Jump to content

Сведочење библијског Стварања у свету код теолога и научника

о.Горан

Препоручена порука

• Одговори 14k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Ведран*

1372

• Zoran Đurović

1565

• о.Горан

1423

• Bokisd

1174

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 4 минута, Просечан србенда рече

Нисам тај који ће да просуђује која је духовно јача и да ли су болови не потребни. Имаш реч Божију па просуђуј. Ја сам само навео на основу речи Божије да је то духовна слабост у смислу не спремности да се поднесе тај бол рађања. Мада схватам да је бол веома велики.

Bojim se da pojam "reč Božija" za napisano u Bibliji koristiš u smislu koji je protestantski, a ne pravoslavan... ali bolje da ti to objasni neko od teologa...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 37 минута, Просечан србенда рече

Речи изговорене Еви након пада а у вези рађања

Nigde u tim Božijim rečima se ne kaže da je žena koja medicinskim sredstvima želi da olakša sebi bolove na porođaju duhovno slabija. To su reči Prosečnog srbende, a ne reč Božija...

Nego kad smo kod toga, jel muškarci koji se ne hrane "od zemlje" nego u kupuju hranu u prodavnici duhovno slabi? Oni koji obrađuju zemlju ali modernim tehnologijama sprečavaju da im na njivama rastu trnje i korov, jel su i ti muškarci duhovno slabi?

Ili to tvoje "tumačenje" važi samo za žene koje pokušavaju da ublaže kaznu koju je Bog odredio Adamu i Evi? Pitam baš na ovaj način da ne bude nesporazuma samo zbog upotrebljenih reči, jer su negativne konstatacije sa jedne strane izrečene za žene, a sa druge strane nisu izrečene za muškarce, nego za "poljoprivredu"...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Просечан србенда рече

Наравно да није! То што си навео је доказ да човечснство по својој слабости хоће по своме и да је породица као институција све више деградирана а пољопривреда и село пропадају

A, opustelo selo moje 
ni momaka, a ni djaka 
ko da hrani varos ovu 
nema sela bez seljaka.

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, grigorije22 рече

Ali evo danas postoji inekcija kojom trudnica moze da rodi bez bolova. Danas postoji mehanizacija tako da seljak vise ne stice hleb u znoju lica svoga. Vrlo brzo bice uvedena vestacka inteligencija gde ce ljudi uz pomoc dzojstika da upravljaju traktorom

Пар трудница које ја знам , су и са епудуралом родиле са боловима . А оне која ја не знам нека посведоче. Сељаци и са механизацијом  и даље се презнојавају , што значи да и даље у зноју лица свог и без и са стичу хлеба. А то " врло брзо са џојстицима "  је футур.....ипак да причекамо. 

:1321_womens:  Carpe Aeternitatem  :1321_womens:    

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Јеванђеље по Матеју   глава 18:1-10

Подели на овим сајтовима

пре 7 часа, kopitar рече

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome jer se radi o starom liturgijskom tekstu , možda još od Augustina i Ambrozija?

Не знам шта ће ти Џастин одговорити, али феликс кулпа је сасвим бесмислено приписана Августину. 

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Avocado рече

Bojim se da pojam "reč Božija" za napisano u Bibliji koristiš u smislu koji je protestantski, a ne pravoslavan... ali bolje da ti to objasni neko od teologa...

Овоме то ни Григорије Чудотворац не би могао да објасни!:)) Не стављај нас пред немогуће задатке. 

Подели на овим сајтовима

пре 20 минута, Zoran Đurović рече

Не знам шта ће ти Џастин одговорити, али феликс кулпа је сасвим бесмислено приписана Августину. 

Nisam htio tebi smetati sa ovim ali izgleda da je Adamov grijeh nešto kao normalno i očekivano ( prirodno).

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Рапсоди рече
пре 5 часа, grigorije22 рече

Ali evo danas postoji inekcija kojom trudnica moze da rodi bez bolova. Danas postoji mehanizacija tako da seljak vise ne stice hleb u znoju lica svoga. Vrlo brzo bice uvedena vestacka inteligencija gde ce ljudi uz pomoc dzojstika da upravljaju traktorom

Пар трудница које ја знам , су и са епудуралом родиле са боловима . А оне која ја не знам нека посведоче. Сељаци и са механизацијом  и даље се презнојавају , што значи да и даље у зноју лица свог и без и са стичу хлеба. А то " врло брзо са џојстицима "  је футур.....ипак да причекамо.

Pa, ostaje i takvim trudnicama strah od bolova i muka porodjaja, zbog tog straha i napora pri porodjaju zene i uzimaju epidural.

Kazna znaci ostaje i deluje na zenu kroz um i srce i telo preko straha od porodjaja, muka od tih muka porodjaja je takodje velika, tolika, da zena koja tek treba prvi put da se poradja,....iako, nema iskustva porodjaja, opet je strah od buducih muka porodjaja totalno paralise i to toliko,  da je spremna da sve ucini kako ne bi iskusila te' porodjajne muke i bolove.

Zene prolaze kroz muke i patnje i kroz svoju bremenitost, tako da, bilo kako, zena po svojoj prirodi ima strah i dusevnu i umnu muku od bolova porodjaja.

Ali, na kraju krajeva, kako kaze pismo,..... Жена кад рађа трпи муку; јер дође час њен: али кад роди дете, више се не опомиње жалости од радости, јер се роди човек на свет......

Kako tumaci sv.Jovan Zlatoust,.... then, wanting to bring home to us how the element of suffering is suddenly removed whereas its place is taken by joy and happiness, he said, "But when she has given birth to the child, she no longer remembers the distress for joy that a human being has been born into the world." [ John 16:21 ] Do you see the exceeding care? Do you see punishment accompanied by admonition?...

http://www2.iath.virginia.edu/anderson/commentaries/ChrGen.html#glossGen3:16

Tako slicno moze da se gleda i za hranu u znoju lica svoga, uvek ima neka muka ili strah.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Zoran Đurović рече

Овоме то ни Григорије Чудотворац не би могао да објасни!:)) Не стављај нас пред немогуће задатке. 

Требао би ти докторе мало да копаш кромпир за надницу јер си много повукао бес од оних твојих римских инквизитора, можда би се смирио мало?

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, kopitar рече

Nisam htio tebi smetati sa ovim ali izgleda da je Adamov grijeh nešto kao normalno i očekivano ( prirodno).

E, ima nesto o Adamu i Evi i kod vas Kopitar, nasao sam u Katekizmu Katolicke Crkve u,.... IV Covjek u Raju, 374 - 412 poglavlje.

Ukratko

413 "Bog nije stvorio smrt, niti se raduje propasti zivih (...). Djavlovom je zaviscu dosla smrt u svijet" (Mudr 1,13; 2,24).

414 Sotona ili djavao i drugi demoni jesu pali andjeli koji su slobodno odbili da sluze Bogu i njegovu naumu. Njihov izbor protiv Boga konacan je. Oni pokusavaju covjeka pridruziti svojoj pobuni protiv Boga.

415 "Covjek, od Boga sazdan u pravednosti, pod utjecajem Zloga, vec je na pocetku povijesti zloupotrebio svoju slobodu i digao se protiv Boga zeleci postici svoj cilj izvan Boga".

416 Svojim grijehom Adam je, kao prvi covjek, izgubio izvornu svetost i pravednost koju je primio od Boga ne samo za se nego i za sve ljude.

417 Svojem su potomstvu Adam i Eva prenijeli ljudsku narav ranjenu prvim grijehom, lisenu dakle prvotne svetosti i pravednosti. Ta se lisenost naziva "istocni grijeh".

418 Zbog posljedica istocnog grijeha ljudska je narav oslabila u svojim mocima, podvrgnuta je neznanju, trpljenju, vlasti smrti i sklona je grijehu
(ta se sklonost naziva "pozuda").

419 "S Tridentskim saborom drzimo da se istocni grijeh prenosi s ljudskom naravi `ne oponasanjem nego radjanjem', i da je zato `vlastit svakome'".

420 Pobjeda nad grijehom koju je izvojevao Krist daruje nam bolja dobra od onih koja nam je grijeh oduzeo: "Gdje se umnozio grijeh, nadmocno izobilova milost" (Rim 5,20).

421 "Krscani vjeruju da je ovaj svijet, sazdan i uzdrzavan ljubavlju Stvoriteljevom, doduse dospio u ropstvo grijeha, ali ga je raspeti i uskrsli Krist, slomivsi moc Zloga, oslobodio".

Ne znam, da li je ovo jos uvek zvanicni dokument RC ? (meni licno odgovara, imamo mi itekako mnogo toga zajednickog...:D)

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Bokisd рече

E, ima nesto o Adamu i Evi i kod vas Kopitar, nasao sam u Katekizmu Katolicke Crkve u,.... IV Covjek u Raju, 374 - 412 poglavlje.

Ukratko

413 "Bog nije stvorio smrt, niti se raduje propasti zivih (...). Djavlovom je zaviscu dosla smrt u svijet" (Mudr 1,13; 2,24).

414 Sotona ili djavao i drugi demoni jesu pali andjeli koji su slobodno odbili da sluze Bogu i njegovu naumu. Njihov izbor protiv Boga konacan je. Oni pokusavaju covjeka pridruziti svojoj pobuni protiv Boga.

415 "Covjek, od Boga sazdan u pravednosti, pod utjecajem Zloga, vec je na pocetku povijesti zloupotrebio svoju slobodu i digao se protiv Boga zeleci postici svoj cilj izvan Boga".

416 Svojim grijehom Adam je, kao prvi covjek, izgubio izvornu svetost i pravednost koju je primio od Boga ne samo za se nego i za sve ljude.

417 Svojem su potomstvu Adam i Eva prenijeli ljudsku narav ranjenu prvim grijehom, lisenu dakle prvotne svetosti i pravednosti. Ta se lisenost naziva "istocni grijeh".

418 Zbog posljedica istocnog grijeha ljudska je narav oslabila u svojim mocima, podvrgnuta je neznanju, trpljenju, vlasti smrti i sklona je grijehu
(ta se sklonost naziva "pozuda").

419 "S Tridentskim saborom drzimo da se istocni grijeh prenosi s ljudskom naravi `ne oponasanjem nego radjanjem', i da je zato `vlastit svakome'".

420 Pobjeda nad grijehom koju je izvojevao Krist daruje nam bolja dobra od onih koja nam je grijeh oduzeo: "Gdje se umnozio grijeh, nadmocno izobilova milost" (Rim 5,20).

421 "Krscani vjeruju da je ovaj svijet, sazdan i uzdrzavan ljubavlju Stvoriteljevom, doduse dospio u ropstvo grijeha, ali ga je raspeti i uskrsli Krist, slomivsi moc Zloga, oslobodio".

Ne znam, da li je ovo jos uvek zvanicni dokument RC ? (meni licno odgovara, imamo mi itekako mnogo toga zajednickog...:D)

Ali sad treba teološka pomoć oko ovoga...

Jer koliko sam ja razumio , jedno je potpisati pod vlast smrti a drugo je biti kažnjen smrću.

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, kopitar рече

Samo ti njemu smetaj..a i ja ću..

Dakle Adam i Eva,ona napravljena od njegovog rebra pa pojela jabuku pa i muža nagovori pa pojede i on..sve pod navodnicima..a onda opet nije bio samo jedan čovjek i jedna žena nego ih je bilo više primjeraka..pa evolucija pa Zoran Đurović..moj Bože..kome tu može više išta biti jasno..

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Isusovo magare рече

Samo ti njemu smetaj..a i ja ću..

Dakle Adam i Eva,ona napravljena od njegovog rebra pa pojela jabuku pa i muža nagovori pa pojede i on..sve pod navodnicima..a onda opet nije bio samo jedan čovjek i jedna žena nego ih je bilo više primjeraka..pa evolucija pa Zoran Đurović..moj Bože..kome tu može više išta biti jasno..

Немојте Ђуровића, тако ви Алаха!:)) Сморили ме разни лудаци. Сада одговарам оном Петровићу што сматра да сте ђавоља копилад... 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...