Jump to content

Сведочење библијског Стварања у свету код теолога и научника

о.Горан

Препоручена порука

пре 4 часа, osamosamosam рече

Да, па онај Милеров експеримент којим се "доказивао" самостални настанак живота, без потребе за Створитељем :))... 

Велики проблем је у људским емоцијама, а не у науци и то се види из твог писања. Као неофит у Цркви.

Ти имаш своје веровање и науку подређујеш томе, читаш и тумачиш са већ унапред зацртаним циљем.

Свидело се то теби или не, у науци не постоји потреба за Творцем, никада није постојала, никада неће постојати. 

Наука је таква јер је то Божија воља, видим да се твоја воља супроставља Божијој. 

Подели на овим сајтовима

• Одговори 14k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Ведран*

1372

• Zoran Đurović

1565

• о.Горан

1423

• Bokisd

1174

:))

Ма да, све ме убеди...

Питање Творца у науци се намеће само по себи као један факат за сваког ко има нешто у глави. Зато су многи великани науке били или дубоко религиозни или су имали велико поштовање према Творцу.

Немам ја времена за губљење на твоје празне поруке без икаквог аргумената. Ја сам изнео овде гомилу аргументације, неко ништа и онда ти тај трућа о емоцијама о науци. Досађуј ти неком другом.

Подели на овим сајтовима

пре 31 минута, osamosamosam рече

:))

Ма да, све ме убеди...

Питање Творца у науци се намеће само по себи као један факат за сваког ко има нешто у глави. Зато су многи великани науке били или дубоко религиозни или су имали велико поштовање према Творцу.

Немам ја времена за губљење на твоје празне поруке без икаквог аргумената. Ја сам изнео овде гомилу аргументације, неко ништа и онда ти тај трућа о емоцијама о науци. Досађуј ти неком другом.

Нема наметањс Творца, не иде наметање са нашим појмом Творца.

Творац не мооже да се уклопи у факат, јер је у домену вере по својој вољи.

Аргументи који ти износиш су аргументи међу онима који су званично у некој секти.

Подели на овим сајтовима

Ма шта ми наприча...

Занимљиво како вас лаковерне вернике еволуције не тангира то што се у школама догматизује једна материјалистичка хипотеза, али зато патетично ламентирате када вам се привиђа "наметање Творца". Ја уопште не заступам да се из школа избаци еволуција, већ управо да се сучеле аргументи за и против исте, јер управо тако ће да се види колико дотична хипотеза има недоследности, промашаја, лажи, превара и фалсификата. Исто тако као што не заступам ни обавезну веронауку. Свако ко је иоле слободоуман сложиће се 100% са мном, али то никако не одговара онима који су у мраку сопствене глупости, али то је њихов проблем.

Подели на овим сајтовима

За сваког православног верника је само по себи јасно да наука открива тајне универзума који је у потпуности створен од Бога Створитеља. Физички, хемијски, биохемијски, генетски и остали закони створени су од Њега зарад круне стварања-човека.

У том домену он треба као "со земљи" то и да сведочи, а не да име лажне објективности прихвата све што му се сервира.

По "логици" неких и прота Лазар Милин би био "секташ на куб"...

Подели на овим сајтовима

У ствари не разумем када неко ко је верник каже да твар не сведочи или не указује на свог Творца, па имамо толико стихова на пример Псалми  и Посланице :

Небеса казују славу Божју, и дела руку Његових гласи свод небески

Небо казује чудеса Твоја, Господе, и истину Твоју сабор светих

Хвалите Га, сунце и месече, хвалите Га, све звезде сјајне!

Нека хвале име Господње, јер Он заповеди и створише се

Јер шта се на Њему не може видети, од постања света могло се познати и видети на створењима, и Његова вечна сила и божанство, да немају изговора

Значи можемо путем и кроз творевину да упознамо и видимо Творца те исте творевине, у творевини је утиснут као неки печат запис отисак Бога творца, и ми можемо или посредно или непосредно да видимо и дођемо путем тог печата до Бога.

Мислим да непосредно можемо доћи путем комплементације филозофског логичког теолошког мишљења и промишљања и знања, док посредно кроз креационизам или интелигентни дизајн, лично ми се највише свиђају пут теолошки и интелигентни дизајн, али и сви остали путеви су ми такође пријемчиви.

Подели на овим сајтовима

пре 57 минута, Bokisd рече

У ствари не разумем када неко ко је верник каже да твар не сведочи или не указује на свог Творца, па имамо толико стихова на пример Псалми  и Посланице :

Управо тако, то је потпуно нелогично. А да не говоримо колико је нелогично да се намеће као неки православни "императив".

Подели на овим сајтовима

Суверенистичке снаге јачају свуда у свету, па и код нас. Са све већим учешћем суверениста у активни политички живот, ма са које стране долазили,  отварају се могућности за успех више петиција или политичких захтева-један би био везан за увођење додатног часа на предмету биологије са научним аргументима који оповргавају хипотезу еволуције, а други би био везан за природњачки музеј у Свилајинцу. Наиме, тај музеј посети око 100.000 посетилаца годишње( званични подаци, углавном се ради о ученицима са екскурзија) и ту би ваљало ставити паралелна објашњења еволуциониста  и оног дела научне заједнице који се противи овој хипотези. Децу треба мотивисати да размишљају, а не да им се натурају крајње сумњива решења. Такође, то је управо у духу демократије која се данас толико форсира у политичкој пракси, а да не говорим тек о људским правима која се помињу још и чешће. Не треба заборавити ни то да је идеја за тај музеј потекла из креационистичких кругова и да је иста брутално украдена и искоришћена на сасвим други начин.

Подели на овим сајтовима

пре 6 часа, osamosamosam рече

Ма шта ми наприча...

Занимљиво како вас лаковерне вернике еволуције не тангира то што се у школама догматизује једна материјалистичка хипотеза, али зато патетично ламентирате када вам се привиђа "наметање Творца". Ја уопште не заступам да се из школа избаци еволуција, већ управо да се сучеле аргументи за и против исте, јер управо тако ће да се види колико дотична хипотеза има недоследности, промашаја, лажи, превара и фалсификата. Исто тако као што не заступам ни обавезну веронауку. Свако ко је иоле слободоуман сложиће се 100% са мном, али то никако не одговара онима који су у мраку сопствене глупости, али то је њихов проблем.

Аргументи су давно суочени. 

Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, osamosamosam рече

За сваког православног верника је само по себи јасно да наука открива тајне универзума који је у потпуности створен од Бога Створитеља. Физички, хемијски, биохемијски, генетски и остали закони створени су од Њега зарад круне стварања-човека.

У том домену он треба као "со земљи" то и да сведочи, а не да име лажне објективности прихвата све што му се сервира.

По "логици" неких и прота Лазар Милин би био "секташ на куб"...

Слажем се да сваки Православни верник у свему види Бога, и све око себе види као дар Божији који треба да се употребљава на добро а не злоупотребљава.

Такође, што се тиче Православних верника, они ти се састоје од људи који су изнад нормалног и уобичајеног, од оних који су нормални и уобичајени, остатак су психијатриски случајеви.

Уколико је рецимо неофит у питању, временом ствари дођу на своје, али ако је психијатријска дијагноза у питању, е онда ....

Подели на овим сајтовима

За теологију је важно да нема доказа о постојању Бога. То што стихови Библије славе Творца тиче се вере, а не биохемијских доказа. Најважнија ствар у овој дебати је да ли и како разумемо чињеницу библијског пада целокупне творевине. Ако је једна крајност атеистички материјализам, онда је друга крајност научни креационизам који сам по себи обожава пало стање.

Какав год да је научни креационизам у питању, био он еволуционистички или антиеволуционистички, заправо је заснован на занемаривању палог стања, да свет на злу лежи, да свет има кретање ка небићу, а не ка Богу и вечном животу, јер сада живимо у палом стању, а не у стању пре пада или без пада. Наша вера је права уколико нема никаквог научног доказа, - што Господ наглашава.

Зато је важно да у потпуности држимо независним и веру и науку, да се једна другој не меша у независност. Проблем је настао када је вера дозволила да буде навучена на атеистичке провокације услед еволуционе биологије, а реакција је произвела две крајности са истом суштинском заблудом занемаривања палог стања, а то су два сучељена биокреационизма.

Тако имамо оне који говоре да је еволуција од мајмуна феноменална ствар библијског стварања, као и оне који се баве биохемијским креационизмом у сукобу са првима, а и једни и други су послепадни креационисти. И једни и други чепркају по материји палог стања и користе биохемију у безобзирном тумачењу библијског стварања, као да суштински пад твари не постоји.

Понашамо се као геоцентристи који не разумеју ништа даље од Земље. Саблажњени смо простором и временом, не схватајући какве могућности и  разумевања пружа квантна физика и космологија. Зато се налазимо у врзином колу, зато се расправљамо као празни лонци, зато нам је непријатно на стакленим ногама наших убеђења. Тргнимо се мало по том питању.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Bokisd рече

Небеса казују славу Божју, и дела руку Његових гласи свод небески

Небо казује чудеса Твоја, Господе, и истину Твоју сабор светих

Хвалите Га, сунце и месече, хвалите Га, све звезде сјајне!

Нека хвале име Господње, јер Он заповеди и створише се

Јер шта се на Њему не може видети, од постања света могло се познати и видети на створењима, и Његова вечна сила и божанство, да немају изговора

Значи можемо путем и кроз творевину да упознамо и видимо Творца те исте творевине, у творевини је утиснут као неки печат запис отисак Бога творца, и ми можемо или посредно или непосредно да видимо и дођемо путем тог печата до Бога.

Мислим да непосредно можемо доћи путем комплементације филозофског логичког теолошког мишљења и промишљања и знања, док посредно кроз креационизам или интелигентни дизајн, лично ми се највише свиђају пут теолошки и интелигентни дизајн, али и сви остали путеви су ми такође пријемчиви.

Када сам слушао предавања из Ботанике, професор је говорио да неки другачије уче како је свет настао, да уче да га је Бог створио, али да он учи да је свет настао еволуцијом.

Матора перверзна и корумпирана црногорска комуњара.

Када сам спремао тај испит, више сам Бога видео у том уџбенику него у Библији.

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Milan Nikolic рече

За теологију је важно да нема доказа о постојању Бога.

Ако ми дозволиш да те надопуним, теологија зна да доказа нема и да га никада неће бити.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...