Jump to content

Свети Грација и Злославни Ава Римски, Зоран Ђуровић

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 14 минута, МилошБГ рече

Мене занима следеће...шта  је спасење као цркве? Ми смо сви део цркве, али не спасавамо се на тај начин него појединачно, зар не?

Ако правимо паралелу, дакле да за нас КЦ није како да кажем права црква у том погледу, јер је наш Символ вере по том питању врло јасан, да ли то значи да се ни главешине КЦ или клир или врх не може спасити том истом логиком, као што Јерарси по теби Артемита не могу? 

Дакле не причам о простом народу, мирјанима или сл.

Posebno ako se uzme u obzir da je papska kurija pruzrokavala najveći raskol i izrodila iz tog raskola gomile sekti i sektica da je u odnosu na njih Artemije mala beba.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 12 часа, Bokisd рече

Da ostavimo Torkvemanidu po strani, ali, kazes , .......ne mozemo da shvatimo,......da sveti mogu da pogrese, iako  Duhom bogoslove. Ovde je logicka greska, koju pravis, po primesi stvari.

Мојсије је делао Духом Светим па је погрешио. О Давиду да не говорим. Самсон исто. Петар је уво оном одсекао. Шта је то чудно.

Ако бисмо рекли да одређени свети не може да погреши, логично би било поставити питање које се тиче слободе тог светог која би таквом логиком била не само нарушена већ тотално улинута.

Такође, јако битно, ставити светом атрибут непогрешивости који припада само Богу је ограничавање Бога.

,,Формалисти, завршићете у формалину!"
                                             Блажени Леон Нови Професионалац

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Vedran рече

Ја када ме неко увреди, да бих знао јесам ли му опростио или зло мислио на њега, питам себе, а што ако Бог њега уведе у Рај? Хоће ли да ми смета? А што њега? Што си њему заклао теле угојено, итд.? Ако ми смета, нисам му опростио, ако ми не смета онда му нисам ни замерио.

Mislim i ja tako nekako, samo ne znam kako onima koji nisu uvredjeni, nego su od nekog mnogo propatili i boje se da ga ikad opet vide. Jesu li oprostili?

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

пре 12 часа, Volim_Sina_Bozjeg рече

Posle onog dužeg posta o.Zorana sramota me i da ti napišem razlog, jer je tamo razgovetno i sa darom sve rečeno.

No daću ti samo na razmišljanje nekoliko stvari.

Učenik Hristov koji se i pričesti svetim tajnama Hristovim ne ode u raj, no izdaje Hrista i podvrgava ga mučenju i Krsnoj smrti,dok na tom istom krstu pokajani razbojnik nekršten (onako kako ti propovedaš i nepričešćen (onako kako ti propovedaš) ulazi u raj i to prvi.

Nevernik samarićanin, podiže ranjenog hrista, opra ga,previ mu rane nahrani ga,plati gostioničaru da se brine o tom malom hristu, dok je sveštenik član crkve prošao pored tog istog ranjenog hrista.

Samarjanka žene nevernica daleko od crkve u svakom pogledu, udostojava se da primi živu vodu od koje ožedneti neće više i ne trći u hram da uzme člansku kartu.

dok je recimo hristos članovima crkve često govorio idi u hram reci da sam te iscelio ili idi u hram, zablagodari gospodu....

Zanimljivo šta je Crkva el da?

Сјајно!

Зато је наша вера усвтвари вера тоталног апсурда. :-) 

Верујем јер је апсусрно. :-D  :-D  :-D 

Нико се неће се спасити ако се не крсти а овамо он спасава разбојника - види, види, да ли то Господ сам себи противречи? :-D 

,,Формалисти, завршићете у формалину!"
                                             Блажени Леон Нови Професионалац

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Леон Професионалац рече

Ако бисмо рекли да одређени свети не може да погреши, логично би било поставити питање које се тиче слободе тог светог која би таквом логиком била не само нарушена већ тотално улинута.

A da li je Božija sloboda i svemogućnost narušena ako On ne može da greši?Nije li onda greška  i granica Božije slobode koju čovek mesto njega može da pređe dok je on pak ste strane ograničen?Nametnulo mi se to pitanje pošto ljudsku slobodu pravdate greškom pa me sad zanima čime ćete Božiju?

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 22 минута, Paradoksologija рече

Mislim i ja tako nekako, samo ne znam kako onima koji nisu uvredjeni, nego su od nekog mnogo propatili i boje se da ga ikad opet vide. Jesu li oprostili?

Да! Ја мислим да човек може да буде у стању да је и даље увређен, а да је ипак некоме опростио. Јер некада бол дуго траје и тешко се зацељује. Кад би могли то да искључимо на прекидач били би роботи а не људи. Исто тако мислим да ако неко некога не жели опет да види јер је много од њега пропатио, не значи нужно да му није опростио. Просто треба то Богу предати. Не желети му зло, не радити му зло, и клонити се таквога јер са неким људима није могуће остварити нормалан међуљудски однос, ако та особа не жели такав однос. 

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Леон Професионалац рече

Такође, јако битно, ставити светом атрибут непогрешивости који припада само Богу је ограничавање Бога.

Лепо речено.

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 19 минута, Леон Професионалац рече

Нико се неће се спасити ако се не крсти а овамо он спасава разбојника - види, види, да ли то Господ сам себи противречи? :-D 

Бог је све премудро уредио. Ово је ваљда зато да нас научи памети, да не помислимо случајно да ми имамо суд и тапије на Царство. 

За мене је ствар овде врло проста:
 "Суд је Божији и суд Његов је праведан" Амин.  

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Кратос рече

Posebno ako se uzme u obzir da je papska kurija pruzrokavala najveći raskol i izrodila iz tog raskola gomile sekti i sektica da je u odnosu na njih Artemije mala beba.

Ti stvarno ne kužiš , duh nije isti. I ako je Arterije defakto u Crkvi pa čak i da je veliki asketa , ništa mu ne vrijedi. Jer je povjerovao Laži. A što se tiče kurije nađi mi nekog sličnog Artemiju.

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Кратос рече

A da li je Božija sloboda i svemogućnost narušena ako On ne može da greši?Nije li onda greška  i granica Božije slobode koju čovek mesto njega može da pređe dok je on pak ste strane ograničen?Nametnulo mi se to pitanje pošto ljudsku slobodu pravdate greškom pa me sad zanima čime ćete Božiju?

Јој! Како ти ништа ниси разумео!

Сад неко треба да ти ОПРАВДА Божију слободу људским аналогијама! 

Уздржавам се да кажем да је ово богохулно, а мислим да јесте.

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, kopitar рече

Ti stvarno ne kužiš , duh nije isti. I ako je Arterije defakto u Crkvi pa čak i da je veliki asketa , ništa mu ne vrijedi. Jer je povjerovao Laži. A što se tiče kurije nađi mi nekog sličnog Artemiju.

A papa veruje istini?Isti je duh Artemija i duh papstva,duh raskolništva sem što Aritmije nije bar jeretik te ne veruje u laž za razliku od nazabludivog zamenika.Tako da u tom smislu Aritmije pak u odnosu na katolike ima prednost.

Подели на овим сајтовима

пре 31 минута, Леон Професионалац рече

Мојсије је делао Духом Светим па је погрешио. О Давиду да не говорим. Самсон исто. Петар је уво оном одсекао. Шта је то чудно.

Pitanje je u kojem su duhu delovali ovi oci starog zaveta, kada su cinili svoje pogreske ?

Petar odsekao uvo strazaru i Isus ga je ukorio. Jednom drugom prilikom, Petar takodje odvraca Isusa od stradanja i On mu kaze :

"И узевши Га Петар поче Га одвраћати говорећи: Боже сачувај! Неће то бити од тебе.

А Он обрнувши се рече Петру: Иди од мене сотоно; ти си ми саблазан; јер не мислиш шта је Божје него људско."

Zaista je pitanje u kojem je duhu Petar,  kada je cinio takve stvari.

Mislim, da je vec pisano, da svetitelji mogu da pogrese povodom nekih crkvenih pitanja, i da to mozemo podvesti pod licnim misljenjem svakog svetitelja koje nije obavezujuce za hriscane i crkvu. Zbog toga je taj atribut nepogresivosti prenet na vecinski konsenzus otaca tj. na saborni nivo.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Жичанин рече

IMG_0152.jpg

To je istorijska činjenica.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Bokisd рече

Zaista je pitanje u kojem je duhu Petar,  kada je cinio takve stvari.

Да ли ти мислиш да човек зависно од тога у "коме је духу" чини ствари које чини. Питам, зато што ми из твојих тврдњи није јасно где се ту денула слобода човека? Да ли он то чини само зато што је "у духу" па зависно од "духа" чини, или је он и даље човек са слободом?

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 13 минута, Vedran рече

Јој! Како ти ништа ниси разумео!

Сад неко треба да ти ОПРАВДА Божију слободу људским аналогијама! 

Уздржавам се да кажем да је ово богохулно, а мислим да јесте.

Je li?A nije ti bogohulno da neko tvrdi da Duh istine obitava u laži?Tu ćutiš ko zaliven i ništa ne misliš.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...