Jump to content

Dosta više stog Darvila

Препоручена порука

пре 23 часа, Дидим рече

Мој професор математичке анализе је на првом предавању, када је кренуо од 5 аксиома, рекао да је у математици све прецизно дефинисано осим основних појмова.

Ali se ti osnovni pojmovi svejedno koriste u matematici.

пре 23 часа, Дидим рече

као што не постоји ни дефиниција бројева

Zapravo postoje. I ima ih više. 

Подели на овим сајтовима

пре 42 минута, Ivan Marković рече

Na žalost nije. Kod pravila implikacije, jedino sledi da iz istinite pretpostavke ne sledi lažan zaključak. Obrnuto je moguće. Iz lažne premise je moguće da sledi istiniti zaključak. Vi ovde branite nauku, a ova banalnost se uči u prvom razredu srednje škole iz matematičke logike. 

Ja im to dao pre nekoliko meseci, plus Lakatoša i Fajerabenda, a Avokado mi rekao da on čita knjige ljudi u čiji ukus ima više poverenja. :ani_biggrin:

Tako je. U međuvremenu pogledao predavanja o Kunu, Lakatošu i Fajerbendu jednog profesora filozofije nauke u kojeg imam poverenja i potvrdio svoje uverenje tezu da ih zloupotrebljavaš u cilju promovisanja svojih iracionalnih (kvazi-verskih) stavova. :ani_biggrin:

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 23 часа, Дидим рече

као што не постоји ни дефиниција бројева или тачке,

Zapravo postoje. I ima ih više. Iako je ovde reč o kardinalnim brojevima, mi u svakodnevnom životu, pa i matematici, pod njima obično podrazumevamo sve brojeve, ne računajući tipove poretka. 

http://mathworld.wolfram.com/CardinalNumber.html

Evo jedne na primer: Brojevi su različiti nivoi apstrakcija preslikavanja između dva skupa takvih da se svakom pojedinom elementu prvog skupa može dodeliti tačno jedan elemenat drugog i vice versa. Kardinalni brojevi su dvostruke apstrakcije koje apstrahuju kvalitet elementa skupa i poredak elemenata, dok ordinalni brojevi apstrahuju samo kvalitet, ne i poredak.

Za tačku: Tačka je objekat sa nula dimenzija. 

Dakle, definicije osnovnih pojmova postoje, ali se ne uvode, jer bi u suprotnom matematika otišla u beskonačni regres (rečeno prostački-u p.m.). 

Što se tiče Boga, njega je nemoguće definisati, jer ne postoji na način na koji postoji tvorevina, to jest, On nad-postoji. Tu radi apofatika.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Рапсоди рече

Е баш нађе илустративну парадигму мудрости. Женче феминишче :ani_biggrin:, опасна Ксантипа... макљала Сократа ко вола у купусу .:ani_biggrin: изе. ти такву мудрост..:ani_biggrin:

Они који су стварно мудри, само се смешкају ....:)

Настрану шала, да не набрајам те по теби немудре анти-дарвиловце.

Među potpisnicima inicijative između ostalog su: doktor istorijskih nauka Veselin Đuretić, doktor medicisnkih nauka Nevenka Rončević, magistar hemijskih nauka Mihailo Ršumović, doktor tehničkih nauka Nikola Babin, diplomirani inženjer geologije Dušan Tošić, profesor biologije Vesna Manasijević, etnolog Mihal Gombar, advokat Dejan Kovačević, akademski vajar Miodrag Živković, akademski slikar Miodrag Jelić, doktori teoloških nauka Dragan Milin i Dimtrije Kalezić...

И наравно Мирољуб Петровић(Бато)

И све оне немудре, почев од Џентрија....и осталих (погледати теме оца Горана )

Mala ispavka, Miroljub nije dao potpis, ali bi trebalo da se pridruzi ovoj ekipi i da ga konacno opravoslavimo, jer je potreban narodu.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Avocado рече

U međuvremenu pogledao predavanja o Kunu, Lakatošu i Fajerbandu jednog profesora filozofije nauke u kojeg imam poverenja i potvrdio svoje uverenje tezu da ih zloupotrebljavaš u cilju promovisanja svojih iracionalnih (kvazi-verskih) stavova. :ani_biggrin:

Moraš da čitaš. Jer svako predavanje je interpretacija.

пре 1 минут, Avocado рече

potvrdio svoje uverenje

Ništa ti nisi potvrdio

пре 2 минута, Avocado рече

da ih zloupotrebljavaš u cilju promovisanja svojih iracionalnih (kvazi-verskih) stavova. :ani_biggrin:

I to na osnovu slušanja predavanja. Da  li su moji stavovi iracionalni ili kvazi verski, nisi čak ni u povoljnoj epistemičkoj poziciji da o tome donosiš sud. Čak nisi uspeo ni da shvatiš koji su moji stavovi, jer po ovom pitanju ljude deliš na one koji prihvataju nauku i "kreacioniste". A to je potpuno manihejska i pogrešna podela.

Подели на овим сајтовима

Za početak trubljenje o istorijskim primerima u kojima su neke teorije i dalje održavane na snazi uprkos anomalijama je prilično besmisleno u odnosu na teoriju evolucije za koju nisi kadar da navedeš ni jednu anomaliju.

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Ivan Marković рече

Moraš da čitaš. Jer svako predavanje je interpretacija.

Ništa ti nisi potvrdio

I to na osnovu slušanja predavanja. Da  li su moji stavovi iracionalni ili kvazi verski, nisi čak ni u povoljnoj epistemičkoj poziciji da o tome donosiš sud. Čak nisi uspeo ni da shvatiš koji su moji stavovi, jer po ovom pitanju ljude deliš na one koji prihvataju nauku i "kreacioniste". A to je potpuno manihejska i pogrešna podela.

Vidiš da ti nisi uspeo da shvatiš koji su moji stavovi, jer pored onih koji prihvataju nauku i kreacionista smatram da postoje i ljudi koji pokušavaju da relativizuju domete, pouzdanost i efikasnost nauke onda kada im se određeni zaključci nauke ne dopadaju (iako nemaju predlog alternative) i ti baš super upadaš u tu grupu...

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Avocado рече

Za početak trubljenje o istorijskim primerima u kojima su neke teorije i dalje održavane na snazi uprkos anomalijama je prilično besmisleno u odnosu na teoriju evolucije za koju nisi kadar da navedeš ni jednu anomaliju.

Naveo gomilu. A onda je sajt srušen, i sve što sam napisao izbrisano. Prema nečijoj primedbi ovde, to je bio najteži kraš sajta od kad postoji. A onda su ga, gle čuda, oporavili taman do negde one naše diskusije, koja se, eto, nije mogla oporaviti. Uopšte mi ne pada napamet da se ponavljam. Na ovom forumu neću više voditi diskusije o tome. Preseliću je u akademske krugove, gde im je i mesto.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Ivan Marković рече

Naveo gomilu.

Nisi ni jednu.

Цитат

A onda je sajt srušen, i sve što sam napisao izbrisano. Prema nečijoj primedbi ovde, to je bio najteži kraš sajta od kad postoji. A onda su ga, gle čuda, oporavili taman do negde one naše diskusije, koja se, eto, nije mogla oporaviti.

Laminati 100%. 

Meni takođe bi žao što je nestalo mojih par poslednjih odgovora.

Цитат

Uopšte mi ne pada napamet da se ponavljam. Na ovom forumu neću više voditi diskusije o tome. Preseliću je u akademske krugove, gde im je i mesto.

Good luck with that.

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Ivan Marković рече

I da ne zaboravim. Kada kažeš:"Religija nešto tvrdi", moraš da navedeš saborski kanon koji istu tvrdnju uvodi ka dogmu. Koliko ja znam, ni jedan sabor nije dogmatizovao bukvalističko tumačenje Šestodneva. Sve što nije dogmatozovano, kroz saborske kanone (vas ili pomesnih sabora) podložno je tumačenjima. 

Dakle, ili si neznalica ili klevetnik. U oba slučaja treba da prestaneš da se oglašavaš na ovu temu. Ako si neznalica, kreni da učiš. Ako si klevetnik, ima da te prijavim administraciji, jer je to kršenje pravila Foruma.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...