Jump to content

Сведочење библијског Стварања у свету код теолога и научника

о.Горан

Препоручена порука

пре 6 минута, grigorije22 рече

To nije odgovor na pitanje. Bog je mogao tako da kreira svet da odvajanje od izvora ne prouzrokuje smrt i ptanju. Pogotovo zato sto je on znao da ce do toga da dodje. Drugo, ako je covek bio prikljucen na izvor zivota, to onda znaci da je Adam stvoren smrtnim i da nije posedovao nikakvo savrseno telo koje vremenom propada. 

Ah, pa sad, valjda je logicno i prirodno da ako se odvajas od Zivota i onoga koji je besmrtan i blazen, dobijas suprotno, smrt i propadljivost i patnju.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 14k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Ведран*

1372

• Zoran Đurović

1565

• о.Горан

1423

• Bokisd

1174

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

Управо сада, Heraklit рече

Ti pričaš o duhovnoj smrti a ovde nije reč o tome.

Не. И ту лежи сав проблем. Јер смрт јесте духовна категорија. Амартиа, промашај циља постојања. Биљке и животиње нису машиле, за то су створене да обнављају лице земље...

"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Јанко рече

Не. И ту лежи сав проблем. Јер смрт јесте духовна категорија. Амартиа, промашај циља постојања. Биљке и животиње нису машиле, за то су створене да обнављају лице земље...

Dobro,el Adam bio po prirodi smrtan il besmrtan?

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Јанко рече

Da, slazem se, smrt je prvenstveno duhovna kategorija, ali, da li utice i na telo coveka, covek je ipak stvoren kao jedinstvo duha i tela ?

Подели на овим сајтовима

пре 14 минута, Bokisd рече

ako se odvojis od zajednice onda gubis sva ta svojstva i imamo i smrt tela i trulez i raspadljivost i patnju koja proizilazi iz svega toga.

Још да ми кажеш је ли та заједница била само врт на истоку или цела земља (апропо трулежности)? Ако се добро сећам, анђео остаде да чува капију врта...

Конташ о чему причам?

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, Heraklit рече

1.Ja sam rekao da AKO je stvorio kroz evoluciju da je onda sadista.Ja ne verujem u to,verujem u momentalno stvaranje.

Jesi i već sam ti objasnio da AKO zauzmeš stav da bi tvorac ovakvog univerzuma bio sadista, onda je Bog sadista u svakom slučaju... jer je on tvorac i ovakvog univerzuma... da li ga je stvorio sadistički ili ga je stvorio lepo pa počeo da ga tretira kao sadista, ne menja ništa suštinski...

Drugim rečima, taj tvoj fokus na način stvaranja u ovoj priči je potpuno irelevantan.

Bukvalno je kao da kažeš da ako uđeš u moj stan i ja te odmah iseckam na komade, onda sam sadista, ali ako uđeš u moj stan, ja ti kažem ne diraj ovu jabuku na stolu, ti je diraš i tek onda te iseckam na komade, onda nekako nisam sadista... ono što ti ja kažem je da je irelevantno da li sam te iseckao odmah ili kasnije...

Цитат

2.Pa Bog je blagodaću i suspendovao to ali je to čovek odbacio.Samo je on po prirodi besmrtan jer je nestvoren.To su osnovne stvari u hrišćasnkoj koncepciji Boga i sveta.

Ne menja ni trunku ono što sam napisao. Možda grešim, jer svakako nisam ekspert za hrišćanstvo, ali ja sam razumeo da je Bog tvorac svih prirodnih zakona u univerzumu... ti veruješ u Boga koji nije tvorac svih prirodnih zakona, već nezavisno od njega postoji prirodni zakon koji reguliše smrtnost...

Da upotrebim opet onaj Bokijev primer - ti veruješ da je Bog napravio zgradu, ali da je neko drugi/nešto drugo napravilo na zgradi crveno dugme koje sruši zgradu kada se pritisne...

Цитат

Sve što je stvoreno ima klicu smrti u sebi jer iz ništavila prizvano.

Božijom voljom ili nezavisno od Božije volje?

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Јанко рече

Још да ми кажеш је ли та заједница била само врт на истоку или цела земља (апропо трулежности)? Ако се добро сећам, анђео остаде да чува капију врта...

Конташ о чему причам?

Kontam, postoji razlika izmedju onog stanja u vrtu i van vrta.

Ali, da uzmemo da je to tacno, opet ostaje da covek kao stanovnik vrta tesko moze da se uklopi u evolucione tokove, zar ne ?  :945729:

(moram da idem...)

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Поуке.орг инфо рече

Хераклит је послат на један продужени одмор због вређања чланова. 

Taman smo se lepo zapričali... smarate sa strogoćom...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 17 минута, Heraklit рече

Da pitam Janka,pošto mi on deluje da je negde između evulotalibanije i Božijeg stvaranja.Šta je pad ako je evolucija tačna i smrt postoji pre čoveka i Bog je čoveka  koristeći nju stvorio?

Не, СМРТ не постоји пре пада, постоји пропадљивост природе, тј биљака и животиња која је ЗАТО створена да ПРИПРЕМИ простор за човека. Природа је пропадљива по својој суштини. Врт НА ИСТОКУ је посебна ЗАЈЕДНИЦА са Богом, па УНУТАР ње важе и закони такве заједнице, тј НЕТРУЛЕЖНОСТ И НЕПРОПАДЉИВОСТ. А кад дође пад кроз човеков грех, и кроз пад уђе СМРТ КАО ПРОМАШАЈ ЧОВЕКОВОГ ПОСТОЈАЊА, онда се заједница Бога и ЧОВЕКА КАО ГОСПОДАРА ТВАРИ УНУТАР ЗАЈЕДНИЦЕ раскида и сва природа УНУТАР ВРТА одлази СА СВОЈИМ ГОСПОДАРЕМ ЧОВЕКОМ ВАН ЗАЈЕДНИЦЕ, тј враћа се у природну пропадљивост, док човек, уместо да благослов заједнице прошири на сву васељену одлази у промашај повлачећи сву твар за собом...

Подели на овим сајтовима

пре 13 часа, Avocado рече

Gde to piše u Bibliji?

Ne piše doslovno ali pošto poverujemo da ogrehovljenost čoveka utiče i na stvaranje zla u prirodi, onda je osnovano pretpostaviti da što je čovek gori to priroda više propada.

A da li čovečanstvo u celini vremenom postaje sve gore?

Verujemo da traje bitka za duše. Sve je više zla u svetu (ovo je stvar hrišćanske vere, ne utvrđijemo to metodom "Pa jel čitaš vesti?!"). Vreme se ubrzava. Na kraju će situacija postati toliko loša da će se Antihrist zacariti i ljudi će biti u tako zlom stanju da će ga dobrovoljo prihvatiti. Velika masa ljudi će ga prihavatiti, čak će i mnogi pravednici otpasti, manjina će ostati verna Hristu. Manjina koja je svakim danom sve manja. "Ne boj se malo stado", "Jer mnogi su pozvani, ali je malo izabranih" , u Otrovenju se govori o nekih 144 000 (tumačenja su različita o toj brojci).

Onda se vraća Isus, izdominira i ćao-zdravo. Novo nebo i Nova zemlja.

Uprkos širenju zla Bog preko svoje Crkve zadržava dolazak Antihrista (do 1918. poslednji pravoslavni car, Sveti mučenik Nikolaj II Romanov, bio je poznat kao "onaj koji zadržava". Ubistvo čitave porodice Romanov, i uništenje pravoslavnog carstva, predstavlja ozbiljan korak ka samom kraju).

http://nikodimbogosavljevic.com/dok-se-ukloni-onaj-koji-sada-zadrzava-doc

Dakle, Crkva je uključena u "fighting the long defeat" što bi rekao Tolkin, fanatični hrišćanin, katolik doduše :D (Pogledajmo sada opet LOTR )

Eto tako izvodimo da je stanje u prirodi sve gore, dakle, zbog sve dubljeg pada u greh čovečanstva.

Progresivo propadanje prirode nikada nije bilo od primarnog značaja za Svete Oce. Jer je priroda, tvar, nešto kranje sporedno. Prati ono glavno - greh, pokajanje, milost itd. Zato se sećamo nekih Svetih Otaca koji su delili svoje pećine sa zverima, u čijim haljinama su i škorpioni i zmije redovno dolazili da spavaju a da ih nisu ni bocnuli niti gricnuli.   :)

Подели на овим сајтовима

пре 18 минута, Heraklit рече

Dobro,el Adam bio po prirodi smrtan il besmrtan?

Прочитај своје питање. Природа је смртна.

По природи од које  смртан.

По благодати дариван бесмртним потенцијалом. Ал' се "попишкио" на такав дар.

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Avocado рече

Taman smo se lepo zapričali... smarate sa strogoćom...

Нека, благотворно то делује на Кратоса. После се опусти почне да ти облежава женску чељад сву по реду... 

На твоје сасвим јасне аргументе не уме да одговори и ништа конструктивно не доноси, само понавља као папагај једно те исто. Разуме се да би Бог био неспособан или зао када би му улетео овакав свет који он није хтео. Ови ликови неће да прихвате да је Бог створио овај свет као место обучавања за живот вечни и да је тиме афирмисао наше слободе. Само луд човек може да тврди да је Бог створио "Адама" бесмртним по природи, јер би онда морао он лично да га убије. Наиме, овај по себи не би могао да умре. Зато је јасно да је човек створен као смртно биће. Његово пак трајање не би било и живљење јер није био у заједници са Богом. Да је био сједињен са Богом, не би могао отпасти. То сједињење о коме говоре оци је резервисано за васкрсење, када ће се све по природи (енергијама) сјединити са Богом. Ови сомнабули "теолози" би ипостасно сјединили и флору и фауну са Богом. Ти шарлатани немају везе са православном теологијом, тако да су узели Писма да интерпретирају по кретадрским принципима. Зато ми препознајемо јереси, не што смо ускогруди, него што су ове ван Писама и Предања. Ова кретардска лупетања су душепогубна. Још да нам препоруче да деци дајемо црну и белу свеску, како је радила њихова духовница, Јелена Вајт, па да у једну пишу грехе, а у другу добра дела. Тиме се ствара психоза. Ти си интелигентан човек па си видео како су се ови наши талибани угрували и погубили су способност здравог размишљања. 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...