Jump to content

Сведочење библијског Стварања у свету код теолога и научника

о.Горан

Препоручена порука

пре 4 минута, Zoran Đurović рече

Нема Отаца који су ово тумачили у духовном смислу а да су притом негирали букву

To, je ta' sredina.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 14k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Ведран*

1372

• Zoran Đurović

1565

• о.Горан

1423

• Bokisd

1174

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

Управо сада, Bokisd рече

To, je ta' sredina. :ok:

Није. Не разумеш. Буквалан смисао је примаран. Онда неко може да на основу тога фантазира и каже чему би то могло да нас поучи. На доста места имаш кад Симеон Луди се испрди. Хајде ти сада узми и тражи духовни смисао. Јео је махуне и зато је прдео. И то пише у житију.  

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, grigorije22 рече

Kako su oci tumacili da isti Bog

Ево од 

Zašto je David na okrutan način ubijao Amonove stanovnike?

I izvede narod koji je bio u njemu, i stavio ih pod pile, i ispod drljača željeza, i ispod željezni sjekira, i natjerali ih da prođu kroz pec za opeku.I tako učini svijem gradovima sinova Amonovijeh. Potom se vrati David sa svijem narodom u Jerusalim. (The Complete Jewish Bible--Nermin M ---2. Samuelova 12,31)
I on izvede narod koji je bio u njemu, i isiječe ih pilama , i sa željeznim drljačama i sa sjekirama. Tako je David uradio svim gradovima sinova Amonovih. I David i svi ljudi vratiše se u Jeruzalem. (1. Dnevnika 20,3 ---Prevod urađen na osnovu JPS Tanakh 1917)

Međutim, biblijski "amoniti" bili su uobičajeno ime potomaka Amona, sina Lotova (Postanak 19,38). Poznati su kao Beni-ammi (Postanak 19,38), Ammi ili Amon se štuju kao njihov glavni bog. Nacionalni idol kojeg su obožavali ovaj narod bio je Molech ili Milcom, na čijem je oltaru prinošene ljudske žrtve (1. Kraljevi 11: 5, 7). Oni nisu pokazivali nikakvu ljubaznost prema Izraelcima kad su prolazili kroz njihov teritorij i stoga im je bilo zabranjeno "ući u Yahwinu zajednicu do desete generacije" (Ponovljeni zakon 23,3). Poslije su postali neprijateljski prema Izraelu (Suci 3:13). Jefta je vodio rat protiv njih i uzeo "20 gradova ... s vrlo velikim pokoljem" (Suci 11:33).

Amonci su bili barbari koji su ubijali Izraelce na okrutni način. Sjekli su ljude sa pilama i željeznim drljačama. Ujedno su Izraelcima vadili oči. Potvrdu toga nalazimo u 1 Samuelova 11:2; Amos 1:13. Zbog neprijateljstva prema Izraelcima, Amonci su dobili strašne prosudbe od strane proroka. Provjerite (Sofanija 2: 8; Jeremija 49: 1-6; Ezekiel 25: 1-5 Ezekiel 25:10; Amos 1: 13-15)
Neki biblijski učenjaci, namjerno izvrću prijevod stihova: 2. Samuelova 12,31 i 1. Dnevnika 20,3. Jer žele prekriti gnusni način na koji je David ubio Amonove ljude. To je vjerojatno uradio iz osvete. A sam Bog Yahweh je njih osudio i konačno su nestali sa lica zemlje. Neki prevodioci ubacuju riječi kojih nena u tim stihovima, i prevode ovako: "A narod koji bijaše u njemu izvede i stavi ga da radi kod pila, željeznim pijucima i željeznim sjekirama i upotrijebi ga za rad u ciglanama...." (Jeruzalemska Biblija)

Ako provjerite Masoretski tekst i Septuagintu spomenuti stihova, nigde se ne spominje da su prisiljeni na rad. Kad se u pismu spominje prisilni rad, korišten je drugi glagol. Primjer riječi mas ili mis ukazuje na prisilne rad(Postanak 49:15; Josua 16:10; 17:13; Sudije 1:35; 2 Samuelova 20:24 ). Jasno piše, bili su isječeni sa pilama i sjekirama, nakon toga su ubačeni u peć. Kasnije, navešću link, gde možete sve provjeriti ako želite.

Provjerite na ovom linku 
https://biblehub.com/lexicon/2_samuel/12-31.htm
https://gyazo.com/66f8797cbba3c1dab0b78f5ec7a5178a

Presječati ljude sa pilama je okrutni način, nažalost u staro vrijeme to su praktikovali. Usporedite sa Hebrejima 11:37. U stihu se spominju željezne drljače, to su teški alati od željeza, često naoružani oštrim točkama na donjoj strani, koji su korišteni u svrhu vršidbe žita i lomljenja slame. U spomenutom slučaju Izraelci su koristili te drljače da ubijaju zarobljene ljude.
Konačno, neki od zarobljenika bili su bačeni u peći za pečenje opeke. Hebrejska margina, međutim, ima "kroz Malchan; David je natjerao ljude u te peći u kojima su oni ranije prinosili svoju djecu njihovom bogu Moleku. (2 Kraljevima 16: 3 23:10 Levitski zakonik 18:21 20: 2 Ponovljeni zakon 18:10)

Izraz, I izvede narod koji je bio u njemu. Riječi su neodređene i stoga ne moraju nužno biti shvaćene svih ljudi, tu grupu sačinjavali su vojnici, i glavni zapovjednici koji su huškali protiv Davida i njegovog naroda. Pošto je David ostavio Šobi, sin Nahašev iz Rabe Amonske kao upravnika. To ukazuje da neki ljudi ostali su na životu i nisu bili svi istrebljeni. (2 Samuelova 17:27)
Neki ukazuju na ove stihove kao argument, David je postupio na barbarski način. Kao što sam naglasio, Amonovi ljudi bili su okrutni i nanijeli su puno zla Božjem narodu. Prema savršenom Božjem zakonu, David je vratio njima ono što su zaslužili. (Izlazak 21, 24 -25)

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Zoran Đurović рече

Није. Не разумеш. Буквалан смисао је примаран. Онда неко може да на основу тога фантазира и каже чему би то могло да нас поучи. На доста места имаш кад Симеон Луди се испрди. Хајде ти сада узми и тражи духовни смисао. Јео је махуне и зато је прдео. И то пише у житију.  

Slazem se, prvo ide bukvalno ( litelarno ) pa, onda i moze, ako se nadje odredjeni kontekst i duhovno. ( mislim, da slicno pricamo )

( za prdjenje, da sednemo :pivo: i nadjemo kontekst.... :D )

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Bokisd рече

Slazem se, prvo ide bukvalno ( litelarno ) pa, onda i moze, ako se nadje odredjeni kontekst i duhovno. ( mislim, da slicno pricamo )

( za prdjenje, da sednemo :pivo: i nadjemo kontekst.... :D )

Проблем је што овај шарлатан негира буквални слој. Зато не причамо о истим стварима. А ови стихови немају ништа од духовног, јер ми свакако можемо и без њих да размишљамо о духовној борби. Нема никакве отачке елаборације ових стихова, осим у касној византији да се спрече маркионске тенденције одбацивања СЗ. У пракси су византинци избацили читања из СЗ. Јер се не дају лако уклопити са идејом о "фином" Богу.  

Подели на овим сајтовима

Учествовах на разним форумима али овакву комбинацију недостатка интелигенције и бандоглавости као код овог римског гуланфера чини ми се не сретох. Лепо му кажем да се држи патрологије ал џаба, а управо би и сваки форум који је начелно православан био садржајнији и далеко квалитетнији кад би се свако држао најпре онога у шта се најбоље разуме. Ајд што простачина ништа живо не капира него што нон стоп ради на томе да од ове битне теме направи циркус. Џаба му то него што мора да се губи време на његове циркуске тачке. Штета што се тај хохштаплер није шутнуо на неку другу тему у оквиру овог пдф где је могао на миру да лечи своју манијакалну скрибоманију кол'ко му воља, а да овде не морамо нон стоп да се замајавамо са болесником. Али шта је ту је.

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Zoran Đurović рече

Проблем је што овај шарлатан негира буквални слој. Зато не причамо о истим стварима. А ови стихови немају ништа од духовног, јер ми свакако можемо и без њих да размишљамо о духовној борби. Нема никакве отачке елаборације ових стихова, осим у касној византији да се спрече маркионске тенденције одбацивања СЗ. У пракси су византинци избацили читања из СЗ. Јер се не дају лако уклопити са идејом о "фином" Богу.  

Okey.

Ali, bas u vezi ovoga oko duhovne borbe, postoji kod nekih otaca i prenosno znacenje ( na duhovnu i licnu  ravan )

Nisam stigao da pogledam, nasao sam recimo, ovo od prep. ave Doroteja :

Потом прибавляет: блажен, иже имет и разбиет младенцы твоя о камень; блажен, кто с самого начала вовсе не принимает порождаемого тобою, т.е. лукавых помышлений, и не дает им места возрастать в себе и приводить зло в действие; но вскоре, пока они еще малы, и прежде чем они укрепятся и восстанут на него, возьмет и сокрушит их о камень, Иже есть Христос (1Кор. 10:4), и истребит их, прибегнув ко Христу. (из поучения 11-го. О том, что должно стараться скорее отсекать страсти, прежде, нежели они обратятся в злой навык луши)

http://bible.optina.ru/old:ps:136:08

( sto u principu i Psalmi i jesu u kontekstu,.... osim litelarnog.... prikaz duhovne borbe i pokajanje )

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Zoran Đurović рече

Њему кад бих објаснио, преносио би хришћанско учење много боље од тебе.

Realno nema potrebe, jer zapravo razumem teoloske poglede na taj problem. Ova diskusja sa doticnim zapravo uopste nema veze sa samom materijom.

пре 1 сат, Zoran Đurović рече

Но, то није довољно да би водио духовни живот. Зато падаш као плен шарлатанима. 

E sa ovim diskusija ima veze :D

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, cloudking рече

Realno nema potrebe, jer zapravo razumem teoloske poglede na taj problem. Ova diskusja sa doticnim zapravo uopste nema veze sa samom materijom.

E sa ovim diskusija ima veze :D

Sta ce' ti onda , to'... :0201wink:... ( kad sve u teoriji znas ......al' se rimuje ...0510_music ...  :smeh1: )

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, о.Горан рече

Учествовах на разним форумима али овакву комбинацију недостатка интелигенције и бандоглавости као код овог римског гуланфера чини ми се не сретох.

Лк 7, 33. Јер је дошао Јован Крститељ који хљеба не једе нити вина пије, а ви говорите: Демон је у њему.

Јн 7, 20. Одговори народ и рече (Исусу): Демон је у теби.

Јн 8, 48. А Јудејци одговорише и рекоше му: Не кажемо ли ми добро да си ти Самарјанин, и да је демон у теби?

- Наравно да ниси могао да сретнеш. Срео си се са нечим што је посебно, и назвао си ме будалом. Ведран је то лепо разобличио Исусовим речима. Ти си директно противник Исусове науке, јер је немогуће да ниси прочитао кад он вели: Ко каже брату своме будало, биће крив паклу огњеном. Ја те управо на томе мучим, јер ти ниси хришћанин. Ниси православац. Само ти настави да блејиш на овом форуму и да проповедаш своје науке, али то код мене не пролази. Да си узео да се супроставиш нечему што је речено у СЗ, па да се то подведе под застарело, некако би те разумео. Али ти на делу негираш Исуса. Шта ти је нејасно у: Ко назове брата будало, угасио је? По сваком црквеном закону и канонима ја сам твој брат. Служим по српским епархијама. Ти би био присиљен од твог владике да служиш са мном. И тамо би на служби рекао: Христос посреди нас. И како онда узмеш да саслужитељу и брату кажеш да је будала? А тај исти Хр ти је то забранио експлицитно. Дакле, ти немаш ништа заједничко са Христом. 

Ја сам ти рекао да си по вери крипто-суботар, а по душевном стању да си психопата. Јер постоје параметри по којима се то утврђује. Као кад за некога кажемо да је јеретик. 

Најцрње је то што ти и ово нећеш разумети и забринути се, па да похиташ неком леку, јер си психопата. И то онај који је у фази да не препознаје своје душевно стање. Неколицина твојих сатрапа ово такође неће разумети, јер их дупе заболе за Јеванђеље, зато што су речи девалвирале, па ће сањати мирне снове. Сутра да узмеш да ме закољеш, они ће рећи да сам ја крив јер сам те испровоцирао. Вама нема помоћи.     

Подели на овим сајтовима

пре 43 минута, Zoran Đurović рече

У оригиналном житију Симеона Лудог, од Леонтија Неапољског, вели се да Симеон са Јованом, како су јахали, рекоше слугама: Пођите напред, треба да се посеремо. Јустин преводи са превода Ростовског: Пођите напред да се задржимо у духовном разговору! Тако ти сада причаш глупости, односно духовно се просераваш. 

Нема Отаца који су ово тумачили у духовном смислу а да су притом негирали букву. То чак ни Зигабен није урадио. Зигабен, као и Лопухин не спада у Оце. Копај земљу не би ли ти се душа спасила. Само се упропашћаваш.    

Optužbe za markionitstvo sa jedne strane, a sa druge upinjanje preko svake mere da se SZ tumači isključivo 'duhovno' - što je druga strana iste dualističke medalje. 

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Paradoksologija рече

Optužbe za markionitstvo sa jedne strane, a sa druge upinjanje preko svake mere da se SZ tumači isključivo 'duhovno' - što je druga strana iste dualističke medalje. 

Амен! Све си рекла! 

Зато ја ратујем са овим кретардима, јер су они крипто-манихејци, а неки од њих и отворени, јер тврде да Бог није створио овај свет. Сада ти је јасно зашто кретарди морају да алегоризују сасвим јасне текстове из Писама. Они не верују Писмима, него у своју идеју шта би то била духовност. А сам Бог нам је разбио сваку логику. 

Подели на овим сајтовима

пре 23 минута, Zoran Đurović рече

Зато ја ратујем са овим кретардима, јер су они крипто-манихејци, а неки од њих и отворени, јер тврде да Бог није створио овај свет.

Pa, to tvdi i sadasnja nauka i TE i nase kolege forumasi koji zastupaju sve u vezi evolucije stvaranja.... ( :smeh2: )

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...