Jump to content

Како разумети правнички језик

Препоручена порука

пре 2 минута, Juanito рече

Ја сам ти иначе с том екипом висио по кафанама од 11. године, тако да није ни чудо у шта сам се претворио. :) Хвала им свима. 

Znao si Raška, stvarno? :unbelieveble:

Jednom ga citirao u pismenom zadatku, izašao u gradskim novinama...

Подели на овим сајтовима

• Одговори 101
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни дани

Управо сада, Аурор рече

Znao si Raška, stvarno? :unbelieveble:

Jednom ga citirao u pismenom zadatku, izašao u gradskim novinama...

Рашка нисам, остале јесам. Не знам зашто њега нисам никад срео, мимоилазили смо се. Можда је боље, вероватно не бих издржао. Довољне су ми песме. Хвала му до неба. 

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Grizzly Adams рече

Мени су бре хемију предавали све неки терористи...

Онаква строгост ни у Хитлер Југенд није била.

Јој мени је супер професорка и разредна била хемичарка госпођа жена, унука Симе Пандуровића, ал то кад би долазила цирке на час, пошто смо имали блок часове, код ње 2+1 разредни, умела је три пута исту лекцију да предаје, у ретким приликама, кад би долазила трезна умела је по седам јединица једном ученику да да за час.

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Juanito рече

Рашка нисам, остале јесам. Не знам зашто њега нисам никад срео, мимоилазили смо се. Можда је боље, вероватно не бих издржао. Довољне су ми песме. Хвала му до неба. 

Pa vaistinu, brate... :)

Kad bih nekako imao priliku da izaberem da upoznam neke ljude koji su živeli nekad u istoriji, on bi mi bio negde pri vrhu sigurno.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Управо сада, Аурор рече

Kad bih nekako imao priliku da izaberem da upoznam neke ljude koji su živeli nekad u istoriji, on bi mi bio negde pri vrhu sigurno.

Јесмо ли (скоро) имали ту тему на форуму? girl_smiley

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

пре 19 минута, Снежана рече

Јој мени је супер професорка и разредна била хемичарка госпођа жена, унука Симе Пандуровића, ал то кад би долазила цирке на час, пошто смо имали блок часове, код ње 2+1 разредни, умела је три пута исту лекцију да предаје, у ретким приликама, кад би долазила трезна умела је по седам јединица једном ученику да да за час.

Kad je žensko alkoholičar, to mi je tužno puta deset.

Подели на овим сајтовима

пре 6 часа, Juanito рече

Сад се сетих. Четврти гимназије, социологија и устав, исти профа предаје оба предмета. Добар човек је био. Комунисти су га дрндали нешто јер је био неподобан, па му жена умрла и предао се алкохолизму. Сам је био доста образован и начитан, али је из неког необјашњивог разлога тражио од нас да све набубамо од речи до речи што наравно нисам могао и зарадих два кеца ко врата на еконосмкој школи. Штаћу и кућу, одем до хемичарке и кажем: "Ајд спашавајте ме некако, реците му да идем на такмичења, иначе ми не гине полагање у августу!" Улази он следећи час: "Ко је Хуан?" Ја бојажљиво дижем руку, реко сад сам готов. А он ће: "Ево теби две тројке за крај!" И тако заврших разред, а будући да пријемни за факс нисам морао полагати због такмичења, добих добрих шест месеци распуста. После су га до пензије поставили да ради као библиотекар, а прошле године видех умрлицу. Надам се да му је боље у небеској кафани. 

Вазда сам имао скроз супротни проблем. Где год да је било неке математике или формула било какве врсте, једва ако сам имао неке двојке или мршаве тројке. Никад нисам могао напамет те формуле да учим и трпам у главу, то ми силовање мозга.

Ово остало типа историја, устав и право грађана, теоретске предмете, никад нисам ни учио. Сем социологије. То ми је вазда било ко секташки памфлети писано, и тотално непривлачно.

На факултету смо имали социологију код профе који је волео алкохол и жене (и студенткиње, наравно). И радили неке колоквијуме код њега да би нас ослободио дела градива (иначе се после испоставило да је то лаж, да су колоквијуми били само фора да нам ували књиге, све је тражио да се учи). И ми сви преписивали од једне једине што је то учила, сви добијемо различит број бодова. Ја најмање.

Одем ја наравно да се жалим код њега, студент стока која оће СВОЈА ПРАВА јелте, била пуна канцеларија колега. И док он тражи мој рад, ми нешто ударили причу о женама, кафанама и тако неким опуштеним стварима, он се одушеви "како сам ја интелигентан". Нађемо рад, испостави се да је једино мени дао прави број бодова, осталима из неког разлога дао више. Ваљда био пијан док је прегледао.

Други колкоквијум, дан пред полагање испита, иста ствар. Овог пута, чим ме  видео на вратима канцеларије, кад сам му рекао којим сам послом ту, он мени видно пијан "ма колега, шта Вас брига, ви сте положили! Запамтио сам да сте ви интелигентни и да знате ово све! Научите Вебера и имате шест!".

Одем ти ја кући, шта ме кошта, отворим ту књигу по први пут, а оно Вебер само пасус један. Научим ја то, одем на испит и даље мислећи да се радило о пијаном бунцању.

Међутим, ја тамо, он ме пита Вебера, ја почнем, он кренуо одмах да уписује и није сачекао ни тај пасус да завршим, предао  ми индекс.

Елем, тедох да кажем да сам вазда бежао од тих досадних формула које мораш напамет да учиш и држиш у глави. Посебно што ми то вазда деловало ко иживљавање да без икаквог система само трпаш нека неповезана слова и бројеве. И онда побего на друштвене науке где је све у логичком повезивању (за мене макар) и нисам погрешио. Наравно, можеш ти и права да учиш напамет, ал онда си будала и џаба си студирао.

П.С. Јест, Вебер, баш тај Вебер!

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, RYLAH рече

Елем, тедох да кажем да сам вазда бежао од тих досадних формула које мораш напамет да учиш и држиш у глави. Посебно што ми то вазда деловало ко иживљавање да без икаквог система само трпаш нека неповезана слова и бројеве. И онда побего на друштвене науке где је све у логичком повезивању (за мене макар) и нисам погрешио. Наравно, можеш ти и права да учиш напамет, ал онда си будала и џаба си студирао.

Нисам ја имао проблем ни са природним ни са друштвеним наукама, него са професорима отприлике. Из историје увек петице, из философије такође. Из математике петице у основној, двојке и тројке у средњој, десетке на факсу, а данас се бавим се тиме професионално. Идем емоцијама и кад ме неко дрнда у здрав мозак, нећу из ината да научим те ствари. Данас (у последњих осам година) ми је право средство којим ме мучи држава и зато све то презирем колико се може презирати, а адвокате видим као саучеснике који протестују само против нотара, а не и против дрндања малих људи јер им тај део наравно финансијски одговара. Кад бих имао хуман разлог да то научим, научио бих. Овако осећам као да треба да научим тактике мафије да ме не би убили и да постанем један од њих, а ја се отприлике држим патријарха Павла у таквим случајевима - боље да ме нема него да изгубим душу и кренем да налазим некакву суву логику у тој свој монструозности. 

Подели на овим сајтовима

пре 8 часа, Juanito рече

Једном је резбио бас прим о главу Титовом (ваљда) унуку

Јесте. Јосипу Јошки Брозу, Жарковом сину, који је у вашем суседству, у Краљеву, похађао Шумарску школу...

aa_picture_20150120_4336577_high.jpg

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Juanito рече

Данас (у последњих осам година) ми је право средство којим ме мучи држава и зато све то презирем колико се може презирати, а адвокате видим као саучеснике који протестују само против нотара, а не и против дрндања малих људи јер им тај део наравно финансијски одговара.

Контам да си озлојеђен, ал сад ја да ти причам да су и адвокати подједнако хебани и да их нико ништа не пита ко ни тебе, џаба, јер си насео на жваку на коју сваки режим гура, да би покушао да растури адвокатуру, можда једину преосталу професију која је и даље колико - толико независна. 

Најлакше ти да ставиш прст у уво и кривиш АДВОКАТЕ за све што у овој земљи не ваља, јер су ти они при руци. Најтеже је да признаш немоћ пред бездушним и безличним системом, хидром са сто глава, који нас све заједно меље, укључујући и адвокате, од којих се многи заиста и труде да нешто промене.

А паклено је тешко кад схватиш да смо сви ми криви за то, и нико други, ал то ваљда није за овако неку лајт тему где даш одушка себи и пљујеш по нацртаној мети, која је једно 5 километара и једно 90 до 180 степени од праве мете.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...