Jump to content

Свети Грација и Злославни Ава Римски, Зоран Ђуровић

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 1 минут, Vedran рече

Могао си експресно у Царство, онако новокрштен. ;)

А овако ћеш морати уз помоћ љубави и принципа да узрасташ у Царство.

Krstis se , ....i pravo u rat,....na boljno polje....pa, sta ti bog da'......:)))

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Vedran рече

Најзанимљивије од свега је твоје оправдање за твоју хулу на коју сам реаговао. У суштини оно се своди на то да је проблем у мени. Зашто? Зато што сам приметио твоју хулу за коју је твоје објашњење следеће: "Други су хулили, а ти ниси видео, а сад мени ту спочитаваш". Значи проблем је у мени зато што ти имаш право да хулиш јер и други тако раде. ОК.

потпис:

Слепи Тоша

Najzanimljivije od svega  je tvoje foliranje i kako si moje pitanje protumačio kao hulu a nečiji odgovor previđaš kao da si sleplji od Filipa Višnjića da ti i taj tvoj slepi Toša pozavidi na oblevidevosti.Krajnje nevešto.Direktor kosmosa da ti pozavidi na spinologiji.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Bokisd рече

Nije bas tako jednostavno, na prvi pogled. Sta ako postoji tamo kod njih neki koji se duhovno podvizava na prilican nacin, asketa, poziva na pokajanje i molitvu, milosrdan i blag ,  poseduje sve te hriscanske vrline i jos zamisli , da se ocuva takvome telo posle smrti,....kako cemo dokazati da nema svetiteljstva kod tih artemita sa pozicija da su svetitelji i van crkve?

Опет Ви са тим подвизима. Овамо саблажњава, цепа Тело али се подвизава?! Да је прошло триста година па да кажемо да неки подвижник у марковита може у Царство али сада док им, макар и ја сам, причам о Истини а они је одбацују - не може. Мада, како ми је поменути Ориген близак, не смем искључити да ће се спасити јер ипак Дух дише где хоће и небројено пута нам је показао да наша логика ту не игра никакву улогу.

Неко је рекао, парафразирам, да не зна да ли ће се Инудуси спасити без Цркве али змам да се ја нећу спасити ван ње. Мени је неко проповедао, дакле, није да ми није речемо и то ме обавезује. Индусу нико није рекао за Христа, како да му судимо за незнање такве врсте? Вероватно за њега постоји други аршин. И, наравно, само будали може делује да Гопоспод лоше суди или да има двоструке аршине.

Јасно је да оно дете које водају од Барајева до Љуљака нема везе са тим као онај који злоупотрбљава то дете. За шта да се то дете каје? Зато, у контексту данашњице, о. Зоран осуђује јересијархе. Они су носиоци прелести. Не покају ли се - ћао, здраво!

,,Формалисти, завршићете у формалину!"
                                             Блажени Леон Нови Професионалац

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, kopitar рече

Ti stvarno ne kužiš , duh nije isti. I ako je Arterije defakto u Crkvi pa čak i da je veliki asketa , ništa mu ne vrijedi. Jer je povjerovao Laži. A što se tiče kurije nađi mi nekog sličnog Artemiju.

Бивши Артемије је постао управо оно што замера католицима. Претворио се у своје непријатеље које је, углавном, испројектовао у својој глави.

Оптужује за папизам папу а папа није толики паписта каквим га Марко представља и у каквог се паписту Maрко претворио. Жао ми је што ово већина читалаца неће бити у стању да схвати.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Леон Професионалац рече

Жао ми је што ово већина читалаца неће бити у стању да схвати.

Мени је још више жао што он сам то не схвата.

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Кратос рече

A da li je Božija sloboda i svemogućnost narušena ako On ne može da greši?Nije li onda greška  i granica Božije slobode koju čovek mesto njega može da pređe dok je on pak ste strane ograničen?Nametnulo mi se to pitanje pošto ljudsku slobodu pravdate greškom pa me sad zanima čime ćete Božiju?

Апсолутни и савршени Бог не греши не зато што му нешто не да да погреши већ зато што је Бог. Зато Вам питање није на месту јер превиђате такве ствари.

Прецизније, Ваше питање је једнако оном да ли Бог може да не може. Па кад кажем да не може а Ви кажете да сам рекао да Бог не може.

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, Леон Професионалац рече

Опет Ви са тим подвизима. Овамо саблажњава, цепа Тело али се подвизава?! Да је прошло триста година па да кажемо да неки подвижник у марковита може у Царство али сада док им, макар и ја сам, причам о Истини а они је одбацују - не може. Мада, како ми је поменути Ориген близак, не смем искључити да ће се спасити јер ипак Дух дише где хоће и небројено пута нам је показао да наша логика ту не игра никакву улогу.

Неко је рекао, парафразирам, да не зна да ли ће се Инудуси спасити без Цркве али змам да се ја нећу спасити ван ње. Мени је неко проповедао, дакле, није да ми није речемо и то ме обавезује. Индусу нико није рекао за Христа, како да му судимо за незнање такве врсте? Вероватно за њега постоји други аршин. И, наравно, само будали може делује да Гопоспод лоше суди или да има двоструке аршине.

Јасно је да оно дете које водају од Барајева до Љуљака нема везе са тим као онај који злоупотрбљава то дете. За шта да се то дете каје? Зато, у контексту данашњице, о. Зоран осуђује јересијархе. Они су носиоци прелести. Не покају ли се - ћао, здраво!

Stoji ovo, da treba praviti razliku oko stepena gresaka i nacina na koji je nastao raskol i kasnijeg gledanja na taj isti raskol.

Ali, opet, stoji i da ce posle trista godina biti van crkve i da SPC nece imati opstenje sa njima i nece im priznavati  tajne i blagodat.

Mislim, da je tu problem. Ne bi trebalo da se priznaje nikakvo osvecenje i svetiteljstvo kod njih, koji su van crkve.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Vedran рече

Да! Ја мислим да човек може да буде у стању да је и даље увређен, а да је ипак некоме опростио. Јер некада бол дуго траје и тешко се зацељује. Кад би могли то да искључимо на прекидач били би роботи а не људи. Исто тако мислим да ако неко некога не жели опет да види јер је много од њега пропатио, не значи нужно да му није опростио. Просто треба то Богу предати. Не желети му зло, не радити му зло, и клонити се таквога јер са неким људима није могуће остварити нормалан међуљудски однос, ако та особа не жели такав однос. 

Aко Ви и ја послујемо и ја Вас преварим па замолим за опроштај, Ви ћете ми опростити? Хоћете.

А да ли ћете опет пословати са мном? Тешко да хоћете или хоћете али с опрезом, свакако неће бити пријатељства. Питање које се поставља је да ли сте ми заиста опростили ако памтите тј. злопамтите макар и да бисте се заштитили од мог зла. Нисам сигуран да ли сам опростио ако сам и даље увређен и сећам се бола који ми је неко нанео. Чак мислим да ако останем увређен или памтим да нисам опростио уистину. Јако тешко питање.

,,Спуштавах се ја на ваше уже, умало се уже не претрже, од тада смо вишњи пријатељи -  у главу ми памет ућерасте" - испалили сте ме једном, нећете више. :-) 

Мало наглас размишљам док прислушкујем ваш разговор. ;-) 

(Како исцрпљује када се све овде чита и прати. Jeдна тема са Бокситом и Вама односно са о. Зораном, сад Парадоксологија и Ви о овом питању - све сјајно, то је Црква и зато се неке ствари не могу набифлати за дан и унети лекцијашки у главу.)

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Vedran рече

Лепо речено.

Хвала Вам, значи, тим пре што је од Вас.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Vedran рече

Бог је све премудро уредио. Ово је ваљда зато да нас научи памети, да не помислимо случајно да ми имамо суд и тапије на Царство. 

За мене је ствар овде врло проста:
 "Суд је Божији и суд Његов је праведан" Амин.  

Да, од друге стране на овој теми заправо само то тврдим. Управо то што сте написали.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Кратос рече

A papa veruje istini?Isti je duh Artemija i duh papstva,duh raskolništva sem što Aritmije nije bar jeretik te ne veruje u laž za razliku od nazabludivog zamenika.Tako da u tom smislu Aritmije pak u odnosu na katolike ima prednost.

Доказали смо већ да је Марко И JEPETИК (значи и расколник и јеретик).

Замолите о. Зорана ако има времена да Вам тај моменат појасни. 

И да, погрешили смо што га нисмо осудили и за јерес већ само за раскол. Не измишљам.

Показао сам у неком од вечерашњих коментара зашто он нема предност већ да је дубље зглајзнуо него што се то на први поглед чини.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Леон Професионалац рече

Нисам сигуран да ли сам опростио ако сам и даље увређен и сећам се бола који ми је неко нанео.

О томе сам и ја размишљао док сам оно писао. Моје је мишљење да је сваки наш опроштај "фаличан" у односу на онај једини истински, а то је Божији опроштај. Уосталом, да није тако, да је наш опроштај довољан, зашто би се ми молили за нашег увредитеља "опрости му Боже". Ако смо му ми опростили шта има Бог да му прашта? Али не, потребан му је и Божији опроштај, јер вређајући нас повредио је и њега, нашег Оца који нас воли. 

Поставља се питање, дакле, не да ли је наш опроштај "прави" него у којој мери је "фаличан". Ја мислим да идеални опроштај значи и нестанак тога бола, и престанак памћења увреде, потпуно брисање. У којој мери је то могуће у овоме животу упитно је, јер неке ствари се памте, за наук, да се не понове исте грешке. Зависи наравно и од озбиљности учињеног зла према нама. Зато је за мене кључна мера не оно да ли имам памћење увреде, или бол од увреде, него да ли имам ЗЛОпамћење увреде (жељу да узвратим истом или сличном мером). 

Ми се молимо Господу да се не сети грехова наших. Шта то значи? Да их заборави, избрише, итд. Ја се надам, да ће Господ и нама дати тај дар, да се не сећамо грехова који су према нама учињени. Али мислим да се у томе узраста све до Царства Небеског. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Vedran рече

Да ли ти мислиш да човек зависно од тога у "коме је духу" чини ствари које чини. Питам, зато што ми из твојих тврдњи није јасно где се ту денула слобода човека? Да ли он то чини само зато што је "у духу" па зависно од "духа" чини, или је он и даље човек са слободом?

Да, да. Сјајно сте написали.

Сходно томе испада да је дух који је био на Арију приликом рукоположења дефектан. Е, не! Он је добио Духа али је слободнон вољом одабрао нешто друго.

Покушавам пластично да му објасним, не знам да ли успевам.

Подели на овим сајтовима

пре 58 минута, Bokisd рече

Necu da pametujem u principu skoro se slazem sa vama, narocito u vezi ovoga za talibancice, koji postoji u svakom coveku i vreba priliku da se pojavi.

Да, само што сам ја тог мог талибана тукао намртво.

И нема га више, не постоји.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Леон Професионалац рече

Сходно томе испада да је дух који је био на Арију приликом рукоположења дефектан. Е, не! Он је добио Духа али је слободнон вољом одабрао нешто друго.

То је оно што је о. Зоран назвао тридентинским католицизмом чини ми се у некој претходној поруци.

По таквој логици би и спасење морало да се изврши својеврсним насиљем над човеком. Ово има далекосежне богословске импликације. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...