obi-wan Написано Март 29, 2012 Пријави Подели Написано Март 29, 2012 @Boki Čemu ova tirada, pa volej i autogol ? Naravno da deifikujemo svetitelje, pa oni su valjda oboženi. Ja to oboženje doživljavam kao fizičko u smislu da su "okruženi" božanstvom i dele njegov život. Takođe dele i njegovo sveznanje, jer je i to deo blagodati (kako tumačiti ap. Pavla i Maksima kada kažu da ćemo tada znati licem u lice i da je istina stanje budućeg veka?) Distanca (fizička) se između čoveka i Sv. Trojice gubi. Uuuu, `de ti odeee... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Март 29, 2012 Пријави Подели Написано Март 29, 2012 kolko je meni poznato dogmatski gledano Licnost je bozanski pojam i nemoze postojati kao neka "ljudska licnost", odnosno tako nesto ne postoji. dakle Licnost (kao bozanska kategorija) ili postoji ili ne postoji. nema nikakve ljudske licnosti, odnosno to sto ti nazivas ljudskom licnoscu jednostavno nije Licnost. sta je, ili kako je ispravno nazvati ne znam, ali mislim da ce sve biti jasnije ako koristimo termine onako kako dogmatika njema barata. opet mozda nisam u pravu ali mislim da je tako. Знамо да постоје Три Личности (Свете Тројице), и знамо да свако боголико-личносно биће - човек и анђео -, јесу личности. Додуше ми (људи) смо прво биолошке личности, а тек онда еклициолошке (тј. црквене) кроз усиновљење у Исусу Христу. Тако постоји разлика између личности нестворене Тројице и личности створених бића. Та разлика је у нестворености и створености, док је домострој Божијег стварања да све створене личности постану ,,причаснице'' вечног живота. Благовесник and Дијана. је реаговао/ла на ово 2 Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Март 29, 2012 Пријави Подели Написано Март 29, 2012 zao mi je sto sad nemam ise vremena, mislim da je ovo sto je anksioznost spomenuo vrlo znacajno za razumevanje cele price. eshaton je nov nacin postojanja i samo u toliko sto je nov (dakle za nas "jos" ne postojeci) utoliko je i buduci, ali to neznaci da on u sebi ima neku vremensku dimenziju, ne on je samo za nas buduci, a sto se tice vremena potpuno je ne vezan za njega, cak sta vise on je permanentan, ono cuveno Jesam. dakle "sad i ovde" ali ne i za nas, ...mozda za retke. mislim da ne shvatanje te suptilne "vremenske" komponente eshatona (koja je dominantno vezana za pojam pune Licnosti, kao nacina postojanja) stvara mnoge probleme u shvatanju i svega ostalog u nasoj veri. Pravo pitanje, brate, jeste - da li Carstvo/Eshaton postoji vec sad ili ne? Pravi odgvoro je NE, on ce tek da dodje. Ne samo za nas koji smo vremeni i jos u vremenu, nego uopste. Jer ce kraj vremena oznaciti pocetak Carstva/Eshatona. "Cekam Vaskrsenje mrtvih, i zivot buduceg veka. Amin." "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Oglo Написано Март 29, 2012 Пријави Подели Написано Март 29, 2012 Знамо да постоје Три Личности (Свете Тројице), и знамо да свако боголико-личносно биће - човек и анђео -, јесу личности. Додуше ми (људи) смо прво биолошке личности, а тек онда еклициолошке (тј. црквене) кроз усиновљење у Исусу Христу. Тако постоји разлика између личности нестворене Тројице и личности створених бића. Та разлика је у нестворености и створености, док је домострој Божијег стварања да све створене личности постану ,,причаснице'' вечног живота. ima li razlike između ličnosti braće? Ili oca i sinova? Nema ! Dakle nema razlike! "Kakvi su da su, moji su" Džizs Apokrifno jev. po Oglu -taj njihov svijet će te ubiti Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Oglo Написано Март 29, 2012 Пријави Подели Написано Март 29, 2012 Pravo pitanje, brate, jeste - da li Carstvo/Eshaton postoji vec sad ili ne? Pravi odgvoro je NE, on ce tek da dodje. Ne samo za nas koji smo vremeni i jos u vremenu, nego uopste. Jer ce kraj vremena oznaciti pocetak Carstva/Eshatona. "Cekam Vaskrsenje mrtvih, i zivot buduceg veka. Amin." Pokajte se jer se približilo Carstvo! Ne vjerujte kada vam kažu eno ga tamo ili tamo jer je Carstvo u vama! Dakle Carstvo je tu, a budući vijek je samo(!) vijek Carstva a ne i ovoga svijeta! "Kakvi su da su, moji su" Džizs Apokrifno jev. po Oglu -taj njihov svijet će te ubiti Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sir Oliver Написано Март 29, 2012 Пријави Подели Написано Март 29, 2012 Meни аутоголови нису битни, оно - и ако сам себе избламирам можда се приближим исправном ставу. Ја исто обожење посматрам као ти, али мислим да то учествовање у свезнању није апсолутно, јер онда човек не постаје бог по благодати него по природи - постаје свеприсутан, свезнајан итд. Отац деци даје колико је њима потребно да преживе и да буду здрава, а не колико сам може да поједе. onda nemamo istog Oca šalim se, razlika uvek ostaje, ona nije u tim stvarima tipa znanja i sl. sve što čini Božiji život činiće i naš, jer je Bog tako izvoleo, ali razlika uvek ostaje, prvo ona ličnosna, onda ako hoćeš i stvoreno-nestvoreno, mada su nedostaci nestvorenog prevaziđeni u Carstvu "Sad je tren velikih odluka! Bolje živjeti 100 godina kao milijunaš, nego 7 dana u bijedi!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Oglo Написано Март 29, 2012 Пријави Подели Написано Март 29, 2012 onda nemamo istog Oca šalim se, razlika uvek ostaje, ona nije u tim stvarima tipa znanja i sl. sve što čini Božiji život činiće i naš, jer je Bog tako izvoleo, ali razlika uvek ostaje, prvo ona ličnosna, onda ako hoćeš i stvoreno-nestvoreno, mada su nedostaci nestvorenog prevaziđeni u Carstvu Meni samo jedna stvar nije jasna: za koga Hristos umrije i kome je propovijedao Jevanđelje??!! Razlika ostaje??! Pa upravo radi toga je Bog došao među ljude i postradao - da te razlike više nema!! "Kakvi su da su, moji su" Džizs Apokrifno jev. po Oglu -taj njihov svijet će te ubiti Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Март 29, 2012 Пријави Подели Написано Март 29, 2012 Поента је у томе што се Страшни суд још није десио. Тај догађај се чека на сваком нивоу, земаљском, небеском, божанском. Сматрам да су заговорници есхатолошког апсолутизма (пре времена), превише релативизовали неке појмове, које су потом пренели на самог Бога. Тиме се тврди да Бог мора све одједном да је урадио, тј. да не постоји никаква хронологија догађаја. Међутим, Бог је створивши време наставио да уређује кретање и догађање у складу са током времена, тј. са хронологијом догађања. Истина је да ће се време какво данас постоји у Царству укинути, али то неће бити такво укидање да појам ,,догађања'' неће имати никакву хронологију. Морамо се опоменути, макар делимично, онога што је Зизјулас рекао: ,,Време, историја, тело и ток ове материје, односно материјалног света, представљају благословени знамен творевине. За платонизам ово представља рђав знамен, јер да бисмо се избавили, односно да бисмо доспели у једну другу раван, треба да побегнемо од времена, да искочимо изван времена. И многи хришћани, нажалост, тумаче ствари на такав платонистички начин, па нам кажу: „Умро је тај и тај? Покој му души. Напустио је овај лажни свет. Отишао је из времена. Отишао је у вечност, где не постоји време". Но, овакве речи нису хришћанске. Јер, очекивање васкрсења представља управо очекивање превазилажења смрти и очишћења постојања, тако да ће нестати оно што је лажно и што је варљиво (Догм. теме, стр. 310). Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
gospodin X Написано Март 29, 2012 Пријави Подели Написано Март 29, 2012 Evo, kao da do sad nismo napisali bas nista, covek ladno postavlja istu pricu... KO i GDE je, brate, uzeo/imenovao/tvrdio/pokazao besmrtnost duse kao nacin prevazilazenja smrti? Pitam se samo ponekad, citaju li pojedini postove ovde otvorenih ociju ili unapred zamisljaju tekst... Мислим да ово горе написано није баш најприкладнији начин обраћања глобалних модератора, ма шта та глобализација значила, члановима форума. И ако имам пророштво и знам све тајне и сва знања, и ако имам сву веру да и горе премештам, а љубави немам, ништа сам. IКор.13,2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dragisa Написано Март 29, 2012 Пријави Подели Написано Март 29, 2012 Pravo pitanje, brate, jeste - da li Carstvo/Eshaton postoji vec sad ili ne? Pravi odgvoro je NE, on ce tek da dodje. Ne samo za nas koji smo vremeni i jos u vremenu, nego uopste. Jer ce kraj vremena oznaciti pocetak Carstva/Eshatona. "Cekam Vaskrsenje mrtvih, i zivot buduceg veka. Amin." moje shvatanje je da Eshaton/Carstvo postoji, postojalo je oduvek, i postojace uvek, dakle da li postoji vec sad: DA. e sad kako uklopiti u to definiciju da je to carstvo buduceg veka koje ce tek doci, jedan buduci dogadjaj, koji oznacava kraj vremena. pa kroz pojam licnosti, u smislu da kraj vremena i taj atribut "buduce" se NE ODNOSI na neki kalendarski datum ili jednostavnije receno na neki buduci istorijski dogadjaj, vec se ta dimenzija "buduceg" odnosi SAMO na nase uzrastanje u Licnost samog Sina Bozijeg i Spasitelja sveta. dakle kada se kaze da je Carstvo "vec tu ali ne jos uvek" tu se prakticno misli na nas proces obozenja koje moze biti ostvaren danas, sutra ili za pet godina, sve po nasoj veri, i u tom smislu je "buduci" (samo u tom smislu) ali se definitivno ne odnosi na neki buduci dogadjaj u smislu nekog svetskog dogadjaja posle kojeg vise nista nece biti isto. duboko verujem da se cela drama spasenja kao i cela bogoslovska poruka koja nam je preneta odigrava samo i samo na jednom polju, na polju licnosti. svakako da istorija ima svoje mesto u razvoju Bozijeg otkrivenja coveku, ali bez obzira na tu bitnu stvar, ultimativno mesto odigravanja "poslednjeg dogadjaja" i "kraja istorije" je pojedinacna Licnost, dakle potpuno nezavisno od vremena i istorije. Everyone’s got a plan until they get hit. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Oglo Написано Март 29, 2012 Пријави Подели Написано Март 29, 2012 @Milan.Nikolić Strašni sud je događaj uspostavljanja Carstva Božijeg sve u svemu - to ne znači da Carstvo nije tu! Kako bi imali liturgiju da nije Carstvo tu?! Pa sama liturgija je projavljivanje Carstva-ne metaforički već evharistijska večera u Carstvu Mitr. nije spominjao upliv Boga u vremenu osim da vrijeme nije suprotno Božijoj ikonomiji već je snishođenje nama grešnima jer se ne bi mogli spasiti i naučiti Carstvu "Kakvi su da su, moji su" Džizs Apokrifno jev. po Oglu -taj njihov svijet će te ubiti Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sir Oliver Написано Март 29, 2012 Пријави Подели Написано Март 29, 2012 Meni samo jedna stvar nije jasna: za koga Hristos umrije i kome je propovijedao Jevanđelje??!! Razlika ostaje??! Pa upravo radi toga je Bog došao među ljude i postradao - da te razlike više nema!! Razlika Oguline uvek ostaje, ona mora da ostane inače doazi do slivanja, to nije ništa strašno veruj mi. "Sad je tren velikih odluka! Bolje živjeti 100 godina kao milijunaš, nego 7 dana u bijedi!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Март 29, 2012 Пријави Подели Написано Март 29, 2012 Мислим да ово горе написано није баш најприкладнији начин обраћања глобалних модератора, ма шта та глобализација значила, члановима форума. Zasto nije? Ne postoji neki univerzalni nacin kojim govore moderatori. Dakle, nisam te ni psovao, ni vredjao, pa ne vidim u cemu je problem. "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Oglo Написано Март 29, 2012 Пријави Подели Написано Март 29, 2012 Razlika Oguline uvek ostaje, ona mora da ostane inače doazi do slivanja, to nije ništa strašno veruj mi. Pa neka ti bude po vjeri tvojoj "Kakvi su da su, moji su" Džizs Apokrifno jev. po Oglu -taj njihov svijet će te ubiti Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dragisa Написано Март 29, 2012 Пријави Подели Написано Март 29, 2012 snovna pretpostavka Licnosti je da je ona jedinstvena i ne ponovljiva Ogi Everyone’s got a plan until they get hit. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука