Jump to content

Препоручена порука

пре 9 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Care moj I svetlost moja.

Imao bi pitanje Da li rukopolozenom svesteniku ukoliko ispoveda pogresno ucenje ostaje u domenu da u tom ucenju ne moze dati blagodat jer je opste nema u takvom ucenju ali mu nesmetano ostaju ostala svestenicka blagodatna ispovedanja u svoj punoci jer ne postoji mogucnost da se u tim blagodatnim ucenjima ikada odstrani blagodat kakav god da je primalac.

Dakle tajna svestenstva?

Јерес убија човека. Но, не одједанпут. Како рече Василије Велики, благодат и прејемство се губе постепено у расколника. Објаснио сам да 2вас7 и тру95 ту логику примењују на јеретике. Зато су поделили јеретике по категоријама. 

Погрешна вера неће упропастити сакрамент. Нпр. ја и о. Сава исповедамо супротне вере. Већи степен супростављености се не може замислити: Ја кажем црно, он бело и обратно. Но, кад ја одем на КиМ, даће ми да саслужујем, као што ћу их и ја радо угостити овде, у Риму. Дакле, наше погрешне вере неће наудити сакраменту, а како још увек Агиоритово учење није званично осуђено као јерес, ми не можемо да прекинемо евхаристијско општење. Калист Вер предлаже цариграђанима да се формално уклони тај злосрећни орос јер је супротан васељенским саборима. Да ли ће и када то бити урађено, остаје да се види. Ја сам баш пре неки дан написао мом митрополиту Генадију (пошто је он члан цг. синода) да би могао да поради на укидању тог ороса. Но, опстанак тог ороса је везан за трговину. Ту се иживљава са оним што се добија заузврат. И опет се враћа у игру сукоб Москве и Фанара. Фанар инсистира на божанском пореклу првенства, као и католици, па се измишља прича о Андреју, Петровом брату који би основао Цг столицу. И како су браћа, они су једнаки, мада је Петар малкице већи, јер старији. Међутим, то је у супротности са васељенским канонима који су регулисали питање првенства, а оно је било везано за војну и политичку моћ једног града. Рим није прихватао такву интерпретацију порекла првенства од Источних, а сада сам ЦГ не прихвата сопствену интерпретацију јер би Москва по тој логици хтела да буде Трећи Рим. Ми смо једна весела дружина... 

Дакле, свештенство и прејемство остају, без обзира на међусобне анатеме које важе на људском нивоу, али не и на божанском. 

Ако сам добро разумео око исповести(едања), и јеретик може да буде духовник православцу. Јер Дух дише где хоће, а имамо безброј примера. Нашој св. Јелени је францисканац био духовник. 

Подели на овим сајтовима

• Одговори 1k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

I na kraju da li punoca evharistije zavisi iskljucivo ako postoji I samo jedno puno I blagodatno ucenje I hiljade ili milijarde besblagodatnih koje ne iskljucuju tu jednu blagodatnu I podizu je kao evharistiju?

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 31 минута, Zoran Đurović рече

Ипак је ваш Ава свет човек! Каже НЕОКЕСАРИЈСКИ САБОР, кан. 4: Ако неко пожели да спава са неком женом, па му се намера не оствари, јасно је да га је благодат спречила. Тако се мени није дало да се огрешим за празник, јер он овде беше пре 13 дана!:)) Дакле, нема ништа од артемитске казне од 7 дана на води... :D

То је канон који сам добро упамтио, и почео сам више да се нервирам на ту благодат! Нека спречава мало и друге, не мора само мене и @Ivan Marković-a! :D Остадосмо за бруку, а негираће после да смо били Срби, јер ко виде Србина а да није заводник и авантуриста?  

Eh, ne, moje zavodništvo i avanturizam se završiše petnaestoga maja 2012, kad upoznah moju ženu. A pre toga je blagodat znala da se tu i tamo umeša.

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Ivan Marković рече

Eh, ne, moje zavodništvo i avanturizam se završiše petnaestoga maja 2012, kad upoznah moju ženu. A pre toga je blagodat znala da se tu i tamo umeša.

Pa da imao si uspešna poslušanja i blagodat je delovala.

Подели на овим сајтовима

пре 22 минута, Zoran Đurović рече

и јеретик може да буде духовник православцу

Оп ша, могућа саблазан! Кисели купус са димљеним шараном, једва дишем. Ово што си ми метнуо пред очи, дође као три круга трчања око школе. Покушаћу да превазиђем саблазан. Духовник је само Један, Дух Свети, остали су углавном трубе. Магаре ће проговорити на корист човеку, ако то Бог хоће. Ипак има и она " изузетак потврђује правило". Верујем да твоје речи нису позив на окретање ка јеретицима, већ позив да се изађе из ускогрудости, задртости, и незнања. Ето, мени доста.

Подели на овим сајтовима

пре 19 минута, елТорнеро рече

Оп ша, могућа саблазан! Кисели купус са димљеним шараном, једва дишем. Ово што си ми метнуо пред очи, дође као три круга трчања око школе. Покушаћу да превазиђем саблазан. Духовник је само Један, Дух Свети, остали су углавном трубе. Магаре ће проговорити на корист човеку, ако то Бог хоће. Ипак има и она " изузетак потврђује правило". Верујем да твоје речи нису позив на окретање ка јеретицима, већ позив да се изађе из ускогрудости, задртости, и незнања. Ето, мени доста.

:dobro:

Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, елТорнеро рече

Верујем да твоје речи нису позив на окретање ка јеретицима, већ позив да се изађе из ускогрудости, задртости, и незнања. Ето, мени доста.

Па то и јесте порука. Ја једноме рекох да чак и артемит може да му буде духовник, јер је тај био кљусе код Артемија 30 година, али да се причешћује код нас. Кад му артемит забрани причешће код нас, да га напусти. То се и десило, јер је та фукара од Артемија огласила да народ не прима српске попове. Видиш, многи православци иду код католичких духовника, али им ови никада нису рекли да се не причешћују у ПЦ. Ја сам пријатељ са једним католичким духовником код кога иде један наш чувени фудбалер да се исповеда, као што је ишао и један православни поп (тек скоро ми је казао за тог попа, јер је погинуо, не духовно него овако, а сада тај католик сматра овог за свеца). И тај духовник је сјајан, одличан теолог, паметан човек, а вулгаран као ја и вл. Атанасије.

Францисканце су на наш терен довели Јелена и Драгутин, а обоје их имамо у календару. Молили папу Николу да им пошаље те мисионаре да обраћају на хришћанство богомиле (Данилов извештај који је потврђен писмима која постоје у папским регестрима). Али је Јелена једнако даровала католике и православце а у молитвама се препоручивала и једнима и другима, само што су јој духовници били францисканци. И имамо мошти од ње. неће бити да ствар функционише како ти, у детињастој вери замишљаш, да и преко магараца говори Дух. Када бих ти дао да прочиташ неке католичке ауторе, а да не знаш да су они, ти би рекао да је Пајсије или Силуан у питању. Дакле, ми мало треба да оладимо од тог ригоризма који је оправдан католичком агресивном политиком или идејом унијатства. Тога сада само у траговима постоји, а званична политика је другачија.   

Подели на овим сајтовима

Avo, ja bi to vako rekla - ima pravoslavca koji misle da su pravoslavci, a veci su katolici od katolika, dok ima katolika koji se katolicima zovu a vecma su pravoslavci od rodjenog pravoslavca.

Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Јелена011 рече

Avo, ja bi to vako rekla - ima pravoslavca koji misle da su pravoslavci, a veci su katolici od katolika, dok ima katolika koji se katolicima zovu a vecma su pravoslavci od rodjenog pravoslavca.

Avo odgovori mi, da li mi kao pravoslavna Crkva smemo da negiramo da imamo pravoslavne sakramente u rimokatoličkoj Crkvi i ako ih imamo jer su vecnoblagodatni da li je naša dužnost da rimokatoličku Crkvu zovemo pravom Crkvom jer se u njoj vrse neskrnavljene prave i istinske Hristove blagodati?

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Јелена011 рече

Једно велико АМЕН!

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Volim_Sina_Bozjeg рече

Avo odgovori mi, da li mi kao pravoslavna Crkva smemo da negiramo da imamo pravoslavne sakramente u rimokatoličkoj Crkvi i ako ih imamo jer su vecnoblagodatni da li je naša dužnost da rimokatoličku Crkvu zovemo pravom Crkvom jer se u njoj vrse neskrnavljene prave i istinske Hristove blagodati?

да ли ћемо их звати православним или католичким и обрнуто у наше 2 цркве, они су једни. Руси су напокон увели забрану да се католици називају јеретицима. 

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Zoran Đurović рече

И имамо мошти од ње. неће бити да ствар функционише како ти, у детињастој вери замишљаш, да и преко магараца говори Дух.

Слажем се, поменуо сам магаре да би потврдио истинитост приче из Писма. Знам из личног искуства, својевремено сам пошао код једног чувеног духовника, пред самим манастиром сретнем сељака који ме заустави и каже све оно што би ми рекао и духовник. То ми се или слично томе више пута дешавало. Нагласак стављам на наше поверење у тражењу одговора, јер доброг одговора без Бога нема. А о другоме што говориш мало знам, чак везано и за нашу веру и прилике.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Zoran Đurović рече

да ли ћемо их звати православним или католичким и обрнуто у наше 2 цркве, они су једни. Руси су напокон увели забрану да се католици називају јеретицима. 

Mislim realno dok god se negde vrše neoskrnavljene istinske blagodati Hristove onda mi to moramo nazivati zvaničnom i Istinskom Crkvom jer ta blagodat nije izgubila svojstva jer se nje niko nije odrekao.

Da li razumeš o kojoj vrsti obaveze govorim?

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Mislim realno dok god se negde vrše neoskrnavljene istinske blagodati Hristove onda mi to moramo nazivati zvaničnom i Istinskom Crkvom jer ta blagodat nije izgubila svojstva jer se nje niko nije odrekao.

Da li razumeš o kojoj vrsti obaveze govorim?

Da budem jasniji blagodat moraš priznati i artemiju ali će on na kraju opet ostati sam utoliko možeš jedino razlikovati istinskog jeretika od onih drugih koji još uvek lutaju ali su još dobrano naši.

Nemam ja šta da odbacujem blagodat jeretiku ako je on drži ali oni obično odbace toliko toga da budu istinske duhovne golje takozvani jeretici a da im pri tom sam nisi oduzeo nijednu blagodat niti imaš to pravo niti je to moguće.

Подели на овим сајтовима

пре 23 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Јасно да смемо. Ево ја на пример. Негирам им сакраменте. Да није тако, ја бих се код њих причешћивао.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...