Jump to content

Утицај духа Запада као главни узрок словенског нејединства

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 2 часа, Зосима рече

Како су се англосаксонци ујединили на све четири стране света,Велике Британија,Америка,Аустралија...а по мени су једни од већих злотвора,које је овај свет видео...

Na zapadu se ne ujedinjuju na nacin kako se stalno poteze oko slovenstva. Oni su tamo manje emotivno osjetljivi, a vise prakticni i racionalni. Prevazisli su neke prepreke koje sloveni nisu i nikada nece. Francuzi mogu biti kivni na Njemce zbog okupacije Francuske i stradanja mnogo ljudi, isto kao i Poljaci na Ruse, ali oni su nasli jezik oko zajednickih interesa i neke istorijske rane su ostavili po strani. Nije nista drugacije ni u odnosu Francuske i Britanije itd...Sloveni su strasno razjedinjeni, Poljaci i Ukrajinci ne mogu smisliti Ruse. Srbi, Bosnjaci i Hrvati ne mogu jedni s drugima. Bugari lako zabiju noz svima radi koristi, em sto ne mogu jednu s drugima, em sto pojedinacno ne mogu da srede stanje unutar svojih drzava, da pokrenu ekonomiju i da onda traze partnere za dalji razvoj i unapredjivanje. Na zapadu nema prica niti je ikad bilo oko pangermanizma, pankeltizma, i panromanzima.. Da pace. Kada je zadnji put pricano o pangermanizmu...mnogo je ljudi stradalo. Tamo se ne predlazu nikakve ideje skupljanja oko zajednicke krvi, kulture i nasledja, pozivanja na istoriju itd....to nije faktor za ujedinjenje, vec stil zivota, ekonomija, razmjena dobara, tehnoloski progres itd.. i zato je panslavizam uvijek bio i ostace samo ideja na papiru koja nikad nece zazivjeti. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

пре 25 минута, Вилер Текс рече

Види брате, ако ти не капираш да се сви ти комунисти, капиталисти и ко све не, напија крви народу са својим генијалним идејама онда ништа.

Мешаш бабе и жабе.

Комунизам је идеологија која учи да људе треба поробити ради некаквог фиктивног "вишег добра". Дословно.

Капитализам није идеологија, него економски процес који се одвија када људе пустиш да слободно живе.

Западне корпорације долазе у Србију или Индију или Бугарску где за ситан новац ,од ког човек у тој земљи може само да преживи

А зашто људи у тим земљама једва преживљавају? Ко их је довео на ивицу глади?

Па комунизам и социјализам.

И сад дође нека фирма да отвори фабрику, запосли људе - и то је лоше!? Је л` боље да не дође и не отвори фабрику? Па да људи и даље немају посла?

Е сад што би неко хтео одма америчку плату у Бугарској, па то не може. Што би се неко цимао да прави фабрику у Бугарској ако код куће може да отвори за исте паре? Фирме нису хуманитарне организације него морају да зараде и остваре профит да би преживеле.

И капитализам човека третира као ресурс. Јел човек ресурс?

Капитализам третира човека као слободно биће. Све је како се договоримо. Ако ја нудим посао, ти можеш да прихватиш или не мораш ако ти се не свиђа. Ако ти нешто продајеш, ја могу да купим или не морам ако ми се не свиђа. То је једино људски и нормално.

Комунизам човека третира као ресурс, потрошну робу која је поробљена и има да слуша. Да ради оно што му се нареди, плаћен колико му одреде и да купује само оно што му се дозволи.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Брате, мислим да си ти нешто помешао и не знаш како изгледа кад ти западна фирма(домаћа) нуди посао у Србији. Очекују све дају ништа и третирају те као људски ресурс. Наравно ако си неки генијалац из неке области ( а то нису сви) онда си изузет јер им користиш.

Људски ресурс је појам који је настао на западу исто као и тај комунизам.

Ни један ни други немају везе са слободом.  

пре 15 минута, Grizzly Adams рече

Капитализам третира човека као слободно биће. Све је како се договоримо. Ако ја нудим посао, ти можеш да прихватиш или не мораш ако ти се не свиђа. Ако ти нешто продајеш, ја могу да купим или не морам ако ми се не свиђа. То је једино људски и нормално.

А ово је теорија. А тај део ако ти се несвиђа не мораш је безобзиран јер су овде људи измрцрварени тиме "ако нећеш има ко хоће" јер су ти услови који им се нуде робовски.

И још треба да захваљујеш.

Доста са тим понижавањем, као што би неко хтео америчку плату. А што би неко морао да испуњава америчку дневну норму у ноћној смени за паштета плату?

И капитализам и комунизам не дају човеку слободу. Користе га до максимума и изазивају себичност и самодовољност.

Чини ми се да све време вадиш ствари из контекста. 

Подели на овим сајтовима

пре 13 минута, Вилер Текс рече

Брате, мислим да си ти нешто помешао и не знаш како изгледа кад ти западна фирма(домаћа) нуди посао у Србији. Очекују све дају ништа и третирају те као људски ресурс.

Наравно да знам. Радник за фирму јесте ресурс, јер фирма има одређене циљеве које треба да постигне. Исто као што је фудбалер за тим "ресурс".

Што се услова, тј. плате тиче, то нема никакве везе са капитализмом ни том фирмом која је дошла однекуд. Услови су резултат претходног и тренутног друштвеног уређења које је људе довело на ивицу глади.

А тај део ако ти се несвиђа не мораш је безобзиран јер су овде људи измрцрварени тиме "ако нећеш има ко хоће" јер су ти услови који им се нуде робовски.

Па за то треба да захвале некадашњим и садашњим комунистима који су их довели у такву ситуацију.

Доста са тим понижавањем, као што би неко хтео америчку плату. А што би неко морао да испуњава америчку дневну норму у ноћној смени за паштета плату?

Па нико те не тера. Ако ти ја нудим посао, нудим плату колико је уобичајено на тржишту. Што би плаћао више?

Кад ти одеш у продавницу је л платиш колико траже или им даш више? Не, него се још погађаш да платиш мање ако може. Па што онда од других очекујеш другачије?

И капитализма и комунизам не дају човеку слободу. Користе га до максимума и изазивају себичност и самодовољност.

Опет мешаш бабе и жабе. Капитализам ти не даје ништа, нити те користи. Капитализам је економски процес.

Људи слободно раде, сарађују, тргују, стварају - и то се зове капитализам. Колико ће да створе и имају зависи од њих самих.

Комунизам је тоталитарна идеологија која људе поробљава и онемогућује да живе слободно и створе себи бољи живот.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Добро, не слажемо се. По мени нема разлике између једног и другог. Мислим капирам шта хоћеш да кажеш али то је теорија. Та стања на тржишту су креирана намерно ратовима, притисцима итд. За мене је капитализам ропство исто као и комунизма. Да не ширим. Поента текста је била негативан утицај "Запада" на Словене и мислим да није споран.

Врло радно бих наставио неки други пут.Жив био Гризли.

Подели на овим сајтовима

Жив ми био брадер!

Ствар је у томе што су комунисти ту намерно направили забуну да би подметнули своју превару, па ето и дан данас није јасно. Појам "капитализам" је исмислио и подметнуо у ствари Карл Маркс. Јер му се није свиђао термин који се претходно употребљавао - слобода. Слободни људи, слободна трговина, слободан живот.

Није могао да критикује "слободу". Па је зато смислио израз "капитализам" као да се ради о некаквој "идеологији" коју онда може да критикује. Не постоји идеологија која се зове "капитализам". Не постоје "оснивачи капитализма" нити књиге где се излажу "идеје капитализма". Не можеш да окупираш неку земљу и "заведеш капитализам".

Капитализам је кад ја и ти слободно размењујемо плодове свога рада, ако нам то одговара. Ја нудим производ, услугу или посао, ти оћеш или нећеш - нема проблема.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Вилер Текс рече

Та стања на тржишту су креирана намерно ратовима, притисцима итд.

Ма није, грешиш. Ратови су нешто сасвим друго и њих воде државе.

Капиталиста, тај што има фирму, нема никакав интерес да са тобом ратује, руши и уништава. Њему је у интересу потпуно супротно - да ти прода свој производ, да од тебе купи шта може итд. Одговара му мир, благостање.

пре 12 минута, Вилер Текс рече

За мене је капитализам ропство исто као и комунизма.

Па не може да буде... Капитализам је економски процес који се дешава кад ја и ти слободно тргујемо. Где је ту ропство?

Управо супротно.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Grizzly Adams рече

Ма није, грешиш. Ратови су нешто сасвим друго и њих воде државе.

Капиталиста, тај што има фирму, нема никакав интерес да са тобом ратује, руши и уништава. Њему је у интересу потпуно супротно - да ти прода свој производ, да од тебе купи шта може итд. Одговара му мир, благостање.

Па не може да буде... Капитализам је економски процес који се дешава кад ја и ти слободно тргујемо. Где је ту ропство?

Управо супротно.

Ех сад ти причаш бајке,ко онај монархиста на другој теми...

Конкретно Уса је водила ратове ,баш да би уништили друге економије и онда продавала своју робу,или је ескплоатисала из тих окупираних земаља

Да не говорим о томе да је највећи извозни пројекат Уса управо оружје,тако да им је до благостања стало ко до лањаског снега...

Па онда ММф светске банке,америчке резерве,бесомучно штампања пара без покрића,кредити,стављање у дужничко ропство пола света ,марионетске владе,све су урадили да њима буде добро,али по принципу да у остатку света мора бити лоше...

Све кад би и сваки становник Србије пожелео истоветан систем попут америчког,ови им то не би дозволили...

Дакле можеш им се придружити,као што си ти учинио,или остати овде и ложити се на русе,краља, и тако то...:stadaradim:

"Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато"

Гандалф

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Зосима рече

Дакле можеш им се придружити,као што си ти учинио,или остати овде и ложити се на русе,краља, и тако то...:stadaradim:

:smeh1:

Добар си!

пре 1 минут, Зосима рече

Конкретно Уса је водила ратове ,баш да би уништили друге економије и онда продавала своју робу,или је ескплоатисала из тих окупираних земаља

Па ту мора да направимо разлику између државе САД, тј. оне банде из Вашингтона и поштених људи који у САД раде свој посао.

За државу се све слажем што си рекао, а оне ствари што си поменуо као ММФ, централне банке, штампање пара - па то није капитализам. То је превара.

Али САД има један други део - људе који поштено раде, стварају, живе у миру и покушавају да са свима сарађују. То је "капитализам". Фирме које праве феноменалне ствари, људи који стварају благостање и живе лепо од свог рада. Људи који живе слободно, раде шта желе, живе где желе, путују где желе.

А за ратове и преваре - слажемо се 120%.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Капитализам и слобода немају никакве везе у пракси. У теорији он је представљен као слобода. У пракси је чист закон јачег.

Шта се десило у бившој Југославији?Једна материјалистичка идеологија пада а друга коју ти зовеш економски процес, а ја је доживљавам као идеологију(јер се догматски брани, и не само догматски него и оружано, а и често је нападачка)долази на њено место. Она не види даље од профита и човек је за њу ништа.Као што она прва не види даље од неког фантазмагоричног општег добра и зарад њега човека сматра за ништа.

А Бог је добар ако може да се уновчи.

Када би капитализам био то што ти говориш онда би сваки човек свој рад и знање могао да понуди фирми по својим условима и каже „ако ви нећете има ко хоће“. Али те фирме диктирају темпо, утичу на радне законе и стварају услове у којима је човек немоћан. То може да каже неко ко има јака финансијско политичка лећа.О какавим слободим људима говоримо?

Просто не могу да поверујем да се западне банке и корпорације нису обрадовале и као лешинари навалили на Балкан. Не могу да поверујем да иза држава које наводно воде ратове не стоје корпорацијски интереси. А сви знамо да Америка нема пријатеље него интересе.

Зашто видим то као ропство и мрак?Зато што сатире човека. Не желе да га плате поштено, испуњава неке лудачке норме,сматра се за ресурс(а нико се није родио да буде нечији ресурс), нуде му се генерално лоши услови и не може да бира а онда му се то лицемерно представља као слобода избора.Свака борба за боља радна права се доживљава као јерес.

Да, комунизам нас је довео у лошу економску позицију  а онда је лихварска „слобода“ искористила то стање за своје себичне интересе.

Уосталом која је то слобода која се намеће на силу? У колико држава се политичко и економско уређење насилно мењало баш од стране "слободарских" земаља?

Ето нека се корпорације које су за слободно тржиште, слободног човека и слободу  склоне из Србије.  Нек то буде наша слобода и нека је поштују. Али неће,наравно, јер смо ми њихови робови.

И кад би се склонили, ми би били као Камбоџа(а овако смо као Камбоџа са билбордима и кока колом) јер нам је земља уништена од комуниста па онда од ових „слободних“ и када би се којим чудом усправили и понудили нешто на тржишту спречили би нас неким санкцијама или бомбама. (Нигде не искључујем нашу одговорност, ал лако је народом манипулисати и страши ти га свим и свачим)

Не могу да пристанем на тврдњу да је боље да се ради за 30.000 него за ништа ако тај који је дошао овде да му људи раде за 30.000 остварује толике профите да би могао сваког тог радника да плати 60.000 и говори да није њега пропали би. Ако је лопов нек не глуми поштењачину.А глуми је јер је маркетинг битан због профита. Разумеш? Која бре слобода?

Ако ме неко пита како ја замишљам да се уреди свет одговор је, никако, јер немам претензије да га уређујем. Будимо људи у сваком тренутку и доста је.

Дотакао сам се конкретних примера које ствар капитализам или „лажна слобода“.Опет понављам да је „слободно тржиште“ или капитализам западна филозофска и економско-политичка мисао и визија уређења света обучена у лепо рухо  исто као што је то био комунизам.

И једна и друга сатиру човека и словенског и кинеског и америчког.

То осећам на својој кожи и видим око себе.

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Вилер Текс рече

Када би капитализам био то што ти говориш онда би сваки човек свој рад и знање могао да понуди фирми по својим условима и каже „ако ви нећете има ко хоће“. Али те фирме диктирају темпо, утичу на радне законе и стварају услове у којима је човек немоћан. То може да каже неко ко има јака финансијско политичка лећа.О какавим слободим људима говоримо?

Може и неко много много добар у свом послу ко је притом врло храбар и упоран. Али то су изузетци нажалост.

Подели на овим сајтовима

Па ту се меша пуно тога брате. Пре свега наше жалосно стање које је, као што и сам кажеш, последица комунизма итд.

Па онда ратови, муке, неправде, бомбардовање, политички кошмар који и дан данас траје. У свему томе је тешко човеку да све види објективно, већ се лако направе некакви "симболи зла". Па онда све што носи долази однекуда је зло. Нажалост, свет је мало компликованији од тога.

Ако ми желимо да нам буде боље, онда морамо да се потрудимо и расчистимо ствари. ОК, неки Бил нас је бомбардовао, али други Бил нам је дао компјутере. То су две различите особе, на сасвим различитим позицијама. То су "две Америке". Е сад ми треба да разјаснимо једну од друге, па да видимо шта је ту зло, а шта је добро. Јер то што је добро нам треба. Бил Клинтон је зликовац, њега отпишемо. Али Бил Гејтс је геније, бизнисмен. Њега треба да проучимо и копирамо. Јер он зна да ствара, да прави бољи живот за свој народ. То је оно што ми желимо за свој.

Зато су ове приче о некаквим "негативним духовима запада" изузетно штете и контрапродуктивне. Од тога се нећемо леба најести, веруј ми. Од словенског јединства нећемо живети боље. То је и овако само маштарија.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 8 часа, Grizzly Adams рече

Па ту се меша пуно тога брате. Пре свега наше жалосно стање које је, као што и сам кажеш, последица комунизма итд.

Па онда ратови, муке, неправде, бомбардовање, политички кошмар који и дан данас траје. У свему томе је тешко човеку да све види објективно, већ се лако направе некакви "симболи зла". Па онда све што носи долази однекуда је зло. Нажалост, свет је мало компликованији од тога.

Ако ми желимо да нам буде боље, онда морамо да се потрудимо и расчистимо ствари. ОК, неки Бил нас је бомбардовао, али други Бил нам је дао компјутере. То су две различите особе, на сасвим различитим позицијама. То су "две Америке". Е сад ми треба да разјаснимо једну од друге, па да видимо шта је ту зло, а шта је добро. Јер то што је добро нам треба. Бил Клинтон је зликовац, њега отпишемо. Али Бил Гејтс је геније, бизнисмен. Њега треба да проучимо и копирамо. Јер он зна да ствара, да прави бољи живот за свој народ. То је оно што ми желимо за свој.

Зато су ове приче о некаквим "негативним духовима запада" изузетно штете и контрапродуктивне. Од тога се нећемо леба најести, веруј ми. Од словенског јединства нећемо живети боље. То је и овако само маштарија.

Неки марксистички апологета би исто тако сјајно писао шта је комунизам. У пракси казамат.

Е исто тако и ово друга мисао ,"слобода",економски процес, капитализам или гако год је коме драго. То је у пракси робија тешка која доводи до тога да није битно ништа, ни човек ни његово време, ни породица ни култура, ни народ, ни Бог. Само профит. Све остало је теорија и маркетнишка прича за наивне.

Што се тиче та два Била, овог џезера нема потреба коментарисати .То је свима јасно. 

А што се тиче Гејтса, опрости али да ли ти верујеш људима који се представљају као филантропи? Замисли да неког упознаш и он крене да се представља и каже "Јаооо ја сам много добар човек ја вас све волим". Да ли би ти у најмању руку био сумњив као патолошки случај?

Да џезер и компијутераш не раде на истом циљу, мораш бити наивчина па да не верујеш у то.

Треба се у служити многим стварима и достигнућима запада,нити је практичност,прагматичност прдузимљивост које на Западу има доста сама по себи лоша. То нико не спори и нисмо ваљда толико успорени да то мора да се црта.

Као што нико не би требао да спори да дух запада етаблира суву индивидуалност нпр. као здраву и друштвено прихватљиву.

Зар се не може упутити таква критика ?

Пс: Кад кажем индивидуалност може да се тумачи овако : Ја морам да зарадим профит, ти ми не значиш ништа и обично си средство. Е пошто ћеш се побунити видећу да ти замажем очи маркетингом.

Индивидуалност има милион варијација и појавних облика али ово је суштина. Ја сам све, ти си ништа. Е то дух запада етаблира као здраву друштвену норму. 

Није за критику?

Подели на овим сајтовима

пре 16 часа, Natasa. рече

И рече Бог: Нека буду Срби! И бејаху Срби. И виде Бог да су Срби добри...енд д рест из хистори...

Politička istorija Srbije

Bog stvori Zemlju, stvori i narode razne a među njima naravno i Srbe. I reče Bog Srbima: Vama dajem jednu veoma specifičnu osobinu, neka to bude kurčenje, a da stvar učinim zanimljivijom neka to bude kurčenje bez ikakvog osnova. I još reče Bog: Idite sada Srbi i kuvčite se po Zemlji dok je sveta i veka, i dok neka sila ne popizdi pa vas satre do poslednjeg.

I tako Srbi godinama hodiše po jevroaziji dok konačno u 7. veku ne dođoše na Balkan. Jedan Srbin reče: Čini mi se da je ovaj plodni balkanski prostor izuzetno povoljan za kuvčenje. Ostala braća podržaše ga u glas. Čak šta više, reče glavni Srbin, hajde da se nastanimo u sred Balkana da bi naše kuvčenje došlo do izražaja.

I kuvčismo se tako vekovima dok ne dođoše Turci. Kad dođoše oni vele: Aman Srbistanci daj samo da prođemo tuda pa da pljačkamo bogatu zapadnu jevropu. Srbi odgovoriše: Kuvac da prođete. Satreše nas. Posle pet vekova izbi buna. Turci vele: evo vam primirje, Srbi vele: Evo vama kuvac.

Prođoše ondak ratovi manji i veći dok ne dođe do Prvog svetskog rata. Austrougarska reče: Aman Srbi deset puta smo veći od vas, predajte se. Odgovor je glasio: Predamo se kuvac bre! Satreše nas.

Dođe i Drugi svetski rat. Vlada potpisala pakt. Narod viče: Kuvac pakt. Nemačka kaže: Dobićete po pitjki. Srbija kaže: Dobićete vi kuvac, i to tvrd za mnogo godina. Satreše nas.

Ameri rekoše: Dajte bazu na Kosovu. Srbin reče: Damo vam kuvac na Kosovu i to u paketu sa još dva kurva da se zasladite. Satreše nas.

Nato viče: Uđite u naš pakt da vas ne bi razmoždili. Mi vičemo: Uđemo kuvac u vaš kuvčevi pakt, nabijemo vas sve na kurac, i usput popušite nam kuvac. Epilog se da naslutiti...

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

Да ли постоји могућност да се о историји нашег напода и догађајима у којима се бранила наша слобода и вера прича са мало више поштовања.

пре 22 минута, Кратос рече

I kuvčismo se tako vekovima dok ne dođoše Turci. Kad dođoše oni vele: Aman Srbistanci daj samo da prođemo tuda pa da pljačkamo bogatu zapadnu jevropu. Srbi odgovoriše: Kuvac da prođete. Satreše nas. Posle pet vekova izbi buna. Turci vele: evo vam primirje, Srbi vele: Evo vama kuvac.

Ти овде говориш о неким нашим светитљима, Св. Кнезу Лазару, Св. Тодороу Вршачком? 

Мислим да се о свему може дискутовати и расправљати али бити овако вулгаран је крајње ружно.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...