Milan Nikolic Написано Јул 27, 2013 Пријави Подели Написано Јул 27, 2013 @, Можда ће овај цитат светог Григорија Ниског мало боље помоћи да ту ствар боље разумемо: ,,Сва бића нису створена из неке претходне материје и приведена у видљиво постојање, него је Божанска воља постала материјал и суштина творевине''. То значи да творевина почива на нечем реалном, тј. на реалном темељу који је св Максим Исповедник описао као логосе бића/твари. Дакле, ове логосе може човек подражавати, али може и злоупотребити. У моменту када човек злоупотреби логосе Божије, не дешава се ништа друго до њихов распад - како свети Максим то тачније каже: ,,уништење''. Међутим, тај распад је у мери допуштења Божијег, тако да се за душу може рећи да Бог не допушта њено распадање - вероватно због одговорности коју душа (ако је поистоветимо са слободном вољом) има на пољу вечности, тј. у односу на план Божији да творевина вечно постоји. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vasa L. Написано Јул 27, 2013 Пријави Подели Написано Јул 27, 2013 Већ се кајем што се опет убацујем у ову узалудну тему, али ето ... Имам једно питање за браћу хришћане, али само да се зна да није никакво трик питање, већ права недоумица, будући да себе сврставам у хришћане који не знају све, нити имају одговоре на сва могућа питања, нити знају шта ће Бог урадити, када ће урадити и како ће урадити, и томе слично. Дакле, питам без трика и ироније, па и помало наивно: Зашто Бог - који је толико моћан и који може да остави душу у бесмртности својом благодаћу - не уради исто и са телом, тј. зашто би душа била бесмртна по благодати а не и тело са њом, одмах после смрти? Шта спречава Бога да то учини, па једино душа добија бесмртност до наданог васкрсења, а не и тело? Зашто? У чему је ствар да Бог више воли душу неголи тело човека? Иначе, ја мислим да нема бесмртности душе, ни по благодати ни природно - апсолутно све умире. Нема ни спавања, ни бесвесности, нити ишта. После умирања постоји само смрт и распадање, потпуни нестанак са лица земље. А ако уопште буде икаквог живота и вечног живота, то само може бити васкрсењем читавог човека (душе, тела, духа, итд) и то може само бити Божије дело, у радикалном смислу, без икаквог човековог доприноса или унутрашњих ентелехија. И још једна молба: не бих волео да ми се одгвара типа: "како ти као теолог не знаш ове ствари?!", јер ево признао сам горе да не знам и да желим да научим. Хвала. Da se vratimo na ovaj topik koji je po mnogo cemu suprotan pravoslavnom ucenju o dusi, mada jos nije jasno kakav je saborni pogled na ovu temu. Medjutim pitao bih sta mislis u svetlu tvog neverovanja u besmrtnost duse kakva je situacija sa svetiteljima, gde su oni sad, sta rade, i vredi li molitva njima ako nista nema posle smrti ni spavanje ni bilo kakav druga egzistencija osim da nekakvo bezdusno telo ceka vaskrsenje mrtvih? Mislim sta ce mi onda i to telo bez duse? opet upadamo u istu klopku oko teoloskog pogleda na ovu stvar! Zacrveneo sam tvoju receneicu "potpuni nestanak sa lica zemlje" posto mi je posebno krivo da jedan vrstan teolog dodje u takvo duhovno stanje neverstva u za mene postojeci zagrobni zivot, i da izjavi ovako nesto! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јул 27, 2013 Пријави Подели Написано Јул 27, 2013 Sacekajmo jos malo ladacki. Mene recimo zanima nesto sto sam ovde procitao da zagrobni zivot postoji samo u Bozjem secanju... Mislim da nije tako ali vidis ova tema od kad je postavljena nema neku sabornost. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sara" Написано Јул 27, 2013 Пријави Подели Написано Јул 27, 2013 a ti si očekivao sabirni centar http://www.youtube.com/watch?v=vHk3y1Uiwb4 oni realno najbolje znaju odgvore 8086.gif Volim_Sina_Bozjeg and distancirana је реаговао/ла на ово 2 I can't go back to yesterday because I was a different person then. Alice in Wonderland Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Јул 27, 2013 Пријави Подели Написано Јул 27, 2013 @, Одговорам само зато јер не волим кад мени не одговоре. Ево, једно контра питање, пошто си већ помињао светитеље. шта кажеш пред иконом када се молиш: а) душо светог (тог и тог) моли Бога за нас или б) свети (тај и тај) моли Бога за нас? Који је твој одговор? Ако је под а, зашто је тако? Ако је под б зашто је тако? Мислим да се овде крију одговори на твоје недоумице о мом посту, који ипак ниси баш најбоље пренео и протумачио. Ја итекако верујем у бесмртност у Христу. Поз. Миљан Крстић, Жика, Milan Nikolic and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Јул 27, 2013 Пријави Подели Написано Јул 27, 2013 Па да. Увек се молимо неком одређеном идентитету. Личност је велика тајна, али опет, у хришћанској науци потпуно откривена као ,,однос''. Лазар Нешић је реаговао/ла на ово 1 Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јул 27, 2013 Пријави Подели Написано Јул 27, 2013 Kad sam rekao ladackom sacekaj mislio sam na sacekaj odgovore . Tako da naucio sam ovde nesto sto se zove moja nije poslednja niti prva. Zakljucak tek u saborosti inace ga nema. DYNABLASTER and Sara" је реаговао/ла на ово 2 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Јул 27, 2013 Пријави Подели Написано Јул 27, 2013 za mene Hristos je Licnost Bogocoveka..... Каже се да личност извире из односа и да у Христу један однос мора бити одлучујући. Христос нема човечанску личност због тога што Његов личносни однос постоји пре Оваплоћења. Однос који Христу даје идентитет (тј. ипостас) јесте Његов вечни однос са Оцем. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vasa L. Написано Јул 27, 2013 Пријави Подели Написано Јул 27, 2013 @, Одговорам само зато јер не волим кад мени не одговоре. Ево, једно контра питање, пошто си већ помињао светитеље. шта кажеш пред иконом када се молиш: а) душо светог (тог и тог) моли Бога за нас или б) свети (тај и тај) моли Бога за нас? Који је твој одговор? Ако је под а, зашто је тако? Ако је под б зашто је тако? Мислим да се овде крију одговори на твоје недоумице о мом посту, који ипак ниси баш најбоље пренео и протумачио. Ја итекако верујем у бесмртност у Христу. Поз. Odgovaras mi kontra pitanjem ali dobro, cenim i to. Medjutim ja kao bastovan i teolog amater me mogu nesto pametno da ti odgovorim. Svakako se slazem da se svetitelju obracam u molitvi kao zivoj dusi, mada nisam ranije razmisljao o podeli na dusu i telo! Buduci da ipak verujemo u besmrtnost(cega duse, tela) u Hristu smatram da treba nastojati svojim zivotom, da se covekova dusa nastani u mestu pokoja odakle odbeze zvaka zalost, pecal i uzdisanje a gde je zivot vecni! Лазар Нешић је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Јул 27, 2013 Пријави Подели Написано Јул 27, 2013 @, Хвала и теби на одговору, допада ми се. Ни ја сам нисам паметан и искрено сам признао да је ово замршено питање и да има милион одговора. На крају крајева: само сам хтео изнова да нагласим важност тела и да ка кажем да истинске бесмртности нема све док не васкрсне цео човек, наравно и са душом и са телом и са свим осталим што чини човека човеком. Миљан Крстић, Жика, Јефимија Крунић and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јул 27, 2013 Пријави Подели Написано Јул 27, 2013 @, Хвала и теби на одговору, допада ми се. Ни ја сам нисам паметан и искрено сам признао да је ово замршено питање и да има милион одговора. На крају крајева: само сам хтео изнова да нагласим важност тела и да ка кажем да истинске бесмртности нема све док не васкрсне цео човек, наравно и са душом и са телом и са свим осталим што чини човека човеком. Izvini mozda mi je nesto promaklo... Hocemo li posle vaskrsenja imati isto telo? Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јул 27, 2013 Пријави Подели Написано Јул 27, 2013 Nekoliko citata iz Svetog Pisma govore da se ne plasimo ako neko hoce da nam povredi telo vec da se cuvamo da dusha ostane u Bogu cista. Sta je tu vaznije trebalo bi da utvrdimo jer nista od Oca skriveno nije ostalo a da se nije dalo kroz Sina i ishodjenjem Svetog Duha od takvog Oca. Odgovori su sigurno vec tu. Mada sam smesan kad kazem sigurno Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гром Написано Јул 28, 2013 Пријави Подели Написано Јул 28, 2013 @, Хвала и теби на одговору, допада ми се. Ни ја сам нисам паметан и искрено сам признао да је ово замршено питање и да има милион одговора. На крају крајева: само сам хтео изнова да нагласим важност тела и да ка кажем да истинске бесмртности нема све док не васкрсне цео човек, наравно и са душом и са телом и са свим осталим што чини човека човеком. Постоји; скотско тело, душевно тело. духовно тело итд. у којем би ти хтео да васкрснеш. Наше тело у коме сада живимо је у равни скотског тела јер видимо да се не разликујемо много од животиња кад погледамо састав нашег тела. А духовни човек има духовно тело, и душевно тело итд. Сам христос каже да ће људи по васкрсу из мртвих бити као анђели и са се неће женити и удавати. Значи имаће неко другачије тело од овог сотског тела. Наша душа једно од таквих тела, зато и имамо душевно тело. Друга Гром Размишљанка Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Јул 28, 2013 Пријави Подели Написано Јул 28, 2013 Ето, ово је баш интересантно, значи могу да отсечем мали прст десне шаке, јер ми не треба да означава Човека Исуса Христа... па неће бити тако. Човек је створен по обличју Божијем. Моје је мишљење да и мали прст ту припада. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Јул 28, 2013 Пријави Подели Написано Јул 28, 2013 Човек је створен по обличју Божијем. Моје је мишљење да и мали прст ту припада. Tjelesno gledajuci covjek je stvoren po prirodnom obliciju. Covjek je po svojoj strukturi onako kako ga moze matematika opisati, je neko ko je izrastao iz zemlje. Ljudsko tijelo se moze opisati istom funkcijom kojom mozes i rijeku, drvo ili kamen. E sad kako ovo protumaciti? Necemo reci da je onda sve sto postoji Bog, jer odosmo u panteizam, nekako drugacije? Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука