Ayla Написано Јануар 25, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 25, 2017 пре 30 минута, Жика рече Ниси разумела. Наравно да Бог може све. Али причам о души. Душа није бесмртна по природи јер би то значило да је Бог није створио. Да ли разумеш? пре 21 минута, bambika рече Ne razumem. Zašto ne bi mogao da je stvori besmrtnom po prirodi i komanduje njenom budućnošću? Zašto bi mu tu bile ograničene mogućnosti? I ja se pitam kao, bambika...ni ja te ne razumijem, posebno ne ono boldovano. Možeš li da objasniš? Hvala. bambika је реаговао/ла на ово 1 ...hanay na sahy Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јанко Написано Јануар 25, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 25, 2017 Pa to je rešeno ako veruješ u prvi član Simvola Vere koji govori i o nevidljivom svetu,duhovnom svetu.Tavor jeste vrsta vizije,praslika eshatološke realnsoti budućeg života al ne zaboravi da je eshaton ono što oko ne vide i uho ne ču i da Bog to pripremi onima koji ga ljube.Tako da u tom smislu Tavor nije eshatološka realnost ili Apostol Pavle nije imao pojma šta priča.Ne vidim treće rešenje. Први члан је о свету анђела, не душа после смрти. Тавор није никаква праслика већ догађање есхатолошке реалности где је апостолима показао његову славу "колико су могли" (да приме, разумеју, схвате, доживе... значи не у пуноћи), види тропар... Lady Godiva and Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 2 "Христос васкрсе, радости моја!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јанко Написано Јануар 25, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 25, 2017 Ne može.Jer oduvati dušu znači da bi Bog oduvao deo sebe.A to je nemoguće. Душа није део Бога. То је јеретичко размишљање. Ако је део Бога онда је вечна по природи а Васкрсење бесмислено. goranger, Volim_Sina_Bozjeg, Жика and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 "Христос васкрсе, радости моја!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Јануар 25, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 25, 2017 пре 1 минут, Volim_Sina_Bozjeg рече Nisi to čitala sigurno. Sti čitao nekad dogmatiku Pravoslavne Crkve od ave Justina?Tamo imaš jedan odeljak koji se zove smrtnost tela i besmrtnost duše. Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Јануар 25, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 25, 2017 пре 5 минута, Јанко рече Први члан је о свету анђела, не душа после смрти. Тавор није никаква праслика већ догађање есхатолошке реалности где је апостолима показао његову славу "колико су могли" (да приме, разумеју, схвате, доживе... значи не у пуноћи), види тропар... Sent from my 5010D using Pouke.org mobile app Eshatološka realnost po rečima Svetog Apostola Pavla je nešto što oko ne vide i uho ne ču.ne znam,koji tropar? Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Жика Написано Јануар 25, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 25, 2017 пре 8 минута, Ayla рече I ja se pitam kao, bambika...ni ja te ne razumijem, posebno ne ono boldovano. Možeš li da objasniš? Hvala. Већ сам написао, треба пажљиво читати. Ако кажемо да је душа бесмртна по природи онда прихватамо Платоново учење о нестворености душе. Значи, ако је душа бесмртна по природи онда је Бог није створио. То није хришћанско учење. Ако верујемо да је Бог створио душу онда не можемо рећи да је бесмртна по природи. Душа није бесмртна сама по себи. Душа је смртна по природи зато што је створена. Ако кажемо да је бесмртна по природи негирамо да ју је Бог створио. goranger, Volim_Sina_Bozjeg, Paradoksologija and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ayla Написано Јануар 25, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 25, 2017 пре 2 минута, Жика рече Већ сам написао, треба пажљиво читати. Ако кажемо да је душа бесмртна по природи онда прихватамо Платоново учење о нестворености душе. Значи, ако је душа бесмртна по природи онда је Бог није створио. То није хришћанско учење. Ако верујемо да је Бог створио душу онда не можемо рећи да је бесмртна по природи. Душа није бесмртна сама по себи. Душа је смртна по природи зато што је створена. Ако кажемо да је бесмртна по природи негирамо да ју је Бог створио. Hvala na odgovoru. Interesuje me, da li je to tvoj zaključak, ili Sveo pismo govori to. Volim_Sina_Bozjeg and Жика је реаговао/ла на ово 2 ...hanay na sahy Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Жика Написано Јануар 25, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 25, 2017 пре 9 минута, Јанко рече Душа није део Бога. То је јеретичко размишљање. Ако је део Бога онда је вечна по природи а Васкрсење бесмислено. Да. Ориген је учио да је душа део Бога. Volim_Sina_Bozjeg and Paradoksologija је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Јануар 25, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 25, 2017 пре 12 минута, Јанко рече Душа није део Бога. То је јеретичко размишљање. Ако је део Бога онда је вечна по природи а Васкрсење бесмислено. Kako je stvorena duša u Postanju? Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јанко Написано Јануар 25, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 25, 2017 Eshatološka realnost po rečima Svetog Apostola Pavla je nešto što oko ne vide i uho ne ču.ne znam,koji tropar? Куку мени, ал' ајде... Око не може видети али вид може, ухо не може чути али слух може... Јес' чит'о ти св. владику Николаја? Тропар Преображења, побогу Кратосе: Преобразио си се на Гори, Христе Боже, Показавши ученицима својим славу своју колико су "могли"... Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 1 "Христос васкрсе, радости моја!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јанко Написано Јануар 25, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 25, 2017 Већ сам написао, треба пажљиво читати. Ако кажемо да је душа бесмртна по природи онда прихватамо Платоново учење о нестворености душе. Значи, ако је душа бесмртна по природи онда је Бог није створио. То није хришћанско учење. Ако верујемо да је Бог створио душу онда не можемо рећи да је бесмртна по природи. Душа није бесмртна сама по себи. Душа је смртна по природи зато што је створена. Ако кажемо да је бесмртна по природи негирамо да ју је Бог створио. Негирамо да ју је ИКО створио, тачније... Жика and Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 2 "Христос васкрсе, радости моја!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јанко Написано Јануар 25, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 25, 2017 Kako je СТВОРЕНА duša u Postanju? Јеси видео своје питање? Ту је и одговор. Није Бог откинуо парче свог Духа, него створио... Тако сам и ја мислио као млад... Ал' схвати човек да је у заблуди... Paradoksologija and Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 2 "Христос васкрсе, радости моја!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Жика Написано Јануар 25, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 25, 2017 пре 11 минута, Ayla рече Hvala na odgovoru. Interesuje me, da li je to tvoj zaključak, ili Sveo pismo govori to. Наравно да говори кад тврди да је Бог створио душу. Писали су и Оци критикујући платоничаре. Свети Јустин, Максим итд. Ayla , Paradoksologija and Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ayla Написано Јануар 25, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 25, 2017 Hvala. Volim_Sina_Bozjeg and Жика је реаговао/ла на ово 2 ...hanay na sahy Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Рапсоди Написано Јануар 25, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 25, 2017 пре 20 минута, Жика рече Ако кажемо да је душа бесмртна по природи онда прихватамо Платоново учење о нестворености душе. А зашто мора да прихватимо то стање ствари. Може да буде бесмртна по природи, а створена. Зашто да не, где се сетенца бесмрности по природи коси са човечијом, а где са Божанском логиком. Све што је створено је бесмртно по природи или ако ти је лакше по љубави Божијој. Али то не значи да ако нема крај, нема и почетак...Зашто је то тешко схватити... PredragVId је реаговао/ла на ово 1 Carpe Aeternitatem Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско. Јеванђеље по Матеју глава 18:1-10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука