Jump to content

Однос цркве према жени

Оцени ову тему

Препоручена порука

Православна Црква треба да схвати да веровање у Богородицу Марију и прослављање њеног лика нису довољни за превазилажење мизогиније.
Уобичајена црквена реторика о томе да Црква не дискриминише жене, јер како би могла када Богородицу сматра већом од анђела (?!) заправо потврђује мизогинију: афирмативан однос према жени се ограничава на једну жену, док се (свим) другим женама ускраћује. То је најочигледније у главним химнографским формулама посвећеним Богородици у којима се она прославља као "једина чиста и непорочна девица" и као "једина благословена међу женама".

Све док у богослужбеним књигама буде постојала молитва за "очишћење" жене након порођаја, све док разни духовници буду забрањивали женама да учествују у литургији током месечног циклуса, све док игумани и монаси буду писали о томе да је девојци боље да се убије него да претрпи силовање, све док црквена хијерархија и њена ауторитарна и анахрона теологија буде забрањивала женама да ступају у свештене чинове, уз одбијање да се разуме да не постоји ниједан рационалан и теолошки аргумент за то да жене не могу/не треба да буду свештенице - однос Цркве према жени остаје одређен мизогинијом и дискриминацијом.

Владимир Потерјахин

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

О женском свештенству

Жене не могу да буду свештеници јер се овим питањем црква никада није довољно ни бавила.

Моје мишљење је да је проблем чисто сексистичке природе. Страх од својих нагонских страсти рефлектује једну овакву дискриминацију жене а оправдава се позиција њене службе са улогом мајке а то нису исте службе јер се биолошка и еклисиолошка личност радикално разликују (Учитељу, дошли су ти мајка и браћа, а Он рече: мајка и браћа моја су они који врше вољу Оцу Мога!)

Шмеман то примећује и у свом дневнику, а код њега, а видимо и владика Сава Јањић, једину аргументацију изводе из полности Богочовека. По мени је то климав терен. Што се мене тиче, могао је Богочовек да дође и у телу жене, то не би умањило Његову мисију и божанско надполно порекло. Али, ми волимо да жена буде ниже биће, то је проблем.

Укратко, на делу имамо аутентични еклисиолошки шовинизам који још дуго неће оздравити.

На крају крајева, када би жене биле епископи а не само клирици, шипак би нам владике водиле овакву диктатуру поред владичице са оклагијом.

Никола Ђоловић

А.М.

Подели на овим сајтовима

On 2. 7. 2017. at 14:09, Снежана рече

Моје мишљење је да је проблем чисто сексистичке природе.

Expand  

Tačno tako, njegovo mišljenje. :)

Mišljenje je inače kao znate sami šta, svako ga ima.

Подели на овим сајтовима

Postoje protestnske denominacije koje imaju biskupice i svestenice pa opet ne vidim da su nesto postigle cak naprotiv propadaju. Ne zelimda kazem da bi crkva propala sa zenskim rukopolozenjem ali ipak mislim da je dobro da se drzimo onoga sto postoji vekovima. 

Ima jedan deo sa kojim se slazem i smatram odvratnom praksom: Све док у богослужбеним књигама буде постојала молитва за "очишћење" жене након порођаја, све док разни духовници буду забрањивали женама да учествују у литургији током месечног циклуса, све док игумани и монаси буду писали о томе да је девојци боље да се убије него да претрпи силовање,

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

On 2. 7. 2017. at 14:13, Аурор рече

Mišljenje je inače kao znate sami šta, svako ga ima.

Expand  

Добро Даре реци и ти своје мишљење, па да видимо чија је гуза боља :smeh1:

• Волим 1

А.М.

Подели на овим сајтовима

On 2. 7. 2017. at 14:21, Снежана рече

Добро Даре реци и ти своје мишљење, па да видимо чија је гуза боља :smeh1:

Expand  

To se zna i bez da ga kažem :)))

Подели на овим сајтовима

On 2. 7. 2017. at 14:23, Аурор рече

Expand  

мада, мислим да се каже - није став дупе да га свако има. :D

А.М.

Подели на овим сајтовима

On 2. 7. 2017. at 14:23, Аурор рече

Expand  

:navijanje::navijanje::navijanje::aplauz::aplauz::aplauz:12:smeha:12:smeha:12:smeha:

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

On 2. 7. 2017. at 14:05, Снежана рече

афирмативан однос према жени се ограничава на једну жену, док се (свим) другим женама ускраћује.

Expand  

Ovo je kao kad se kritikuje "wage gap" na temama o feminizmu...

Mora da se pokaže da je to zbog diskriminacije, ne podrazumeva se samo jer je nekog manje negde ili u nečemu.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

On 2. 7. 2017. at 14:09, Снежана рече

Што се мене тиче, могао је Богочовек да дође и у телу жене, то не би умањило Његову

Expand  

Haos u glavi haos u duši.:smeh1:

Uostalom Boga nam je Hristos otkrio kao Oca,a ne kao majku niti ka nekog transmentalaća.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

On 2. 7. 2017. at 14:13, Аурор рече

Expand  

Николу волим и радо га читам, али мислим да се овог пута мало више пројектовао и заиграо :)))

Подели на овим сајтовима

On 2. 7. 2017. at 14:50, АлександраВ рече

Николу волим и радо га читам, али мислим да се овог пута мало више пројектовао и заиграо :)))

Expand  

Da.  

Mnogo se govori o polozaju, ulozi i mestu zene u crkvi.

Bespotrebno.   :2hf007n:

• Волим 1

reading.gif

Подели на овим сајтовима

On 2. 7. 2017. at 14:05, Снежана рече

афирмативан однос према жени се ограничава на једну жену, док се (свим) другим женама ускраћује.

Expand  

El ovaj ,,feministički genije,, čuo možda za žene svetice,Sv.Petku,Sv.Mariju Egipćanku,Sv.Mariju Magdalenu ravnoapostolnu etc

• Волим 1

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

Nikola je u pravu ne postoje teoloski argumenti zasto zena ne bi bila svestenik. Razlog zasto zene nisu svestenici jeste takodjer seksisticke prirode, jer su zene smatrane generalno manje vrijednim od muskaraca, ali razlog je takodjer i prakticne prirode. U proslosti je to bilo itekako potrebno i ocigledno. Zene su radjale, i to je bio jedini nacin da dobijes potomke, kad bi zaredala 10 njih u toku zivotnog vijeka potrosila bi bar 20 godina na odgajanje djece, to nimalo nije zgodno za svestenstvo u kome se rituali obavljaju na dobro poznat nacin i koji zahtjevaju posvecenost i punu paznju. Tu su dalje tipicni zenski problemi, mjesecnica, mogucnost krvarenja u hramu tokom liturgije a krvarenje se smatra oskvrnucem svetinje, dalje tu su glavobolje za vrijeme mjesecnice, i sve to je dakako nesto sto bi predstavljalo realnu prepreku da zena bude aktivni svestenik cak i ako bi se birala iz redova monastva gdje ne bi bila vezana bremenom materinstva. Cak i uz savremena medicinska pomagala, lijekove itd...jos uvijek nije prevazidjeno da zena moze biti aktivan svestenik. To bi bilo jedno najracionalnije i najsmislenije objasnjenje, zasto nije mogla i zasto nece moci jos, i mislim da nema potrebe ni u buduce. Da sam zena, ne bi mi palo na pamet da budem svestenik, i jos manje se borio za neka svoja "prava". 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

On 2. 7. 2017. at 15:07, Justin Waters рече

Nikola je u pravu ne postoje teoloski argumenti zasto zena ne bi bila svestenik. Razlog zasto zene nisu svestenici jeste takodjer seksisticke prirode, jer su zene smatrane generalno manje vrijednim od muskaraca, ali razlog je takodjer i prakticne prirode. U proslosti je to bilo itekako potrebno i ocigledno. Zene su radjale, i to je bio jedini nacin da dobijes potomke, kad bi zaredala 10 njih u toku zivotnog vijeka potrosila bi bar 20 godina na odgajanje djece, to nimalo nije zgodno za svestenstvo u kome se rituali obavljaju na dobro poznat nacin i koji zahtjevaju posvecenost i punu paznju. Tu su dalje tipicni zenski problemi, mjesecnica, mogucnost krvarenja u hramu tokom liturgije a krvarenje se smatra oskvrnucem svetinje, dalje tu su glavobolje za vrijeme mjesecnice, i sve to je dakako nesto sto bi predstavljalo realnu prepreku da zena bude aktivni svestenik cak i ako bi se birala iz redova monastva gdje ne bi bila vezana bremenom materinstva. Cak i uz savremena medicinska pomagala, lijekove itd...jos uvijek nije prevazidjeno da zena moze biti aktivan svestenik. To bi bilo jedno najracionalnije i najsmislenije objasnjenje, zasto nije mogla i zasto nece moci jos, i mislim da nema potrebe ni u buduce. Da sam zena, ne bi mi palo na pamet da budem svestenik, i jos manje se borio za neka svoja "prava". 

Expand  

Заборавио си ПМС:D

А.М.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...