Jump to content

Да ли је српска просвета дотакла дно?

Препоручена порука

пре 3 минута, obi-wan рече

Kad bi samo znala koliko je ona u stvari glasna...

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Anika рече

Ne merim svoju, niti tudju vrednost novcem, vec nekim drugim parametrima. Tako da me ne dotice previse koliko ko ima, cesto iza velikog novca stoje veliki kompleksi. A znas i sama sa cim se ide na onaj svet. Puno pozdrava! :)

:dobro: Не мерим ни ја, али изгледа ми да смо усамљене у размишљању...

• Волим 1

:1321_womens:  Carpe Aeternitatem  :1321_womens:    

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Јеванђеље по Матеју   глава 18:1-10

Подели на овим сајтовима

Rapso, uvek svoj, nikad sam! :D

"Ја сам сакупљач необичних ствари. Нека други сакупљају значке и марке. Ја сакупљам дане, часове и тренутке. " - Мирослав Антић

Подели на овим сајтовима

пре 28 минута, Anika рече

Znam, ali kako bih ti rekla... niti me zanima, niti zelim da znam. :) Ne merim svoju, niti tudju vrednost novcem, vec nekim drugim parametrima. Tako da me ne dotice previse koliko ko ima, cesto iza velikog novca stoje veliki kompleksi. A znas i sama sa cim se ide na onaj svet. Puno pozdrava! :)

Taj moj komentar gde se pominje novac  odnosio se na  ovaj deo tvoje poruke: A znas ko to radi? Frizerke i kasirke, kao i zene koje se ubise od dosade, primitivne i neobrazovane. Dakle na to da kasirke i frizerke nazivas primitivne i neobrazovane, znaci njihovu vrednost meris obrazovanjem, dakle, za tebe su domar, kuvar, radnik masina, (fizicki, nekvalifikovani radnici) ispod tvog nivoa, a ja novac pominjem samo da i oni stvaraju neku vrednost u odnosu na konkurente u svojoj grani naravno. Tako da, videla si ono sto si zelela,  napusti sednicu, tj temu samo da me ne gledas. :)) 

Ma samo opusteno, idem ja.

Јачи од смрти и лажи

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, о.Горан рече

Многи који бандоглаво пропагирају погрешне научне тезе и `продају` их као такве да се `не косе са православљем` нека се замисле над овим:

Oce, i sam znas da bogoborstvo nikad nema veze sa naukom kao naukom. Bogoborstvo se uvek krije iza necega, buduci da je samo po sebi bezlicno. Ovo kod nas, ako bude doslo do ovog sto pise, moze da bude jedno od dva moguca: 1) pojedinci, koji sebe smatraju mocnicima, dozvoljavaju sebi da se ponasaju kao i njihovi partijski preci, ili 2) isti ti/takvi `oce da ucare neku paru vise, jer su ionako sve kase uglavnom ispraznili, pa sad care `de mogu, a ovo im se cini kao jedna od stvari na koje ne treba da se "bacaju pare".

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

ja nešto zakasnila na čas..vidim tema se raspisala

i drago mi je samo mi uvek neobično koliko stvari, a različitih sasvim ponekad pročitam o svom rođenom, tj odaranm pozivu..

I nije stvar samo u novcu, mada kad se setm svog deteta zapitam se..a ona nekako skromna..i sasvim svoja..Kad je otišla za taj Niš skroz na jug, kaže meni moje severnjačko dete..- Ovde mama, svi glasno govore i brzi su i neposredni..i evo, posle tri godine i ona posta takva..ovo ja zbog te brzine i neposrednosti, tako svojstvene i javnoj reči kod nas

Gde funkcioniše šira porodica i deca su u prilici da nauče kako ne možemo svi biti mladi i zdravi, da ne možemo svi biti učesnici rialitija, ili biti piloti...i da možebiti ima raznih znanja i veština kojima čovek sebe može izgraditi..a onda kad se detetu kaže da je škola jedno isto tako zanimljivo mesto, a ne kao kod nas obično što se kaže :- Čekaj čekaj kad ti dođe učteljica..a onda učiteljica kaže Čekajte čekajte kad dođete u peti, niko vam neće gledati kroz prste..i sve tako do profesora na fakultetu koji će zaključiti da niko od prisutnoih studenata ne zna pravopis..

Ali to su opšta mesta..i to je naučen tekst

a život školski je negde između, kao i uvek, kanda, što bi rekli mi ravničari

Подели на овим сајтовима

пре 12 часа, obi-wan рече

Oce, i sam znas da bogoborstvo nikad nema veze sa naukom kao naukom. Bogoborstvo se uvek krije iza necega, buduci da je samo po sebi bezlicno. Ovo kod nas, ako bude doslo do ovog sto pise, moze da bude jedno od dva moguca: 1) pojedinci, koji sebe smatraju mocnicima, dozvoljavaju sebi da se ponasaju kao i njihovi partijski preci, ili 2) isti ti/takvi `oce da ucare neku paru vise, jer su ionako sve kase uglavnom ispraznili, pa sad care `de mogu, a ovo im se cini kao jedna od stvari na koje ne treba da se "bacaju pare".

У томе је поента. Богоборство се увек крије иза нечега, у овом случају иза онога у шта људи данас имају огромно поверење( са правом), а то је наука. Тако хипотеза која је иначе потпуно легитимна у науци може да добије статус `догме` у коју не сме да се сумња, а иста се уклапа у метафизички склоп стран хришћанству. Уз то и педагогија се после развија у том кључу.

Е то је ово што се данас дешава.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

@о.Горан

Оче Горане, по мени, наука уопше није у некој супротности са хришћанством. Једино што не треба је да наука оде у идолопоклонство. Рецимо, сећам се да смо на студијама математике причали зашто верујемо математици. Професор нам рече да верујемо на основу резултата које нам даје. Без ње, не би се ни дописивали сад преко интернета. Али, и то је дар од Бога. Нама је од Бога дато, а да ли ћемо је користити на спасење или пропаст, то је већ наша одговорност. 

Не брините се, дакле, за сутра; јер сутра бринуће се за се. Доста је сваком дану зла свога.

(Мт.6, 34)

Подели на овим сајтовима

пре 45 минута, о.Горан рече

Упоређивати питање настанка свега ex nihilo и паприку је ван сваког укуса

Грешиш. У питању је ГМО паприка са укусом настанка света.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

1 hour ago, о.Горан рече

Тако хипотеза која је иначе потпуно легитимна у науци може да добије статус `догме` у коју не сме да се сумња

A u boga sme da se sumnja?:aplauz:

Obi i goša na istoj temi, jeee! Ljudi moji ako dodje i zoske ovo ce bude najjaca zurka ikada!

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

пре 17 часа, о.Горан рече

Све у свему, мој одговор као некога ко је предавао веронауку у 3 средње школе и једној основној је -да, српска просвета је дотакла дно и дотиче га тј. бауља већ годинама.

Odavno nisam procitao nesto sto mi je tako ulilo poverenje u nas obrazovni sistem. O.Gorane, hvala.

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

Jedina nada za prosvetu je da veronauka bude obavezan predmet koji će se ocenjivati i da se u biologiju uvede teorija stvaranja ex nihilo.Bez toga srpska prosveta je osuđena na propas.:D:smeh1:

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, БанеЛ рече

@о.Горан

Оче Горане, по мени, наука уопше није у некој супротности са хришћанством.

Наравно да није, наука је генерално неутрална по питању хришћанства. Ја сам био врло прецизан у ономе што тврдим, говорио сам о појединим хипотезама које сведоче како је наука смешна када хоће да зађе макар мало у метафизику.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...