Jump to content

Мошти Деспота Стефана први пут на улицама Београда поводом Спасовдана

Оцени ову тему

Препоручена порука

Мошти Деспота Стефана Лазаревића биће први пут пренете улицама Београда током литије поводом Спасовдана - славе града, 25. маја, најављено је данас у Скупштини града.

http://patriot.rs/mosti-despota-stefana-prvi-put-na-ulicama-beograda-povodom-spasovdana/

Подели на овим сајтовима

Слава Богу! Идем понекад кад сам у могућности на молебни канон св. Деспоту Стефану у Вазнесењској цркви...

Међутим и даље ми није јасно оно везано за Копорин и Манасију...

Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав

Подели на овим сајтовима

Нажалост, то нису мошти Св. Деспота. Деспотове мошти почивају у Копоринском манастиру. Честица моштију која се налази у Вазнесенској цркви донета је из Манастира Манасије. У Манасији почива Деспотов брат Вук.

Подели на овим сајтовима

On 24. 5. 2017. at 18:28, Васијан рече

Нажалост, то нису мошти Св. Деспота. Деспотове мошти почивају у Копоринском манастиру. Честица моштију која се налази у Вазнесенској цркви донета је из Манастира Манасије. У Манасији почива Деспотов брат Вук.

Expand  

И даље ми није јасно... Дакле доказано је да су мошти св.Деспота Стефана у Копорину, манастир Манасија као и Копорин имају једног владику из једне су епархије, дакле чему онда збуњивање и магла око тог питања.

У крајњем случају није ни битно, али ето.

Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав

Подели на овим сајтовима

Не би требало брзо изјављивати сем ако се није потпуно сигурно. Можда, кажем можда, је владика одлучио да се та честица моштију узме од једног дела моштију који се налазе у Манасији. Можда дакле и у Манасији се налази само један мањи део моштију Св. Дес. Стефана Лазаревића. У сваком случају би било добро проверити.

Sent from my SM-G531F using Pouke.org mobile app

Подели на овим сајтовима

Ми се свакако молимо св. Деспоту Стефану и присуство моштију није одлучујуће у томе. Само причао сам са пар људи из цркве, па чак имамо и на јутјубу оно откривање моштију св. Деспота да су његове мошти доказано у манастиру Копорин, онда после неколико година су открили и друге мошти у Манасији и преписали да је реч о св. Деспоту Стефану, чак колико знам владика служи једне године у једном, друге у другом манастиру и на тај начин подмирује да тако кажем, али добро , слава Богу шта год, само ми није мало јасна та тајанственост око тог питања.

Свети благоверни Деспоте Стефане моли Бога за нас!

Подели на овим сајтовима

On 25. 5. 2017. at 8:23, МилошБГ рече
Ми се свакако молимо св. Деспоту Стефану и присуство моштију није одлучујуће у томе. Само причао сам са пар људи из цркве, па чак имамо и на јутјубу оно откривање моштију св. Деспота да су његове мошти доказано у манастиру Копорин, онда после неколико година су открили и друге мошти у Манасији и преписали да је реч о св. Деспоту Стефану, чак колико знам владика служи једне године у једном, друге у другом манастиру и на тај начин подмирује да тако кажем, али добро , слава Богу шта год, само ми није мало јасна та тајанственост око тог питања.
Свети благоверни Деспоте Стефане моли Бога за нас!

Слажем се са тобом. Слава Богу шта год!
Искрено, заинтересовало ме је то питање па ћу гледати да о томе разговарам са Оцем Арсенијем. Наравно, ако прича о томе није нека сметња. [emoji4]

Sent from my SM-G531F using Pouke.org mobile app

Подели на овим сајтовима

On 25. 5. 2017. at 4:47, МилошБГ рече

И даље ми није јасно... Дакле доказано је да су мошти св.Деспота Стефана у Копорину, манастир Манасија као и Копорин имају једног владику из једне су епархије, дакле чему онда збуњивање и магла око тог питања.

У крајњем случају није ни битно, али ето.

Expand  

Ствари су просте, али нажалост од одговорних људи закомпликоване. Доказано је да је Св. Деспот у Копоринском Манастиру, већ вековима (и пре откопавања моштију) се над гробом дешавају исцељења, и што је од велике важности; Св. Арх. Сабор у време Пт. Германа је потврдио истинитост копоринских моштију.

Нажалост, надлежни Владика, из само њему знаних разлога, прихвата мошти из Манастира Манасије које припадају Деспотовом брату Вуку, одбацујући од Цркве прихваћене и научно потврђене мошти из копоринске Обитељи.

У Манасији, која је јак туристички центар, мошти које су пронађене лежале су не испод ктиторске  фреске, као што је правило, већ са стране у сасвим другом делу храма. У Копорину се гроб, који је вековима пре ексхумације Св. Моштију био извор разних исцељења, налазио испод ктиторске Стефанове фреске.

Велика је штета што је Вазнесенска црква прихватила мошти које не припадају Св. Деспоту о што се народу представљају погрешне мошти као истините. Још једна српска срамота.

Подели на овим сајтовима

On 25. 5. 2017. at 10:54, Васијан рече

Ствари су просте, али нажалост од одговорних људи закомпликоване. Доказано је да је Св. Деспот у Копоринском Манастиру, већ вековима (и пре откопавања моштију) се над гробом дешавају исцељења, и што је од велике важности; Св. Арх. Сабор у време Пт. Германа је потврдио истинитост копоринских моштију.

Нажалост, надлежни Владика, из само њему знаних разлога, прихвата мошти из Манастира Манасије које припадају Деспотовом брату Вуку, одбацујући од Цркве прихваћене и научно потврђене мошти из копоринске Обитељи.

У Манасији, која је јак туристички центар, мошти које су пронађене лежале су не испод ктиторске  фреске, као што је правило, већ са стране у сасвим другом делу храма. У Копорину се гроб, који је вековима пре ексхумације Св. Моштију био извор разних исцељења, налазио испод ктиторске Стефанове фреске.

Велика је штета што је Вазнесенска црква прихватила мошти које не припадају Св. Деспоту о што се народу представљају погрешне мошти као истините. Још једна српска срамота.

Expand  

Али ми и даље није јасно, ок јак туристички центар, али и Копорин је временом постао јак туристички центар, поготово откад су се десила сва чуда која су приписана молитвом над моштима св. Деспота Стефана, мислим, мало ми је то сувише бизнисменско-световни-маркетиншки приступ, да не верујем да би један владика пристао на тај начин да приступа стварима.

Друга ствар чуо сам од људи из цркве иако нисам упућен претерано у збивања у тој епархији, да епископ подмирује тиме да једне године на празник св.Деспота Стефана служи у Копорину, а друге у Манасији и тако у круг.

Подели на овим сајтовима

On 25. 5. 2017. at 11:26, МилошБГ рече

Али ми и даље није јасно, ок јак туристички центар, али и Копорин је временом постао јак туристички центар, поготово откад су се десила сва чуда која су приписана молитвом над моштима св. Деспота Стефана, мислим, мало ми је то сувише бизнисменско-световни-маркетиншки приступ, да не верујем да би један владика пристао на тај начин да приступа стварима.

Expand  

Не бих знао шта да ти кажем брате. У сваком случају ситуација није нормална. 

On 25. 5. 2017. at 11:26, МилошБГ рече

Друга ствар чуо сам од људи из цркве иако нисам упућен претерано у збивања у тој епархији, да епископ подмирује тиме да једне године на празник св.Деспота Стефана служи у Копорину, а друге у Манасији и тако у круг.

Expand  

Епископ лично признаје искључиво мошти у Манасији, то знам из прве руке. Кад долази у Копорин не целива тамошње Стефанове мошти. Зато, када му је управа Вазнесенске Цркве тражила део моштију Св. Деспота, он им је послао део манасијских моштију Вука брата Стефановог (убијеног од Турака сечењем главе, који никада није био на гласу светости). 

Иначе, не може он ту ништа подмиривати. Не постоје два различита тела која припадају истом човеку :). Да тако грубо кажем, његова је кривица што се погрешне мошти представљају као праве. 

Подели на овим сајтовима

Под подмиривањем сам мислио да из неког разлога нису сигурни које су мошти св. Деспота Стефана и да се онда из тог разлога то дешава. 

Углавном, безвезе. А чак сам почео епископа Игњатија да готивим =) Чак стоји на википедији да мошти из Манасије да је са њима доказано да 99% припадају потомку цара Лазара са тим да се мисли да је то управо Вук,  а са друге стране да днк анализа из Копоринских моштију није добила благослов надлежног епископа да се објави.

Подели на овим сајтовима

On 25. 5. 2017. at 12:57, МилошБГ рече

Под подмиривањем сам мислио да из неког разлога нису сигурни које су мошти св. Деспота Стефана и да се онда из тог разлога то дешава.

Expand  

Супер би било да је тако, али није. :)

Ем' наука, ем' сама Благодат кроз отворене пројаве, ем' народ који негује култ, ем' сама Помесна Црква озаконила. Нема ту никакве несигурности. Али, одавно, је све већ урађено да несигурности не би било.

Цитат

Углавном, безвезе. А чак сам почео епископа Игњатија да готивим =)

Expand  

Јесте, заиста безвезе. И ја га готивим, али никако не могу да сварим неистине, лоше потезе и промашаје.

Цитат

Чак стоји на википедији да мошти из Манасије да је са њима доказано да 99% припадају потомку цара Лазара са тим да се мисли да је то управо Вук,  а са друге стране да днк анализа из Копоринских моштију није добила благослов надлежног епископа да се објави.

Expand  

Па да, јесте потомак Св. Лазара, али није Стефан, већ Вук. Прећуткују да су га пронашли са исеченом главом. Много ту има муљања и прећуткивања, нажалост. Некоме то одговара, а наша Црква у благој летаргији...

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...