PredragVId Написано Јул 10, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Јул 10, 2017 Бог не прима оне молитве које нам нису на духовно спасење. "Бог хоће да се сви спасу" - то је једна од изрека светих отаца. Дакле, ако тражимо да се некоме нанесе нека штета, зарад нашег спасења, Бог такву молитву неће услишити. Или, ако тражимо пуно пара, неку светску славу, и слично, тешко да ће нас Он чути. Молитвом стичемо духовна блага, иза којих могу да следе и материјална, али по изеци: "Најпре иштите, царство небеско и правду Божију а све друго ће вам се додати". Kaludjerovic Sreten, БанеЛ and "Tamo daleko" је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дијана. Написано Јул 10, 2017 Пријави Подели Написано Јул 10, 2017 Sve sto sam citala, kaze samo da se nije igrati s ovom molitvom, jer ovo je najjace 'oruzje reci' koje imamo. (kratka, mocna molitva). Njeno upraznjavanje na svoju ruku, narocito uz trazenje senzacija emocionalnih i/ili culnih su siguran put u prelest. Zanos, ushicenje, 'propovjedanje s krovova' su joj simptomi. Gordost da se mi bavimo istim stvarima koje pisu u Bogotrazitelju ili dr. knjigama moze nas zavesti na taj pogresan put. Ne treba teziti nikakvim misticnim stanjima, i blagodatnim darovima, to je utaban put, koji preporucuju oci. Ta prelest moze odvesti u dusevnu bolest... Ona je mocna. Ona je lijek koji se upotrebljava dozirano, i na preporuku ljekara. Inace, svaka molitva daje plodove. Ne moramo mi da se bavimo bas ovom molitvom. Molitva treba da bude nastrojenje srca. Ako nam je u srcu mir, radost, zahvalnost prema Bogu, da li su bitne rijeci koje upotrebljavamo? Ako je cas zanos, moze biti i iluzija ovakvih stanja, ali s druge strane osjecamo razorne i negativne 'strasti', kao gnjev, zloba, i sl. to je nase nastrojenje srca, koje nije dobro... Inace je kod RK tradicija upravo ovo njegovanje zanosa, ali pravoslavni oci sa vijekovnim iskustvom uce drugacije. Smirenje!... Ne treba zaboraviti da je takav vjerski zanos duhovna podloga fanatizma, vjerske mrznje koja kod neociscenih dusa moze dati veoma tuzne i strasne plodove. Ja sam ovu molitvu upoznala ubrzo nakon otkrivanja Hrista, u nekoj knjizici, i ne sjecam se vise... Uvijek sam je upotrebljavala spontano i dan-danas, na onom 1. stupnju. Govor u sebi, obicni. Imam blagoslov i za redovno govorenje, neku minimalnu dozu. Djeluje umirujuce na mene, smanjuje strah, mrzovolju, potistenost, tugu. Meni je to sasvim dovoljno. Za nas u svijetu, bez duhovnika, ovo je optimalan nivo. Sve ostalo, samo uz blagoslov duhovnika tj.monaha, za drugo ne znam, koji poznaje nas duhovni sklop i stadij razvoja, i njegov nadzor. "Tamo daleko", Давор73, БанеЛ and 5 осталих је реаговао/ла на ово 8 ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надамo да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Acquila non capit muscas Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дијана. Написано Јул 10, 2017 Пријави Подели Написано Јул 10, 2017 пре 5 минута, ana čarnojević рече Dijana imaš blagoslov svog sveštenika? Ako nije tajna kolika je ta >minimalna doza< za svakodnevno izgovaranje? Ili to opet zavisi od procene onoga koji te poznaje. Naravno, ne relativizujem svetinju nekakvim merenjima... Bane hvala za knjigu. Nije mog svestenika, jednog monaha kod koga sam se u jednom periodu zivota cesto ispovjedala i imala duhovne razgovore... Pa to su krugovi na brojanici, i vjerovanto zavisi od procjene onog duhovnika koji te poznaje. Ne znam za mjere, samo sam pretpostavila da je minimum... Moj minimum/maximum, svakako... Kaludjerovic Sreten, БанеЛ and Жика је реаговао/ла на ово 3 ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надамo да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Acquila non capit muscas Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
БанеЛ Написано Јул 10, 2017 Пријави Подели Написано Јул 10, 2017 @ana čarnojević Нема на чему, хвала Богу! Пријатно читање и нека ти је на душевну корист! Слажем се апсолутно са Дијаном, пре свега нам је потребно смирење, а о борби са гордошћу и да не причам. Само полако и без нервозе. Kaludjerovic Sreten and ana čarnojević је реаговао/ла на ово 2 Не брините се, дакле, за сутра; јер сутра бринуће се за се. Доста је сваком дану зла свога. (Мт.6, 34) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јелена011 Написано Јул 10, 2017 Пријави Подели Написано Јул 10, 2017 Bogu hvala Lestvice i svih slicnih kazivanja bogotrazitelja se ne secam. Davno proslo vreme. Iskreno volim da cujem o tome i da posvedocim, kad upoznam nekog ko se vinuo u te duhovne visine. Za mene je to nedostizno. I ne planiram da se u to upustam. Zasto? Ja sam zena, majka, sestra, prijatelj, komsinica, koleginica. Da li zaista ima potrebe da ista pricam dalje. Da ostavim sva ta poslusanja e da bi se molila? Pa super, verovatno bi mi bilo lakse. Ovako uh, na momente mi je pretesko. Ne stizem ni ovo, stropostam se na par sati umorna u krevet. Lezem s bolom, ustajem s bolom, i vrlo cesto u dubini duse ne znam kud bih pre. Znam da dok god je tu par ociju koji me posmatra, moja duznost i moja ljubav me vuku ka njima, ka svim poznanicima i prijateljima, poznatima i nepoznatima. Da ostavim coveka gladnog i zednog, usamljenog i tuznog, neraspolozenog ili kakvog vec, e da bi ja vrtela brojanicu? Ta nisam luda. Ne zelim drugima ono sto sam osetila na svojoj kozi. Lako je moliti se po celu noc, a zivog stvora sa svim njegovim manama trpeti nekad je pretesko. Zato je i najdivnije. I opet nista ne radim zato sto moram, nego zato sto zelim. I nikad nikog ne pitam kako je, samo da bih pitala i uvek sam spremna poslusati. Jos u svemu tome pronaci koji minut za brigu o sebi. Pa dan traje samo dvadesetak sati. U tom smislu, nek je molitveno poslusanje monasima. Ja sam vrlo dobro na svojoj kozi osetila velike "molitvenike" iz reda laika, koji se tako mole i poste i istjazavaju, a prodju pored tebe kao pored turakog groblja. Ne vide te, vide sebe u tebi. Mozda je to zaista njihov put, mozda oni tako mogu, ali ja znam da ja ne mogu. Duhovni zivot ce morati da popriceka. Jer na kraju i koncu svi smo sami sa sobom. I nasa molitva je sve ono sto bismo voleli reci a ne mozemo ili nemamo kome. I za to cemo odgovarati i mi i oni koji nas susrecu. Moje je da se trudim da se ucim da vidim coveka u svakom i da ne prodjem slepa pored njega. БанеЛ, Kaludjerovic Sreten, Матусал and 5 осталих је реаговао/ла на ово 8 Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јул 10, 2017 Пријави Подели Написано Јул 10, 2017 On 7/9/2017 at 12:10, Sasa Vojvoda рече Ја се молим својим својим ријечима, некако ми то највише одговара. Јел може неко овдје да постави Исусову молитву. То је много више од речи. Исусова молитва је унутрашње стање душе, један мир који ретко ко од нас у свету може да постигне. Ако ико... Зато нека браћа постављају ова упозорења "опрезно са тим". Не зато што су речи опасне, него зато што је лако ту упасти у неко "фолирање" и самообману. Посебно код младих верника којима такве "мистичне" ствари делују веома привлачно. Princess Bella, Kaludjerovic Sreten, Дијана. and 5 осталих је реаговао/ла на ово 8 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Princess Bella Написано Јул 10, 2017 Пријави Подели Написано Јул 10, 2017 1 hour ago, Grizzly Adams рече него зато што је лако ту упасти у неко "фолирање" и самообману. Bas tako izgleda- kao foliranje ljudi koji se neobicno ponasaju. Bave se umnosrdacnom molitvom, zele da smire um, a nisu smirili telo. Taj put ka sebi je uvek kretao od spolja ka unutra. БанеЛ је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ГрешниСлуга Написано Јул 10, 2017 Пријави Подели Написано Јул 10, 2017 Одлична тема. Ако није неки проблем да неко од ових што имају благослов за молитву да нам напишу неке духовнике. Поред молитве имају и друге духовне ,,вежбе,, као што су самоукоравање, сећање на смрт, сећање на Суд, на грехе итд... Из књиге Невидљива борба може да се нађе исто добрих метода. PredragVId је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Јул 10, 2017 Пријави Подели Написано Јул 10, 2017 пре 2 часа, Јелена011 рече Ja sam vrlo dobro na svojoj kozi osetila velike "molitvenike" iz reda laika, koji se tako mole i poste i istjazavaju, a prodju pored tebe kao pored turskog groblja. Ne vide te Pa ovo je jedna jedina mera "duhovnih visina". Јелена011, Paradoksologija and Bokisd је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Војвода7 Написано Јул 10, 2017 Пријави Подели Написано Јул 10, 2017 пре 1 сат, Grizzly Adams рече То је много више од речи. Исусова молитва је унутрашње стање душе, један мир који ретко ко од нас у свету може да постигне. Ако ико... Зато нека браћа постављају ова упозорења "опрезно са тим". Не зато што су речи опасне, него зато што је лако ту упасти у неко "фолирање" и самообману. Посебно код младих верника којима такве "мистичне" ствари делују веома привлачно. Хвала Гризли, ја сам мислио да је текст молитве на неки начин посебан, да само његово читање може да доведе у неко стање... Grizzly Adams and Paradoksologija је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јул 10, 2017 Пријави Подели Написано Јул 10, 2017 пре 2 часа, Јелена011 рече Ja sam vrlo dobro na svojoj kozi osetila velike "molitvenike" iz reda laika, koji se tako mole i poste i istjazavaju, a prodju pored tebe kao pored turakog groblja. Их, ништа то није док не осетиш оне што су негде читали како се неки светитељ није никад купао па крену да га имитирају... Јелена011, Paradoksologija, Аурор and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Paradoksologija Написано Јул 10, 2017 Пријави Подели Написано Јул 10, 2017 Meni je blagoslov za ponavljanje tih osam divnih ali sasvim normalnih reči dao parohijski sveštenik pre jedno petnaestak godina, kad sam prvi put negde čula da ta molitva bez blagoslova može biti opasna. Njegova reakcija mi nije utvrdila bojazan, naprotiv - ali možda je čovek prosto znao da sam lenja i nimalo ambiciozna u duhovnom životu, pa se samo nasmejao i rekao 'naravno' Počela sam da izgovaram ovu molitvu kad sam, koliko se sećam, istovremeno negde u nekoj istoriji religija i u jednoj zbirci priča pročitala ponešto o njoj. Priča je govorila o razbojniku koji ju je koristio da se ohrabri kad bi krenuo u pljačku - i mene je to dirnulo, i tako sam i pristupila, jer sam bila u teškom periodu a istodobno daleko od cvećke. I ubrzo sam ušla u crkvu jer nisam videla kome drugom mogu otići. I daleko od toga da sam ikad bila najobičnije revnosna, a kamo li da se nešto gubim u tome. Ali toliko često mi je baš ova molitva, valjda prosto zbog svog značenja, prosto skrušenog prizivanja Gospoda da se smiluje, pomagala - tokom svakog porođaja, tokom svakog straha, ali i kada pri običnom danu sa ljudima treba napuniti baterije i setiti se čemu sve to. Svašta može biti potencijalno opasno kad postoje psihički problemi i/ili nekakve sumanute ideje o imitaciji svetitelja ili štaveć; ali ne vidim lično razlog da se baš ova lepa molitva ograđuje nekakvim zabranama. Msm, što ne, neka svako potraži blagoslov nekog normalnog sveštenika da je ponavlja u nekoj normalnoj meri; i svakako ne ide da se mirjani izoluju od stvarnosti i bližnjih, to od dobrog nije; ali mi nisu jasna ni iracionalna zastrašivanja ni pridavanje magičnih moći u bilo kom smeru jednoj lepoj molitvi. експлорер33888, Милан Ракић, Жика and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Lilies that fester smell far worse than weeds. Shakespeare Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Јул 10, 2017 Пријави Подели Написано Јул 10, 2017 пре 12 минута, Grizzly Adams рече Их, ништа то није док не осетиш оне што су негде читали како се неки светитељ није никад купао па крену да га имитирају... Ja sam čitao kako Sveti Jovan Šangajski nije spavao na krevetu nikad i spavao sam na podu jednu noć, umal' nisam izgin'o. Paradoksologija, експлорер33888, ГрешниСлуга and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
PredragVId Написано Септембар 7, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 7, 2017 Колико је заправо опасно молити се Исусовом молитвом? Опасно? Јок! Рапсоди and Kaludjerovic Sreten је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
PredragVId Написано Март 1, 2018 Аутор Пријави Подели Написано Март 1, 2018 Аудио текстови о исусовој молитви линкови на ју туб канал Духовник библиотека - Дух молитве почетника - Шта је молитва Исусова по предању Православне цркве - поуке светих отаца - Шта је то молитва Исусова у чему је њена суштина - Исусова молитва за мирјане - текст са сајта www.pravoslavlje.ru - Да ли је Исусова молитва за мирјане - Протојереј Георгије Брејев духовник московског свештенства (текст са сајта манастира Лепавина) - Молитва је једна од најважнијих и најмоћнијих сила - старац Јефрем Филотејски - Слово о молитви устима и гласом - Да ли Исусова молитва може самостално да се твори - Разговори о умној молитви, Исусовој молитви - јеромонах Харалампије Дионисијатски - О Исусовој молитви - Пет речи које отварају Небеса - Архимандрит Андреј Конанос (текст са сајта pravoslavlje.ru) - О Исусовој молитви - Разговор са схимонахом Никодимом (практични савети) - О Исусовој молитви - Први део - Св. Игњатије Брајчанинов - О унутрашњем делању и Исусовој молитви - свети Серафим Саровски - Слово о Исусовој молитви Први део - Слово о Исусовој молитви Други део - Слово о Исусовој молитви Трећи део - Слово о Исусовој молитви Четврти део - Слово о молитви умом, срцем и душом Први део / Други део - Исусова молитва (филм) - Ревнитељ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука