Jump to content

Традиционална Западна уметност

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 16 минута, Аурор рече

Jedan Nemac sa kojim sam imao priliku da razgovaram pre neku godinu mi je za manje od minut rekao da sam very European.

:D

Nekad i za psa kažemo da je baš nalik čoveku... a to nikad ne kažemo čoveku... pitam se što... :scratch_head:

пре 16 минута, Аурор рече

Drugo, što bi mi sudili po zemlji iz koje dolazim, kad se i sam zgražavam mnogim stvarima ovde?

Hmmm... zašto li neki sude o nekima po zemljama iz kojih dolaze?  Npr. ako dolaze iz nekih istočnih kozojebina...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Аурор рече

Kakve to ima veze?

Stvarno ne vidiš vezu? Očekuješ da za tebe odbace predrasude stečene kroz medije a da ti to apsolutno odbijaš da učiniš za one u odnosu na koje se ti osećaš superiornim?

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Paradoksologija рече

A tebi Nemci ako nađu da smatraš da ljubljenje dva muškarca u javnosti treba da bude ilegalno i lepo ti objasne da takvim primitivnim homofobima nije mesto među njima?

Nikad ne bih hteo da idem u zemlju u koju ne primaju za ovo...

Drugo, i da vidim to negde, ne bih bio nasilan prema njima.

пре 4 минута, Paradoksologija рече

Kapiraš problem?

Ne može da se izjednačava #Istinoljubivi konzervativizam sa islamom.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Аурор рече

Od 1903. tako gledaju na Srbe, kada su masakrirali svog (pro-evropskog) kralja i kraljicu i izbacili njihova tela na ulicu. Oni do dan danas nisu uradili mnogo da poprave utisak.

Nije to ništa "rasno", kako sugerišeš.

Од много, мнооооооогоооо раније. Своје крунисане главе су и они убијали, и то редовно. И високе званичнике. Педесетак година пред Први светски рат је било доба политичких атентата по целој Европи.

Кад је био злочин над краљем који је пред крај свог живота променио оријентацију и постао про-руски јер је видео како га западњаци завлаче, дошао је краљ који је био школован и живео у Француској, и који је био прави Европљанин, рођен и одрастао у Европи. И после мало времена прекида дипломатских односа, наставили су са нама као и до тад.

Отприлике да су на народе који су били поробљени под Турцима гледали као на нека полуцивилизована бића, са примитивном доброћудном природом. Мало боље него што су гледали црнце из Африке. Зато су нас тако лако продавали сваки пут.

А и даље има много оних међу њима који на нас гледају као на нешто ниже и не толико чисто. 

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Paradoksologija рече

Stvarno ne vidiš vezu? Očekuješ da za tebe odbace predrasude stečene kroz medije a da ti to apsolutno odbijaš da učiniš za one u odnosu na koje se ti osećaš superiornim?

Prvo, to uopšte nisu predrasude.

I ne radi se o tome da ih smatram inferiornim, nego opasnim, iz vrlo realnih razloga.

Подели на овим сајтовима

Како је време одмицало, све више сам прижељкивао да ме избаце из школе и тако нађем изговор за свој повратак у Идвор. Недостајали су ми хоризонти банатских равница у уским улицама у Прагу. Моја мала спаваћа соба на тавану, једино што сам могао себи приуштити, тешко је одударала од живота у бескрајним банатским равницама, где сам читавих шест недеља сваког лета, живео под небеским сводом, посматрао волове који пасу, зурио ноћу у безброј звезда и слушао милозвучне тонове српске фруле. Људи које сам сретао на улицама били су пуни германске уображености или неке званичне надмености; нису имали ништа заједничко са племенитом граничарском мушкошћу и срдачношћу. Учитељи су ми више личили на аустријске жандарме него на наставнике који могу да се допадну ђацима. Њих је више занимало шта ја мислим о цару и какве су моје националистичке идеје. Ниједан од њих није ме подсећао на Словенца Коса или проту Живковића из Панчева. Расна мржња је била водећа страст онога доба. Да није било оне топле љубави чешких дечака и њихових родитеља, осећао бих се веома усамљен. Сувише је била велика промена за мене долазак из Баната у Праг.

Михајло Пупин

Подели на овим сајтовима

Билхарц уопште није волео Прусе. Неколико пријатеља Немаца из мојих „жутокљуначких” дана били су из јужне Немачке. Ни они нису били одушевљени уједињењем Немачке под пруском хегемонијом. Тако ме је моје рано искуство упућивало на закључак да су вероватно Пруси одговорни за германизам који нисам волео. Ово моје уверење било је још чвршће због Бизмарковог јаког проаустријског, антируског и антисрпског става на конференцији у Берлину 1878. године. Сећам се да је говорио како не би дао ни кост једног померанског гренадира за све народе Балкана. Отуда и оно моје нелагодно осећање да сам на непријатељској земљи када сам први пут дошао и настанио се у Берлину.

Али, више од свега, за овакав мој став крив је германизам који сам искусио још у Прагу. Расна мржња је један од најжалоснијих психичких поремећаја, о чему људи не воде много рачуна, а још мање се труде да се ослободе свих њених последица. Она је одвратан изданак савременог национализма. Та расна мржња разара европску културу.

Михајло Пупин

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Paradoksologija рече

I vrlo redovno su i ranije bivali protiv toga da lokalni varvari dobiju nezavisnost od ipak civilizovanije Otomanske imperije.

Главна им је брига била, када је Русија повела рат против Турске и кад је претило да балкански народи падну под руски утицај, да се очува Отоманска империја, коју су до тад звали "болесник са Босфора". Чак су им Французи реформисали армију, продали им модерно наоружање и слично, да би се и даље борили против Турске, а против нас је тад почела најцрња пропаганда у западним средствима информисања и међу интелектуалцима. Ај против нас, него су и Грке направили полуљудождерима исти они који су се дивили њиховој древној култури.

Ово не значи да нас и ови други после нису завлачили, у складу са својим интересима, ал стављати Србе у неке покрете који заговарају супериорне расе и цивилизације је смешно. Јер управо исти ти покрети нас гледају као нижа бића.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, RYLAH рече

И после мало времена прекида дипломатских односа, наставили су са нама као и до тад.

Za Britance je Srbija pre WW1 bila zemlja terorizma i anarhije - outlaw state. Nekoliko godina nakon prevrata nisu hteli da imaju nikakve diplomatske odnose sa njom, čak ni Rusija nije htela neko vreme. 

Velika Britanija je tada obično garantovala nezavisnost manjih država, ali kada je Austrija napala Srbiju - nije htela to da učini. Čak je u jednim novinama pisalo da bi "vazduh u Evropi bio čistiji kada bi se zemlja kao što je Srbija potopila u moru". Oni su kasnije ušli u rat, ne kada je neko napao njih, nego kada je Belgija bila napadnuta, isto kao i u WW2 kada je napadnuta Poljska.

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Juanito рече

Ово моје уверење било је још чвршће због Бизмарковог јаког проаустријског, антируског и антисрпског става на конференцији у Берлину 1878. године

Možda na Berlinskom kongresu.

Inače je obrnuto, Bizmark je kultivisao prijateljstvo sa Rusijom, dok je sa Austrijom ratovao 1866, kad je stvoren Norddeutscher Bund

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Аурор рече

Za Britance je Srbija pre WW1 bila zemlja terorizma i anarhije - outlaw state. Nekoliko godina nakon prevrata nisu hteli da imaju nikakve diplomatske odnose sa njom, čak ni Rusija nije htela neko vreme. 

Velika Britanija je tada obično garantovala nezavisnost manjih država, ali kada je Austrija napala Srbiju - nije htela to da učini. Čak je u jednim novinama pisalo da bi "vazduh u Evropi bio čistiji kada bi se zemlja kao što je Srbija potopila u moru". Oni su kasnije ušli u rat, ne kada je neko napao njih, nego kada je Belgija bila napadnuta, isto kao i u WW2 kada je napadnuta Poljska.

И ти мислиш да је то због тога што смо убили краља и краљицу? Знаш ли колико је крунисаних глава било убијено у целој Европи тих година, само од анархиста? Знаш ли колико је геноцида тад било по свету? Да не помињем разне друге лудаке и шта су све радили. Кад су на то гледали као на нешто што је било у њиховом интересу, није им сметало. 

Они су нас од Отоманске кризе видели као народ који би у неком сукобу стао на страну Руса. Између Руса и Велике Британије постоји нека урђена, генетска мржња, не знам како то да назовем, али откад су успоставили дипломатске односе, они су били у полуратном стању једни према другима. Велика Британија је гарантовала независност оних који су радили у њеним интересима. Исто као и Русија, исто као и Француска, исто као и САД.

Они су у Први светски рат ушли из сопствених интереса, као и у Други. Не знам одакле ти та идеја да глорификујеш енглеску пропаганду као неко историјско штиво, јер је њихова пропаганда нешто најпрљавије што постоји, али везе то нема са правим историјским чињеницама. Ево ти само један пример - СССР. То је пре 1941. године била нација људождера, после 1941. године нација храбрих мученика који се боре на страни правде. Стаљина су звали "Анкл Џо", човече. Онаквог крвника и болесника. Наравно, после рата, кад је кренула блоковска подела (и кад им није успело да убеде Амере да баце пар атомских на СССР), Руси су опет постали дивљаци са истока који поробљавају Европу. 

Исто на терену имаш и данас, само направи паралеле. Све се велике силе понашају у фазону "кад си наш добар си, какав год да си, а кад ниси наш, не ваљаш ништа, какав год да си". Откад је света и века.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, RYLAH рече

Знаш ли колико је геноцида тад било по свету?

То се не може поредити. Није исто убити краља и краљицу и милионе неких дивљака.

Подели на овим сајтовима

пре 17 минута, Juanito рече

Расна мржња је један од најжалоснијих психичких поремећаја, о чему људи не воде много рачуна, а још мање се труде да се ослободе свих њених последица. Она је одвратан изданак савременог национализма. Та расна мржња разара европску културу.

Ovo je fenomenalno.

Jedino što je mislio na nacionalizam, ne na rasnu mržnju, pošto su svi ti sukobi u Evropi bili između ljudi iste rase.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, RYLAH рече

И ти мислиш да је то због тога што смо убили краља и краљицу? Знаш ли колико је крунисаних глава било убијено у целој Европи тих година, само од анархиста? Знаш ли колико је геноцида тад било по свету? Да не помињем разне друге лудаке и шта су све радили. Кад су на то гледали као на нешто што је било у њиховом интересу, није им сметало. 

Ipak, kod nas nisu bili u pitanju neki marginalni anarho-komunistički ludaci. Već vojni i bezbednosni vrh države .... i to na opštu radost bezumnog naroda.

Ali sigurno da to nije razlog Engleske nenaklonosti prema nama lol. Sve što si rekao za Englesku stoji.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...