Милан Меденица :) Написано Фебруар 20, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 20, 2011 https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,776.msg220689.html#msg220689 Занимљиво је да си 12. Августа 2010. на овој истој дискусији цитирао Светог Јована Дамаскина и да у том цитату никако није било места за пасус који сада наводиш, а нарочито није било места за подебљан и подвучен део. На то сам ти указао 20. Августа и наравно цитирао спорни део, а онда су 'аристократе' на овој дискусији почеле да ме чашћавају разним епитетима. Дакле, сада је то твој(ваш) аргумент против мене. Не знам само да ли да плачем или да се смејем. Ипак ћу се смејати, јер сте ви момци баш смешни, онако баш забавни. теби уствари служи Истина да би туко људе по глави и углављивао их у своју перцепцију, а не да би нешто научио greengrin greengrinпа ево да те опет подсетим на тај пост, јер још увек ниси научио да разликујеш природу и благодат, онтологију и когницију ... тренутно читам од светог Јована Дамаскина Тачно изложење Православне вере, па реко да поделим са вама овде два утиска а тиче се теме ... 17. О анђелима http://www.svetosavlje.org/biblioteka/Apologetika/Tacno_izlozenje_vere/Damaskin17.htm Међу светим Оцима влада мишљење да је гордост представљала оно одступање ђавола, у које је повукао и анђеоске чинове који су му се потчинили. Свети Атанасије Велики у својој Беседи (одељак 5, РG 28,257) тврди да сатана није отпао од небеса због блуда или прељубе или крађе него због своје гордости. Јер овако је рекао: Уздићи ћу се и поставићу престо свој испред Бога и бићу једнак са Вишњим. Овде свети Атанасије очигледно користи речи Светога писма (Ис 14.13). И неки од светих Отаца такође налазе символику сатаниног пада у оним речима које говоре о уздизању вавилонскога цара (Ис 14,12) и у речима које говоре о цару Тира (Јез 28,12-18). Он не може имати покајања јер је бестелесан; док човек може да стекне покајање кроз слабости свога тела. Бесмртан је, не по својој природи, него по благодати, јер све што има почетак, природно је да има и крај. А само Бог постоји вечно, чак и изнад сваке вечности, јер творац времена није под влашћу времена него је изнад времена. и 26. О човеку http://www.svetosavlje.org/biblioteka/Apologetika/Tacno_izlozenje_vere/Damaskin26.htm Створио га је Бог, дакле, безгрешним по природи и слободним када је у питању воља. Велим "безгрешним", не због тога што није могао прихватити грех - јер само божанство је непријемчиво за грех, - него због тога што склоност греху није имао у својој природи, него у свом опредељењу, односно, имао је могућност да, уз помоћ божанске благодати, буде постојан и да напредује у добру, али и да се одврати од добра и да се, по допуштењу Божијем, својом слободном вољом обрати ка злу, јер оно што бива по принуди, није врлина. Душа је, пак, живо суштаство, просто и бестелесно, по својој природи невидиво духовним очима; словесна је и умна и неизобразива; пребива у органском телу и дарује му живот, раст, чула и способност рађања. Она нема ум који би био нешто друго у односу на њу саму, него ум представља њен најчистији део, као што је, наиме, око најчистије у телу, тако је ум у души; слободна је, поседује вољу и енергију, промењива је, односно, мења се по својој вољи, јер је створена. Све то је по природи задобила благодаћу Онога ко ју је створио, којом је задобила и биће и такво стање своје природе. Каква све може бити бестелесност? Оно што је бестелесно и невидиво и безоблично схватамо на два начина. Једне схватамо таквима по суштини, а друге по благодати; једна су таква по природи, а друга у поређењу са масивношћу материје. О Богу се, наиме, говори као о бестелесном по природи, а о анђелима. о демонима и о душама, као о бестелеснима по благодати и у поређењу са масивношћу материје. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Фебруар 20, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 20, 2011 Мој навод. Јесу. ПГ има тачно 32,5 GB, а ПЛ нисам сигуран, знам да је доста мања по обиму (на другом ми је рачунару, проверићу касније колики је обим). Ако је реч о истој верзији онда је ПЛ око 17 гигабајта. "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
bradzorf Написано Фебруар 21, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 21, 2011 па ево да те опет подсетим на тај пост, јер још увек ниси научио да разликујеш природу и благодат, онтологију и когницију ... Онтологија = наука о бићу. Сад ти настави даље, иако ми није јасно како си све то повезао, а нарочито како си све то прочитао у речима Светог Јована Дамаскина. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Фебруар 21, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 21, 2011 па ево да те опет подсетим на тај пост, јер још увек ниси научио да разликујеш природу и благодат, онтологију и когницију ... Онтологија = наука о бићу. Сад ти настави даље, иако ми није јасно како си све то повезао, а нарочито како си све то прочитао у речима Светог Јована Дамаскина. узми читај, а јер мислиш да те варам ја ти не могу помоћи. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
bradzorf Написано Фебруар 21, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 21, 2011 Хтео бих само да вас, 'аристократе', још једном подсетим на генијалан начин комуникације који примењујете у разговору са неистомишљеницима. Дакле, фразе типа 'не разумеш ти то' или 'не схваташ ти то' и сличне ни код деце не пролазе. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Фебруар 21, 2011 Гости Пријави Подели Написано Фебруар 21, 2011 Хтео бих само да вас, 'аристократе', још једном подсетим на генијалан начин комуникације који примењујете у разговору са неистомишљеницима. Дакле, фразе типа 'не разумеш ти то' или 'не схваташ ти то' и сличне ни код деце не пролазе. Пријатељу, изгледа да си Ти нешто добрано помешао. Ако немаш ништа да кажеш на тему, нећеш моћи ни да вређаш чланове и посетиоце форума. Ово што радиш је класично троловање теме: https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,11427.msg365673.html#msg365673 Дакле, следеће вређање и троловање теме ће ти бити бановање, јер си већ два пута опоменут. Ако Ти је стало да дискусије онда ћеш ово узети у обзир. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
bradzorf Написано Фебруар 21, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 21, 2011 Ова дискусија заиста није фер, ви не само да знате шта ја мислим, него знате и шта су мислили светитељи који су живели неколико векова раније. Пошто немам натприродне способности, преостаје ми само да вам се дивим. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Фебруар 21, 2011 Гости Пријави Подели Написано Фебруар 21, 2011 Ова дискусија заиста није фер, ви не само да знате шта ја мислим, него знате и шта су мислили светитељи који су живели неколико векова раније. Пошто немам натприродне способности, преостаје ми само да вам се дивим. Уместо да нам показујеш надмоћ, могао би да нешто нормално напишеш, па да се људи прикључе дискусији. Овако само заустављаш даљи разговор. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Фебруар 21, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 21, 2011 ево, погледајте од 8. минута - владика Данило је лепо објаснио сликовито обожење - не по природи већ по благодати. Episkop Danilo (Krstić) (1927 - 2002) † (1/4) клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ратко :( Написано Фебруар 21, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 21, 2011 Један је, и непоновљив, владика Данило. Како је лепо видети Божијег човека. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
bradzorf Написано Фебруар 22, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 22, 2011 Уместо да нам показујеш надмоћ, могао би да нешто нормално напишеш, па да се људи прикључе дискусији. Овако само заустављаш даљи разговор. Nadmoc ste prvo pokazali ti i tvoje kolege moderatori pretnjama banovanjem i brisanjem topika. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
bradzorf Написано Фебруар 22, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 22, 2011 Tu nadmoc si pokazao i pre nekoliko sati kada si mi obrisao gore navedeni odgovor. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Фебруар 22, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 22, 2011 Он ти је обрисао несувислу, свађалачку поруку, а ја ћу сада да те банујем, пошто си прешао сваку меру нормалне комуникације (трећа опомена повлачи бановање). Одмори мало. 0205_whistling :bla: Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
andrej Написано Фебруар 23, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 23, 2011 Мој скромни покушај доприноса овој заиста првокласној богословској теми. Мислим да овај цитат из Четврте беседе светог Симеона Новог Богослова још увек нико није поставио, а чини ми се да даје значајан допринос предмету расправе: "Као што тело умире када се од њега одели душа, тако и када се од душе одели Дух Свети, душа умире. Жалац смрти јесте грех, због тога што су трулеж и смрт породи греха. Душа је кроз грех умрла за вечни живот, оделивши се од Духа Светога и од Његовог царства. Увиђаш ли како је душа повезана са телом, да је телу немогуће живети без душе? И опет, како се душа удаљује и оставља тело са којим је била заједно и помоћу којег је задобијала своју силу и делатност?" Natus est Dei Filius, non pudet, quia pudendum est; et mortuus est Dei Filius, prorsus credibile est, quia ineptum est; et sepultus resurrexit, certum est, quia impossibile. (De Carne Christi V, 4) http://www.tertullian.org/library.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
oLjuba Написано Фебруар 23, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 23, 2011 Ових дана смо говорили о души стварајући потребну систематику за то. Да се зна ко, шта и о чему прича? И мислим да се она добро развијала упркос уобичајеним минирањима од познатих препрека да се овде оствари нешто добро и корисно. Нисам читао овај топик, јер сам оставио себи времена да се овде страсти смире и сада шаљем ову кратку реплику као одоговор на последњу поруку са надом на мир. Одговор је једноставан. Ова порука се не даје у потребној контекстуалности како се овде разговор развијао. Овде свети Симеон једноставно говори о духовној смрти душе, ато је сасвим нова проблематика; нова тема. Али до ње треба стићи, јер потребно је да се испоштује започета систематика развиајња излагања о души. И методика као принцип овде је потребна да се избегну убацивања, и на њих одмах треба указати. Увучен сам у овај разговор када сам на другом месту рекао је душа бесмртна у односу на категорију смрти коју човек познаје а Црква то тако јасно исповеда. То исповеда Предањска црква, то исповеда и Патристичко богословље које се огледа као научна дисциплина при Цркви. Ствари које нису уопше утврђене јасно се открило у лепом разговору Александра и Ведрана, које говоре да ми уопште немао утврђену терминологију о личности, чак и природи. Разна су описивања и схватања личности, и то под утицајем разних школа као и философских утицаја. Ту треба да се реши очита збрка која треба да реши даља питања о души (о човеку уопште). Ако би ту дубље зашли у разговор сигуран сам да би дошли до јасног разграничења бесмртности душе у односу на њену духовну смртност, па и о овом о чему свети Симеон говори. *** П.С: "Оука" желим да поздравим, и похвалим за извињење. Он и сам зна да то мени не треба али треба да се сачува благољепије и приличност на једном православном форуму. Мислим да је то много важно. И ја му узвраћам руку помирења и са моје стране је се завршено. ППС И сасвим нешто друго: Милану Н желим да честитам венчање са најискренијим жељама и Божијим благословом за љубав, срећу и успех. , Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука