Jump to content

Љутња на родитеље

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 23 минута, Lady Godiva рече

Свекрва јој је била тешко ђубре

Kad se posvađaš sa majkom, zaboravite obe za 5 minuta šta je bilo, kad se zameriš sa svekrvom, zapamti ona tebi, zapamtiš ti njoj. Niko ne voli svekrvu, to je tuđa majka, ti si tuđe dete i tu svakako treba imati uvažavanja, ali i debele distance.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 70
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 30 минута, Natasa. рече

Kad se posvađaš sa majkom, zaboravite obe za 5 minuta šta je bilo, kad se zameriš sa svekrvom, zapamti ona tebi, zapamtiš ti njoj. Niko ne voli svekrvu, to je tuđa majka, ti si tuđe dete i tu svakako treba imati uvažavanja, ali i debele distance.

То је била мало другачија ситуација. Моја мама је Црногорка, васпитана да поштује старије. Онда сваки пут када би баба нешто звоцала и вређала, моја мама је ћутала, није хтела да је увреди. Замисли ту самоконтролу. Притом она уопште није нека "тулава" особа, него врло темпераментна жена, а и јача је психички и физички од већине мушкараца.

Ваљда је зато и успела то да поднесе, ја бих се селила други дан са мужем или без њега. :D

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Justin Waters рече

A ko to zna. Mozda je njegov postupak doveo da se roditelji malo "ujagnje". Boziju zapovijest o postovanju roditelja treba razumjeti kao to postovanje, i prije svega treba je razumjeti u kontekstu onog drevnog vremena, kada je organizacija drustva morala strogo hijerarhijski da bude organizovana, ali ne treba je razumjeti kao bespogovrono povinovanje roditeljima kao da su oni neka visa bezgresna kasta. To narocito ne vazi u danasnje vrijeme gdje su djeca visestruko pametnija od svojih roditelja. 

S tom andjeoskom podobnoscu treba biti narocito obazriv. Ljudsko drustvo ne mogi moglo da funkcionise kada bi svi bili kao jagnjad. U momentima treba biti i drcan i ostar (Hristos je bio takav sa farisejima), iskazati karakter, a ne bespogovrno okretati obraz. 

Da,dobro je da imamo u vidu tu zapovjest kao i druge, a svi ćemo je primjenjivati svojim životom na drugačiji način,tu je ljepota različitosti, nismo štancani kao roboti što je isto dobro. :)

Подели на овим сајтовима

пре 33 минута, Lady Godiva рече

То је била мало другачија ситуација. Моја мама је Црногорка, васпитана да поштује старије. Онда сваки пут када би баба нешто звоцала и вређала, моја мама је ћутала, није хтела да је увреди. Замисли ту самоконтролу. Притом она уопште није нека "тулава" особа, него врло темпераментна жена, а и јача је психички и физички од већине мушкараца.

Ваљда је зато и успела то да поднесе, ја бих се селила други дан са мужем или без њега. :D

I ja sam iz CG i moja majka je slicno odgojena, tako da je i ona trpljela to "kljucanje u mozak" od babe godinama. Nisu zivjele zajedno, ali kad je neko naporan i tezak onda nema pomoci. Medjutim, zadnjih nekoliko godina zivota prije nego sto je baba umrla, zavoljela je moju majku vise nego sto je sinove ikad voljela, nije ih ni spominjala, samo majku.:D

U pravu je Natali, taj odnos izmedju majke i sina, odnosno njen odnos prema njemu zna prelaziti u patologiju i dosta ima takvih primera. Evo i ja sam jedinac, moja majka zivi sama u jednom gradu, a ja u drugom i zadnji put smo se culi prije tri ili cetiri dana, jer ne vidim potrebu za svakodnevnim zivkanjima, dva puta nedeljno je Ok. Kod mene je sve obratno, posto ja nju tjeram da se lijepo obuce, da kupuje garderobu i sminku( nedavno sam joj ja kupio lijepu maskaru i olovku:D), da jede kvalitetno, da trenira itd. 

Подели на овим сајтовима

Moja majka i njena svekrva su živele u različitim državama i nisu se viđale od '90e do babine smrti, mislim negde oko 2002 (baba u Hrvatskoj, mi u Srbiji), tako da tu nije bilo problema. Ali mi je jednom izjavila da su živele zajedno da bi ona završila u Lazi ili bi se razveli. Taj stav sam i ja usvojila, verovatno bismo se razveli kad bismo bili primorani da živimo sa muževljevima, iako su stvarno fini ljudi. To bre nekako ne ide, čak su i oni u fazonu da nas ne gledaju :smeh1:.

Подели на овим сајтовима

To je izromantizirana prica koja zapravo nema veze sa stvarnim zivotom. Evo jedan primjer. Moj bivsi direktor firme u kome sam radio. Otac mu je bio neki dziber koji je htjeo da mu sin bude vojni oficir, ovaj nije htjeo i zbog toga je imao ozbiljne sukobe s njim do te mjere da je napustio kucu i otisao kod babe da zivi. Ostao je bez potpore oca i sam se snalazio za troskove studija i ostalo. Baba mu prepisala stan kada je preminula, i on je na kraju izgurao fakultet za gradjevisnkog inzenjera. Dogurao je do direktora firme koja je zaposljavala 150 ljudi i sada je nacelnik jednog odjeljenja u opstini (na drugu stranu to sad sto probijanje na ovakve pozicije nije cisto i povezano je sa korupcijom ali to je druga tema....). Na kraju roditelji su spali da zavise od njega i njegove finansijske pomoci i otac je uvidio na kraju koliko je bio u krivu jer ga je forsirao za vojnog oficira. Da se on slijepo pokoravao roditeljima, vjerovatno bi bijedno prosao u svom zivotu. 

спољашње гледано и на свјетован начин он можда и јесте успјешан,али човјек је пуно више од тога..сваки је човјек тајна велика,нама може да се чини овако или онако,али никад не знамо како је коме у сопственој кожи..

Подели на овим сајтовима

пре 44 минута, Ronald рече

Kod mene je sve obratno, posto ja nju tjeram da se lijepo obuce, da kupuje garderobu i sminku( nedavno sam joj ja kupio lijepu maskaru i olovku:D), da jede kvalitetno, da trenira itd. 

Исти случај је и код мене, терам је да се пази, а она би сломила кичму за нас. Значи то је до менталитета. :D

Мада уме да испира мозак са: остави мало тај телефон, једи, што сад грицкаш, обуци се, иди спавај рано устајеш... Зато и није добро живети са родитељима. За њих смо увек деца, чак и када одрастемо (они који успемо да одрастемо :D).

Подели на овим сајтовима

Niste vi videli mog dedu :smeh1:. Dođem u posetu i on hoće ujutru da mi kupi doručak, da ne idem gladna. Osećam se kao debil u 33oj godini, ali to je tako. Naravno kuliram ga, ne mogu da ga menjam, ali ja sam za njega unučica. Uđe na jedno, izađe na drugo, ne živimo zajedno, i naravno kupim sama doručak :smeh1:.

Подели на овим сајтовима

Pa dobro mora da se brine kad vidi da ti oci ispadose na poukama, hahahahah, salim se:D Meni ne govori, vise ja nju moram da oraspolozim kad je tuzna, kad se brine ili da je saslusam kad ima problem ili kad nema da je slusam, ali to je meni svakodnevnica od malih nogu, nekoga moram nesto slusati i podrzavati:D

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Natasa. рече

Niste vi videli mog dedu :smeh1:. Dođem u posetu i on hoće ujutru da mi kupi doručak, da ne idem gladna. Osećam se kao debil u 33oj godini, ali to je tako. Naravno kuliram ga, ne mogu da ga menjam, ali ja sam za njega unučica. Uđe na jedno, izađe na drugo, ne živimo zajedno, i naravno kupim sama doručak :smeh1:.

A pusti i njega nekad da ti kupi, nemoj da si takva, budi malo unucica. :DDeki to znaci jer ga preplave one lijepe emocije:D

Подели на овим сајтовима

пре 18 минута, Ronald рече

A pusti i njega nekad da ti kupi, nemoj da si takva, budi malo unucica. :DDeki to znaci jer ga preplave one lijepe emocije:D

Bih ja, ali mi bude užasno neprijatno da mu tražim. Pobogu, imam 33 godine :smeh1:, bude mi baš glupo da ga šaljem po burek :smeh1:.

Подели на овим сајтовима

Svaki covek je prica za sebe i ne postoji univerzalna prica i pouka.

Apsolutno je tako...naravno ne generalizujemo. možda je za nekog u tekstu i skrivena varnica koja će potstaći na tu pravu ljubav, nekog na preispitivanje mislim na neke koji su istinski hrišćanski orijentisani....a neko će se i podsmehnuti tekstu jer ga shvata na svoj neki način.

Sent from my GT-I9500 using Tapatalk

Спознај своју грешност у гордости и нетрпељивости, и смири се под јаку руку Божију, не кривећи никога осим себе. Тада ћеш видети помоћ Божију: како те Бог умирује и код оних који ти се супротстављају ствара наклонст срца према теби.Треба се прво очистити, а онда чистити,себе умудрити,а онда умудривати,постати светлост,а потом просветљивати,приближити себе Богу,па приводити,осветити, а онда освећивати.

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Ronald рече

Pa dobro mora da se brine kad vidi da ti oci ispadose na poukama, hahahahah, salim se:D

Није далеко од истине. :))

пре 2 часа, Ronald рече

Meni ne govori, vise ja nju moram da oraspolozim kad je tuzna, kad se brine ili da je saslusam kad ima problem ili kad nema da je slusam, ali to je meni svakodnevnica od malih nogu, nekoga moram nesto slusati i podrzavati:D

Знам, некад ми дође да све отерам у три лепе. Увек сам ја другима стена, могу ваљда и ја некад да будем слаба... Ах, такав ти је живот нас уметника.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

пре 14 минута, Lady Godiva рече

Није далеко од истине. :))

Знам, некад ми дође да све отерам у три лепе. Увек сам ја другима стена, могу ваљда и ја некад да будем слаба... Ах, такав ти је живот нас уметника.

Сви су они нас одгајили од три кила, па су и они имали проблема, па ако ништа друго ипак морамо да стегнемо зубе и да идемо даље.

Ја пуно пута покушам да им на леп начин докажем да треба нешто да промене, али не вреди, стари су да би ишта могли да промене. И далеко млађи људи па се тешко мењају.

Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. :mazenje:

Наше писмо   је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо .

Подели на овим сајтовима

пре 15 минута, Muramasa рече

Moja majka je vrlo rano naučila da kada ima posla sa crnogorskim babama samo kaže "Da, baba, tako je", a posle da radi po svom.

Da li je moguće eliminisati crnogorsku babu, razumno joj objasniti da ne može da se meša u brak?

Unuk: Baba da ti pokažem laptop!

Baba: Nemoj sine gde će ti duša! :smeh1:

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...