Jump to content

Англиканска Црква не признаје једнополне бракове

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 16 часа, Juanito рече

Слажем се. Али зар све то побројано не треба и жена да ради мужу? То се више уклапа у ”подајте се једно другом као што се Христос подао Цркви”.

Наравно. И жена је позвана на исто то. 

Подели на овим сајтовима

пре 15 часа, Рапсоди рече

Ово прво(брини) и треће(слушај) стоји, ово друго(ћути) тешко (уз напоре и подвиге ).

Није поента у  " ако хоћеш", то ако хоћеш, је дошло онда када је онај убацио у женску главу мисао  и идеју о правима...чим су сазнале за права , жене су  се повампириле  и неке постале феминисткиње ...:ani_biggrin: ми хоћемо права, права, права...и та права нас скупо кошташе...:) 

Тако је. Највеће жртве целе те приче ,,пра, права, права" су саме жене. Феминизам није добар. Није добар за жене. 

Подели на овим сајтовима

пре 15 часа, Paradoksologija рече

Znači, nije samo zbog političke korektnosti, već ima praktičnu upotrebu - ako hoćeš da budeš prava i dobra žena, brini se stalno o svima drugima, ćuti i slušaj.

Претерујеш. Није поента у браку да жена само ћути и слуша. Манимо се тих феминистичких фора. У браку жена је газда у домаћинству. Тако је било док није дошао феминизам и претворио жену у роба система. Сад и она мора да ради, да се мучи, нема времена за децу и породицу, јури каријеру, итд.

И сад не брине, не ,,ћути" и не слуша, а да ли је срећна? Не бих баш рекао. Ето, знам за пример једне жене из Немачке, чији родитељи су је васпитали у том феминистичком духу, као ,,буди самостална, немој да робујеш ником, ни мужу, ни деци, ни породици; стварај каријеру, образуј се", и сличне феминистичке форе (е да то чувено, ,,немој никог да слушаш"), итд. И она се тиме руководила цео живот, јурила је каријеру, образовала се, зарадила је пуно пара. Има велику фирму и велика имања. Али од јурњаве за каријером и новцем, није успела оно најважније- да заснује породицу. Остарила је а није родила ниједно дете. И на крају свог живота, после свега што је прошла, рекла је да је у дубини она несрећна жена. Каже, ,,стекла сам новац, радим пуно, имам каријеру, али за кога је све то? За кога ја радим, за кога се ја мучим, коме да оставим то што сам стекла?" Била је самостална цео живот, није се ни за кога другог ни бринула, није никога никада ни слушала и због тога је несрећна. Остале је сама, без икога. То је највиш мучи и после свега пита се зашто и за кога је то радила. А и то је последица феминизма, нарочито радикалног феминизма на Западу. Онај либерални је и прихватљив, али овај радикални феминизам (а он је данас доминантан) је крајње погубан, пре свега за саме жене. 

Дакле, то ,,брини" и ,,слушај" није нешто негативно и не треба одмах да се гледа као омаловажавање жене. Апостол када каже женама да слушају своју мужеве, то не значи да им буду ,,робиње" или ,,слуге", већ се то послушање темељи на љубави према мужу. Исто тако, Апостол како рекох, позива мужеве да воле своје жене. И то је то, истинска равноправност постоји у хришћанском браку и ка томе треба тежити. 

Подели на овим сајтовима

Иначе, што се тиче цитата Апостола Павла, који је овде често цитиран:  ,,Kao u svim crkvama svetih, neka žene u crkvama ćute. Nije im dopušteno da govore, nego neka se potčinjavaju, kao što i Zakon kaže. A ako žele nešto da nauče, neka kod kuće pitaju svoje muževe. Jer, ružno je da žena govori u crkvi."

Апостол овде говори о богослужбеним скуповима, а не о свем црквеном животу (а ван Литургије се глас жене увек чуо и слушао у Православљу: сетимо се савета древне подвижнице матере Синклитикије). Дакле, није забрањено женама да уче и поучавају. Овде се ради о служби у цркви. 

Подели на овим сајтовима

пре 37 минута, Православни Србин рече

Сад и она мора да ради, да се мучи, нема времена за децу и породицу, јури каријеру, итд.

А зашто мора? Жене су добиле право да могу да раде шта желе и да живе како мисле да треба. Надам се да се сви слажемо да жене треба да имају сва људска права, у супротном немамо о чему да причамо. То не значи да морају. Ја имам право да будем боксер, али не морам да будем боксер. И данас многе жене бирају да не раде, неке у договору с мужем, а неке му се накаче на врат. Не видим ко им је одузео то право.

Подели на овим сајтовима

пре 13 минута, Православни Србин рече

Иначе, што се тиче цитата Апостола Павла, који је овде често цитиран:  ,,Kao u svim crkvama svetih, neka žene u crkvama ćute. Nije im dopušteno da govore, nego neka se potčinjavaju, kao što i Zakon kaže. A ako žele nešto da nauče, neka kod kuće pitaju svoje muževe. Jer, ružno je da žena govori u crkvi."

Апостол овде говори о богослужбеним скуповима, а не о свем црквеном животу (а ван Литургије се глас жене увек чуо и слушао у Православљу: сетимо се савета древне подвижнице матере Синклитикије). Дакле, није забрањено женама да уче и поучавају. Овде се ради о служби у цркви. 

Pošto se pozivas na apostola Pavla , šta misliš o ovome, nemoj samo u metafore zavijati:

Robovi da budu poslušni svojim gospodarima, da im budu ugodni u svemu, da ne protivrječe,

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Православни Србин рече

Претерујеш. Није поента у браку да жена само ћути и слуша. Манимо се тих феминистичких фора. У браку жена је газда у домаћинству. Тако је било док није дошао феминизам и претворио жену у роба система. Сад и она мора да ради, да се мучи, нема времена за децу и породицу, јури каријеру, итд.

И сад не брине, не ,,ћути" и не слуша, а да ли је срећна? Не бих баш рекао. Ето, знам за пример једне жене из Немачке, чији родитељи су је васпитали у том феминистичком духу, као ,,буди самостална, немој да робујеш ником, ни мужу, ни деци, ни породици; стварај каријеру, образуј се", и сличне феминистичке форе (е да то чувено, ,,немој никог да слушаш"), итд. И она се тиме руководила цео живот, јурила је каријеру, образовала се, зарадила је пуно пара. Има велику фирму и велика имања. Али од јурњаве за каријером и новцем, није успела оно најважније- да заснује породицу. Остарила је а није родила ниједно дете. И на крају свог живота, после свега што је прошла, рекла је да је у дубини она несрећна жена. Каже, ,,стекла сам новац, радим пуно, имам каријеру, али за кога је све то? За кога ја радим, за кога се ја мучим, коме да оставим то што сам стекла?" Била је самостална цео живот, није се ни за кога другог ни бринула, није никога никада ни слушала и због тога је несрећна. Остале је сама, без икога. То је највиш мучи и после свега пита се зашто и за кога је то радила. А и то је последица феминизма, нарочито радикалног феминизма на Западу. Онај либерални је и прихватљив, али овај радикални феминизам (а он је данас доминантан) је крајње погубан, пре свега за саме жене. 

Дакле, то ,,брини" и ,,слушај" није нешто негативно и не треба одмах да се гледа као омаловажавање жене. Апостол када каже женама да слушају своју мужеве, то не значи да им буду ,,робиње" или ,,слуге", већ се то послушање темељи на љубави према мужу. Исто тако, Апостол како рекох, позива мужеве да воле своје жене. И то је то, истинска равноправност постоји у хришћанском браку и ка томе треба тежити. 

Ta lažna dihotomija koju postavljaš između profesionalnog i porodičnog života za ženu, ali ne muškarca, jeste deo problema.

Sumanuti karijerizam bez vremena za lični zivot nije nikakav feministički imperativ. Ali svako ima pravo i na takve životne izbore. Pa i muškarci. A i muškarcima mozemo priznati pravo na to da biraju da što više vremena provode sa porodicom. Sve u ljubavi i dogovoru i u skladu sa realnim mogućnostima.

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

Уместо што се буните против давања права људима (у овом случају женама), проповедајте! У свету у коме свако има слободан избор имате шансу да сваког човека преобратите у хришћанина по својој мери. Никада у историји нисте имали веће шансе да проповедате где год желите и да допрете до највећих забити на планети. Имате шансу да сваку жену на свету убедите да рађа, не ради и посвети се искључиво породици. Вас изгледа једе што губите у рат проповеди. Кад су једном добили право и могућност, многи људи су видели да има живота и ван тога што ви причате. И уместо да се замислите над собом и запитате се да ли негде грешите, ви се дурите што су жена своја права искористиле да вас не послушају.

Лично мислим да је хришћанство и те како спојиво са савременим светом и да савремени мушкарци и жене могу да буду (православни) хришћани, али проповедник мора прво да разуме те савремене људе и да им говори на њиховом језику, иначе ће бити одбојан. Немам ништа ни против става да хришћанство није спојиво са савременим светом, само не разумем чему онда љутња на тај савремени свет од стране људи који тако мисле.

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Ronald рече

Robovi da budu poslušni svojim gospodarima, da im budu ugodni u svemu, da ne protivrječe,

Takav je bio Zakon u to vreme ... narocito da robovi ne protivrece.

• Волим 1

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Благовесник рече

Takav je bio Zakon u to vreme ... narocito da robovi ne protivrece.

To sam rekao zbog selektivnog uzimanja recenica iz Pavlovih besjeda , u fazonu to mi se svidja, a ono ne, ovo ovde bukvalno tumacim, a ono tamo metaforički itd.:)

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Ronald рече

Шта те чуди? То важи и данас. Исто то би Павле рекао и данашњим робовима (радницима), да буду послушни својим господарима (послодавцима). 

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, todor рече

Шта те чуди? То важи и данас. Исто то би Павле рекао и данашњим робовима (радницима), да буду послушни својим господарима (послодавцима). 

Ne bi kritikovao robovlasništvo?

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Ronald рече

Ne bi kritikovao robovlasništvo?

Па он није ни тада одобравао робовласништво, него је давао савете робовима како да се опходе према господарима, да би им било боље у датим околностима.

Не можеш данас човеку који ради за неку мизерну плату, и једва саставља крајеве, да кажеш да да отказ и отвори своју фирму. То би било боље за њега, али није реално, јер ако остави посао остаје гладан и на улици. Зато му је боље да трпи и слуша шефа, али не да остане у томе, само док мора.

Подели на овим сајтовима

.... sve se nekako vrtimo oko pravilnog I nepravilnog tumacenja Svetog Pisma! Moze li neko od Vas da postavi novu temu, recimo da forumasi predloze najboljeg naseg biblistu koji bi mogao da nam pomogne u egzegezi svakodnevnog citanja Jevandjelja (ja ne znam kako da postavim novu temu).  Nije sasvim uputno vaditi citate iz konteksta I nadmudrivati se oko znacenja I razumevanja jevandjelske poruke. Zbunjujemo jedni druge cini mi se...

Hajmo pravim putem, u Crkvi da promisljamo I nasladjujemo se Recju Bozijom!

Подели на овим сајтовима

пре 14 минута, todor рече

Па он није ни тада одобравао робовласништво, него је давао савете робовима како да се опходе према господарима, да би им било боље у датим околностима.

I nema ničeg lošeg u tome da se mirnim putem radi na tome da se date okolnosti menjaju na bolje.

U SAD su i abolicionisti i robovlasnici smatrali sebe hrišćanima.

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...