Jump to content

Сведочење библијског Стварања у свету код теолога и научника

о.Горан

Препоручена порука

пре 1 сат, Tumaralo. рече

Da, Avokadova predstava je "pravoslavna" samo zbog toga što veruje da svet ima početak, a to pije vodu samo ako mu je izvor u transedentnom.

Zašto?

пре 31 минута, HOA+ рече

(dodeljivanje ordenja): Тиме свака Црква сваком верном народу указује на систем хришћанских вредности и врлина које хришћанин треба да има.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 14k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Ведран*

1372

• Zoran Đurović

1565

• о.Горан

1423

• Bokisd

1174

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 7 минута, Zoran Đurović рече

Ниси ово разумео. Бранка има право. Ово је аргумент из Хјума, а тада настаје модерна наука. 

Ја сам за емпирију, а не за замишљања летећих свиња, и времена које иде уназад. 

Не видим ни здраву логичку основу за такве спекулације. 

Зато овај физичар сасвим лепо говори. 

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, drvce рече

A o tome mastari i Son Kerol, cesto i javno, da su s bigbengom poletele dve strele vremena i da smo mi u jednoj.

Види, овде "атеисти" причају о истој ствари, а "теисти" праве модел као када Бог не би постојао. Лудило мозга. Са нашом физиком је уплетено и метафизичко. И то нужно, било да смо теисти или атеисти. И то метафизичко не значи да је хришћански Бог. То кретарди не могу да уклавире. Они одмах виде икону Хипи Исуса и пресрећни су... Међутим, ствари не стоје тако. Тај "слатки" Исус није прави Исус.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Ведран* рече

Зато овај физичар сасвим лепо говори. 

Taj fizicar se femka u prikazanom videu, kakva crna empirija kod teorije struna?!

Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life?
Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women.

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, VaSa110 рече

Gotovo svi ateisti misle da svemir ima svoj početak.

Није увек тако било

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Tumaralo. рече

Da, Avokadova predstava je "pravoslavna" samo zbog toga što veruje da svet ima početak, a to pije vodu samo ako mu je izvor u transedentnom. Ovo je gotovo tautologija. Vreme i prostor, ako nisu večni, moraju imati početak.

A kako vreme može da ne bude večno? Postoji neki trenutak pre nego što je postojalo vreme i postojaće neki trenuci nakon što prestane da postoji vreme? :D

Цитат

Ako vreme i prostor imaju početak on mora biti van vremena i prostora.

Kako, gde i kad ima neki početak vremena i prostora koji je van vremena i prostora?

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, drvce рече

Taj fizicar se femka u prikazanom videu, kakva crna empirija kod teorije struna?!

не знам да ли оворимо о исој ствари. 

не спомиње, бар у том клипу теорију струна, говори просто о ономе што наука може, а што не може да каже.

• Свиђа ми се 1

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Ведран* рече

не знам да ли оворимо о исој ствари. 

не спомиње, бар у том клипу теорију струна, говори просто о ономе што наука може, а што не може да каже.

Ne govorimo o istoj stvari, ali pricamo o istom coveku. Kao teorijski fizicar moze da iz svega sto nauka nije zabranila izvlaci najludje ideje. Ko ce to sve da isproverava, ziv nisam. Multiverzumi, suprotne strele vremena, teorija struna, Penrouzova CCC teorija, itd, sve pocivaju na matematickim modelima i provlace se kroz nezabranjene delove fizike, a da li su tacni/aktuelizovani/vazeci - sto kaze matori, to je iza zavese. Empirija je tu ne u smislu proveravanja, nego da iz poznatog, kroz poznate rupe protera najrazlicitije moguce modele sveta.

Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women.

Подели на овим сајтовима

пре 28 минута, Zoran Đurović рече

Време и простор су вечни, иако настали. То је оно што кретарди пренебрегавају. И око тога сам се бавио у мом докторату о Августину и Постању. Треба да ставиш на страну лупетања попа кретарда на ову тему, јер се у то разуме као Марица, и тада ћеш разумети Оце када причају о стварању свега истовремено и да је стварање антиципирано у вечности коју дефинишу као аевум. У прилог тога сам привео текстове из Августина, Амброзија, Василија, Нисенца, мада има нека слична минимизирана теза и у Оригена, око овога

Kako mogu biti večni i nastali? Kažeš, pozivajući se na Oce- tako što je stvaranje bilo anticipirano u večnosti. Može se reći "postojali su u umu Božijem" ili postojali su kao potencijal.
Ali fizičari barataju samo aktuelnim svetom. O tome raspravljamo.

Prema vladajućem shvatanju, aktuelni svet (vreme, prostor i materija) postoji od jednog momenta (initial singularity) do danas. To je određena količina vremena.

пре 35 минута, Zoran Đurović рече

Поп, интелигентан како га је дао неки бог, замишља да јас негирам да је  Бог створио овај свет. Ја само негирам глупачку његову идеју како је то Бог створио свет. Такође анатемишем његову идеју да је овај свет производ неког злог бога. Ја и тај поп једноставно не верујемо у истог Бога.  

Sve ovo ranije ne govori o tome da li je svet stvorio Bog a još manje kako je svet stvoren.

Samo govori da svet nužno potiče od transcedentnog ukoliko ima početak.

P.S.  Jel' istina da je Avgustin govorio nešto u fazonu da "prostor potiče od vremena"?

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, drvce рече

iz svega sto nauka nije zabranila

Nisam htela dalje, al ne mogu odoleti. Volela bih da mi neko od ovih što sam ih slatko nasmejala, a drago mi je da jesam girl_smiley, navede neki zakon fizike koji brani vremenu da teče u suprotnom smeru /neki zakon fizike koji neće važiti ako obrnemo strelu vremena. Dakle, nikakvi prasići a posebno ne leteći. Suva fizika me interesuje. Ako nije problem.

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Tumaralo. рече

Prema vladajućem shvatanju, aktuelni svet (vreme, prostor i materija) postoji od jednog momenta (initial singularity) do danas. To je određena količina vremena.

Imamo i ono shvatanje o Bubble Universima, prema kojem u ovom ovde, najaktuelnijem svetu moze da nastane mehur-svemir i da naraste koliko i ovaj nas, pa i veci. Ali je kauzalno odsecen od ovoga nam sveta. E sad, koliko je vremena u njemu proteklo to ne znamo. A ne znamo ni da li ti u "određena količina vremena" uracunavas i te kolicine vremena u tim podsvetovima (koji nisu manje znacajni zbog toga sto su nastali u nasem jer u njima mogu dalje da nastaju novi, kao sto teorije ostavlja mogucnost da je i nas nastao u nekom tamo)?

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, drvce рече

Ne govorimo o istoj stvari, ali pricamo o istom coveku. Kao teorijski fizicar moze da iz svega sto nauka nije zabranila izvlaci najludje ideje. Ko ce to sve da isproverava, ziv nisam. Multiverzumi, suprotne strele vremena, teorija struna, Penrouzova CCC teorija, itd, sve pocivaju na matematickim modelima i provlace se kroz nezabranjene delove fizike, a da li su tacni/aktuelizovani/vazeci - sto kaze matori, to je iza zavese.

Па отприлике то и кажем. Ја немам ништа против да се спекулише и моделира итд. Али када се то износи као готова чињеница, ја с тим имам проблем. А често се дешава да се на неку метафизичу тврдњу као аргумент повуче нешто као мултиверзум, маскиран као научни аргумент. Да би се суштина приче некако свела на то да наука побија метафизику. Зато што ни теисти ни атеисти не негирају науку. То је извртање.

На пример, мултиверзум, или проток времена у супротном смеру, или летећа свиња, имају сличан "научни" статус.

Ава наводи теолошка размишљања о времену итд. То су теолошке или метафизичке ствари и то је у реду, јер се назива својим именом. Али кад имамо метафизиче тврдње које парадирају обучене у научно одело, то је проблематично. 

И то је "наука" која истовремено негира метафизику. То није нормално. Зато се дешавају такве перверзије да данас разни Докинси лупају ко максим по дивизији износећи метафизичке тврдње и називајући све то науком. 

То је слично овоме када неки од тзв "креациониста" облаче метафизику у науку и с тиме парадирају глумећи научност. 

Једина разлика је што ти креационисти изгледају као драг квин, види се да су преобучени, а ови научници као да су имали пластичне и друге операције, па су мало боље маскирани. А суштина је иста.

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 14 минута, Ведран* рече

говори просто о ономе што наука може, а што не може да каже.

Zar nije logicno da kada nauka stigne do kraja materijalnog (i prostornog i vremenskog) istrazivanja,  nema pouzdanih elemenata i orudja sa kojima moze da se bavi stvarima izvan te iste materije, onda valjda dolazimo do oblasti metafizike ( i vere ),... ne znam da li kvantna i teorijska fizika spadaju u te' oblasti .....

Kao na primer, nesto mi pada na pamet :stidljiv:,....svemir se siri prostorno i vremenski, ali, sta je na primer,.... izvan toga (sirenja) ili na racun cega se siri svemir... da li svemir sam od sebe pravi prostor i vreme i materiju,...sta je iza granica svemira, pa se svemir siri i pomeraju se granice svemira, pa one granice koje su vec bile, posle nekog vremena nisu vise, ili da li se svemir siri brzinom vecom od (brzine) svetlosti, trebalo bi da jeste, inace bi se svetlost odbijala ili nestajala kada bi stigla do granica svemira.... koja je fora sa sirenjem svemira.... :scratch_head:

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Branka62 рече

Nisam htela dalje, al ne mogu odoleti. Volela bih da mi neko od ovih što sam ih slatko nasmejala, a drago mi je da jesam girl_smiley, navede neki zakon fizike koji brani vremenu da teče u suprotnom smeru /neki zakon fizike koji neće važiti ako obrnemo strelu vremena. Dakle, nikakvi prasići a posebno ne leteći. Suva fizika me interesuje. Ako nije problem.

Бранка срце, објасни ти мени шта спречава постојање летећих прасића у алтернативном универзуму? 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Ведран* рече

едина разлика је што ти креационисти изгледају као драг квин, види се да су преобучени, а ови научници као да су имали пластичне и друге операције, па су мало боље маскирани. А суштина је иста.

12:smeha:

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...