Jump to content

Saša Knežević: ORBITALNO I ATOMSKO VREME

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 1 сат, Тања1 рече

Ti se bas junacki boris za svog psa. :skidamkapu:

Da sam Bog, ja bih ako ništa drugo za Grišinog psa napravio izuzetak... 

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 743
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 2 часа, Ivan Marković рече

Tu smo da se uzajamno ispravljamo u zajedničkoj potrazi za istinom.

Амин или амен! Тако треба!

Најгори су ови што већ све знају и што кажу да је све већ речено (у 3 тома Јустинове догматике). 

Наравно да нисам прочитао сва отачка тумачења на Постање, као што и ти ниси, то је само Амфилохије успео, у паузи свађања са политичарима, али сам прочитао огроман део тог материјала и нигде нисам нашао на ово што ти тврдиш. Да на такво тумачење не могу да налетим говори ми проста чињеница да су СВИ оци које сам читао на ту тему уопштено говорили о биљкама и животињама, а да нису имали некога ко би поставио овај проблем. Зато ти гарантујем да ти никад нећеш наћи у отаца потврду за твоје тумачење. Ја бих ти одмах навео неког који говори у прилог твоје тезе, а онда бих тог оца критиковао као што тебе критикујем. Нисам ја непоштен борац.

Пољски значи који расте на тлу или хода по тлу. Као што си лепо приметио за птице да су небеске.

Размисли сада, колико би био глупачки текст Пост 2, 5: ниједна трава пољска још не ницаше – јер Господ Бог још не пусти дажда на земљу, нити беше човека да ради земљу, када би се то односило на агрикултуру? Као да кажеш: Без пољоприведника нема пољопривреде! Наравно да нема. И која је то онда интелигентна Мојсијева изјава? Не могу да седим на столици кад немам столице, не могу да куцам на тастатути кад немам тастатуре.

Знаш и сам да човек једе и то што није посадио. Ловачка култура је била подржана од јахвистичког писца (Каин и Авељ). Ја ти говорим о поруци овог текста, а то је да без човека нема биљног света. Нема га ни без воде. На страну чуда, али ти текст вели да кад нема воде и човека, нема биљака. Како би постојале друге биљке без кише? Јер једнако биљке, дивље и ове које човек гаји, захтевају кишу. Ако се позовеш на ону пару или извор, онда нема разлога зашто и кромпири не би расли. И шта да радимо са жбуњем? Није човек направљен да буде баштован.

Читај како је написано. Не како би ти хтео да буде написано. Јер и то како је написано, и како нам је предато је лековито за нашу душу.         

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Avocado рече

Da sam Bog, ja bih ako ništa drugo za Grišinog psa napravio izuzetak... 

Нема шансе да му куче не улети у Царство небеско! :)) Толико се човек борио... 

Подели на овим сајтовима

Sto se tice stiha:

"А створи Господ Бог човека од праха земаљског, и дуну му у нос дух животни; и поста човек душа жива."

Vec smo dosta pricali o nekim mogucim scenarijimi  gledanju na ovaj stih, :citac: ali, recimo da postavim tumacenje od sv. Jovana Zlatoustog ( Omilije na knjigu Postanja , Omilija deseta ) :

"Tako nam je od najvećega značaja za filosofsku pouku (εις διδασκαλιαν φιλoσoφίας) otkuda smo na početku primili postojanje prirode. I načini, kaže, Bog čoveka, prah uzevši od zemlje i dunu u lice njegovo dah životni. Pošto je govorio ljudima koji ne mogahu da čuju drugačije nego što smo mi mogli, [Mojsej] se izrazio tako grubo, a i da bi nas poučio da čovekoljublje Božje požele da taj koji je sazdan iz zemlje ima slovesnu suštinu duše koja to biće i pokazuje kao savršeno i bez mane. I dunu, kaže, u lice njegovo dah životni. Dah je, kaže, sazdanoga iz zemlje darova životnom energijom i to mu sazda suštinu duše. A potom dodade: I posta čovek duša živa. Onaj koji je načinjen od praha, primivši duh i dah života, posta, kaže, duša živa. Šta znači to - duša živa? Delatna, ona čiji su telesni udovi potčinjeni njenim dejstvima i koji sleduju njenoj želji....

.....Misleći o svemu tome i o plemenitosti svoje duše, ne činimo ništa što je nje nedostojno i ne skvrnimo je nepriličnim delima, srozavši je u pokornost ploti i ne budimo tako nesaosetljivi i nezahvalni prema njoj tako blagorodnoj i udostojenoj takvoga preimućstva. Kroz njenu suštinu mi, obavijeni telom, moći ćemo, ushtemo li, kada steknemo naklonost od Boga, da se nadmećemo sa bestelesnim silama i da, zemljom hodajući, obitavamo kao na nebu i da ništa manje nemamo nego oni, ako ne i nešto više."

Po Jovanu, stvoreni smo kao dusa i telo, gde  slovesna i razumna sustina duse treba da vodi nase telesne udove. Recimo, receno savremenim jezikom, dusa kao duhovna i psihicka komponenta u nasem telu.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Zoran Đurović рече

Нема шансе да му куче не улети у Царство небеско! :)) Толико се човек борио... 

Ima gi jos dva. :)))

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Ja to nisam video.

Zar ne pise ovde :

" Onaj koji je načinjen od praha, primivši duh i dah života, posta, kaže, duša živa. Šta znači to - duša živa? Delatna, ona čiji su telesni udovi potčinjeni njenim dejstvima i koji sleduju njenoj želji...."

Sam Jovan pita, sta znaci dusa ziva u stihu pisma.....'posta dusa ziva....i, odgovara da su telesni udovi potcinjeni i sleduju dusevnim silama. Dva entiteta , dusa i telo.

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Ja to nisam video.

На веселог Боксита се не треба ни обазирати... Јер он не зна језике, није читао оце и Писма, тако да преко тога би најбоље било прећи ћутањем... Само кад се сконцентрише и постави неко питање са жељом да буде поучен... 

Подели на овим сајтовима

пре 43 минута, Zoran Đurović рече

: ниједна трава пољска још не ницаше – јер Господ Бог још не пусти дажда на земљу, нити беше човека да ради земљу,

И благослови Бог седми дан, и посвети га, јер у тај дан почину од свих дела својих, која учини;

4

То је постање неба и земље, кад посташе, кад Господ Бог створи земљу и небо,

Tweet thisPost on Facebook

5

И сваку биљку пољску, докле је још не беше на земљи, и сваку травку пољску, докле још не ницаше; јер Господ Бог још не пусти дажда на земљу, нити беше човека да ради земљу,

Posle opisanih 6 dana i sedmog dana idu  ovi citati... To je postanje neba i zemlje, kad postaše kad Gospod Bog stvori zemlju i nebo..

Dakle imamo opisanih svih 7 dana u postanju i onda ide konstatacija tih sedam dana sa gornjim citatom To je postanje neba i zemlje. ( dakle imamo tvrdnju)

POsle te tvrdnje koja je ranije opisana u svih 7 dana  ide i : I svaku biljku poljsku,dokle je još ne beše na zemlji..... ( ovde mi deluje da imamo opisano da je Bog iz momenta stvorio sve odjednom) 

A kako je to uradio? Ja mislim ovako:

У почетку створи Бог небо и земљу.

2

А земља беше без обличја и пуста, и беше тама над безданом; и дух Божји дизаше се над водом.

Dakle i voda je tu (sve je tu) ali je još uvek u Duhu Božjem.  и дух Божји дизаше се над водом.

Jer da još uvek u Duhu Božjem (stvaranje sveta odjednom) kako je moguće da posle 7 dana i završenog stvaranja ide ovaj stih:И сваку биљку пољску, докле је још не беше на земљи, и сваку травку пољску, докле још не ницаше; јер Господ Бог још не пусти дажда на земљу, нити беше човека да ради земљу,

?

Pojma nemam zaista.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 32 минута, Bokisd рече

moći ćemo, ushtemo li, kada steknemo naklonost od Boga, da se nadmećemo sa bestelesnim silama i da, zemljom hodajući, obitavamo kao na nebu i da ništa manje nemamo nego oni, ako ne i nešto više."

Психо, читаш ли ти овај текст? 

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Zoran Đurović рече

Само кад се сконцентрише и постави неко питање са жељом да буде поучен... 

evo ja sam umesto njega postavio, baš me muči ovo gore što ti postavih iz stvaranja

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Zoran Đurović рече

Психо, читаш ли ти овај текст? 

Pusti sad to daj da učimo zajedno razjasni mi ovo, a Boki daj malo smanji svete oce ili barem kad ih citiraš izadji sa pitanjem a ne sa konstatacijom.

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Pusti sad to daj da učimo zajedno razjasni mi ovo,

https://en.wikipedia.org/wiki/Documentary_hypothesis

https://en.wikipedia.org/wiki/Supplementary_hypothesis

Bilo je više različitih pisaca, pa samim tim je i više različitih predanja spojeno. (tako bar glase hipoteze)

Imaš slično to i kod Potopa.

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Pojma nemam zaista.

Неће да прихвате ови из Медресе да постоји више извора, да су Богом надахнути, и да нам причају у складу са нашим менталитетом. А свештенички и јахвистички извор у суштини причају исто. Први описује како је за човека припремљен дом са свим небом, земљом, биљкама и животињама, и да је он дошао као круна, а други каже да је он цар, и да је онда за њега све створено: биљке и животиње, које су му приведене и над којима влада. 

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Zoran Đurović рече

Неће да прихвате ови из Медресе да постоји више извора, да су Богом надахнути, и да нам причају у складу са нашим менталитетом. А свештенички и јахвистички извор у суштини причају исто. Први описује како је за човека припремљен дом са свим небом, земљом, биљкама и животињама, и да је он дошао као круна, а други каже да је он цар, и да је онда за њега све створено: биљке и животиње, које су му приведене и над којима влада. 

Ne,ne,ne opšte ne idem na tu stranu i Avokadu da odgovorim ujedno.

Dakle po meni nisu ovo samo hipoteze iliti poluotkriveni Duhom putokazi.

Ovde mi se čini da je reč o STVARANJU ODJEDNOM, slikovito: Sve je stvoreno odjednom ali je to vidljivo samo Bogu a kad on pusti DAŽD to je kao kad ventil otvoriš i voda poteče....Voda može da teče milijardama godina ili beskrajno do kraja vremena a etape dani u stvaranju su duhovnog karaktera.И сваку биљку пољску, докле је још не беше на земљи, и сваку травку пољску, докле још не ницаше; јер Господ Бог још не пусти дажда на земљу, нити беше човека да ради зе

То је постање неба и земље, кад посташе, кад Господ Бог створи земљу и небо,

Tweet thisPost on Facebook

5

И сваку биљку пољску, докле је још не беше на земљи, и сваку травку пољску, докле још не ницаше; јер Господ Бог још не пусти дажда на земљу, нити беше човека да ради земљу,

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...