасуда, а сам Христос се мучи гладан. Правиш златни путир, али у њему не дајеш жеднима студену воду. Христос као странствујући ходочасник тражи кров над главом, а ти, уместо да га примиш, украшаваш подове, зидове и капителе стубова и стављаш својим коњима сребрне амове. Христос остаје везан у тамници, а ти нећеш чак ни да погледаш на њега."

:aplauz::aplauz::aplauz:

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Toma рече

ne-radili sedmog dana (= subota)

Ово је лепо речено. Мислим да тачка не може да се стави него запета, јер је потребно расуђивање када говоримо уопштено, а велика мудрост, трезвеност и непрестано самоиспитивање када у животу примењујемо.

И код Отаца је тако, када говоре о овој тематици. Исти отац говори и критично према богатству и са разумевањем и са, да тако кажемо, упутством за употребу. Тако Св Василије, на пример каже ... немој да прионеш душом својом за богатство НЕГО ИЗ ЊЕГА ИЗВЛАЧИ КОРИСТ, не љуби га ПРЕКО МЕРЕ, .... не диви му се НЕГО ГА УПОТРЕБЉАВАЈ на служење, као оруђе...  А на другом месту говори да се богаташ свега боји и јутра и дана и вечери и ноћи и места, и лопова и ..... 

А већ цитирани Златоуст говори "није богатство зло него среброљубље", а на другом месту "нема ништа више обмањиво од богатства"

Суштина је једно, да сви Оци постављају ствари онако како треба да буду постављене да је Бог на првом месту, и да је неопходно да се човек чува од замки лукавог којих има доста када је реч о богатству. 

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Trifke рече

Pa neznam da li te razumem ali da probam da ti odgovorim ovako. Mene ti citati pogadjaju mozda i vise nego vas jer otkrivaju svo neverje koje se krije u meni a i srebroljublje. Ja idem linijom greh nazvati grehom bez obzira da li mi se to svidja ili ne i koliko mene ukorava ili ne. Mozda sve ovo nema veze sa onim sto si ti hteo da kazes a ako nema ti probaj da mi objasnis! ;) 

Sećam se intervjua jednog nadasve imućnog čoveka i na pitanje "Zašto vi tako
mnogo novca poklanjate bolnicama u Srbiji?" on je odgovorio:
"Ja njima ne poklanjam novac jer ... ljudi su to, mogu da pogreše; nego, ja im kupujem te skupe uredjaje,
a zašto to radim? Pa znate, ja nekako ne umem ništa drugo da radim osim da zaradjujem pare!"
I sad ja razmišljam, da li bi možda bilo greh njemu zabraniti da se "bogati"?
Jer to je njegov talanat, od Boga mu dat.

Приручник 'О Божанственој Литургији' светог Јована Златоустог - збирка одабраних светоотачких и савремених текстова, који објашњавају лепоту схватања и учествовања у Божанственој Литургији!
Цена 330,00 дин./ком. + ПТТ или +381 (0)63 839 6761

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Жичанин рече

Још једно дишекорисно и веома занимљиво место код св. Јована Златоустог:

"Зидови обложени мермером; а какав је однос према човеку који живи међу њима? Таванице позлаћене: какав је однос према њиховом власнику? Капители стубова златни: какав је однос према глави домаћина, оскверњеној грехом? Пôд чист? Али савест није чиста … Ако видиш некога одевеног у блиставо одело и окруженог гомилом телохранитеља, онда отвори његову савест, и на­ћи ћеш унутар њега много паучине и много прљавштине … Не гледај на раскошно дело богатих, него отвори њихову душу и погледај, није ли пуна многобројних чирева, није ли она одевена у рите, није ли усамљена и без икакве заштите? Kаква је корист од те безумне везаности за спољашње? Куд и камо је боље бити сиромашан, а живети врлински, него бити цар, а живети порочно.......

Црква није место на коме се топи злато или кује сребро.

:scratch_head:

Cathedral-Of-Saint-Sava-158957.jpg

:0205_whistling:

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...