Jump to content

Drago Pilsel: Nisu ispunjeni ekumenski preduvjeti za kanonizaciju Stepinca

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 6 минута, Ivan Marković рече

Jedino što se kanonizacija već dogodila. Izvršio je papa Ivan Pavao II, ako me sećanje dobro služi. 

Није потпуна. Није светитељ, него блажени.

Знаш то и сам, не знам шта ти ово треба?

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, RYLAH рече

Prenormalan mu je razvoj teme za ovakav naslov :))

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Bernard рече

U Hrvatskoj stvari rešavaju uglavnom nacio istoričari, u Sloveniji istoričari iz levog spektra. Ne znaš ko je gori.....

Na žalost je to tako, ali bojim se da nekih promena u skorije vreme neće biti. A što se tiče ove podele koju ste napravili, ja mislim da je ona donekle i prirodna. Dok se u početku većina Hrvata (izuzimajući dalmatinske) opredelila za NDH, većina Slovenaca je bila čvrsto za Jugoslaviju, što su i dokazali, kako držanjem u Aprilskom ratu, tako i posle tokom okupacije stvaranjem prvo SlovenskeZveze, a posle i Osvobodilne Fronte. Činjenica je da su srpski i slovenački narod prolazili kroz vrlo sličnu sudbinu, koja se može pratiti na sledeći način: na delu svog etničkog prostora bili su izloženi opasnosti etničkog čišćenja (Slovenci u nemačkoj zoni)/genocida (Srbi u NDH) ili i jednog i drugog, dok su na drugom delu (Slovenci u italijanskoj zoni), Srbi u Nedićevoj Srbiji bili izloženi manje više surovoj okupaciji, koja se mogla svesti na puko preživljavanje samo uz potpuni nedostatak bilo kakvog otpora. Naravno da je i ujednom i u drugom slučaju do otpora došlo, pa je to praćeno odmazdama koje su u Srbiji bile surovije i po ključu, a u Sloveniji stihijske i bez pravila. Onda se i u jednom i udrugom slučaju kao posledica takve situacije društvo raskolilo na dva nepomirljiva dela. U Srbiji je malo poznato da je građanski rat pod okupacijom u Sloveniji bio izuzetno surov i da se završio pobedom levičarskih snaga (Osvobodilna Fronta) mnogo pre nego u Srbiji, to jest kada je kapitulacijom Italije došlo do naglog vakuuma na prostoru Ljubljanske provincije. Ovaj vakuum je iskorišćen od strane partizana koji su uspeli da sabiju svoje protivnike na nekakvo brdo (zamak?) i da ih tu gro pobiju. Slovenačke antikomunističke snage su posle samo vegetirale u senci nemačke okupacije, da bi na koncu završile na Kočevju (ko nije bio dovoljno pametan da se priključi Đujiću i zbriše za Italiju). Tako dfa prevlast, kako ste rekli, istoričara levogspektra, u Sloveniji, treba pre svega tražiti u potpunoj nesposobnosti "desničara" (prvo kraljevine Jugoslavije, koja je znala da dere od poreza, ali za te poreze nije umela da blagovremeno opremi vojsku, jer se nije stiglo od podmazivanja činovničkog aparata i vijanja u međuratnom periodu potpuno nebitnih komunista, a zatim i vajnih ratnih "desničara" koji su u najboljem slučaju bili italijanska pomoćna policija (ne računam četnike čiji je uticaj bio suviše mali). Treba imati sve ovo u vidu, da bi se objasnili savremeni procesi...

Подели на овим сајтовима

пре 13 минута, RYLAH рече

Ok, ali ako uzmemo u obzir da ne postoji suštinska razlika između blaženika i svetitelja u Crkvi (spasli se i jedni i drugi) a rimokatolici plediraju na status Crkve, onda to treba uzeti u obzir. Znam to, kao što kažeš, ali treba stvari sagledati i sa ovoga aspekta, ako je dopušteno.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, RYLAH рече

Јавно си пророково, не тако давно, да од канонизације неће да буде ништа, макар у догледно време.

Јесам, и неће. Сада хоћу по цену живота  само једну ствар да истерам на чистац. Ако то урадим, онда да ми ставите споменик на Калемегдану... 

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Zoran Đurović рече

Јесам, и неће. Сада хоћу по цену живота  само једну ствар да истерам на чистац. Ако то урадим, онда да ми ставите споменик на Калемегдану... 

Bre nudisto jedan, dovoljan je jedan goli pobednik :))

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Ivan Marković рече

Naravno. Ja nisam ni napisao da jeste. Ako gledamo čisto njihova interna pravila...

Пуштене су ти све три поруке, ал не могу одједном, није увек ту неки модератор.

А што се тиће њихових интерних правила видиш да ипак има разлике, иначе не бисмо гледали овако хистеричне реакције.

Треба им потпуни светитељ да на њему утемеље нацију, пошто не могу на темељима НДХ или Степинца.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, RYLAH рече

Пуштене су ти све три поруке, ал не могу одједном, није увек ту неки модератор.

Naravno, sve ok. Ništa manje nisam ni očekivao.

пре 2 минута, RYLAH рече

А што се тиће њихових интерних правила видиш да ипак има разлике, иначе не бисмо гледали овако хистеричне реакције.

Saglasan, no samo sam stvari pokušao da sagledam iz drugog ugla. Na kraju krajeva, Stepke je za njih blažen, a za nas osuđeni ratni zločinac...u situaciji kada je papi očajnički potrebna bilo kakva veza sa nekom pravoslavnom patrijaršijom (mislim suštinska), a da nije Carigrad ili Aleksandrija, ovakav razvoj događaja jeste manje-više očekivan. Da su rimokatolici uspeli da naprave neki suštinski dogovor sa Rusima, mislim da se na nas uopšte ne bi ni osvrtali...

пре 6 минута, RYLAH рече

Треба им потпуни светитељ да на њему утемеље нацију, пошто не могу на темељима НДХ или Степинца.

Jasno. Pa neka izaberu onog Leopolda Mandića, makar je bio plemenit čovek (jel to onaj što je bio u Boki?), ne shvatam toliko političko slepilo, uhvatili se za Lojzeka kao pijan plota...

Подели на овим сајтовима

On 14.07.2017 at 17:56, kopitar рече

Ja isto kažem , da nam je više takvih poput Pilsela i Sonje Biserko.

Знаш на којим са ја позицијама, па ипак кажем да су Бисерко и Пилсел нама потребни.Тако је то увек када комшије живе у омрази, дођу адвокати и судије и наметну им правила која им се не свиђају, а ето могли су и да се не мрзе рецимо. Мада је у праву @Volim_Sina_Bozjeg кад каже да би се ми радо мењали за Пилсела.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Жељко рече

Знаш на којим са ја позицијама, па ипак кажем да су Бисерко и Пилсел нама потребни.Тако је то увек када комшије живе у омрази, дођу адвокати и судије и наметну им правила која им се не свиђају, а ето могли су и да се не мрзе рецимо. Мада је у праву @Volim_Sina_Bozjeg кад каже да би се ми радо мењали за Пилсела.

Pa da i ja mu kažem nađi adekvatnu razmenu, ne mrzimo vas mi opšte a kamoli baš toliko :))

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Ivan Marković рече

Tako dfa prevlast, kako ste rekli, istoričara levogspektra, u Sloveniji, treba pre svega tražiti u potpunoj nesposobnosti "desničara" (prvo kraljevine Jugoslavije, koja je znala da dere od poreza, ali za te poreze nije umela da blagovremeno opremi vojsku, jer se nije stiglo od podmazivanja činovničkog aparata i vijanja u međuratnom periodu potpuno nebitnih komunista, a zatim i vajnih ratnih "desničara" koji su u najboljem slučaju bili italijanska pomoćna policija (ne računam četnike čiji je uticaj bio suviše mali). Treba imati sve ovo u vidu, da bi se objasnili savremeni procesi...

Da, slažem se! Od ovog trenutka bih voleo da smo na ti! :mahmah:

Lucerna corporis tui est oculus tuus. Si oculus tuus fuerit simplex, totum corpus tuum lucidum erit. Si autem oculus tuus fuerit nequam, totum corpus tuum tenebrosum erit. Evangelium Secundum Matthaeum 6, 22-23

In nomine + Patris, et + Filii, et Spiritus + Sancti. Amen.

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Ivan Marković рече
пре 3 часа, RYLAH рече

Saglasan, no samo sam stvari pokušao da sagledam iz drugog ugla. Na kraju krajeva, Stepke je za njih blažen, a za nas osuđeni ratni zločinac...u situaciji kada je papi očajnički potrebna bilo kakva veza sa nekom pravoslavnom patrijaršijom (mislim suštinska), a da nije Carigrad ili Aleksandrija, ovakav razvoj događaja jeste manje-više očekivan. Da su rimokatolici uspeli da naprave neki suštinski dogovor sa Rusima, mislim da se na nas uopšte ne bi ni osvrtali...

Što je za tebe Stepinac ratni zločinac?...na osnovu čega , daj neki dokaz.

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, kopitar рече

Što je za tebe Stepinac ratni zločinac?...na osnovu čega , daj neki dokaz.

Што бих ја давао. Суд је рекао своје. Он је процесуирани ратни злочинац. По правоснажној пресуди. 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...