Bokisd Написано Октобар 17, 2021 Пријави Подели Написано Октобар 17, 2021 пре 19 часа, mirko1929 рече Па јесте зао, то је чињеница ако се чита буквално (Исаија 45:7 то експлицитно и пише, у књизи о Јову сатана је Божији слуга, итд.). Захтева море крви (што животињске, што људске), и када би неки хришћанин наишао на неко племе које практикује такву религију, био би убеђен да је у питању неко ђавоимано демонолатријско племе. У проблем теодицеје нећу да улазим, међутим то у Старом Завету и није случај, тамо није у питању допуштање зла, већ непосредно (и посредно, нпр. Прва Самуилова 15:3) чињење зла. Већ је раније на овој теми помињано како се веровање у васкрсење мртвих јавља тек након Вавилонског ропства (и то не у свих, што је исто помињано, садукеји нису веровали у васкрсење мртвих). Mirko da li si svestan da ako kazes da je zao, onda se malo saobrazavas sa onome sto prica Markion i slicni. Nije mi jasno kako to tako nesto mozes da kazes. Jer moras da znas da se Pismo cita i bukvalno i alegorisjki i duhovno, ali je glavna fora i najbitnije je kada i gde se primenjuju ove metode tumacenja. I to primenjivanje mi sami nikako ne mozemo da provalimo, nema sanse, i zato imamo svetitelje koji umesto nas to odradjuju i zato je nasa vera i svetootacka i predanjska. Zato i ovo iz Isaije 45,7 nikako se ne tumaci bukvalno i leterarno, nikako, nego iza tih reci postoji odredjeni smisao (tih reci) i duhovno znacenje. http://bible.optina.ru/old:is:45:07 Nasao sam prevod od sv.Vasilija Velikog beseda .... Beseda o tome da Bog nije uzrocnik zla.....posebno 4.poglavlje u vezi Isaija 45,7.... https://svetosavlje.org/besede-2/16/ .... За онога, међутим, ко разуме смисао [Светог] Писма, ниједно од наведених места не садржи оптуживање Бога као узрока и творца зла..... Kao i ovo oko Jova isto se ne cita bukvalno, nego ima svoj smisao, koji smisao treba da se trazi (ko sto kaze ovde gore sv.Vasilije). I onda dalje si napravio katastrofalnu gresku, jer ne trazi Bog u koga su verovali stari jevreje i ljudske zrtve i krv, joj daleko od toga bre Mirko, ljudske zrtve su zrtvovali paganski narodi koji su okruzivali jevreje, i to ne nikakvom bogu nego djavolu i zlu. I onda i dalje pravdas da je bas Bog u koga su verovali jevreji cinio zla u SZ kroz Prva Samuilova 15,3, sto opet ne govori o nekom zlom Bogu (ne daj Boze da je on zao,.... to covek hriscanin ne znam da li moze i da pomisli....) nego opet ima svoj odredjeni kontekst u vremenu i istoriji. O Bogu u Starom Zavetu https://www.facebook.com/notes/koja-religija-je-od-boga-islam-ili-hrišćanstvo/o-bogu-u-starom-zavetu/801285413285121/ Moj najiskreniji savet tebi je da vidis malo i da se preispitas u vezi ovih stvari sto pricamo, stvarno ne razumem kako si doso do tih svojih perspektiva. (o vaskrsenju mrtvih ima puno prorostava i u SZ...itd...) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sampaganini92 Написано Октобар 17, 2021 Пријави Подели Написано Октобар 17, 2021 Имам једно питање-недоумицу. А овде се пише све и свашта па таман одговара теми. Данас сам био на литургији у једном од београдских храмова који ми је између осталог парохија. Ређе идем у њега и сваки пут кад одем просто се не одећам лепо и помислим ок ићи ћу у други храм. Али мало мало па се вратим јер некако ипак ми је парохија. Али данас сам имао тако интeнзивно одбојно искуство да сам се забринуо, просто једва сам издржао до краја литургије. Пре свега је било до хора, ја мислим, који као да уопште не мари за ток литургије, у потпуности преклапа све јектеније да се нимало не чују, херувика је таква да молитвено не можеш ни да је пратиш од двогласа трогласа концертних испресецаних реченица. На великом входу на најаву благочестиви хор не престаје да пева да би завршио строфу и тек онда креће вход. Притом око себе видим да нико чак ни себи у браду не произноси молитве изузев на вјерују кад понеко стидљиво мумла, а Црква пуна народа. Као нека представа да ставиш клупе и сви поседају и гледају шта се дешава и слушају концерт самодовљног хора разлике не би било. Некако као да је свако дошао за себе, свештеници да одраде своје хор нешто своје народ свако за себе да се помоли и тп је то. Баш хладно искуство, као да фали органског јединства и заједнице у савршавању литргије. У другим храмовима ми је то све некако много природније. Јел сте имали некад овакво искуство, да ли код вас у храмовима народ ујествује у литургији? Не знам да ли је до неког мог измаштаног сензибилитета или је нормално и да само идем у неки други храм? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
mirko1929 Написано Октобар 17, 2021 Пријави Подели Написано Октобар 17, 2021 пре 30 минута, sampaganini92 рече Имам једно питање-недоумицу. А овде се пише све и свашта па таман одговара теми. Данас сам био на литургији у једном од београдских храмова који ми је између осталог парохија. Ређе идем у њега и сваки пут кад одем просто се не одећам лепо и помислим ок ићи ћу у други храм. Али мало мало па се вратим јер некако ипак ми је парохија. Али данас сам имао тако интeнзивно одбојно искуство да сам се забринуо, просто једва сам издржао до краја литургије. Пре свега је било до хора, ја мислим, који као да уопште не мари за ток литургије, у потпуности преклапа све јектеније да се нимало не чују, херувика је таква да молитвено не можеш ни да је пратиш од двогласа трогласа концертних испресецаних реченица. На великом входу на најаву благочестиви хор не престаје да пева да би завршио строфу и тек онда креће вход. Притом око себе видим да нико чак ни себи у браду не произноси молитве изузев на вјерују кад понеко стидљиво мумла, а Црква пуна народа. Као нека представа да ставиш клупе и сви поседају и гледају шта се дешава и слушају концерт самодовљног хора разлике не би било. Некако као да је свако дошао за себе, свештеници да одраде своје хор нешто своје народ свако за себе да се помоли и тп је то. Баш хладно искуство, као да фали органског јединства и заједнице у савршавању литргије. У другим храмовима ми је то све некако много природније. Јел сте имали некад овакво искуство, да ли код вас у храмовима народ ујествује у литургији? Не знам да ли је до неког мог измаштаног сензибилитета или је нормално и да само идем у неки други храм? Таса је својевремено писао против полифоније. To je сасвим уобичајена појава. Мислим да већина људи дође да се „напасе благодати,“ „напуни батерије“ или тако нешто, и да немају везе с везом шта се ту тачно дешава и зашто. sampaganini92 је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука