Jump to content

Dosta više stog Darvila

Препоручена порука

пре 19 минута, kordun рече

ja te pitam sta koristi direktno informacije iz gena , sta je tu neuko, geni nose informaciju, a ja te pitam sta koristi te informacije, nije valjda da jos ne znas, pa imas odgovor na forumu i to tamo dje si se prepirao do besvjesti, a nisi znao odgovoriti

Pitaš koristeći nestručne, neprecizne, široke formulacije... to je neuko. 

Geni ne nose "informacije"... Geni nose DNK... nizove nukleotida...

Ne znam šta podrazumevaš pod "šta koristi" informacije... da li misliš na sintezu proteina ili nešto drugo...

Hajde probaj da formulišeš pitanja tako da imaju smisla i budu precizna tj. da ne moram da nagađam šta me uopšte pitaš, pa ću ti i odgovoriti... sutra naravno...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Avocado рече

Pitaš koristeći nestručne, neprecizne, široke formulacije... to je neuko. 

Geni ne nose "informacije"... Geni nose DNK... nizove nukleotida...

Ne znam šta podrazumevaš pod "šta koristi" informacije... da li misliš na sintezu proteina ili nešto drugo...

Hajde probaj da formulišeš pitanja tako da imaju smisla i budu precizna tj. da ne moram da nagađam šta me uopšte pitaš, pa ću ti i odgovoriti... sutra naravno...

a nizovi nukleotida nisu informacije, jel moguce da si toliko formalan, unistice te taj advokatski zanat, ko borg stalno pises ovo je irelevantno, ono je irelevantno hahha....

Подели на овим сајтовима

пре 33 минута, kordun рече

jednom kad se izgubi funkcija ruku onda to jeste teski degeneritet, pa treba prezivjeti x generacija sa tim degeneritetom dok se ne uspostave neka krila koja bi imala neku funkciju.

A odakle ti (blesava) ideja da udovi u tom procesu izgube svaku funkciju i čekaju na neku novu?

Цитат

ja pricam u sta vjerujem bez tendencije da nekog uvjeravam u to, ja tebe ne ucim nicemu, pricam samo kako drugacije gledam na te stvari, a nisam sam, ima nas mnogo, ti vjerujes u to sto vjerujes i to se naziva nekakva vjera pa mogu i ja da tvrdim da je to irelevantno kad sam ja u pitanju, samo to je prljavo koristiti u diskusiji sa neistomisljenikom.

Ne. Ti pričaš o tome kakve stvari navodno jesu... pri čemu se to ne zasniva ni na čemu osim na tvojoj veri i slobodnim interpretacijama... pokušavaš da osporiš tvrdnje naučnika zato što to tebi deluje neverovatno...  

Цитат

adaptacija neceg sto je postojalo, ajde u pocetku je postojala samo celija i nista vise, a otislo se daleko

Pa?

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 9 часа, kordun рече

jednom kad se izgubi funkcija ruku onda to jeste teski degeneritet, pa treba prezivjeti x generacija sa tim degeneritetom dok se ne uspostave neka krila koja bi imala neku funkciju.

ja pricam u sta vjerujem bez tendencije da nekog uvjeravam u to, ja tebe ne ucim nicemu, pricam samo kako drugacije gledam na te stvari, a nisam sam, ima nas mnogo, ti vjerujes u to sto vjerujes i to se naziva nekakva vjera pa mogu i ja da tvrdim da je to irelevantno kad sam ja u pitanju, samo to je prljavo koristiti u diskusiji sa neistomisljenikom.

adaptacija neceg sto je postojalo, ajde u pocetku je postojala samo celija i nista vise, a otislo se daleko

Kako ne kapiras da negativne mutacije iako ceste nisu opasne jer pogadjaju jedinku. Ti zamisljas negativnu mutaciju koja opstaje generacijama u nekoj vrsti i cini je degenerisanom? 

Mutacije same po sebi nisu ni pozitivne ni negativne i zapravo ih zabole cose za to kakva im mi imena dajemo... i ako se pojavi mutacija koja opstaje generacijama, po kom kriterijumu mozes da je nazivas negativnom? Cak i ako podrazlumeva gubljenje ekstremiteta (sto ne funkcionise bas tako al ajde... pricamo)

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

пре 22 часа, Ivan Marković рече

U redu. Ali ako misliš da svedočim lažno na tebe, molim te da obratiš pažnju na to da sam te pažljivo citirao. Svi na Forumu znaju koliki sam ja smarač po pitanju citatologije. Ali u ovakvim stvarima je to neophodno. Da, jesam se razgnevio, ali zbog te dosadne priče:"Religija ovo, religija ono...". Pored nekih vernika na Poukama, Đape Neznalica Stojadinović iz Ateista Srbije skoro mu dođe pa nepristrasan, iako je on merna jedinica za neznanje i bezobrazluk.  Msm, ok. Ali je važno da svoje tvrdnje potkrepiš. Što se svega ostaloga tiče, ok. Praštaj i ti, ali nadam se da razumeš koliko su mi se te priče "religija ovo, ono..." popele na glavu. 

Верујем, зато сам и негде раније говорио оно о томе како је комуникација на форуму незгодна, јер не само што се не видимо и не чујемо, него и не знамо ко је у каквом расположењу, како је провео дан или из каквог окружења долази. Ја сам се, на пример, давно навикао на то да су православни хришћани просвећенији део друштва, јер сам на такве људе наилазио. А онда се некако одједном све преокренуло, нарочито са ширењем интернета, па наилазим на другу страну медаље и признајем да ме то често љути јер почињем да увиђам да је то заправо већина. Оно је, на пример, (за религију) био мој одговор Рапсоди, помало и лично упућен и у праву си да је нетачан. Тачније, делимично је тачан јер се не може рећи да је у неком историјском периоду "религија" нешто тврдила, ако у исто време права наука није ни постојала, а тадашњи образовани људи су веровали у неке нетачности које из данашње перспективе делују чак и као будалаштине. А у ствари нису будалаштине, будалаштине су само данас јер са једне стране имамо њих, а са друге откривене ствари и чињенице. Оно је био мој осврт на то како је религија константна, а наука се мења, што је у смислу ТЕ помало и бесмислено јер се религија не бави теоријама из области природних наука.

Далеко од тога да критикујем религију. Ја критикујем оно што неуки људи у име религије прогласе за религијска начела, а да то нису. И искрено, бојим се да неко не учини нешто слично у име православља, да као религијско начело постави однос верника према ТЕ. Сам си дао леп пример Августина који је дане стварања сматрао епохама. Погледај како је то диван пример просвећеног размишљања! У то време Августин није могао знати ништа о геолошкој прошлости Земље, а опет му је дух Писма био толико близак да га не тумачи дословно. Док га неки тумаче дословно и данас, када постоје докази.

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Дидим рече

Оно је, на пример, (за религију) био мој одговор Рапсоди, помало и лично упућен и у праву си да је нетачан.

Ocigledno je da i nije pisan sa namerom da bude tacan. Sto ne znaci da nije tacno da religija nije tvrdila da je pakao sumpor, krckanje u loncima i sl. :P

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

пре 12 часа, cloudking рече

Kako ne kapiras da negativne mutacije iako ceste nisu opasne jer pogadjaju jedinku. Ti zamisljas negativnu mutaciju koja opstaje generacijama u nekoj vrsti i cini je degenerisanom? 

То ти није сасвим тачно. Постоје негативне мутације које се преносе кроз генерације и дођу до изражаја само повремено.

пре 12 часа, cloudking рече

Mutacije same po sebi nisu ni pozitivne ni negativne i zapravo ih zabole cose za to kakva im mi imena dajemo...

Није баш тако. Мутације које помажу опстанак организма су позитивне, оне које ометају опстанак су негативне. Нпр. ако се животиња роди без ногу због мутација онда је то очигледно "негативно" за њен опстанак. Није у питању нека наша "произвољна" класификација "шта нам се свиђа", него функција.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 45 минута, Grizzly Adams рече

Није баш тако. Мутације које помажу опстанак организма су позитивне, оне које ометају опстанак су негативне. Нпр. ако се животиња роди без ногу због мутација онда је то очигледно "негативно" за њен опстанак. Није у питању нека наша "произвољна" класификација "шта нам се свиђа", него функција.

Хм, за тренутак сам помислио "тако је", а онда се сетих нпр. змија или делфина. Змије су имале ноге (предње и задње) али као и гуштери који се крећу и телом и удовима, још су се изразитије кретале телом да су им ноге само сметале и код кретања и код завлачења у уске просторе. Код делфина мислим да се и даље понекад догоде мутације да се окоти делфинче са задњим ногама и такви не преживе јер их омета у пливању. И код једних и код других и даље постоје сви сачувани гени за формирање ногу, али се током развоја ембриона онај ген који треба да "активира" те гене не укључи јер је неком мутацијом у прошлости он остао неактиван. Код њих је рађање без ногу била "позитивна" мутација.

Мада нисам сигуран да ли сам добро разумео шта си хтео да кажеш?

На пример, има онај случај оног дечака у Кини са плавим очима који у мраку види боље од мачке. У нормалним условима, ово је "негативна" мутација јер дечаку смета светлост, изазива му главобоље, не види добро и омета га у дневним активностима. Али да замислимо да се догодила нека катаклизма и да људска раса мора да живи у ходницима под земљом, то би му била "позитивна" мутација јер би тамо функционисао боље од осталих.

Подели на овим сајтовима

Па ово на пример је једна мутација која се преноси кроз генерације у одређеним деловима света и није уопште "корисна" кад се манифестује код некога:

https://en.wikipedia.org/wiki/Sickle-cell_disease

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Grizzly Adams рече

Па ово на пример је једна мутација која се преноси кроз генерације у одређеним деловима света и није уопште "корисна" кад се манифестује код некога:

https://en.wikipedia.org/wiki/Sickle-cell_disease

Па та мутација је фантастичан пример природне селекције и и те како је била корисна за оно што природна селекција јесте... преживљавање прилагођених (на маларију у овом случају). То како ми на мутацију гледамо природу савршено не занима. :)

Подели на овим сајтовима

Извини, али мислим да машиш поенту школства. Улога школе је да младог човека упозна са досадашњим знањем човечанства, да у том смислу не уђе у свет одраслих слепљи него што треба.
Ја не знам да ли разумеш, и унапред се извињавам што се овако обраћам, да је биологија наука о животу и да се из њеног градива деца уче ономе што се доказано зна. Не учи се шта о саставу ћелије пише у Библији, а шта у Курану, него се учи оно што може микроскопом да се види и научно докаже. Теорија развоја живота је део биологије, настанка живота биологије и хемије (можда и физике) и ту нема лажи, не зна се како је настао живот. Али еволуција већ постојећих животних облика је проучена и доказана и то се учи, тј. учи се оно што се зна. И ја не знам да ли су хришћански и муслимански противници ТЕ (теорије еволуције) уопште завршили основну и средњу школу и да ли се уопште сећају колико се то часова учи из биологије? Ја се игром случаја сећам и ради се о нечему што је 0,0001% градива, јер то није нешто чиме се баве деца. Деца уче састав ћелије, класификацију живог света и у вишим разредима људску анатомију. Одакле та мистификација да професори биологије деци 100% времена објашњавају мистичан начин живота? Људи, оно су лекције о митохондријама, ДНК, фотосинтези, гљивама и спорама, системима органа, какве еволуције?
Уосталом, ено веронауке. И то је наука. Научна је чињеница да у Библији пише да је Бог створио свемир и живи свет за 6 дана и тачно је описано којим редоследом је стварао животиње до човека. Не видим заиста сврху те инквизиторске потребе да се петља у све живо. Замислите да су биолози тако агресивни и да траже да се измени текст Библије као ненаучна будалаштина? ne_shvata

Лепо си ти то покушао да спинујеш.
Није исто. Јер школа треба да учи о Животу, а Бог је Живот. И онда долазимо до ситуације да је веронаука необавезна, дакле твоје дете не мора да се упознаје са правим начином постанка, АЛИ ВИДИ САДА, БИОЛОГИЈА И НЕГИРАЊЕ БОЖИЈЕГ ПОСТОЈАЊА МОРА ДА СЕ УЧИ И ОДГОВАРА ЈЕ ЛИ ТАКО? Дакле моје дете мора сутра да каже јесте ја сам насто/ла од мајмуна. Јер основна школа је обавезна. Дакле да бисте били члан данашњег друштва морате да одговарате како сте ви један наследник мајмуна и да окрећете очима док изговарате те мајмунске тезе. И то јадно дете које је заиста научено да верује како је настало од мајмуна, делимично и јесте у праву. Настало је директно од мајмуна који је тако васпитао.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Подели на овим сајтовима

On 08/05/2017 at 1:15, kordun рече

a nizovi nukleotida nisu informacije,jel moguce da si toliko formalan, unistice te taj advokatski zanat, ko borg stalno pises ovo je irelevantno, ono je irelevantno hahha....

Nisu po nekim definicijama "informacije"... recimo, ama baš ništa u organizmu ne koristi DNK na način na koji mi koristimo informacije.

Zato je tvoje pitanje i neprecizno... i ima gomilu tačnih odgovora... organizam koristi informacije iz DNK, ćelije koriste informacije iz DNK, ribozomi koriste informacije iz DNK, naučnici koriste informacije iz DNK, računari koriste učitane informacije iz DNK, itd.

Nema to veze sa advokaturom, već sam u razgovorima sa kreacionistima naučio da volite da se frljate sa pojmovima, pa nekada tražim preciznost...

Ako želiš da se postavljaš kao profesor genetike i propituješ ljude da bi pokazao da oni navodno manje znaju od tebe, onda bar postavi pitanja profesorski, a ne kao traktorista...

Подели на овим сајтовима

пре 12 часа, Grizzly Adams рече

Oblačić je upravo i napisao da mutacije nisu same po sebi negativne i pozitivne, već po tome kako utiču na opstanak organizma... i zapravo si dao super primer sa srpastom anemijom koja je nekad pozitivna, a nekad negativna mutacija... zavisno od malarije.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...