Jump to content

Сведочење библијског Стварања у свету код теолога и научника

о.Горан

Препоручена порука

пре 8 минута, Zoran Đurović рече

Не треба никаква Божија благодат да би веровао у Творца или опслуживао заповести.

:)) :)) :)) 

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 14k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Ведран*

1372

• Zoran Đurović

1565

• о.Горан

1423

• Bokisd

1174

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

Слажем се, лајкујем :) , aли се не слажем са изразима кретарди, кретардизам и сличним неумесним и неоснованим омаловажавањима.

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Благовесник рече

aли се не слажем са изразима кретарди, кретардизам и сличним неумесним и неоснованим омаловажавањима.

Немој да читаш непрочишћена издања светих отаца онда. :)) :)) 

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Благовесник рече

Слажем се, лајкујем :) , aли се не слажем са изразима кретарди, кретардизам и сличним неумесним и неоснованим омаловажавањима.

Нису то омаловажавања. Треба да прочиташ како су се Оци изражавали на рачун јеретика... безумни, псето, богомрски, проклети итд. Да ти не наводим. Јер су Оцима јеретици ждрали џигерицу као ови мени. Ништа се није променило. Ја не могу да хвалим некога који упропашћава човека. Јесу се времена променила, не можемо више да их казнимо по правилима Отаца, али да се сочно изразимо, да би то остало урезано у свести људи, то можемо. 

Подели на овим сајтовима

пре 22 минута, Zoran Đurović рече

Онда добијаш идеју о ретрибуцији, да је спасење резултат НАШИХ добрих дела. 

Транге франгe теологија* 

*патентирано - неауторизована употреба није дозвољена

:))

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

Сада су друга вррмена. ,Језик опхођења се променио. Данас је то тотално непримерено и контрапродуктивно. Ни незнабошци и безбожници тако  више не изражавају своја уверења  другима.   

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Благовесник рече

Није то овде тема, али ћу покушати да одговорим, објасним... Свакако да све долази из есхатолошке реалности (могу се сложити чак и са оним што је говорио о. Зоран Ђуровић),  јер тамо је Истина, али једноставно ретко ко може схватити без пластичног, сликовитог, визуелног, историјско линералног, просторно-временског, на крају крајева иконичног, оквирног приказа, којим се Господ и Црква служе описујући духовну реалност!

Pa, da, Istina i cilj svega i naseg zivota jeste u tim eshatoloskim realnostima, koje sada vidimo u ikoni, kao u ogledalu ili kako kazu duhovni podviznici kao predukus vecne blagodati buduceg carstva nebeskog,... kao kad trebas da se gostis na slavi lepim jelima i kolacima i picima :pivo:, prvo probas dobro i ukusno predjelo koje nagovestava da ce i glavno jelo na trpezi biti jos lepse i ukusnije od predjela i jedva cekas da probas ,.... predukus...  0703_read

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Bokisd рече

kao kad trebas da se gostis na slavi lepim jelima i kolacima i picima :pivo:, prvo probas dobro i ukusno predjelo koje nagovestava da ce i glavno jelo na trpezi biti jos lepse i ukusnije od predjela i jedva cekas da probas ,.... predukus...  0703_read

Није то тако.

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Благовесник рече
пре 21 часа, Bokisd рече

Pa, ono sto meni licno odmah upada u oci :ladan: jeste da sigurno znamo da su postojali i mnogi drugi ljudi koji su nekada u SZ bili nepravedni i neposlusni, ...pa, opet, Petar ovde pominje samo ljude koji su ziveli u vreme Nojevo,... malo je 'cudno' , nekozistentno misljenje Petrovo ako gledamo tako,....ali, sigurno postoji neki razlog zbog cega Petar tako navodi...

Има разлог, наравно. Свакако да је ту слика воде тј. потопа узета да би се објаснила реалност светог крштења. Апостоли пречесто користе многобројне старозаветне слике и праслике да би објаснили новозаветну реалност. Међутим, не користе се лажним поређењима. Када на пример Господ жели да поучи Апостола Петра да нема више нечистог народа, већ да је Господ све очистио, даје му виђење о силаску сваковрсне хране (која је сматрана и за нечисту до Новог Завета тј. до Христовг Васкрсења и Вазнесења), и Господ му каже да може све јести, јер што је Господ очистио да не назива нечистим. То не значи да на пример свињетина и даље нечиста, како то суботари тврде. Јер, рекох, Господ и Апостоли се не користе лажним поређењима: Примарно је, дакле, ту да су људи очишћени, али секундарно је и то да је и храна сада сва чиста. Што се тиче цитираног поређења, Апостол Петар ту узима најрепрезентативнији узорак, оне који су важили за најгрешније пре доласка Месије. Ако Апостол каже да им је проповедано од  Христа његовим силаском (по Св. Предању и од стране Јован Крститеља и Претече Господњег!) онда је то тако и ако је рекао да су се раније противили, то значи да се овога пута нису противили. Узима пример најгрешнијих да можемо закључити - ако се на њима испунило спасење, шта онда рећи за све оне мање грешне од њих тј. све оне који су се далеко мање противили? Петар је то написао надахнут Духом Христовим, Духом Светим, јер и Христос слично говори (парафразирам)  - да су се десила чудеса у Содоми и Гомори која су се међу вама десила остала би она два града до дана данашњег. И шта рећи онда о њима, ако знамо да су га на крају они, Содомљани и Гоморљани, исто угледали у аду? Пазите, икономиај спасења траје све до другог Христовог доласка, тако да нема изгубљених душа... Зато се Црква и моли за упокојене. Да ли  њихово очишћење и просвећење по заупокојеним молитвама а, да тако кажем, кроз  евхаристијске вене Свете Цркве тј. Тело Христово, изазива осећај као да пролазе кроз очишћујући огањ (што сведоче и неки наши свети источни оци), не знам, ја верујем да да, јер имамо и многобројан виђења и сведочења о томе... И као да никада нисмо чули јектеније на парастосу, које такође сведоче ово, а оне гласе

- За оне што плачу и пате, чекају Христову утеху, Господу се помолимо!

Господе помилуј.

Да се ослободе патње, и да се ослободе туге и уздисања,

и да се настане где сија светлост лица Божја, Господу се помолимо! 

Господе помилуј.

(jeste, postoje mnoge praslike i praobrazi u SZ koji ukazuju na novozavetne realnosti,... kao javljanje Avramu sv.Trojice,.. kao tri andjela ili Hristos i dva andjela...)

Ako je Hristos propovedao onima,... neposlusnima u dane Nojeve,...koji su bili u najdubljim tamnicma, logicno da je propovedao svima koji su bili u tamnicama i adu, svima neposlusnima, nepravednima, ali sigurno i svim pravednima,.... svim starozavetnim ljudima.

Ne bih sada dublje ulazio u pricu spasenja starozavetnih ljudi koji su bili u adu i tamnicama ali po milosti Boga moguce je njegovim narocitim promislom da se spasu ljudske duse ili molitvama hriscana i crkve. (eto, neka im' rimokatolicima i cistiliste, pa malo oganj i malo vise molitve za duse molimoli  i ima nade i za mnoge ljude....:945729:)

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Zoran Đurović рече

Нису то омаловажавања. Треба да прочиташ како су се Оци изражавали на рачун јеретика... безумни, псето, богомрски, проклети итд. Да ти не наводим. Јер су Оцима јеретици ждрали џигерицу као ови мени. Ништа се није променило. Ја не могу да хвалим некога који упропашћава човека. Јесу се времена променила, не можемо више да их казнимо по правилима Отаца, али да се сочно изразимо, да би то остало урезано у свести људи, то можемо. 

Послушајте, оче Зоране, ваља да некад и они који су горе послушају понешто од оних доле. Пише Шекспир савет глумцима, "Пазите да у глуми не претерате: маса ће вам и даље тапшати, али ће појединима у њој бити врло мучно". И без грозних речи, ваши аргументи ће стајати као стена, а са њима, појединима који одобравају оно што говорите биће врло мучно. Потпуно је разумљиво да се као човек изнервирате на нешто што доживите као глупост и безобразлук, али увек имајте на уму да сте и нешто друго осим само човек - као свештеник, ви сте и узор. Поготово узор онима који мање знају од вас, мање су паметни или мање јаки у вери, а у вас гледају као у узор. Писао је још Доситеј да човек док је у стању срдитости не би требало ни да мисли док га то не прође, а камоли да говори или нешто уради и као пример дао Платонове речи свом слуги "Да нисам овако бесан, сад бих те изударао".

Опростите на овоме, али вас молим да ме, као некога ко обожава да чита ваше текстове, у овом послушате. Пустите те Оце који су се тако изражавали, можда су баш то чинили како ми данас не бисмо морали.

Подели на овим сајтовима

пре 50 минута, Bokisd рече

Ja licno, za tako znam, mozda sam nesto propustio ?

Јеси.

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 8 часа, Zoran Đurović рече

Сведок скверни...  

То су твоја браћа и сатрудници у апостолској служби, преко којих Господ многе уведе у светотајински, врлински  и свети литургијски живот, са странпутице  живота на прави пут, а ти их називаш скверним и срамотиш пред светом? Заиста, нама не треба других непријатеља осим нас самих :(( 

Подели на овим сајтовима

пре 40 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече
пре 46 минута, Ведран* рече

Јеси.

Није пропустио, него није прихватио.

(ovo neke pantomime... :D.. moram na lalanje' sutra idem kod doce', nesto me opet malo vise boli ovaj facijalni nerv na obrazu, pijem lekove, izgleda da ce trebati dosta strpljenja nece da prodje bas tako, nije mi bas lako', .. malo se setite braco u molitvi za moju malenkost da Bog da' zdravlje,...:945729:)

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...