Jump to content

Расправе о бесмртности душе и о свесности душе након смрти

Препоручена порука

pravoslavlje od kada postoji veruje u besmrtnost duse na osnovu Hristove objave i Svetih Otaca.....i celokupnog iskustva Crkve......

Читаш ли шта сам рекао? :)

,,Међутим, Бог је тај који одржава у постојању оно што жели да се не распадне.''

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

• Одговори 2.7k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Једном за свагда и да завршимо ту пручу:

1.Душа је створена те је, самим тим, сама по себи, по природи смртна.

2.Бесмртност коју поседује, по искуству и сведочанству Цркве Христове, јесте дар благодати Божије, с тим што квалитативни моменат те бесмртности зависи од степена заједничарења и партиципирања у и са Христом кроз евхаристијско јединство као и од целоживотног подвижничког и преображавајућег саображавања Богочовеку Христу.

Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni!

Подели на овим сајтовима

Моје је мишљење да овде треба увести појам ,,личности''. Ми имамо обличје Божије због стварања наших личности по слици самих личности Тројице.

Koja je razlika izmedju tvoje duse i tvoje licnosti?

Подели на овим сајтовима

Једном за свагда и да завршимо ту пручу:

1.Душа је створена те је, самим тим, сама по себи, по природи смртна.

2.Бесмртност коју поседује, по искуству и сведочанству Цркве Христове, јесте дар благодати Божије, с тим што квалитативни моменат те бесмртности зависи од степена заједничарења и партиципирања у и са Христом кроз евхаристијско јединство као и од целоживотног подвижничког и преображавајућег саображавања Богочовеку Христу.

Da to je to....

Подели на овим сајтовима

Koja je razlika izmedju tvoje duse i tvoje licnosti?

То је круцијално питање данашњице. Каже се да Христос има човечију душу, али нема човечанску личност. То изискује неку разлику између душе и личности.

Можда једног дана одговоримо на то питање. Треба да се потрудимо изузетно пуно.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

То је круцијално питање данашњице. Каже се да Христос има човечију душу, али нема човечанску личност. То изискује неку разлику између душе и личности.

Можда једног дана одговоримо на то питање. Треба да се потрудимо изузетно пуно.

Cekaj sad ako nije imao covecansku licnost kako je onda mogao da bude savrseni covek?

Подели на овим сајтовима

Već ovde i sada svestan je tih molitava Hristos, Glava Tela koje se zove Crkva ili opštinstvo svetih,

On je svestan da se njima molimo, i da time pre svega ispovedamo i svetu projavljujemo da su Oni - Hristos,

tj. Telo Hristovo i jedno s Njim.

Molitve On čuje, ali i oni tih molitava bivaju svesni na dan Srašnog suda i eshatona,

kada će te molitve ozvanjati zajedno sa svim drugim našim mislima, rečima i delima!

Moleći se svetiteljima, prvenstveno Predstojateljci našoj pred Hristom, Presvetoj Bogorodici,

koja i otvori dveri milosrdja, kroz čije Amin, Neka mi bude, dodje Spasenje ljudskome rodu,

pa redom, molitvama Sv. Jovanu Krstitelju i Preteči, Krsnoj slavi i drugim svetim pravednicima,

pokazujemo da smo deo svete Bogočovečanske zajednice Tela Hristovog, ali i izražavamo najveću vrlinu - smirenje i svesnost svoje nedostojnosti pred Hristom, time što Hristu Gospodu, našem Arhipastiru, s vremena na vreme uputimo i po koju indirektnu molitvu tj. molitvu svetitelju. A Gospod čini kao što je učinio i sa prijateljima i moliteljima Presvete Bogorodice u vremja ono, dobrim delom sile božanstvene ljubavi Svoje.

ss.jpg

________________________________________________________________________________

Inače, lično ja, verujem da se duša (šta god to bilo, jer tu nekog  konkretnog  jednoobrazog stava nema ni u  Bibliji, ni u Svetih Otaca, šta je duša, a kamoli od čega je sastavljena i da li je ona uopšte od bilo čega veštastvenog) nalazi svesna i nakon smrti tela, bilo da je u Bogu ili pak u paklu, u ognjenom jezeru (zavisno, da li je duša data Bogu ili djavolu).

Mozda je dusha balans stvorene zemlje i nestvorenog Neba(Hrista) kako bi covekova sushtina bila i na zemlji i na nebu ista. ? ignorisi ako je bezvredno tumacenje.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Cekaj sad ako nije imao covecansku licnost kako je onda mogao da bude savrseni covek?

Тако што је узео људску природу. Личност је идентитет заснован на односу. Он је Син - личност у односу са Оцем. У томе и јесте тајна Оваплоћења - божанска личност се оваплоћује, узима људску природу. 

Подели на овим сајтовима

Тако што је узео људску природу. Личност је идентитет заснован на односу. Он је Син - личност у односу са Оцем. У томе и јесте тајна Оваплоћења - божанска личност се оваплоћује, узима људску природу.

Aleksandre je li dusha obuhvata kompletnu licnost coveka? Mislim da li se kompletna licnost nalazi u dushi coveka.

Ne pricam sad o Bogocoveku pitacu te drugi put to u vezi Njegove Jedne Licnosti.

Подели на овим сајтовима

Pa dobro znam to ,ajde sad cu ja ovako laicki da odvalim..ali za mene Hristos je Licnost  Bogocoveka.....

Подели на овим сајтовима

Ne apsolutno besmtna u smislu da Bog ne moze da je unisti....naravno da moze..vec da smrt tela nije kraj egzistencije duse.....i da se ona vraca Bogu koji taj duh neposredno daje

smrt tela nije kraj, ali,kako nam MIlojkov objasni u emisiji, kraj je prestanak odnosa sa Bogom.

duša je živa dok ne prekine odnos,dok se ne odrekne Boga,

tada umire i prelazi u postojanje lišeno odnosa što jeste pakao.

pa i u telu,čovek koji se odvaja od Boga i ljudi prolazi kroz neki vid pakla

dusa? :)

ne, jer duša je deo ličnosti,ali je osnovno svojstvo ličnosti odnos prema D(d)rugom.

Он је говорник врхунски. Срећом па је теолог. :)

Stvarno.  Sreća da nije političar.:)

Dušekorisna beseda,svi treba da poslušaju,čini mi se da je su svi odgovori dati lepo i precizno.

I can't go back to yesterday because I was a different person then.  Alice in Wonderland

Подели на овим сајтовима

@@SHADOWS OF THE LIGHT,

Човештво не даје идентитет Сину Божијем. Ми смо сада призвани да будемо учесници тог наднебесног идентитета, што се назива еклесијалном личности - тј. црквеном личности.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

smrt tela nije kraj, ali,kako nam MIlojkov objasni u emisiji, kraj je prestanak odnosa sa Bogom.

duša je živa dok ne prekine odnos,dok se ne odrekne Boga,

tada umire i prelazi u postojanje lišeno odnosa što jeste pakao.

pa i u telu,čovek koji se odvaja od Boga i ljudi prolazi kroz neki vid pakla

ne, jer duša je deo ličnosti,ali je osnovno svojstvo ličnosti odnos prema D(d)rugom.

Slazem se samo sto po meni dusa nije deo nego energija licnosti.....al dobro to su sad vec neke druge teme....

.

Подели на овим сајтовима

@@SHADOWS OF THE LIGHT,

Човештво не даје идентитет Сину Божијем. Ми смо сада призвани да будемо учесници тог наднебесног идентитета, што се назива еклесијалном личности - тј. црквеном личности.

Milance gde gresim kad citam tvoje reci sve mi naginje da je covek nedeljiv od Boga?

Mi smo itekako deljivi. Prastaj. poz

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...